De mult timp aud tot felul de acuzatii de genul ca moldovenii n-au cultura, is prosti s.a.Daca EU fac parte din acest popor si-l invinuesc de tot felul, apoi dupa logica mea ar iesi ca eu sunt drept si restul prosti,acelasi lucru il spun si altii, se pare ca totusi suntem TOTI DESTEPTI, baba Leana invinuieste pe moldoveni ca uite ce-au facut, mos Ion- uite ce-au facut moldovenii si tot asa...
Moldovenii sunt multi, asa sa raspunzi pentru toti...e cam greu...
Lamuriti-ma , poate gresesc, dar totusi...poti acuza un popor?
dnd
11-23-2003, 03:57 AM
Cred ca nu scrie aici nimeni, poate, ca tema e prea generala, sau neimportanta, sau lumea nu stie ce sa raspunda...
Ne-am invatat sa dam vina pe cineva...si nu sa intreprindem noi insine...
Cum spunea Antonescu"Cine nu stie istorie, risca sa o repete", o repetam...si o s-o mai repetam...
zeugeniu
11-23-2003, 07:22 AM
De mult timp aud tot felul de acuzatii de genul ca moldovenii n-au cultura, is prosti
Asemenea acuze sunt aduse moldovenishtilor. Adica acei HOMO SOVIETICUS care, impotriva a ce crede o lume intreaga, considera ca ar vorbi o limba diferita de cea romana si ar fi de etnie diferita de cea romana (stiu e foarte hilar lol).
Atunci cand vorbesti cu un astfel de individ fata in fata, fara translator si el iti spune ca defapt vorbeste o alta limba decat tine ... te apuca rasul si e clar ca acel individ are probleme grave ! lol
Eu nu ii consider prosti insa. Inteleg ca dupa 50 de ani de ocupatie, cand au trebuit sa isi faca o viata pintre strinii ocupanti, si dupa 50 de ani de propaganda e greu sa isi revina (???). Nu ii consider prosti, doar mi-e mila de ei.
zeugeniu
11-23-2003, 11:56 AM
Ca am fost asupriti in trecut de turci, rusi etc... asa ceva se poate vedea la toate popoarele mai mici din europa unde imperiile mari si-au permis
Corectie, inca mai suntem asupriti de Rusi.
asta nu inseamna ca toti reprezentanti unui neam au mentalitatea aceeasi. REPET: NU exista psihologia popoarelor.
Sa nu-mi spui ca si tu esti un HOMO SOVIETICUS fara etnie lol.
lia
11-23-2003, 12:42 PM
Cred ca nu scrie aici nimeni, poate, ca tema e prea generala, sau neimportanta, sau lumea nu stie ce sa raspunda...
Ne-am invatat sa dam vina pe cineva...si nu sa intreprindem noi insine...
Cum spunea Antonescu"Cine nu stie istorie, risca sa o repete", o repetam...si o s-o mai repetam...
Nu e tema prea generala, cu sunt prea multe subiecte asemanatoare.
Daca tu inca n-ai priceput ca nu vorbeshte nimeni de rau despre moldoveni in general (nu ca popor, pentru ca nu exista popor moldovenesc - suntem parte a poporului roman), ci de moldovenishti , atunci degeaba am mai discutat. :ciupos: Cat priveshte nemultzumirea fatza de lashitatea shi obedientza noastra, ca populatzie suspusa rusificarii care nu shtie sa-shi apere drepturile, mi se pare absolut normal sa mi-o manifest, mai ales ca sunt shi eu parte acestei societatzi. Daca ash tacea, ar inseamna sa contribui shi eu la minciuna pe care comunishtii ne-o propun drept "ideologie de stat"....
Asha ca... potzi sa te revoltzi cat vrei. Atata timp cat suntem in mizeria asta, nu prea avem motive sa ne laudam. Suntem rusificatzi (cu 40 de postruri de radio ruseshti shi doar 4 in limba romana, cu o situatzie asemenatoare shi in televiziune, shi in domeniul editarii de carte), shi vina o poarta nu numai Rusia care face uz de fortza impotriva noastra, ci shi noi, pentru ca nu shtim sa ne opunem.
dnd
11-23-2003, 02:29 PM
Poate daca nu vom cauta mereu tapul ispasitor ar fi altfel...
Daca zice cineva la radio ca moldovenii(tot un moldovean zice) astea sunt asa si asa....(da pe cine include el in spusele lui??? neamurile lui, parintii, copii? rezulta ca ALTI moldoveni, pai atunci altu tot o sa zica ca el e drept iar restul sunt prosti).Aud chestii de acestea la radio, in strada si-n alte parti...si-mi pare rau...ca astfel, intr-un fel ma include si pe mine in categoria aia de (cum ia numit acolo) moldoveni fara cultura.
Daca am cunoaste de la ce ni se trag toate astea (problemele din tara) poate ar fi altfel...Ma rog, fiecare cu cultura lui...
lia
11-23-2003, 02:37 PM
Poate daca nu vom cauta mereu tapul ispasitor ar fi altfel...
Daca zice cineva la radio ca moldovenii(tot un moldovean zice) astea sunt asa si asa....(da pe cine include el in spusele lui??? neamurile lui, parintii, copii? rezulta ca ALTI moldoveni, pai atunci altu tot o sa zica ca el e drept iar restul sunt prosti).Aud chestii de acestea la radio, in strada si-n alte parti...si-mi pare rau...ca astfel, intr-un fel ma include si pe mine in categoria aia de (cum ia numit acolo) moldoveni fara cultura.
Daca am cunoaste de la ce ni se trag toate astea (problemele din tara) poate ar fi altfel...Ma rog, fiecare cu cultura lui...
Te revoltzi degeaba. Fenomenul se intalneshte peste tot, nu numai la noi. E o simpla generalizare, shi nu ai decat sa demonstrezi ca TU nu eshti asha cum se spune ca sunt "moldovenii" (la radio, deshi nu prea cred... shi in strada? Probabil ca ai dreptate - lumea ishi da seama ca e ceva gresit in comportamentul nostru, ceea ce e bine - inseamna ca sunt shanse sa se schimbe ceva in aceasta privintza).
dnd
11-23-2003, 03:19 PM
Cred, ca totusi, un plus a plecarilor peste hotare este ca multi moldoveni mai vad lumea si mai aduc cultura lor aici, din tot raul ce exista se mai isca si ceva bun...
lia
11-23-2003, 03:25 PM
Cred, ca totusi, un plus a plecarilor peste hotare este ca multi moldoveni mai vad lumea si mai aduc cultura lor aici, din tot raul ce exista se mai isca si ceva bun...
Da... dar totu-i relativ: de exemplu, ce folos ca vitalic sprinceana e plecat peste hotare, daca el insushi ishi da seama ca, il citez chiar pe el, "vorbeshte prostii" - shi asta e ocupatzia lui in prezent? 8)
dnd
11-23-2003, 03:37 PM
E relativ... dar guvernantilor nostri nici nu le pasa ce fac ei acolo, fura, ucid, principalul e ca aduc bani acasa si mentin inflatia, iar ei stau cu minele in brate si nu fac nimic. utati-va ce preturi avem!!! Daca e sa le compari cu cele europene, mare diferenta n-ai sa gasesti!
lia
11-23-2003, 03:42 PM
E relativ... dar guvernantilor nostri nici nu le pasa ce fac ei acolo, fura, ucid, principalul e ca aduc bani acasa si mentin inflatia, iar ei stau cu minele in brate si nu fac nimic. utati-va ce preturi avem!!! Daca e sa le compari cu cele europene, mare diferenta n-ai sa gasesti!
