PDA

View Full Version : Romania vs Bulgaria -> calea spre UE 2007

Pagini : [1] 2

ciofu
11-13-2003, 12:40 PM
Pe mine daca sincer ma irita deja tot felu de declaratii ca Romania e in urma Bulgariei si chestii din astea. Eu sunt in Bulgaria foarte regulat, nemaivorbind de Romania, dar nu numai asta, ci ca o parere obiectiva si realista din partea tuturor, RO se misca mult mai bine fata de BG. Ce criminalitate e in BG si nu numai.
Cititi articolu:

Verheugen Assures (asigura) Sofia on EU Entry in 2007

Politics: 12 November 2003, Wednesday.
Bulgaria's accession to the European Union (EU) in 2007 is not at risk, EU Enlargement Commissioner Gunter Verheugen said talking to the Bulgarian office of BBC.

Asked whether the accession of the first ten candidate countries could hold Bulgaria back Verheugen answered in the negative.

The principle of merit applies to all, he underlined.

In his opinion it is too early to predict the schedule of the remaining part of the accession process. He stressed the importance of the common accession treaty Romania and Bulgaria should sign by the end of 2005 at the latest, in order to become EU members in 2007.

Bulgaria has been worried recently over statements that slower progress in Romania could hold back the country's EU accession.

In its latest progress report the European Commission found that in the near future the Bulgarian economy will be capable of dealing with the competitive pressure of market forces in the European Union. It reconfirmed the existence of a functioning market economy in Bulgaria, a status that was clearly given to the country last year.

The progress report for Romania found shortcomings in lagging behind in reforms implementation and did not recognize the existence of a market economy.

Last year's progress report criticized Romania's judicial and public administration system.

Any pleasure that Bulgaria might take in doing better than its neighbour will be offset by worry that slower progress in Romania could hold both countries back, the Economist wrote right before the progress reports were released, hinting that the accommodation of ten new countries next year may postpone the next round of the election, "perhaps until 2010."

www.novinite.com

vitalic sprinceana
11-14-2003, 01:41 AM
eu insa traiesc in bulgaria permanent si as putea spune...in definitiv exista parametri in baza carora se fac asemenea concluzii,de exemplu rata inflatiei,somaj,libertate economica,(bulgaria a primit deja statutul de economie de piata functionala,pe cind ro inca nu)..si inca multe-multe altele...

Lukas
11-14-2003, 10:56 AM
...e adevarat...bulgarii au taiat in carne vie...au salariile mai mici decat in ro si un somaj de aproape 20%. E pretul reformei

ciofu
11-14-2003, 11:52 AM
Eu nu stiu ce primesc ei, dar eu spun ca ei nu sunt cu nimic mai buni cu nimic, si asta nu ca imi place RO si dispretuiesc bulgarii. In general ce criminalitate si banditism e in Bulgaria, pentru UE ei au atata sa faca ordine ca pana in 2015 nu intra. Da ok romanii au tot felu de hoti tigani cu prostii, dar astea sunt chestii mai neimportante

vitalic sprinceana
11-16-2003, 10:53 AM
ciofu problema e mult mai simpla...discutiile de aderare se desfasoara in baza a 30 de capitole...bulgaria a inchis cel putin 5 capitole mai mult decit romania(dupa datele ministerului de externe a bulgariei)..asa ca criteriile,sunt ale ue si pozitia bulgariei fata de romania e una obiectiva

ciofu
01-12-2004, 04:08 PM
Ia uitati-va ces destepti grecii:

Greece to "Impose Visa Regime" to Bulgaria in 2004 Summer

Politics: 11 January 2004, Sunday.
Greece might impose visa regime to Bulgaria in the summer of 2004 because of the Athens Olympics, Greek official in Sofia said on Sunday.

He explained, however, that the visa regime will be valid for all countries out of the Schengen area, adding that Bulgaria will enjoy some relieves.

These steps aim to beef up security measures in Greece, as the situation at the time of the Olympic games will be very tensed because of the many foreign visitors.

Bulgaria's Foreign Ministry announced that the situation will be closely watched. The Ministry pledged to inform Bulgaria's citizens for all changes in the visa regime undertaken by the Greek authorities.

www.novinite.com

RODIKA MARGARINT
01-13-2004, 02:26 PM
salut,esti de pareria ka grecii synt destepti? eu nu perd sansa niciodata sa le spun in fata kit de tare fryniaza.

ciofu
01-13-2004, 02:40 PM
Rodica, eu nas putea sa comentez ceva despre greci, ca putin ii stiu si putin am stat la ei sa ii pot critica.
Inteleg de ce baga vize, dar pe de o parte ii stupid, sa vedem daca obtin chestia

Fox
01-13-2004, 03:31 PM
Stiu si eu asa o fishka...cica s-o facut o evaluare a capacitatilor, sau mai bine zis a flexibilitatii businessmanilor din diferite tari si grecii au fost primii de la coada :D
Am avut ocazia sa ma conving, repetat.

