Vorbitorii de limba rusă se referă în mod curent la persoanele de culoare, folosind o expresie derogatorie rezervată altor grupuri etnice pe care le disprețuiesc, precum cecenii. Cuvântul englezesc "negru" își face și el adesea loc în dialogurile dintre moldovenii cu studii, deci bine educați.
Un membru marcant al Guvernului mi-a spus recent că îi este frică să-și trimită fiul la New York, ca nu cumva să fie împușcat sau ucis de vreun negru. La rândul ei, o prietenă și-a manifestat îngrijorarea pentru fiul ei, care trăiește laolaltă cu cetățeni afro-americani. Rasismul a devenit o epidemie în Moldova. Și, în timp ce originile sale sunt greu de aflat, mă tem că buna Americă, în care ne rugăm pentru toleranță și diversitate ca și când acestea ar fi o religie, are partea sa de vină.
De fapt, rasismul ar putea fi unul dintre "exporturile" cele mai haine ale Americii, dacă e să luăm în considerație mesajul pe care moldovenii și lumea întreagă îl recepționează din filmele și show-urile noastre de televiziune. Bărbați și femei de culoare sunt adesea caracterizați drept criminali. Iar atunci când actorilor de culoare li se oferă mai multe roluri pozitive, ei sunt subordonați automat dublurilor lor mult mai puternice din rasa albă. În trilogia Matrix, de exemplu, Morpheus și Oracolul joacă rolul de apostoli ai "mesianicului" Neo, interpretat de Keanu Reeves.
În SUA, revistele științifice și ziarele abundă în dezbateri despre efectele nocive ale stereotipurilor rasiale, perpetuați atât în filmele și show-urile noastre de televiziune, cât și în programele de știri tv, ce nu duc lipsă de negri care comit crime. Când am întrebat un oficial guvernamental unde au fost formate aceste concepții greșite despre new-yorkezii negri, mi s-a răspuns că doar o parte din televiziunile americane și pelicule cinematografice aveau o influență asupra modului de gândire al său și al fiului domniei sale.
Cel puțin în America, avem realitatea de zi cu zi pentru a tempera imaginile pe care le vedem pe micile și marile ecrane. Negri și albi, deopotrivă, muncesc împreună, trăiesc în aceleași comunități și mănâncă în aceleași restaurante. Suntem colegi, prieteni și iubiți. Și în ciuda tuturor prejudecăților (care sunt multe), noi, ca societate, nu tolerăm oficial rasismul și ne străduim să-l depășim, chiar și la Hollywood unde oamenii de culoare sparg încet tiparele stereotipice. Mi-i frică că Moldova nu are o asemenea forță compensatorie. M-aș încumeta să presupun că marea majoritate a moldovenilor au considerat arareori, dacă s-a și întâmplat, o persoana de culoare drept prieten sau coleg.
Moldova este atât de uniform albă, încât pielea neagră nu este doar diferită, ci străină. Acest lucru lasă cale liberă oamenilor simpli să formuleze istorii și prejudecăți despre un grup de oamenii pe care nu i-au cunoscut niciodată, dar care există numai în imaginația lor. Când vin în oraș diplomați americani sau funcționari de culoare, de regulă sunt sfătuiți sa fie cu ochii în patru. Un afro-american aflat în Moldova povestea ca dacă este văzut plimbându-se la braț cu o femeie albă, se presupune pe loc că aceasta-i prostituată.
Pentru toate lucrurile din Moldova există o speranță pentru viitor. Pe măsură ce tinerii călătoresc mai mult și intră în contact cu diverse populații, prejudecățile se pot stinge în timp. Totuși, rasismul are căile sale de a-și împlânta rădăcinile în sânul societății și de a se menține. Indiferent cât încercăm să-l smulgem din rădăcini, crește imediat la loc. De unde știu? În cele din urmă, sunt american.