E, nu, ca aici vine "vitalic sprinceana" shi-tzi bate ovrazul ca-i beshteleshti pe comunishti fara nici un fel de "critrii". :roll: Retrage-tzi cuvintele astea, cat nu e tarziu, ca altfel nu mai scapi de sprinceana! :D
dnd
11-23-2003, 03:51 PM
Calmi...shi intelegere... :wink: discutam si ne lamurim... :wink:
vitalic sprinceana
11-25-2003, 02:23 AM
Da... dar totu-i relativ: de exemplu, ce folos ca vitalic sprinceana e plecat peste hotare, daca el insushi ishi da seama ca, il citez chiar pe el, "vorbeshte prostii" - shi asta e ocupatzia lui in prezent?
cit de cunoscut suna...ai gasit un nou argument de fier....bravo,ma faci sa rid
vitalic sprinceana
11-25-2003, 02:24 AM
E, nu, ca aici vine "vitalic sprinceana" shi-tzi bate ovrazul ca-i beshteleshti pe comunishti fara nici un fel de "critrii". Retrage-tzi cuvintele astea, cat nu e tarziu, ca altfel nu mai scapi de sprinceana!
ai dreptate ,ar trebui sa strig cit de bun este rosca si ppcd.am gresit scuza-ma
lia
11-25-2003, 03:22 AM
E, nu, ca aici vine "vitalic sprinceana" shi-tzi bate ovrazul ca-i beshteleshti pe comunishti fara nici un fel de "critrii". Retrage-tzi cuvintele astea, cat nu e tarziu, ca altfel nu mai scapi de sprinceana!
ai dreptate ,ar trebui sa strig cit de bun este rosca si ppcd.am gresit scuza-ma
Pana una-alta, nimeni nu striga aici nimic. Doar prostia unor moldovenishti e mai "strigatoare la cer" decat oricand alta data...:D
vitalic sprinceana
11-25-2003, 03:33 AM
ma intreb daca nu era sa cauti moldovenisti si sa-i inventezi la fiecare colt, cu ce aveai sa te ocupi???
lia
11-25-2003, 04:32 AM
ma intreb daca nu era sa cauti moldovenisti si sa-i inventezi la fiecare colt, cu ce aveai sa te ocupi???
Intreaba-te mai bine, de ce moldovenishtii cauta dushmani pentru a-shi justifica impotentza proprie. Nu eu caut moldovenishti, ci ei ma gasesc pe mine.
Ash fi fost foarte bucuroasa sa nu fi avut "fericirea" sa discut cu "vitalic sprinceana". Din pacate insa, el nu discuta cu cei de o teapa cu el, ci se ia de mesajele mele (vezi forumul Ciuleandra).
P.S. Shtii foarte bine ca nu sunt de acord cu tine. N-ai vrea sa nu mai comentezi despre ceea ce scriu eu? Tzi-as fi foarte recunoscatoare, daca m-ai lasa in pace.
vitalic sprinceana
11-25-2003, 04:51 AM
Intreaba-te mai bine, de ce moldovenishtii cauta dushmani pentru a-shi justifica impotentza proprie. Nu eu caut moldovenishti, ci ei ma gasesc pe mine.
Ash fi fost foarte bucuroasa sa nu fi avut "fericirea" sa discut cu "vitalic sprinceana". Din pacate insa, el nu discuta cu cei de o teapa cu el, ci se ia de mesajele mele (vezi forumul Ciuleandra).
P.S. Shtii foarte bine ca nu sunt de acord cu tine. N-ai vrea sa nu mai comentezi despre ceea ce scriu eu? Tzi-as fi foarte recunoscatoare, daca m-ai lasa in pace.
moldovenisti??
nu cunosc nici unul...cunosc doar niste persoane care aidoma lui dzerjinski cauta dusmani ai poporului si ai ideii unitatii....etc. cit despre fericire,a fost reciproca.....
nu stiu cine e de teapa mea,intuiesc un iz de superioritate pe care vrei s-o sugerezi,dar..nu am ce-ti face..nu-mi iubesc patria,dar ii iubesc pe cei ce se afla acolo si ma doare soarta lor..asa ca..
plus la asta uras patosul nationalist..ce sa-ti fac ca tu numai asta poti...nu am nimic cu identitatea ta,poti sa te consideri cine doresti,numai sa nu incerci sa le impui celorlalti principiile tale..pa
lia
11-25-2003, 05:11 AM
[quote]Intreaba-te mai bine, de ce moldovenishtii cauta dushmani pentru a-shi justifica impotentza proprie. Nu eu caut moldovenishti, ci ei ma gasesc pe mine.
moldovenisti??
nu cunosc nici unul...cunosc doar niste persoane care aidoma lui dzerjinski cauta dusmani ai poporului si ai ideii unitatii....etc.
Da, exact: Voronin, Morei, tarlev, Stati,
nu stiu cine e de teapa mea,intuiesc un iz de superioritate pe care vrei s-o sugerezi,dar..nu am ce-ti face..nu-mi iubesc patria,dar ii iubesc pe cei ce se afla acolo si ma doare soarta lor..asa ca..
Pai eshti pe aceeashi lumgime de unda cu "xx', de exemplu. De ce nu va facetzi un club al vostru shi sa discutatzi intre voi, daca nu vretzi sa discutzti in contradictoriu, cu argumente, nu cu scanceli de tipul, "nu ne facetzi ignorantzi", "fitzi mai tolerantzi cu prostia noastra"?
plus la asta uras patosul nationalist..ce sa-ti fac ca tu numai asta poti...nu am nimic cu identitatea ta,poti sa te consideri cine doresti,numai sa nu incerci sa le impui celorlalti principiile tale..pa
"patos natzionalist"? Asta urashte shi Varonin. Numai ca nu shtie cand cade el insushi in astfel de patetism. Ca shi "vitalic sprinceana", de altfel (ai acelashi "stil" lacrimogen-patetic-lipsit-de-substantza, cand vorbshti de "cei de acolo", presupun ca din Patria pe care te jurai ca o "iubeshti" odata, shi ca te "doare soarta lor").
Cine a spus ca le impun altora principiile mele? Tzi-am impus ceva tzie? Cand? Unde? Am contrazis ce e de contrazis in mesajele tale: demagogice, goale de contzinut, mincinoase, superficiale... Pentru ca spre deosebire de tine, nu urasc pe nimeni shi nimic, dar am o slabiciune aprte pentru cei care ishi adora propria prostie - imi place sa -i fac sa shi-o arate la toata lumea. :D
vitalic sprinceana
11-25-2003, 05:17 AM
Pai eshti pe aceeashi lumgime de unda cu "xx', de exemplu. De ce nu va facetzi un club al vostru shi sa discutatzi intre voi, daca nu vretzi sa discutzti in contradictoriu, cu argumente, nu cu scanceli de tipul, "nu ne facetzi ignorantzi", "fitzi mai tolerantzi cu prostia noastra"?
o propunere nu chiar rea..tu de ce nu procedezi astfel cu redneck???
patos natzionalist"? Asta urashte shi Varonin. Numai ca nu shtie cand cade el insushi in astfel de patetism. Ca shi "vitalic sprinceana", de altfel (ai acelashi "stil" lacrimogen-patetic-lipsit-de-substantza, cand vorbshti de "cei de acolo", presupun ca din Patria pe care te jurai ca o "iubeshti" odata, shi ca te "doare soarta lor").
asta uraste si blair,si papa(adica nationalismul)...
demagogice, goale de contzinut, mincinoase, superficiale
ai dreptate uitasem ca ministerul adevarului s-a stabilit pe str. Nicolae Iorga nr.5
MD - 2009, mun.Chișinău
Republica Moldova
dnd
11-25-2003, 04:57 PM
IMPOTRIVA FEDERALIZARII!!!
astazi am fost si mi-am exprimat opinia, miine am s-o fac la fel...Sper ca domnul Rosca sa organizeze mai bine manifestatiile si sa nu se repete greselile anterioare...
Fox
11-25-2003, 05:10 PM
A fost multa lume?
Au venit si alti reprezentanti ai opozitiei?