Melania
01-13-2004, 04:34 PM
..cica s-o facut o evaluare a capacitatilor, sau mai bine zis a flexibilitatii businessmanilor din diferite tari si grecii au fost primii de la coada :D
.

da businessmanii moldoveni pe ce lok sau plasat?

Fox
01-13-2004, 04:48 PM
Nu se stie daca au fost luati in seama in genere :wink:

Dar, daca sa vorbim serios, apoi taaaaare-i greu cu grecii, ei nu inteleg lucruri evidente. Din cauza ca nu pot sa-si calculeze venitul din afacere, nu inteleg pentru ce ii trebuie partenerului afacerea, li se nazar doar excroci, o lasa balta si pierd castigul de milioane.

ciofu
01-13-2004, 04:52 PM
ca romanii printre altele, grecii is un fel de tigani, ca si italienii

Lara
01-13-2004, 10:15 PM
da bre, toata lumea e facuta din tigani in afara de suedia si japonia, :lol: bravo !
ciofu, imi pareai patsan destept, de ce ai simtsit nevoia sa scrii prostia de mai sus ?

da bulgaria sucks !
e o tara plina de talhari,politisti hoti si de o gramada de tigani adevarati ... fuuu :-?

si deja cand treci granitsa din romania in ea, simtsi cam ca si atunci cand treci din ungaria in romania, ca ai coborat o treapta de saracie .
asa ca ce zice ue, sunt povesti mintsite de propaganda bulgareasca cu regele lor german ales presedinte .

ciofu
01-14-2004, 02:53 AM
Lara depinde cum interpretezi fraza de mai sus, dar credema ca ai interpreatato gresit.
Ai perfecta dreptate cu bulgaria, ma alatur tie la ceea ce ai scris. Cel mai tare imi pare rau ca bulgarii au reusit sa capete respect in fata europenilor.
Romania :ciupel:

a.d.i.d.a.s
01-14-2004, 03:25 AM
asta-i o prostie... Romania tre` sa mearga in aceleasi ritmuri cu Bulgaria... ambele urmaresc acelasi scop... ambele se afla cam in acelasi stadiu de deschidere a capitolelor pt integrare ... sant vecine la urma urmei !!! Nu cred ca tre` sa existe competitie!!! din contra... e nevoie de cooperare... :crazy:

ciofu
01-14-2004, 11:17 AM
adidas, competitie tre sa fie, si pana la urma e imposibil fara ea, dar nu in modalitatea care se facea ea, unde bulgarii incearca sai faca pe romani in tot felu, ca e criminalitate si nu stiu ce. Sa se uite ei, in fiecare saptamana se ucide cineva prin Bulgaria, mafie care in Ro pe departe nici nu e.

RODIKA MARGARINT
01-14-2004, 02:28 PM
EU GRECILOR LE SPUN TOT TIMPUL=DAK AR FACE DOMNUL O MINUNE,SI AR INVIA GRECII ANTICI,PE ASTIA DIN ZIUA DE AZI YI VOR SPYNZURA PE MARGINJA DRUMURILOR=(IN GENERE) >> FEMEELE LOR YS DE NIMIK,SI BARBATII LA 40 DE ANI YNKA NAU ESIT DE SUB FUSTA MAMEI,VA DATI SAMA CE KOPII KRESK,NAM YNTYLNIT NICI O FAMILIE NORMALA,NU AM REUSIT SA INTRU YN LOGIKA LOR,NUI DUK KAPUL LA NIMIK,DE EXEMPLU EU NUI MAI POT SUFERI SI MA YNTORK YN TARA.

ciofu
01-14-2004, 02:29 PM
:) te rog scoate caps lock ca oleaca e incomod ochilor

a.d.i.d.a.s
01-14-2004, 09:53 PM
adidas, competitie tre sa fie, si pana la urma e imposibil fara ea, dar nu in modalitatea care se facea ea, unde bulgarii incearca sai faca pe romani in tot felu, ca e criminalitate si nu stiu ce. Sa se uite ei, in fiecare saptamana se ucide cineva prin Bulgaria, mafie care in Ro pe departe nici nu e.

ciofu, eu vb de cooperare la nivel guvernamental ... Conducerile ambelor state tre` sa coopereze... si nu criminalii bulgari si romani...

karavan
01-15-2004, 10:06 PM

ciofu, eu vb de cooperare la nivel guvernamental ... Conducerile ambelor state tre` sa coopereze... si nu criminalii bulgari si romani...

Incep prin a cere scuze daca cineva se va simti lezat ca am sa consider toti interlocutorii romani si voi folosi pronumele personal "noi". Sunt zile un pic cam agitate la Chisinau, aici la Bucuresti sincer nu se prea se intelege ce se vrea, si nu vreau sa polemizez pe tema "noi" romanii- voi " moldovenii". Deci moldoveni, munteni, ardeleni in acceptiunea mea = romani.