Traducere și adaptare: Mihai Jumugă
*Titlul aparține redacției
lia
11-16-2003, 03:39 AM
De acord cu autorul.... Dar, fac shi eu ca moldovanu', ma intereseaza nu atat articolul, cat... deshi am citit shi eu, nu prea mult, JdChishinau, nu pot intzelege cine e autorul, de fapt? Mi-a scapat mie ceva? Shtii tu mai multe?
redneck
11-16-2003, 03:51 AM
Din cate am inteles Allan Freedman este cetatean american, paremise ziarist de profesie, aflat acum in Moldova. In ultimele numere ale JdC are cate un articol cu impresiile sale despre Bastardostan.
lia
11-16-2003, 03:56 AM
Clar, shi pentru ca nu shtie romaneshte, cineva ii "adapteaza" mereu articolele? Oricum, e interesant ce zice... Cat priveshte rasismul nostru, pai nu e nevoie sa-mi spuna mie, se vede cu ochiul liber... :(
xx
11-16-2003, 10:17 AM
da ce, cand zici 'negru' unui african - in romana asta-i manifestare de rasizm? aici nu, cand ai in vedere culoarea lui si nu rasa.
cat priveste rasizmul promovat de filme -> cracaleti mai nostimi dar totodata si mai aberanti decat astia eu demult n-am vazut :)
redneck
11-18-2003, 01:53 AM
da ce, cand zici 'negru' unui african - in romana asta-i manifestare de rasizm? aici nu, cand ai in vedere culoarea lui si nu rasa.
Este rasism. Si nu mai fa pe prostul! Ti-am mai zis acest lucru de nenumarate ori si am demonstrat ca tu insuti ai facut afirmatii rasiste.
cat priveste rasizmul promovat de filme -> cracaleti mai nostimi dar totodata si mai aberanti decat astia eu demult n-am vazut :)
Ca de obicei vorbesti despre lucruri de care habar n-ai.
xx
11-18-2003, 11:12 AM
Este rasism. Si nu mai fa pe prostul! Ti-am mai zis acest lucru de nenumarate ori si am demonstrat ca tu insuti ai facut afirmatii rasiste. Ei las' sa fie. Imho nu-i principalul daca faci vreo greseala de etica inventata de alti oameni, ci e faptul cine esti tu intr-adevar.
cat priveste rasizmul promovat de filme -> cracaleti mai nostimi dar totodata si mai aberanti decat astia eu demult n-am vazut :)Ca de obicei vorbesti despre lucruri de care habar n-ai.
Ba nu. Hai sa-ti explic un pic. Ce vrea autorul articolului de mai sus? Ca sa fie in toate filmele actorii principali negri? Pai eu cred ca in primul rand e rasist el insusi prin faptul ca ii desparte pe actori dupa culoare. Actorul e actor, imho, indiferent de culoare, si el isi joaca rolul pentru care a crezut regizorul ca se potriveste. Doar n-o sa puna actori in roluri in care ei n-ar arata bine doar din spirit de anti-rasizm. Acuma daca ar fi asa ca in visele autorului - s-ar primi fenomenul invers, adica negrii ar fi mai mult in roluri principale - si asta n-ar fi iarasi rasizm dupa teoria lui? Astea in genere is prostii, dupa cum am mai zis, actorul e actor si isi joaca rolul lui, si nu trebuie privit un film prin prisma numarului de actori de o culoare sau alta.
Acuma sa trecem la exemple practice. Ti-l inchipui tu pe Morpheus ca fiind 'alesul' si pe Neo ca fiind in locul lui Morpheus? Nu cred. In primul rand nu s-ar potrivi dupa scenariul filmului (alesul e tanar etc., etc)
Sau luam ultimele filme vazute de mine.
Bruce almighty - Acolo in genere dumnezeu este negru. Ce poti sa mai vrei?
K-19 - Ar fi trebuit sa introduca negri printre comanda de marinari sovietici (ori macar unul in locul lui Harisson Ford) doar pt. spirit de corectitudine politica?
Terminator3 - Da, deacord. Masinele alea erau rasiste. Ele idee n-aveau ca trebuie sa creeze si terminatori negri, ca sa fie corecte.
Ali J in da hause - eroii principali is care negri, care mulati, albii poti sa-i numeri pe degete.
Planet of the apes - Aici rasizmul infloreste, maimuta cea mai principala e un negru )))
Charlie-s angels 2 - neluand in consideratie trio-ul de femei-eroine (care evident ca nu poate fi schimbat) - rolul principal masculin, spre deosebire de CA1 - ii revine unui negru. Ce poti sa mai vrei?