Black
11-25-2003, 05:17 PM
Fox, iti aduc un citat de pe azi.md
Partidul Popular Crestin Democrat
Alianta Social Liberala "Moldova Noastra"
Partidul Social Democrat din Moldova
Partidul Social Liberal
Partidul Reformei
Partidul Ecologist "Alianta Verde"
Partidul Democrat din Moldova
Uniunea Centrista din Moldova
Uniunea Scriitorilor din Moldova
Uniunea Artistilor din Moldova
Uniunea Cineastilor din Moldova
Uniunea Jurnalistilor din Moldova
Comitetul de greva al Uniunilor de creatie si al institutiilor de cultura
Asociatia Euro-Atlantica din Moldova
Organizatia Juristii pentru Drepturile Omului
Asociatia "Incredere - Doverye"
Asociatia obsteasca Casa Libertatii Moldova
Asociatia obsteasca "Agentia pentru Educatie si Asistenta Juridica"
Asociatia obsteasca "Drepturile Omului si Libertatile Publice"
Asociatia "Rasaritul Romanesc"
Asociatia Profesorilor de Istorie
Organizatia nonguvernamentala "Hyde Park"
Cartelul Taranesc "Sfantul Gheorghe"
Asociatia Primarilor si Consilierilor Crestin Democrati
Organizatia Pan Europa - Moldova
Asociatia Filosofilor din Moldova
Centrul Independent de Jurnalism
astia s-au alaturat, am fost mai putini... dar cred ca vom fi cu totii.[/quote]
zopiryon
11-25-2003, 05:21 PM
hai daca posibil...cineva sa scrie aici ORA si LOCATIE unde se incepe mititngul...
facem o pancarda Moldova.net si ne bagam si noi acolo !
Ce ziceti ?
dnd
11-25-2003, 05:23 PM
Miine cred ca va fi hotarit definitiv felul manifestatiilor. Astazi posibil Putin sa semneze documentul cu federalizarea. A fost multa lume de la inceput(mai ales ca ne-am asteptam la ceva mai putin) apoi dinj ceva probleme organizatorice s-au mai imprastiat lumea (a fost ca o incalzire dupa o lunga pauza de la grevele anterioare). Oricum miine vom fi shi mai multi!!!
dnd
11-25-2003, 05:25 PM
hai daca posibil...cineva sa scrie aici ORA si LOCATIE unde se incepe mititngul...
facem o pancarda Moldova.net si ne bagam si noi acolo !
Ce ziceti ?
DIn felul asta nu ne bagam, dar putem face o intilnire membrii moldova.net , ora pe la 11.00 undeva, ramine de vazut...
zopiryon
11-25-2003, 05:25 PM
Miine cred ca va fi hotarit definitiv felul manifestatiilor. Astazi posibil Putin sa semneze documentul cu federalizarea. A fost multa lume de la inceput(mai ales ca ne-am asteptam la ceva mai putin) apoi dinj ceva probleme organizatorice s-au mai imprastiat lumea (a fost ca o incalzire dupa o lunga pauza de la grevele anterioare). Oricum miine vom fi shi mai multi!!!
Spune ORA si Locatie...
si hai sa ne strangem ceva lume ... facem o pancarda si inainte...
dnd
11-25-2003, 05:26 PM
Eu cu scoala ies la magazinul Renault si ne intilnim cu UTM si cu Creanga undeva la ora 10.00
zopiryon
11-25-2003, 05:28 PM
eu am sa vad ce o fost azi...si seara am sa scriu unde ne intalnim...
Numai rog sa vina toti...nu incepeti va rog cu variante ca eu am lucru..sau eu am lucrare...tara se duce de rapa...nu stati ca boii macar odata !!!
dnd
11-25-2003, 05:29 PM
IN privinta placardelor...moldovenii nostri n-o sa ne inteleaga...si o sa rida... :wink:
dnd
11-25-2003, 05:30 PM
Daca n-o sa facem nimic si de data asta...atunci ii capetz cu totul!!!
dnd
11-25-2003, 05:31 PM
Deci, ATENTIE pina seara la ora 22.00 hotarim unde ne intilnim shi la ce ora!!!!!!!!!!!!!1
zopiryon
11-25-2003, 05:31 PM
scrii asa :
Forumul
Moldova.net
si ce e asa de ras aici :wtf:
dnd
11-25-2003, 05:34 PM
Zop, vreau sa ma intelegi corect, putem s-o facem...atunci shi LUMEA VIRTUALA E CU NOI VOR ZICE TOTI!!?
Fox
11-25-2003, 05:37 PM
Dupa lista pare ca tre sa fie multi..... Cine e liber si poate mergeti in piatsa si pentru cei legati de serviciu :(
dnd
11-25-2003, 05:40 PM
Fox, tu cind esti libera?
zopiryon
11-25-2003, 05:43 PM
Dupa lista pare ca tre sa fie multi..... Cine e liber si poate mergeti in piatsa si pentru cei legati de serviciu :(
stiam ca o sa apara asa ceva...exact pe asta se bazeaza regimul...tre sa IESIM TOTI, ca daca nu o sa iesim noi, cine o sa iasa ?
Fox
11-25-2003, 05:44 PM
Numai rog sa vina toti...nu incepeti va rog cu variante ca eu am lucru..
Zopi, asta nu o hotarasc nici eu, nici tu :(
Da moldova.NET e semnificativ :(
zopiryon
11-25-2003, 05:47 PM
nu cred ca daca nu vii la servici cateva ori o sa te alunge sau asa ceva...asta denota ca daca moldovanul tre oleaca sa sufere...nu'l mai intereseaza pe el nici federalizare nici nimic
Fox
11-25-2003, 05:48 PM
Eu nu-s la scoala sa merg cand am chef la lectii. Shi cand merg in concediu e o problema pentru cativa oameni. Nu cred ca tre sa inshir aici toate subtilitatile legate de serviciul meu.
zopiryon
11-25-2003, 05:49 PM
pai e vorba doar de cateva ore...
in fine...mai vine cineva sau am sa stau numai eu acolo ?
dnd
11-25-2003, 05:51 PM
Zop am vorbit cu Oleg, iese shi el 8)
zopiryon
11-25-2003, 05:53 PM
eu zic sa cream o tema pe Seara pe Deal...asa o sa vada mai multe lume
Fox
11-25-2003, 05:56 PM
Zopi, intelege, ca de mine depind cativa oameni, nu importa cat timp as lipsi, o zi sau o ora.
Eu am liber doar jumatate de ora, in rest nu sunt stapana timpului meu.
Doar sambata si duminica.
dnd
11-25-2003, 05:56 PM
Oleg mi-a dat propunerea cu mesaje private. Ce zici?
dnd
11-25-2003, 05:57 PM
Inseamna ca Fox va "primi de lucru" pe forum! :wink: :D
zopiryon
11-25-2003, 05:57 PM
Mai bine fa o tema pe Seara pe Deal...
in asa mod...lumea o sa vada si o sa vina...
E corect ca multe probleme nu le rezolvi prin manifestatii de strada. Dar ce ne-a mai ramas sa facem cind totul e corupt, unde sa te adresezi, daca toti sunt mituiti?Inainte sa afirme Voronin asta, sa se mai gindeasca ca poate oamenii ceea au incercat si altfel sa-si rezolve problemele!
Acum trebuie sa rezolvam problemele o data si pentru totdeauna, ca altfel grevele o sa fie ca o deprindere...
lia
11-25-2003, 10:51 PM
E corect ca multe probleme nu le rezolvi prin manifestatii de strada. Dar ce ne-a mai ramas sa facem cind totul e corupt, unde sa te adresezi, daca toti sunt mituiti?Inainte sa afirme Voronin asta, sa se mai gindeasca ca poate oamenii ceea au incercat si altfel sa-si rezolve problemele!
Acum trebuie sa rezolvam problemele o data si pentru totdeauna, ca altfel grevele o sa fie ca o deprindere...