Calatoresc destul de des in Bulgaria si pot spune ca mi-am format o parere destul de obiectiva.

La nivel macro-economic, ma refer la politici fiscale, economice etc., Bulgaria este inaintea noastra. Insa in spatele acestor realizari, si cei care studiaza acolo pot confirma, se ascunde o saracie crunta.

Bulgaria este privita ca un model de succes in ultimii ani in ceea ce priveste privatizarile din industrie. Corect! Dar daca privim activele industriale ale noastre si ale lor, diferentele sunt uriase. Este foarte usor sa privatizezi un combinat de utilaj greu cum este cel de la Radomir in comparatie cu Republica Bucuresti care este cam de 3 ori mai mare.
Dpdv industrial suntem in comparatie cu ei cam cum este Cehia in comparatie cu noi.

Sunt un pic mai consecventi cand vor sa faca o treaba dar este si o realitate ca pricep un pic mai greu.

o parere pertinenta a fost emisa mai sus de cineva. Trecerea din Romania in Bulgaria te face sa simti o enorma diferenta. Este drept ca si de la noi la unguri ti se pune un nod in gat.

Nu se compara orasele. Desi la periferiile Sofiei ai impresia ca esti in Bucuresti ( si asta este valabil in toate orasele din estul Europei) lucrurile se schimba radical cand vine vorba de centrul istoric. Bucurestiul se schimba an de an si are mari sanse sa devina un oras chiar frumos. Nu stiu daca sunteti la curent cu investitiile imobiliare dar de cateva luni tocmai a fost demarat un proiect pe calea Stirbei unde va fi construit cel mai mare complex tip MALL din estul Europei. Nu mai spun de cladirile de birouri care se construiesc in draci.

In general cred ca nu este corect sa spunem aia sun mai buni sau mai prosti. Oamenii la nivel individual sunt buni si prosti.

Competitia lor autoimpusa este buna pentru ei, deoarece nu pot sa contest, dar au in guvern niste tipi scoliti prin vest deosebit de buni. Bizonii nostrii de la Bucuresti au mirosit ca pozitia geostrategica a Rom. ne va duce vrem nu vrem in UE. Asa ca bulgarii au intuit si pentru a nu ramane pe afara au tras mai tare cu reforma dar cu un pret mult prea mare. Nu zic ca la noi e lapte si miere dar parca nu e asa de rau ca acolo.

Cu mafia, da aveti mare dreptate. Orice strain care stie si Rom si Bulg. iti va spune ca aici e super OK. Romanii sunt tare timorati cand tranziteaza Bulg. si acum desi lucrurile sau imbunatatit mult.

Ca sa rezum la noi este o saracie mai suportabila.

Numai bine!

ciofu
01-15-2004, 11:06 PM
Da am vazut si eu pe calea Stirbei unde se va face cel mai mare centru comercial din Europa de Est, o sa fie ceva :ciupel:

a.d.i.d.a.s
01-16-2004, 01:57 AM
Karavan care-i opinia ta ? e nevoie de competitie sau cooperare (intre Ro si BG ???) :roll:

karavan
01-16-2004, 02:38 AM
Karavan care-i opinia ta ? e nevoie de competitie sau cooperare (intre Ro si BG ???) :roll:

Cand este vorba de integrarea in UE categoric trebuie sa cooperam. Si noi le putem pune bete in roate si ei noua. Rezultatul ar fi in dezavantajul ambelor tari. In fond si noi si ei incercam sa ne raliem unui bloc politico-economic in care exista cooperare dar si competitie. Problema lor, din punctul meu de vedere, este ca-si dau seama ca au totusi un handicap fata de noi (origine, dimensiunea tarii, potential economic, pozitie geografica) de aceea le este teama ca nu cumva sa ramana pe afara. Oricum, odata admisi in UE nu ne va fi usor nici noua nici lor. Cei drept sunt multe avantaje dar si multe dezavantaje. Pe de alta parte stii proverbul " daca nu poti sa ti-l faci prieten macar nu-l fa dusman"
Sunt cateva articole interesante din presa bulgara referitoare la Rom. pe siteul guvernului roman www.guv.ro. Este surpinzator ca si oficiali europeni responsabili cu integrarea le atrag atentia ca prea se uita la Rom. in loc sa-si vada de treaba. Dar cred ca o politica de cooperare ar fi foarte buna. Uite de exemplu relatia dintre Rom. si Ungaria. Nu zic ca nu mai putem unii de dragul celorlati dar macar ne comportam normal. Ba mai mult ungurii au lansat o oferta sa candidam impreuna pentru organizarea campionatului european de fotbal din 2012. Si chiar putem sa avem sanse mari. Bulgarii nu inteleg in acest moment ca si in interiorul UE exista un sistem de aliante intre vecini. Si ei cu cine sa mai schimbe o vorba cand vom fi in UE. Ma indoiesc ca o vor face cu grecii pentru inceput. Astia nu-i inghit de loc din cauza Macedoniei. Asa ca mai suntem noi sau Marea Neagra. Turcii mai incolo. Paradoxal este ca stim atat de putin unii despre altii!