The bulletproof Monk - Cel mai puternic curajos si principal erou e unul oriental, cei albi is slabi si abia spre sfarsitul filmului isi vin in fire. Ce poti sa mai vrei?
2Fast2Furious - doi actori principali, unul din care e negru.
BadBoys2 si Meninblack 2 cre ca nici nu tre de comentat nimic.
Jeanne D'Arc, THe Gladiator - nda, rasizm, franta in evul mediu si Roma in antichitate nu aveau negri la posturile principale! E strigatoare la cer chestia asta!!
etc., etc.
Asa ca eu repet: cracaleti mai aberanti decat ideea cu propovaduirea rasizmului din filme eu demult n-am vazut :)
lizofoafa
11-18-2003, 02:57 PM
Ed Murphy, Will Smith... ashtia au jucat cel putzin odata in rolul principal intr-un film ... In Al 5-lea element Presedintele de stat este un negru.
E posibil totusi sa existe asa fenomene intr-un studiou de filmare, dar aceasta ipoteza nu este universal valabila.
redneck
11-19-2003, 04:04 AM
Este rasism. Si nu mai fa pe prostul! Ti-am mai zis acest lucru de nenumarate ori si am demonstrat ca tu insuti ai facut afirmatii rasiste. Ei las' sa fie. Imho nu-i principalul daca faci vreo greseala de etica inventata de alti oameni, ci e faptul cine esti tu intr-adevar.
Trebuie sa eviti sa o mai faci dupa ce ti s-a spus ca e greseala.
cat priveste rasizmul promovat de filme -> cracaleti mai nostimi dar totodata si mai aberanti decat astia eu demult n-am vazut :)Ca de obicei vorbesti despre lucruri de care habar n-ai.
Ba nu. Hai sa-ti explic un pic. Ce vrea autorul articolului de mai sus? Ca sa fie in toate filmele actorii principali negri? Pai eu cred ca in primul rand e rasist el insusi prin faptul ca ii desparte pe actori dupa culoare. Actorul e actor, imho, indiferent de culoare, si el isi joaca rolul pentru care a crezut regizorul ca se potriveste. Doar n-o sa puna actori in roluri in care ei n-ar arata bine doar din spirit de anti-rasizm. Acuma daca ar fi asa ca in visele autorului - s-ar primi fenomenul invers, adica negrii ar fi mai mult in roluri principale - si asta n-ar fi iarasi rasizm dupa teoria lui? Astea in genere is prostii, dupa cum am mai zis, actorul e actor si isi joaca rolul lui, si nu trebuie privit un film prin prisma numarului de actori de o culoare sau alta.
Acuma sa trecem la exemple practice. Ti-l inchipui tu pe Morpheus ca fiind 'alesul' si pe Neo ca fiind in locul lui Morpheus? Nu cred. In primul rand nu s-ar potrivi dupa scenariul filmului (alesul e tanar etc., etc)
Sau luam ultimele filme vazute de mine.
Bruce almighty - Acolo in genere dumnezeu este negru. Ce poti sa mai vrei?
K-19 - Ar fi trebuit sa introduca negri printre comanda de marinari sovietici (ori macar unul in locul lui Harisson Ford) doar pt. spirit de corectitudine politica?
Terminator3 - Da, deacord. Masinele alea erau rasiste. Ele idee n-aveau ca trebuie sa creeze si terminatori negri, ca sa fie corecte.
Ali J in da hause - eroii principali is care negri, care mulati, albii poti sa-i numeri pe degete.
Planet of the apes - Aici rasizmul infloreste, maimuta cea mai principala e un negru )))
Charlie-s angels 2 - neluand in consideratie trio-ul de femei-eroine (care evident ca nu poate fi schimbat) - rolul principal masculin, spre deosebire de CA1 - ii revine unui negru. Ce poti sa mai vrei?
The bulletproof Monk - Cel mai puternic curajos si principal erou e unul oriental, cei albi is slabi si abia spre sfarsitul filmului isi vin in fire. Ce poti sa mai vrei?
2Fast2Furious - doi actori principali, unul din care e negru.
BadBoys2 si Meninblack 2 cre ca nici nu tre de comentat nimic.
Jeanne D'Arc, THe Gladiator - nda, rasizm, franta in evul mediu si Roma in antichitate nu aveau negri la posturile principale! E strigatoare la cer chestia asta!!
etc., etc.