In cazuri de criza acuta, shi metodele "de strada" rezolva cate ceva: vezi Georgia. Parerea mea e ca Voronin s-a speriat de repetarea variantei georgiene. Asta nu inseamna ca el nu va incerca sa-shi duca planul (de federalizare, caci e calr ca si el vrea federalizare) la bun sfarsit, dar o va face pe"alte cai", cu mana Occidentului probabil, shi incercand sa cashtige cat mai multa putere pentru sine.... Ce rau imi pare ca inca nu pot sa fiu acolo, cu voi (am impresia ca fara mine nu se poate rezolva nimic in rm! :ciupos: ). Bafta tuturor!
dnd
11-25-2003, 10:59 PM
Ei Lia, ai putea sa pichetezi ambasada rusa ori moldoveneasca in tara care te afli tu acum! :wink:
Lukas
11-26-2003, 01:52 PM
...experienta din Georgia???...dupa cum arata sondajele de opinie Voronin se bucura de sustinerea a 60% din electorat...
lia
11-26-2003, 02:21 PM
60%? Shtiam de 51 :wtf: Apropo, "sondajele" (quasi-sociologice :roll: ) aratau cam acelashi lucru shi in Georgia... ;) Deosebirea e ca Shevardnadze este anti-control-rusesc, iar Voronin e pro-Rusia. Asta ar putea determina diferentza in evolutzia evenimentelor.... :(
zopiryon
11-26-2003, 03:12 PM
ce fel de sondaje :wtf:
dnd
11-26-2003, 04:47 PM
Principalul e ca partidele de opozitie s-au unit! Principalul e sa-i dam jos pe comunisti apoi ne lamurim noi...
Black
11-26-2003, 05:01 PM
eu am inteles ca duminica va fi organizata o adunare mai ampla, asa e sau ba?
dnd
11-26-2003, 05:05 PM
Mare Adunare privind problema federalizarii
redneck
11-26-2003, 09:39 PM
Opozitia respinge propunerea partidului de guvernamant de a suspenda actiunile de protest
26 noiembrie 2003
Grupurile parlamentare ale Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) si Aliantei "Moldova-Noastra" vor participa joi, 27 noiembrie, la sedinta Parlamentului doar in cazul in care dezbaterile vor fi transmise in direct la Radioul National.
Liderului PPCD, Iurie Rosca, a declarat miercuri seara presei ca Opozitia a reiterat cerinta catre partidul de guvernamant ca la sedinta de joi a Parlamentului sa fie dezbatut memorandumului inaintat de Federatia Rusa si majoritatea parlamentara sa-si expuna punctul de vedere asupra planului de federalizare a Republicii Moldova. "In caz contrar, grupurile parlamentare ale PPCD si Aliantei "Moldova-Noastra" se vor retrage nu numai de la sedinta de joi a Parlamentului, dar si in general de la activitatea Legislativului, inclusiv in comisiile permanente, pana cand revendicarile protestatarilor nu vor fi satisfacute plenar", a spus Rosca.
El a adaugat ca "Comitetul pentru Apararea Independentei si Constitutiei Republicii Moldova respinge categoric propunerea conducerii Parlamentului de a suspenda actiunile de protest, ca preconditie pentru organizarea dezbaterilor parlamentare cerute de CAICRM. Actiunile de protest vor continua pana duminica, 30 noiembrie, si daca va fi nevoie - si saptamana viitoare, in functie de comportamentul conducerii". "Este foarte important sa subliniem ca aspectele organizatorice sunt decisive pentru succesul nostru. Cei prezenti in aceasta piata nu au nevoie sa fie convinsi asupra necesitatii apararii independentei si Constitutiei Republicii Moldova", a mentionat liderul PPCD.
Rosca a precizat ca din seara zilei de miercuri, pichetarea va fi suspendata pana joi, fiind reluata dimineata, la ora 9:00. "Am luat aceasta decizie pentru a evita orice alte incidente cu fortele de ordine, pentru a economisi propriile forte, deoarece lupta nu se va finaliza atat de repede cum dorim noi. Presupunem ca politia va primi din nou indicatii sa creeze bariere in caile de acces spre Orasul Libertatii. Ne adresam si cu aceasta ocazie catre politia nationala sa fie rezonabila, retinuta si sa nu admita agresarea protestatarilor. Dorim sa organizam si pe viitor actiuni pasnice, democratice, corecte si non-violente si cerem politiei nationale sa nu fim impiedicati in aceste activitati legale si conforme dreptului international si Constitutiei Republicii Moldova", a conchis Rosca.
FLUX
dnd
11-26-2003, 10:06 PM
Dintr-o parte nici nu ma mira tare ca sunt mai putini, decit ar trebui sa fie...in Chisinau jumatate sunt minoritati( de ce tac ucrainenii???), o multime de lume e plecata...
dnd
11-27-2003, 05:10 PM
Suntem oare pregatiti pentru un atac violent din partea politiei???
Melania
11-27-2003, 05:35 PM
ia cititi si asta:
INFOTAG, 27 Noiembrie 2003
Speakerul Eugenia Ostapciuc a acuzat partidele de opoziție, în cadrul ședinței plenare de joi a parlamentului, de faptul că, în loc să facă propuneri constructive pe marginea Memorandumului propus de Federația Rusă, a purces la provocări, mitinguri și manifestații de stradă.
După cum relatează agenția INFOTAG, la insistența opoziției, parlamentul a organizat joi audieri pe marginea Memorandumului propus de Federația Rusă. Deși le-a fost satisfăcută această cerință, opoziția a refuzat să participe la ședință, dat fiind faptul că majoritatea comunistă s-a pronunțat împotriva transmiterii dezbaterilor în direct la postul public de televiziune "M-1". Acest comportament al opoziției însă nu a împiedicat parlamentul să audieze mai multe rapoarte la tema respectivă, prezentate de speakerul Eugenia Ostapciuc, de ministrul educației, Valentin Beniuc, ministrul afacerilor interne, Gheorghe Papuc, directorul SIS, Ion Ursu, și de procurorul general, Vasile Rusu.
Eugenia Ostapciuc a menționat că opoziția nu a dorit să ia o atitudine constructivă și să contruibuie la soluționarea problemelor țării, declarînd că respinge categoric orice susținere acordată de Federația Rusă.
Potrivit spuselor sale, "aceste forțe (opoziția - I), care reprezintă un segment foarte îngust al electoratului", dar care dispun de resurse informaționale extrem de diversificate, sînt finanțate din mijloace obscure, au declanșat o întreagă activitate de denigrare a conducerii țării, a președintelui ei, pe care-l învinuiesc de cele mai mari păcate pentru faptul că dorește sincer să întreprindă niște măsuri de îmbunătățire a situației".
Eugenia Ostapciuc a amintit că, de mai bine de o lună, continuă pichetările neautorizate ale ambasadei Federației Ruse, "a prietenilor noștri care de sute de ani ne-au acordat ajutorul lor și doresc să ne acorde și în continuare tot sprijinul necesar pentru dezvoltarea noastră în calitate de stat independent și suveran, capabil să-și rezolve problemele interne prin metode pașnice și democratice".
"Manifestațiile neautorizate au loc și în prezent, - se calcă în picioare drapele și simboluri statale, se încalcă flagrant legislația internă și internațională, sînt ignorate toate normele constituționale, se declamă lozinci antistatale - de către cine? De către un oarecare Comitet ad-hoc pentru apărarea Constituției, care declară una, dar, în realitate, cheamă la încălcarea acestei Constituții, la negarea adevărului obiectiv și la nesocotirea intereselor naționale", a declarat speakerul.
Ea a cerut organelor de drept "să întreprindă pași hotărîți pentru a nu admite în continuare destabilizarea situației și continuarea unor acțiuni ilegale, inadmisibile într-un stat de drept".
Sursa: http://infotag.md/news_ro_2/18331/
Melania
11-27-2003, 05:36 PM
Acceptati planul Moscovei de federalizare a R.M.?