a.d.i.d.a.s
01-16-2004, 05:03 AM
Nu am intrebat daca e nevoie de "dragoste" intre noi si bulgari :) am intrebat de cooperare... iar cooperarea nu presupune sa-i cunosti pe bulgari ca etnie , dar ca aliat... sa le cunosti potentialul economic... Plusurile, minusurile...
In Europa dintotdeauna a existat ura si invidia intre vecini... Franta-Anglia, Germania-Franta, Grecia-Turcia, Ucraina-Polonia, Danemarca-Germania... dar asta nu a fost o piedica pentru a pune bazele unor relatii de "cooperare" economice, sociale, CULTURALE... La asta ma astept si de la Romania in relatia cu Bulgaria... Nu vreau sa murim de dragul bulgarilor dar "nici dusmani sa nu ni-i facem" :roll:

ciofu
01-16-2004, 11:23 AM
Bulgarii din vecini, numa cu grecii se impaca doar din cauza ca vor in UE, in rest cu turcii nu prea, pe romani ii fac in tot felu, cu macedonienii nici nu mai vorbim

ciofu
01-18-2004, 04:09 PM
Bulgaria, Romania Keep Visas For Ireland

Bulgaria in Brief: 17 January 2004, Saturday.
Bulgaria and Romania will keep their visa regime with Ireland, Irish Justice Minister told to BBC. The citizens of both countries that aspire for EU membership in 2007 are exempt from visas to enter and stay for a short time in the Schengen area, though Ireland and Great Britain have so far refused to join it fearing a wave of immigrants from SE Europe.

karavan
01-20-2004, 01:06 AM
Bulgaria, Romania Keep Visas For Ireland

Bulgaria in Brief: 17 January 2004, Saturday.
Bulgaria and Romania will keep their visa regime with Ireland, Irish Justice Minister told to BBC. The citizens of both countries that aspire for EU membership in 2007 are exempt from visas to enter and stay for a short time in the Schengen area, though Ireland and Great Britain have so far refused to join it fearing a wave of immigrants from SE Europe.

Stai linistit, cu Anglia se rezolva pana in vara iar cu Irlanda poate prin primavara anului viitor. S-au convins ca de ce le este frica, adica de tigani, nu scapa nici cu viza nici fara viza. Sunt suficiente munci grele de facut pe care englezii le refuza si de aceea mai inchid ochii la romanii care lucreaza la negru ( oricum suntem totusi albi la piele). Problema in cazul Angliei este ca tiganii nu dau bine pentru turisti pentru ca sunt foarte vizibili si agresivi cu turistii, cu toate ca la Londra sunt si o gramada de indieni care pot fi luati foarte usor drept tigani ( oricum tigani , indieni tot un drac ca sunt aceeasi). Englezii probabil ca vor trimite un reprezentanti la Bucuresti, pe aeroportul Otopeni, si pentru cursele pentru Anglia se va face un triaj in functie de culoarea pielii. Sa vezi ce circ este aici cu tiganii care-si fac pasaport pentru ca vor ca in poze sa le iasa pielea cat mai alba. Mai ceva ca Michael Jackson :lol:

ciofu
01-20-2004, 01:10 AM
:P
Ziceam si eu daca elvetienii deja scot vizele, ap cu ci sunt englejii mai buni? Eu stiu ca ei au parere prea buna despre ei dar nai ce face, tot englezi ramani

karavan
01-20-2004, 01:25 AM
:P
Ziceam si eu daca elvetienii deja scot vizele, ap cu ci sunt englejii mai buni? Eu stiu ca ei au parere prea buna despre ei dar nai ce face, tot englezi ramani

Bani sa fie sa ajungi sa vezi Londra ca vizele se iau. Din cate stiu cu Elvetia gata de la 1 ianuarie. Da ce dracu sa faci in Elvetia decat sa casti ochii la munti si alte peisaje. Daca nu ai ajuns pe acolo pana acum te sfatuiesc sa faci provizii mari de mancare si bautura ca este o tara foarte al dracului de scumpa. Si Londra e scumpa tare dar nu ca Elvetia. Am dat pe o sticla de Coca-Cola de 250ml. echivalentul a 4.5 euro in Zurich. Noroc dracu ca eram in tranzit. Si elvetienii aia parca sunt pesti nu scoti o vorba de la ei.

ciofu
01-20-2004, 01:33 AM
Am fost de cateva ori in Elvetia: Zurich, Geneva

Sa speram ca englezii si irlandezii o sa faca si ei treaba buna ca elvetienii cu romanii

ciofu
01-26-2004, 11:16 AM
UK Expert: Lagging-Behind Romania Impedes Bulgaria's EU Entry

Politics: 25 January 2004, Sunday.
Doubts whether an EU enlargement will happen at all in 2007 were expressed by James Owen, senior economist at UK's Economist Intelligence Unit, in an interview for local Darik Radio.