Asa ca eu repet: cracaleti mai aberanti decat ideea cu propovaduirea rasizmului din filme eu demult n-am vazut :)
xx, demonstrezi ca nu ai inteles despre ce e vorba: Allan Freedman vorbeste despre stereotipurile care pot apare dupa vizionarea unor filme americane la cei care nu cunosc realitatea din SUA. E o disputa de mai multi ani si intr-adevar in ultimul timp s-au schimbat multe spre bine. Insa daca privesti filmele americane mai vechi, se observa ca afro-americanii erau prezentati (aveau roluri) de multe ori drept criminali, drogati, fara studii superioare etc. Autorul nu are in vedere actorii afro-americani ci rolurile ce le sunt distribuite. Deci in opinia autorului, e gresita viziunea scenaristului/producatorului/regizorului (posibil din cauza prejudicatilor) care intr-un rol negativ prefera / isi imagineaza un afro-american. Nici exemplul cu "The Matrix" nu l-ai inteles. Allan Freedman nu zice ca rolul lui Neo trebuia sa fie interpretat de Laurence Fishburne, iar Keanu Reeves sa joace in rolul lui Morpheus, asa cum speculezi tu. El se intreaba de ce in rolul lui Neo n-a fost invitat un actor afro-american, iar in rolurile lui Morpheus si Oracolului, actori de rasa caucaziana. Poate la nivel subconstient, unii nu pot/nu doresc sa-si imagineze un afro-american mai "puternic"/"pozitiv"/"erou" decat un caucazian. Iar exemplele care le aduci sunt ori alese selectiv de tine, ori irelevante si nu pot fi luate in consideratie. O metoda corecta ar fi de analizat toate filmele aparute in ultimul an sai doi. Insa nici eu, nici tu nu putem face o astfel de analiza.
Ca sa fiu totusi corect, consider ca Allan Freedman exagereaza, nu cu mult insa.
xx
11-19-2003, 10:40 AM
Insa daca privesti filmele americane mai vechi, se observa ca afro-americanii erau prezentati (aveau roluri) de multe ori drept criminali, drogati, fara studii superioare etc.Pai tu singur ziceai ca prin anii '50 pe-acolo erau locuri separate in transportul public, asa ca posibil ca filmele vechi sa reflecte si un pic de realitate de pe atunci. Cred ca nu-i vinovat nimeni pentru faptul ca cineva privind asa filme isi inchipuie ca asa o fi si acuma. Acuma ce-i de facut, cenzuram filmele vechi? Jos cenzura :)
El se intreaba de ce in rolul lui Neo n-a fost invitat un actor afro-american, iar in rolurile lui Morpheus si Oracolului, actori de rasa caucaziana. Poate la nivel subconstient, unii nu pot/nu doresc sa-si imagineze un afro-american mai "puternic"/"pozitiv"/"erou" decat un caucazian.Eu as explica asta prin faptul ca regizorul a considerat ca in rolurile celea se potrivesc bine anume actorii alesi. Mai ales ca in roluri negative sunt actori albi.
In genere, eu cred ca producatorii/regizorii ecc, sunt condusi mai mult de ratiuni de marketing decat de cele etnico-sociale. Si ca sa fiu si eu corect, as putea presupune ca la selectarea rolurilor cineva s-ar fi condus de ideea ca daca in rolul principal ar fi fost un negru atunci poate filmul n-ar fi avut atata priza la public, dat fiind acelasi rasizm din subconstientul maselor. Dar ii asum probabilitatii astea un procentaj tare mic :) Mie de exemplu mi-ar fi placut sa fie in rolul lui Neo cineva care intr-adevar are idee de arte martiale, fie el negru, galben, alb, rosu, verde, or ce-ar fi :)
Si ca sa comentez oleaca afirmatia cu "daca cineva vede in md o localnica la brat cu un negru, presupune ca ea ar fi prostituata". Pai iata, as vrea eu sa ma insel, dar de multe ori (presupun ca in majoritatea cazurilor, dar nu pot avea date) asta este un adevar. Asa ca in cazul asta rasizmul nu tre sa-l cauti in cei care vazand asta gandesc asa, ci in restul populatiei care face sa existe fenomenul asta :)