Da 16.6%
Nu 83.3%
Total: 594 voturi
Fox
11-27-2003, 06:18 PM
Off, mai bine ar sta la cuhne si ar face pirojoace , caricatura la politicieni :hehei:
dnd
11-27-2003, 06:20 PM
Aceasta se numeste razboi informational, in care comunistii incearca sa duca in eroare populatia, ceea ce au avut de spus trebuiau s-o spuna pina la manifestatii.
dnd
11-29-2003, 09:08 PM
Ce semnifica arderea steagului unui alt stat?
dnd
12-11-2003, 04:28 PM
zilele trecute am auzit la Europa Libera ca undeva mai mult dince i chestionati ar vota cu partidul comunist daca duminica aceasta ar fi alegerile, de asemena a crescut procentul celor impotriva federalizarii...n-am date concrete...dar am vrut sa zic ca vin degraba alegerile shi riscam sa mai petrecem citiva ani cu "dragii nostri comunisti"!
Fox
12-11-2003, 04:55 PM
DND, citeste aici
UN SONDAJ DE OPINIE ATESTĂ O UȘOARĂ, DAR CONSTANTĂ, SCĂDERE A RATINGULUI PARTIDULUI DE GUVERNĂMÂNT
Tradiționalul "Barometru de opinie publică", denumire sub care la solicitarea
Institutului de Politici Publice (IPP) este realizat la fiecare jumătate de an un amplu sondaj sociologic, reflectă o dinamică în ușoară, dar constantă, scădere a ratingului Partidului Comuniștilor.
Potrivit rezultatelor acestui sondaj, oferite publicității miercuri, dacă duminica viitoare s-ar fi organizat alegeri parlamentare partidul de guvernământ ar fi acumulat 64,4 la sută dintre opțiunile celor care sunt deciși astăzi cu cine să voteze. Raportat la procentajul cetățenilor cu drept de vot care și-au exprimat o opțiune sigură la aceeași întrebare în aprilie a acestui an, comuniștii au înregistrat o scădere de aproximativ trei la sută. În aprilie 2002, 73 la sută din persoanele cu o opțiune politică clar definită la acel moment erau gata să voteze comuniștii.
În detrimentul partidului de guvernământ, opoziția înregistrează o ușoară creștere de popularitate. Ratingul Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD) a urcat cu aproximativ un procent, înregistrând 9,7 la sută din numărul persoanelor intervievate care au declarat că știu cu cine vor vota mâine. Cea de-a treia formațiune parlamentară, Alianța "Moldova Noastră", ar putea acumula, potrivit rezultatelor acestui sondaj, 8,3 la sută din voturi, față de aproximativ 3 la sută care erau gata să voteze cu acest partid acum jumătate de an.
Pentru Partidul Democrat s-au arătat deciși să voteze 5,9 la sută dintre respondenți, pentru Partidul Social Liberal - 3,1, pentru Partidul Social Democrat - 2,5, pentru Partidul Democrat Agrar - 1,9, în timp ce 3,3 la sută dintre cei chestionați sunt dispuși să voteze un candidat independent.
21,7 la sută dintre respondenți au declarat că încă nu știu sau au refuzat să răspundă cu cine vor vota, 5,2 la sută nu vor vota nici un partid, iar alții 4,6 au anunțat că nu vor participa la scrutin.
În raport cu întregul eșantion, care-i cuprinde atât pe cei indeciși, cât și pe cei ce refuză să-și exercite drepturile constituționale, comuniștii s-ar putea alege cu 44,1 la sută, creștin-democrații cu 6,7 la sută, iar Alianța "Moldova Noastră" cu 5,7 din opțiunile electoratului.
Solicitat de BASA-press să comenteze dinamica ratingului formațiunilor politice, Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al IPP, a opinat că, în conformitate cu tendințele generale, popularitatea comuniștilor va continua probabil să scadă, nu însă în măsură să-i elimine de la guvernare la următoarele alegeri parlamentare.
Sondajul a fost realizat între 1 și 17 noiembrie 2003 pe un eșantion reprezentativ de 1161 persoane din 92 de localități (cu excepția teritoriilor din stânga Nistrului și a municipiului Tighina), de către ILIGACIU SRL, care a câștigat concursul anunțat de IPP. Potrivit realizatorilor marja de eroare a studiului variază în jurul a 3%.
zeugeniu
12-11-2003, 06:00 PM
O scadere de la 73% la 64% e atat de mica incat poate fi ignorata. Lucrurile nu se vor schimba in bine in Moldova atata timp cat multimea de la tara urmareste numai mass-media guvernarii sau a rusilor. Spargerea blocajului informational al Moscovei este singura sansa. Asa cum s-a intamplat in Georgia.
NaE
12-12-2003, 01:30 PM
64% e un "indic" :) strasnic, numai in state dictatoriale se inregistreaza astfel de procente pro. Nici in un stat democratic nu pot exista astfel de procente....
Chiar si in Rusia ceia "rapanoasa" cel mai mult s-a acumulat 37% ....
dnd
12-12-2003, 01:41 PM
NaE, in Rusia situatia e altfel! Acolo Putin "cel democratic" ii elimina pe toti care ii stau in cale! Chiar shi pe comunisti!
Fox
12-12-2003, 01:55 PM
Jirinovskii mai alaltaieri afirma ca anume el e cel ce-i elimina pe comunistii din Rusia :roll:
:D
Da oare poporul rus nu decide nimic....?
NaE
12-12-2003, 01:56 PM
si nici Putinu-dictatoru cit de dictator n-ar fi n-o putut face 64% :) Da la noi e posibil.. :)
dnd
12-12-2003, 02:00 PM
Da oare poporul rus nu decide nimic....?
Poporul rus demult decide nimic! Pentru ei hotarasc altii...adica kgb, care s-a mascat in fsb
dnd
12-12-2003, 02:03 PM
si nici Putinu-dictatoru cit de dictator n-ar fi n-o putut face 64% :) Da la noi e posibil.. :)
Hm, pe Putin nu-l intereseaza cit scrie la procent! Shi mai ales ce gindeste populatia...el elimina pe acei pe care il incurca!
Sistemul asta mafiotic vine de la ei, asa ca...
Fox
12-12-2003, 02:49 PM
Pe Ziuganov inca nu l-a pus la duba.....
Da populatia din Rusia il sustine pe Putin, ce n-ai zice.
Fox
12-15-2003, 12:00 PM
Apropo, iata pe cine-i sustin rusii din Moldova :-?
Rușii din Chișinău au votat cu ultranaționaliștii
Potrivit datelor Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, pentru "Edinaia Rossia" au votat 11,4 mii de persoane, adică 44,4 la sută din cei 27 de mii de cetățeni ruși cu domiciliu stabil sau provizoriu în R. Moldova, care au venit duminică la una din secțiile de votare de la Chișinău, Bălți, Comrat, Tighina, Tiraspol, Dubăsari, Râbnița sau Slobozia.
Pe locul doi s-a plasat formațiunea, calificată de majoritatea observatorilor internaționali drept ultranaționalistă, a lui V. Jirinovski (PLD), care a acumulat 16,4 la sută (4,2 mii de voturi) din opțiunile cetățenilor ruși din RM, iar pe cel de-al treilea - proaspăt formata coaliție "Rodina", cu 14,7 la sută (3,7 mii voturi). Pentru Partidul Comunist al lui Gh. Ziuganov au votat 7,9 la sută dintre alegători (aproximativ două mii de persoane). Circa 10 mii din cele peste 11 mii de voturi pe care le-a obținut în RM, "Edinaia Rossia" le-a acumulat în Transnistria, ca, de altfel, și partidul lui Jirinovski, pentru care au votat pe malul stâng al Nistrului peste patru mii de persoane. Potrivit agenției oficiale de la Tiraspol, "Olvia-press", pentru "Rodina" și Partidul Comunist rus au votat câte aproximativ două mii de transnistreni.
Potrivit aceleiași surse, în cele două circumscripții uninominale, în care cetățenii ruși din Transnistria au avut posibilitatea să-și aleagă reprezentanții în Duma de stat, cele mai multe voturi le-au acumulat Pavel Burudukov (6774 de voturi) și Iuri Levenkov (5080 de voturi), amândoi cunoscuți pentru lobby-ul făcut administrației de la Tiraspol la Moscova.