Political differences inside the European Union might impede Bulgaria's accession to the European Union, Owen said. In his opinion even if Bulgaria alone is deemed acceptable, the EU might propose waiting another two years to give lagging-behind Romania some breathing space.

On the positive side James Owen singled out Bulgaria's good progress en route to EU, economic growth and flattening out unemployment. He added that Bulgaria's EU accession will not lead to a radical change in the living standards.

Novinite.com

Ratoiu tau de expert :wtf:

radoolian
01-26-2004, 01:19 PM
Am fost si eu in Bulgaria si cand mergi intr-o tara iti cam dai seama de nivelul de trai de acolo. Ati observat cat de suparati pe viata sunt bulgarii? Toti tristi...putine zambete. Bine ca si romanii nu sunt in delir, dar parca totusi. Bulgaria a obtinut statutul de economie de piata functionala dar cu ce pret? In 97 erau in incapacitate de plata. La ei banca centrala este sub control european dupa 97. Le-au fost taiate datoriile. Rata somajului este uriasa. Bulgaria nu mai are pic de industrie. Leva lor nu mai exista decat cu numele (cosul valutar este bazat numai pe euro si emisiunile de bani sunt dictate de banca europeana). Dar au economie de piata....dar bulgarii nu au avut coompanii gigant ca SNP pe care romanii au trebuit sa faca bucati ca sa poata vinde (fostul SNP era a 2-a ca marime in Europa iar actualul Petrom dupa divizare si impartirea rafinariilor tot ramane a 5-a), nu au avut Sidexul (cea mai mare din Europa), nu au avut companii de constructii masini si utilaje (Tractorul, Roman, Campulug, IAR). Cum sa vinzi Petrom cand LukOil trebuie sa se alieze cu OMV ca sa preia doar 33%. Cum sa vinzi o companie care are investitii de 6 miliarde de dolari in Kazakstan si perimetre de cercetare in Marea Neagra. Unele capete marginite din Consiliul European vad numai faptul ca Petrom nu a fost inca privatizat, dar nu au bunul simt sa citeasca ce valoare are Petrom, ce impact are asupra economie romanesti (20% din PIB) si ca nu exista nici o companie in europa sau in lume care sa-si permita sa cumpere o treime din Petrom fara sa se alieze cu alta.....un proces care dureaza destul de mult. Bulgaria este si o tara mai mica, nu are industrie, nu are nici o agricultura ca a noastra, in general nu are problemele noastre. Cu toate astea nivelul de trai este mai mare in Romania, cu tot statutul de economie de piata inca nu in intregime functionala. In Bulgaria, cineva la care am fost mi-a zis ca la ei spitalele nu au datorii la furnizorii de medicamente cum se intampla in Romania. A doua zi m-am dus la spital si am inteles ca tipul avea dreptate. Spitalele bulgaresti nu aveau cum sa aibe datorii fiindca nu cumparau nimic....spitatalul era gol....nu aveau un gram de medicamente...daca erai bolnav, medicul iti dadea o hartie cu ce medicamte iti trebuie si te duceai si faceai rost te intorceai si te internai si plateai si mancarea tot. Bine asta era acuma 2 ani. Aceasta situatie se intampla si la noi, dar destul de rar si in provincie in unele zone foarte sarace.

Daca ar fi fost sa ascultam Uniunea Europeana cu sfintenie acuma am fi fost la sapa de lemn, Galatiul ar fi disparut ca oras, Petrom ar fi fost vandut pe 1 leu, etc.

ciofu
01-26-2004, 01:37 PM
deacord :ciupel:

telefonul_fara_fir
02-13-2004, 07:36 PM
Ministrul de finanþe bulgar declarã cã Bulgaria nu are nici un interes sã se despartã de România în procesul de integrare în Uniunea Europeanã

BBC
13.2.2004 14:18 Ora României

Ministrul de finanþe bulgar, Milen Velcev, a declarat vineri la Bucureºti cã Bulgaria nu are nici un interes sã se despartã de România în procesul de integrare ºi nu ar fi de dorit nici ca România sã rãmânã în urma Bulgariei.

"Dacã Bulgaria va fi admisã în Uniunea Europeanã iar România nu, Bulgaria se va confrunta cu probleme de logisticã asemãnãtoare cu cele pe care le are Grecia acum" - þarã care nu are graniþe comune cu statele membre UE, a spus ministrul bulgar.

Dupã o întâlnire avutã cu preºedintele Bulgariei, Gheorghi Pârvanov, joi la Bruxelles, preºedintele Comisiei Europene, Romano Prodi a dat asigurãri cã nici o þarã nu va întâmpina obstacole în calea aderãrii din cauza problemelor altei þãri.

Ministrul de externe bulgar, Solomon Passy, declarase sâmbãta trecutã cã problemele României ar putea întârzia Bulgaria în procesul de aderare la Uniunea Europeanã. ªeful diplomaþiei bulgare a fãcut referire la scandalul despre implicarea României în traficul de copii ºi la recentele solicitãri ale unor membri ai Parlamentului European privind suspendarea negocierilor cu României. În acest context, Solomon Passy a spus cã toate sancþiunile impuse României vor afecta cu siguranþã Bulgaria.

ciofu
03-12-2004, 07:47 PM
SOFIA, Bulgaria -- Ministrul de Externe Solomon Passy a declarat miercuri (10 martie) cã Bulgaria va cere în curând Statelor Unite sã elimine vizele pentru cetãþenii bulgari, întocmai ca Polonia ºi Republica Cehã. Toate cele trei þãri au trimis soldaþi în Irak. Ambasada SUA din Bulgaria declarã cã nu a primit încã nici o cerere oficialã. (BTA, Sega - 10/03/04)

Baietii bravo :ciupel:

karavan
03-17-2004, 10:06 PM
Probabil ca in vreo 5-10 ani le vor scoate si pentru bulgari si pentru romani. Oricum Cehia si Polonia mai au putin si sunt in UE deci au si alte atuuri. Problema este, si-ti spun asta din proprie experienta, ca nu e suficient sa ai drept de intare in SUA mai trebuie sa treci si de aia de la vama din aeroport. Am vazut pe aeroport la Washington o faza cu un italian care era cat pe aici sa faca drum intors in Europa pentru ca nu intelegea sa astepte dupa linia galbena de la biroul vamii. Americanii nu au nici o greata sa te puna sa faci drum intors daca ei considera ca nu esti suficient de convingator in ceea ce declari. Intersant este ca cetatenii uneia din cele mai vechi si prospere democratii, si ma refer la Elvetia, au nevoie de vize pentru SUA:-))

ciofu
03-18-2004, 12:09 AM
elvetienii au nevoie de viza pentru SUA? :wtf:

karavan
03-18-2004, 01:21 AM
elvetienii au nevoie de viza pentru SUA? :wtf:

Scuze! Informatia mea era veche si auzita de la un elvetian. Am verificat si sunt 21 de tari care nu au nevoie de viza ci numai de un pasaport valabil. promit sa nu mai dezinformez :crazy:

ciofu
03-18-2004, 01:46 AM
karavan relaxeazate tot normal, eu oricum nam luat in serios informatia ta, ca e total imposibil

ciofu
03-25-2004, 10:04 PM
Ieri am vazut la un post de televiziune austriac despre straini homosexuali care vin in Romania si isi bat joc sexual de copii de varsta 10-16 ani, pur si simplu jalnic :crazy:

ciofu
03-27-2004, 10:59 PM
ROMA, Italia -- Italia va sprijini proiectul Bulgariei care prevede transformarea noului centru de control al traficului aerian din Sofia într-un centru regional pentru Europa Centrală şi de Sud-est, a declarat miercuri (24 martie) Vicepremierul bulgar, Nikolay Vassilev. El a făcut acest comentariu după întâlnirea cu omologul său italian, Gianfranco Fini, în prima zi a vizitei sale la Roma. (BTA - 24/03/04)

Bravo bulgarii

ciofu
04-08-2004, 02:32 PM
La 6 aprilie a.c., Camera Inferioara a Parlamentului olandez a adoptat o motiune privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Salutam adoptarea acestei motiuni, precum si faptul ca Parlamentul olandez apreciaza caracterul constructiv al pregatirilor si masurilor interne promovate de Guvernul Romaniei care au ca scop sa asigure respectarea calendarului negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Camera Inferioara a Parlamentului olandez incurajeaza Guvernul Romaniei sa aplice Planul de actiuni si reforme - ca masuri menite sa raspunda necesitatii indeplinirii criteriilor de la Copenhaga.

Apreciem, in mod deosebit, solicitarea adresata guvernului olandez, de continuare a cooperarii cu guvernul roman, atat in plan bilateral cat si comunitar, inclusiv prin acordarea de asistenta tehnica, in vederea indeplinirii la termen, de catre Romania, a angajamentelor asumate.

Guvernul Romaniei a luat act cu satisfactie de aceasta motiune si isi afirma convingerea ca dezvoltarea cooperarii bilaterale va continua în perioada urmãtoare, îndeosebi pe parcursul viitoarei preºedinþii a Consiliului UE ce va fi exercitatã de Olanda din iulie 2004.

Comunicat de presa, Guvernul Romaniei

ciofu
05-12-2004, 11:01 PM
Comisarul european pentru Extindere, Gunther Verheugen, a reafirmat, in timpul unei vizite in Cehia, ca Romania si Bulgaria vor fi acceptate ca membre ale Uniunii Europene in 2007, Croatia urmand sa adere ulterior, relateaza site-ul Novinite, potrivit Mediafax. Verheugen a tinut sa sublinieze ca, la un moment dat, toate tarile din Balcani vor deveni membre UE. El a precizat ca extinderea nu va reprezenta, in viitor, principala prioritate, Uniunea Europeana urmand sa se concentreze asupra dezvoltarii economice si crearii unor noi locuri de munca.