Pentru partidele democratice reformatoare "Iabloko" și Uniunea Forțelor de Dreapta "SPS" nu a votat nici un rus din R. Moldova. E o situație alarmantă, care nu poate să nu pună pe gânduri opinia publică din țara noastră.
TIMPUL
dnd
12-15-2003, 04:30 PM
Mi se pare ca numai Jirinovschi o fost in Transnistria ..shi poate de atita asa de multe voturi...tin minte ceva din discursurile sale..." transnistria trebuie sa fie tara independenta, ati maldavani..." pentru vorbele sale, Voronin, ca orice presindinte normal la cap, l-ar face pe Jirinosvschi persona non-grata pe acest teritoriu!
dnd
12-28-2003, 05:50 PM
Am intrebat pe cineva cindva de ce majoritatea din noi preferam sa sarbatorim Craciunul pe 7 ianuarie shi nu pe 25 decembrie ...Primul lucru mi s-a spus ca din cauza naturii...iarna cu zapada vine de obicei cam dupa Anul Nou(cu toate ca anu' ista o fost zapada shi pe 25 decembrie) shi face ca ziua de 7 sa fie mai frumoasa...aici am fost de acord pentru asa shi este...
Alta a fost consecintele comunismului de a sarbatori nu ca la toti(bine, nici nu trebuie , dar nici chiar asa)" Ded Marozu nostru" vine la Anul Nou shi nici la 25 dec shi nici la 7 ianurie...oricum ai nostri s-au cam obisnuit cu cu ceea ce este shi "cam ii lene" sa schimbe ceva, dar la urma urmei nici nu vor...
niko
12-28-2003, 06:18 PM
dnd, ar trebui sa stii ca de craciun lumea intreaga sarbatoreste nasterea domnului si nu dedu marozu tau si zapada acre o astepti tu ... si cel mai interesant lucru ca din cauza comunistilor asa cum afirmi tu reese ca el se naste de 2 ori , asta e mai grav ... sunt tari care nici n-au auzit de zapada si sarbatoresc totusi cu lumea in rand adica pe 25 decembrie cum e si normal de fapt ... :wink:
dnd
12-28-2003, 11:40 PM
Bine, atunci convinge-ma pe mine ca e mai bine de sarbatorit pe 25( excluzind chestia ca fac toti la fel)
zopiryon
12-29-2003, 12:39 AM
eu si toata familia mea sarbatorim pe 25...din cauza ca nu vrem sa sarbatorim pe 7...din cauza ca pe 7 sarbatoresc rusii...iaca daca rusii incep de la anul sa sarbatoreasca pe 25...eu am sa sarbatoresc pe 7 :crazy:
amelie
12-29-2003, 01:00 AM
iata un articol la tema care mi-a placut, deshi nu am aflat nimic nou din el, dar e scris in mod interesant shi ar putea convinge pe cei la care inca nu a ajuns, de ce e normal sa sarbatoresti Craciunul pe 25 dec ...
Dor de normalitate
Constantin Tănase
Mi se pare că suferim de o boală grea: cea de a nu fi în rând cu lumea normală: avem două limbi materne, două mitropolii, două uniuni ale scriitorilor, două Crăciunuri ș.a.m.d. Cât a mai rămas până a zice că avem două mame? Așadar, este vorba despre sărbători. Ferească Dumnezeu, nu sunt împotriva sărbătorilor. Pentru că nu suntem cai, și chiar de am fi cai, tot am avea dreptul la odihnă. Deoarece și sufletele noastre au nevoie de mici vacanțe... Problema e alta.
În fiecare an, guvernul recroiește calendarul, oferindu-ne mai multe sărbători și zile de odihnă una după alta. Prea multe sărbători într-o țară săracă. Și prea se amestecă guvernul în calendarul creștin, schimbând zilele din lucrătoare în nelucrătoare și invers. Duminicile sunt date de Dumnezeu și dacă credem în El, nu avem dreptul să le anulăm. Iată însă că și în acest an Tarlev L-a înlocuit pe Dumnezeu și a îndrăznit să schimbe ceea ce nu s-a încumetat nimeni să schimbe de la Iisus Hristos încoace. De ce s-a făcut din Duminica de pe 4 ianuarie zi lucrătoare, iar din vinerea de pe 2 ianuarie zi de odihnă? Din câte știu, Mitropolia oficială nu a trecut la stilul nou și Anul Nou ar trebui să fie sărbătorit de Sf. Vasile, pe 14 ianuarie. De ce dar guvernul face zile de sărbătoare în post, cu o săptămână înainte de Crăciunul pe stil vechi, stilul oficial al Bisericii din această țară? Care se sărbătorește, conform legilor acestui stat, pe 7 și 8 ianuarie.
Eu am o bănuială, pe care o fac publică: conducerea R. Moldova nu serbează Anul Nou pe stilul vechi de care se ține Mitropolia Moldovei, ci potrivit stilului nou de care se ține Mitropolia Basarabiei! Dacă-i așa, dar așa este, mă întreb: cât o să mai dureze încurcătura (tâmpenia) asta național-religioasă specifică moldovenilor de a petrece cu șampanie și carne în ultima săptămână din postul Crăciunului? Sau poate iubita conducere a republicii noastre, care, la Crăciunul pe stil vechi, stă cu lumânările în mâini în fața altarului, petrece Revelionul (pe nou) cu fasole și murături? De ce actuala conducere, care are majoritate constituțională nu numai în parlament, dar și prin biserici și primării, nu schimbă această stare de lucruri anacronică și anormală? De ce această problemă, care ține cu adevărat de unitatea națională și religioasă a unei societăți, nu și-a găsit rezolvarea în faimoasa Concepție a dezvoltării naționale, votată de comuniști?
Sărbătorile creștine conțin în ele elementul sfințeniei. Spre deosebire de 7 noiembrie, 1 mai, 23 februarie, 8 martie și alte sărbători laice care-s pentru guleaiuri, sărbătorile creștine, inclusiv Crăciunul, miroase a smirnă, tămâie și sfințenie. Aceste sărbători adună neamul grămăjioară, ele trebuie serbate de tot neamul odată, nu pe rând, când unul postește și altul guleiește. De aici vine unitatea unui neam și trăinicia unui stat, dacă doriți. De ce comuniștii care, repet, dețin azi majoritatea peste tot, nu pun problema revenirii la normalitate în acest domeniu, adică să-i convingă pe moldoveni să treacă la stilul nou? Dacă acest parlament poate vota orice, inclusiv schimbarea legii gravitației universale, de ce nu votează și trecerea la stilul nou?
dnd
12-29-2003, 01:10 AM
Sunt de acord, dar vorba ducea la faptul ca-n sate de multe ori incercam metoda asta de a convinge oamenii sa serbeze pe 25...iar rezultat cam nimic, pentru ca lumea nu vrea(asa reiese).
niko
12-29-2003, 01:15 AM
dnd, dar care este explicatia ta ca ar trebui sarbatorit pe 7 ianuarie si nu pe 25 decembrie ...
in rest cu diferenta asta de 14 zile calindaristice ar trebui sa studiezi cum a fost cu modificarea calinadarului aurelian - grigorian pe care biserica rusa nu l-a aplicat niciodata ca trebuia cineva sa fie pe invers ca si homosexualii etc.
redneck
12-29-2003, 03:03 AM
eu si toata familia mea sarbatorim pe 25...din cauza ca nu vrem sa sarbatorim pe 7...din cauza ca pe 7 sarbatoresc rusii...iaca daca rusii incep de la anul sa sarbatoreasca pe 25...eu am sa sarbatoresc pe 7 :crazy:
... spune cel ce uraste crestinii. Incalcite sunt caile Domnului.
zopiryon
12-29-2003, 10:48 AM
redneck mata stii foarte bine ca eu asa ceva nu am zis...dar daca ma uit mai sus...nici nu am cum sa'i urasc :wink: eu's ateu...si's tolerant cu ei..da vreau ca ei sa fie toleranti cu mine...
cat despre craciun...nu ma prea intereseaza ca e o sarbatoare crestina...acum ea e politizata in primul rand...si in al doilea...inca un motiv sa mananci si sa beai bine :lol:
Lanu
12-29-2003, 12:55 PM
eu's ateu...