Dupa extinderea de la 15 la 25 de membri, la 1 mai, UE trebuie sa devina o putere continentala, asumandu-si responsabilitatea si devenind un partener global, a afirmat Verheugen. Aderarea Turciei va depinde de indeplinirea criteriilor politice, a adaugat el, subliniind rolul important al acestei tari.

STIRI TVR

ciofu
05-13-2004, 11:26 PM
Premierul Adrian Nastase a revenit joi dupa-amiaza de la Bruxelles, unde a efectuat o vizita de doua zile, in cadrul careia s-a intalnit cu comisarul european pentru extindere, Guenther Verheugen, si cu presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, carora le-a prezentat progresele facute de Romania in indeplinirea angajamentelor asumate in procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Comisarul european pentru extindere, Guenther Verheugen, a dat si cu acest prilej un mesaj extrem de pozitiv in ceea ce priveste finalizarea negocierilor cu Romania. Oficialul european a spus ca Romania este perfect capabila sa se incadreze in calendarul stabilit, astfel incat negocierile de aderare sa poata fi incheiate pana la sfarsitul acestui an. Guenther Verheugen a aratat ca extinderea Uniunii Europene nu va fi completa fara Romania si Bulgaria si ca aceste tari fac parte integranta din grupul care a aderat la inceputul acestei luni la UE.

STIRI TVR

ciofu
05-20-2004, 11:28 PM
Şansele României şi Bulgariei de a adera la UE în 2007- sondaj Reuters

Agenţia Reuters a realizat un sondaj care cuprinde o serie de estimări ale economiştilor referitoare la şansele de aderare ale celorlalte candidate la Uniunea Europeană.
Principalele concluzii:

* Bulgaria are 70% şanse să adere la UE în 2007

* Şansele României de a adera în acelaşi an sunt de 60%

* Turcia va putea adera în 2015

* Croatia va deveni membru al UE în 2009

* Serbia şi Muntenegru vor adera în 2012

Analiştii sunt de părere că Bulgaria a făcut progrese mai rapide în cursa de aderare, faţă de România.

Khatija Paruk, de la Deutsche Bank-Londra, declară că ritmul reformelor în Bulgaria e impresionant şi mult mai rapid decât era de aşteptat.

România mai are multe de făcut pentru îndeplinirea criteriilor politice şi economice de aderare, a mai spus Khatija Paruk.

Ea a adăugat însă că şansele României de a adera în 2007 pot creşte dacă autorităţile iau măsuri pentru rezolvarea principalelor probleme.

Bulgaria ar urma să încheie negocierile de aderare la sfârşitul lunii iunie.

România, în schimb, se mai arată în sondajul Reuters, a fost mai înceată la capitolul reforme.

Reuters aminteşte că în februarie, Uniunea Europeană a avertizat Bucureştiul că riscă să nu ducă negocierile până la capăt până la sfârşitul anului, din cauza corupţiei şi a lipsei reformelor în economie şi justiţie.

De atunci însă, România a fost încurajată de comisarul european pentru extindere, Guenter Verheugen, care a spus, după demiterea ministrului justiţiei, Rodica Stănoiu, că Bucureştiul îşi poate atinge ţelul până în 2007.

ciofu
06-03-2004, 09:51 PM
Statistica tarilor si candidatelor UE

http://europa.eu.int/comm/eurostat/Public/datashop/print-product/EN?catalogue=Eurostat&product=2-03062004-EN-AP-EN&mode=download

Romania e inaintea Buglariei :ciupel:

ciofu
06-04-2004, 07:52 PM
Romania a incheiat vineri la Bruxelles capitolul agricultură, unul din cele mai dificile din cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Dar, în timp ce Bulgaria se pregăteşte să încheie negocierile în următoarele săptămâni, situaţia României rămâne încă neclară.

Închiderea capitolului agricultură e un succes pentru cele două ţări rămase încă în afara marelui val de extindere al Uniunii Europene.

Un succes care a necesitat mii de pagini de detalii tehnice, dar care se datorează şi dorinţei celor două ţări de a ajunge cât mai repede la capătul negocierilor, aproape cu orice condiţie.

Ţăranii români şi bulgari vor beneficia de acelaşi condiţii ca cei polonezi şi cehi.

În primul an dupa aderare, un sfert din subvenţiile directe la hectar primite de fermierii occidentali, sporind treptat pentru a ajunge la sută la sută zece ani mai târziu.