Mai erau unii pe timpul comunistilor de candva ce se "bateau cu picioru-n chept" ca sunt ateisti inraiti... acum nu e duminica sa nu-i vezi la biserica tinand lumanarea prostiei de candva!
Mai sunt unii pe timpul comunistilor de acum ce se lauda ca sunt ateisti, dar nu intzeleg adevaratul sens al acestui cuvant, crezand doar ca daca nu mergi la biserica, daca crezi ca popii nu sunt cool si iti ploc narcomanii si homosexualii atunci esti ateist... confuzie grea :wtf:
zopiryon
12-29-2003, 01:03 PM
de fapt nu'mi plac nici homesexualii...nici comunistii...nici rusii...nici evreii....nici negrii...si tipi ca tine...care nu stiu despre ce vorbesc...
Lanu
12-29-2003, 01:12 PM
de fapt nu'mi plac nici homesexualii...nici comunistii...nici rusii...nici evreii....nici negrii...si tipi ca tine...care nu stiu despre ce vorbesc...
...in schimb te placi pe tine, si daca te-ai trezi intr-o dimineatza si ai descopi ca ai luat chipul unei mutre din alea care le pui ca avatar, atunci ai fi cel mai fericit individ de pe planeta asta... :roll: hm!
zopiryon
12-29-2003, 01:30 PM
nu dubi serverul si nu plictisi lumea cu msg. tale super bengoase :lol:
redneck
12-29-2003, 11:18 PM
redneck mata stii foarte bine ca eu asa ceva nu am zis...dar daca ma uit mai sus...nici nu am cum sa'i urasc :wink: eu's ateu...si's tolerant cu ei..da vreau ca ei sa fie toleranti cu mine...
Hai mai lasa vrajeala asta. Oricine se poate convinge ca esti un anticrestin citidu-ti mesajele licentioase de pe forumul Religia.
cat despre craciun...nu ma prea intereseaza ca e o sarbatoare crestina...acum ea e politizata in primul rand...si in al doilea...inca un motiv sa mananci si sa beai bine :lol:
Folosindu-ti logica defecta, poti sarbatori Craciunul si pe 7 ianuarie, ca tot e motiv de a manca si a bea. BTW, asta fac si animalele: mananca si beau.
Ce sa zic, foarte tolerant mai esti. Mentalitate primitiva: homofob, xenofob, antisemit si rasist.
zopiryon
12-29-2003, 11:41 PM
redeck :sarut: stii vedeam cum de multe ori ai atacai pe altii...si am vrut si eu asta...da acum ai fost super amabil...hai fii mai rau :lol:
redneck
12-30-2003, 12:23 AM
Suferi de delirium tremens. Nu mai bea si mergi la doctor.
zopiryon
12-30-2003, 12:27 AM
wow super :lol: :lol: :lol: mai baga...
dnd
12-30-2003, 04:03 PM
Hey lume! :o ce-i cu asta?!
IN loc sa lamurim problema ne lamurim intre noi
Spunid(eu) asha(mai sus) aveam in vedere faptul ca cineva (de exemplu sarbatoreste pe 7) shi cum o sa-l convingeti sa sarbatoreasca pe 25, de exmplu populatiei de la sate?
zopiryon
12-30-2003, 07:17 PM
Radu nu te fa de ras...cu anti-urile tale... :crazy:
"ATÉU, -EE, atei, -ee, s.m. si f. Adept al ateismului; persoana care neaga existenta lui Dumnezeu si a oricarei divinitati. - Din fr. athée, lat. atheus."
"ATEÍSM s.n. Negare a existentei lui Dumnezeu si a oricarei divinitati; conceptie care se bazeaza pe aceasta negare. - Din fr. athéisme."
(Academia Româna, Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan", "DEX. Dictionarul Explicativ al Limbii Române.", Editia a II-a, Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998, pag. 68)
eu's ateu...da pe redneck chiar il rog frumos de tot sa ma ia in seama si sa mai zica ceva de mine :lol:
dnd
12-30-2003, 10:41 PM
Sa-l lasam pe zop in pace :wink: zop cred ca adeptu' teoriei generatiei spontane :)
niko
01-04-2004, 12:50 AM
dnd, uite cereai mai inainte ceva date de ce si cum, pentru ce se sarbatoreste craciun diferit in moldova si in romania ... uite aici se da detalii amanuntite despre parcursul isoric al evenimentelor:
In timp ce majoritatea romanilor abia isi revin dupa cheful de Revelion, circa 1 milion de ortodocsi romani de stil vechi, la care se aduga rusii, ucraineni si sirbii, fara a-i mai pune la socoteala pe basarabeni, se pregatesc de Ignat si de sarbatorirea Craciunului, adica a Nasterii Mintuitorului Iisus Hristos.
De fix 80 de ani, din 1924, de la introducerea calendarului gregorian in Biserica Ortodoxa, lumea crestina praznuieste separat cele mai mari sarbatori crestine. In Iugoslavia, Rusia, Ierusalim si Sfintul Munte Athos este utilizat calendarul iulian, iar in celelalte tari ortodoxe - cel gregorian, introdus in Biserica Catolica inca din 1582. Considerind modificarea calendarului drept o modificare a Pascaliei stabilite la primul Sobor ecumenic de la Niceea (anul 325) si a dogmelor ortodoxe, mai multi credinciosi din Grecia, Bulgaria si Romania au organizat biserici separate fata de cele oficiale. Cu toate ca au aceeasi marturisire de credinta ortodoxa, aceste biserici sint considerate disidente, deoarece si-au organizat o ierarhie proprie. In Romania, o data cu modificarea calendarului, a luat nastere Biserica Ortodoxa Romana de Stil Vechi sau “stilista”, cum este ea denumita popular, iar credinciosii ei serbeaza Craciunul pe 7 ianuarie si Anul Nou pe 13 ianuarie.
Din necunoastere, “stilistii” sint confundati frecvent cu ortodocsii de rit vechi (lipovenii), o miscare schismatica a Bisericii Ruse, si au fost persecutati in perioada interbelica, considerati fiind drept “rusofili”, mai ales de catre regimul comunist.
Iulian contra gregorian
La 1 octombrie 1924, Biserica Ortodoxa a acceptat inlocuirea calendaruilui iulian cu cel gregorian. Imediat a aparut o disputa sustinuta de nume precum Nae Ionescu, Mircea Vulcanescu, disputa care continua si in zilele noastre. Adeptii calendarului gregorian considera normala modificarea, deoarece vechiul calendar avea o intirziere de 13 zile, in timp ce “traditionalistii” sustin ca prin aceasta schimbare s-au adus modificari atit dogmelor, cit si ordinii firesti intemeiate de apostoli. Cu atit mai mult cu cit, intre 1926 si 1928, Pastele ortodox a fost serbat o data cu Biserica Catolica. Acest eveniment a generat opozitia unui mare numar de clerici, proveniti din Manastirea Neamt, in frunte cu ieromonahul Glicherie Tanase, care impreuna cu mii de credinciosi au constituit primul nucleu al Bisericii Ortodoxe Romane de Stil Vechi (BOSV).
Caterisiti pentru neascultare
Glicherie Tanase s-a nascut in anul 1890 si a imbracat de tinar rasa monahala la celebra Manastire Neamt, ctitorita de Stefan cel Mare. Schimbarea calendarului, in 1924, l-a surprins pe Glicherie cu rangul de ieromonah. Impreuna cu alti 30 de calugari din aceeasi manastire, el a refuzat sa se conformeze Sinodului, continuind sa slujeasca dupa vechiul calendar. Pentru a se evita o situatie neplacuta, ieromonahul Glicherie a fost numit staret la Schitul Pokrov. Numai ca si aici a continuat sa slujeasca dupa calendarul iulian. Cazul nu era singular in Romania si se ajunsese la o adevarata harababura. Unele biserici si manastiri tineau Pastele si sarbatorile la o data, in timp ce altele dupa 13 zile, spre uimirea credinciosilor, care nu mai intelegeau nimic. Patriarhul Miron Cristea, fost greco-catolic, a hotarit, impreuna cu Sinodul, acceptarea numai a calendarului gregorian. Din acel moment, zeci de calugari, in frunte cu Glicherie Tanase, au fost caterisiti si alungati din manastiri pentru neascultare.
Condamnat la moarte si salvat miraculos
Ieromonahul Glicherie Tanase, consecvent ideilor sale si traditiei ortodoxe, la care nu a renuntat niciodata, a inceput sa caute un sprijin. In anul 1925, impreuna cu alti preoti si citiva credinciosi, a facut o vizita la Ierusalim si Muntele Athos, pentru a se consulta cu personalitati ale ortodoxiei. In urma intilnirilor avute, printre care si cu patriarhul Ierusalimului, Damianos, Glicherie Tanase s-a intors in tara si, impreuna cu zeci de mii de adepti, a inceput construirea de biserici si parohii ortodoxe de stil vechi. Sediul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi a fost stabilit linga Neamt, in localitatea Vinatori, unde a inceput constructia unei mari manastiri.
In 1936, activau nu mai putin de 35 de parohii ale acestei biserici. Dezvoltarea Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi a pus pe ginduri biserica oficiala, care, impreuna cu politia si jandarmeria, a inceput o campanie agresiva. Bisericile de stil vechi au fost inchise, iar calugarii si calugaritele au fost incarcerate in doua manastiri. Manastirile Dobru si Cucova au fost demolate si reconstruite de trei ori, iar ieromonahul Pambo a murit din cauza batailor primite. Alti cinci calugari au murit ucisi in bataie si mai multe zeci de civili au fost arestati. Ca urmare a acestor acte, in 1936 au avut loc in mai toata Moldova numeroase demonstratii. In septembrie 1936, la Piatra Neamt, mai multe mii de oameni adepti ai vechiului calendar au protestat impotriva abuzurilor la care erau supusi, politia intervenind in forta. Glicherie Tanase a fost arestat ca instigator, incarcerat la Bucuresti si condamnat la moarte. El a scapat miraculos, dupa ce sotia ministrului finantelor din acea vreme, care nici nu auzise de calugar, a avut un vis prin care Maica Domnului i-a cerut eliberarea lui Glicherie. Pedeapsa ieromonahului a fost comutata, el fiind incarcerat intr-o manastire.
Doi ani in padure, ca ascetii
Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, Glicherie a fost eliberat si, impreuna cu diaconul sau David Bidascu, au trait timp de doi ani in padure, exact ca primii sfinti asceti. Impreuna cu preotii care au putut scapa din prigoana, s-a trecut la reconstructia bisericilor darimate si la ridicarea altora noi. Totodata, noul sediu al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi a fost stabilit la Slatioara, comuna Risca, judetul Suceava, unde s-a construit o manastire. Profitind de o scurta perioada de libertate, “stilistii”, au reusit in 1948 sa fie recunoscuti drept asociatie religioasa, decizie care a fost abrogata in anul 1952 de catre autoritatile comuniste. Astfel, ortodocsii de stil vechi au trecut din nou in ilegalitate si toti clericii din manastirea Slatioara au fost arestati in noaptea de 1/2 februarie 1952. Cu toate persecutiile suferite, pe 13 aprilie 1955, Galaction Gordun, episcop pensionar al bisericii oficiale, teolog de o inalta tinuta si fost secretar al Sfintului Sinod, a anuntat public ca trece la ortodocsii de stil vechi, devenind astfel primul arhiepiscop si mitropolit al “stilistilor”. Un gest uluitor, mai ales ca acestia erau in ilegalitate. Imediat a fost caterisit, prin decizia Patriarhului, iar numele sau a fost sters pina astazi din istoriografia bisericeasca. Arestat, el a fost obligat sa traiasca la manastirea Caldarusani, iar mai tirziu a avut domiciliu obligatoriu in Bucuresti. Cu tot domiciliul fortat, in secret, mitropolitul Galaction a reusit sa hirotoneasca noi episcopi: Evloghie Ota, Meftodie Marinache si Glicherie Tanase, infiintindu-se astfel primul Sinod al “stilistilor”. O data cu moartea lui Galaction, in 1959, aflat sub atenta supraveghere a Securitatii, noul mitropolit a fost desemnat in persoana lui Glicherie Tanase.
Sfintul Glicherie Marturisitorul
Prigoana a continuat insa cu aceeasi intensitate, alte zeci de manastiri si biserici fiind demolate, iar clericii continuind sa zaca prin puscariile comuniste. Perioada de dupa 1965 a fost mai linistita, “stilistii” avind un statut de semiclandestinitate. Mai precis, autoritatile comuniste au tolerat Biserica Ortodoxa de Stil Vechi, insa portul rasei era interzis in afara asezamintelor monahale. Spunem relativ tolerata, deoarece o manastire din Bucuresti, “Adormirea Maicii Domnului”, a fost darimata si nu de rare ori Militia ii tundea si ii barbierea pe preotii de stil vechi sub diferite pretexte. Mitropolitul Glicherie a ajuns, chiar in anii comunismului, o legenda vie, mai ales in Moldova, unde era venerat.
Glicherie Tanase a trait pina la 95 de ani, trecind la cele vesnice pe 15 iunie 1985 si fiind ingropat in interiorul Bisericii “Schimbarea la Fata”, din Slatioara. La 12 ani de la moartea sa, pe 29 iunie 1997, au fost deshumate ramasitele pamintesti ale mitropolitului Glicherie, in prezenta Sinodului bisericii “pe stil vechi”. Spre surprinderea tuturor, acestea raspindeau miros de tamiie, iar trupul nu intrase in putrefactie. Preotii si ierarhii Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi au considerat acest lucru ca un semn al lui Dumnezeu si l-au canonizat, trecindu-l in rindul sfintilor, pe 27 iunie 1997.
80 de ani de lupta in numele credintei
In ciuda libertatii religioase de care se bucura dupa 1989, nici in prezent, cu toate eforturile facute de liderii sai, Biserica Ortodoxa de Stil Vechi, cu peste 500.000 de credinciosi, nu este recunoscuta drept cult, ci doar ca o asociatie religioasa. Situatia este insa similara cu a celorlalti “stilisti” din Grecia si Bulgaria.
La inceputul lunii martie 2003 cea mai mare grupare “stilista”, Organizatia Credinciosilor Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din Romania, si-a schimbat demunirea in Biserica Ortodoxa Romana de Rasarit. Arhiepiscop si Mitropolit este I.P.S. Vlasie Mogarzan, care este secundat de cinci Episcopi. Mitropolia are circa 500.000 de credinciosi inregistrati, dar, potrivit propriilor statistici, la slujbe si la viata Bisericii participa peste un milion de crestini. Ea are 130 de preoti de mir si 60 de parohii (fata de numai 36 inainte de decembrie 1989), raspindite pe teritoriul intregii tari.
Datorita unor probleme canonice si dogmatice, “stilistii” romani sint organizati in trei biserici distincte: una cu sediul la Slatioara (Suceava), avindu-l ca sef pe I.P.S. Vlasie Mogarzan, una cu sediul la Furceni (Galati), avindu-i ca lideri pe P.S. Gherontie si Casian, si Biserica Ortodoxa Traditionala, cu sediul in Bucuresti, sub obladuirea mitropolitului grec I.P.S Hristofor. Trebuie mentionat ca toti credinciosii basarabeni aflati sub ascultarea Patriarhiei Romane respecta calendarul vechi (iulian), aceasta fiind conditia pe care au pus-o in 1992, o data cu revenirea lor la BOR.
In ciuda atacurilor sau calomniilor la care au fost supusi, “stilistii” sint doar niste ortodocsi romani traditionalisti, care lupta de peste 80 de ani pentru pastrarea calendarului vechi din Romania si pentru mentinerea vechilor rinduieli in Biserica.