BBC

telefonul_fara_fir
06-05-2004, 11:59 PM
La Consiliul European din 17-18 iunie, garantie "beton" pentru 2007
Liderii UE vor decide semnarea Tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria in 2005

Adevarul
Sambata, 5 iunie 2004

Un proiect al declaratiei finale ce urmeaza a fi adoptata la summitul UE din 17-18 iunie prevede semnarea Tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria "la inceputul anului 2005", anunta agentia Reuters. Potrivit corespondentului din Bruxelles al Reuters, care a ajuns in posesia documentului, liderii UE vor stabili ca: "in perspectiva semnarii Tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria la inceputul anului 2005, procedurile de schitare a tratatului vor incepe in iulie 2004". Proiectul a fost conturat joi, intr-o prima dezbatere, de catre ambasadorii statelor membre UE si urmeaza a fi discutat la reuniunea ministrilor de Externe ai Uniunii, care va avea loc cu cateva zile inaintea summitului. Teoretic, textul ar mai putea suferi modificari pana la Consiliul European din 17 iunie. Surse diplomatice de la Bruxelles citate de Reuters sunt de parere insa ca paragraful referitor la Romania si Bulgaria nu va fi contestat. Daca lucrurile vor sta astfel, includerea unei asemenea formulari in declaratia finala a Consiliului European reprezinta o garantie "beton" asumata de Cei 25 pentru admiterea Romaniei si Bulgariei in 2007, conform angajamentelor asumate la summiturile precedente. Deocamdata, Romania a inchis, ieri, doua capitole importante de negociere: agricultura si prevederile financiare si bugetare. Mai raman insa de incheiat alte sase dosare cat se poate de dificile, printre care mediul si justitia si afacerile interne, care vor ramane, probabil, ultimele. Oficialii romani sunt convinsi ca vor mai incheia, saptamanile urmatoare, alte doua capitole: libera circulatie a seviciilor si energia.

Andreea BRATOSIN

telefonul_fara_fir
06-08-2004, 08:19 PM
"România nu trebuie să se teamă că va fi abandonată"
BBC

România "nu trebuie să se teamă că va fi lăsată deoparte" în negocierile de aderare la UE, chiar dacă este în întârziere în raport cu Bulgaria, a dat asigurări, marţi, la Sofia comisarul european pentru extindere, Guenther Verheugen, relatează AFP, preluată de MEDIAFAX.

Într-o conferinţă de presă, Verheugen a subliniat că este în continuare posibil ca cele două ţări să se integreze în Uniunea Europeană în acelaşi timp.

"România realizează, de asemenea, progrese remarcabile şi încurajez guvernul român să sporească eforturile pentru a face posibilă încheierea negocierilor la sfîrşitul acestui an şi pregătirea unui singur tratat de aderare pentru cele două ţări. Cel puţin acest lucru vrem să îl facem", a continuat comisarul european.

În toate ţările nou primite în UE se constată un decalaj mai mult sau mai puţin pronunţat faţă de ţările dezvoltate

Bulgaria a închis pînă în prezent 29 dintre cele 31 de capitole de negociere, iar negocierile de aderare s-ar putea încheia oficial marţea viitoare la Luxembourg, cu ocazia unei reuniunii ministeriale UE-Bulgaria, au anunţat surse europene.

În schimb, România a închis doar 24 de capitole de negociere.

"Bulgaria trebuie să intensifice lupta împotriva corupţiei"

"Vrem să ţinem împreună România şi Bulgaria" în drumul lor spre Uniune, "aceasta este în continuare poziţia noastră", a subliniat Guenther Verheugen. "Sînt absolut convins că este posibil", a adăugat el.

Pentru moment, este prevăzut ca România şi Bulgaria să adere în acelaşi timp la UE, la 1 ianuarie 2007.

Comisarul european a încercat, de asemenea, să explice întârzierea înregistrată de România în pregătirile pentru aderarea la UE. "Nu trebuie să uităm că în România adevăratele reforme au debutat în urmă cu doar trei ani, iar în Bulgaria acum şapte ani", a declarat el.

El a menţionat că a insistat în timpul discuţiilor de la Sofia asupra necesităţii ca Bulgaria să intensifice lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, două fenomene "recunoscute ca fiind problemele majore pentru dezvoltarea ţării".

telefonul_fara_fir
06-14-2004, 07:58 PM
Bulgaria a încheiat negocierile cu UE
BBC
Ana-Maria Bota

Uniunea Europeană a decis să încheie negocierile de aderare cu Bulgaria, rezervându-şi însă dreptul de a amâna aderarea efectivă cu un an dacă Sofia nu-şi respectă angajamentele.

Decizia a fost luată de ambasadorii UE luni şi va fi anunţată oficial marţi la Luxemburg, în cadrul unei reuniuni între miniştrii de externe ai Uniunii şi omologul lor bulgar, Solomon Passy.

Vineri la prânz nu era încă limpede dacă Bulgaria va putea sau nu să încheie negocierile săptămâna aceasta.

Bulgaria e susţinută puternic de Irlanda, care deţine preşedinţia UE

A fost nevoie de un efort de ultimă oră al Comisiei Europene şi al Irlandei, care deţine preşedinţia Uniunii Europene până la sfârşitul lunii.

Potrivit unor surse diplomatice, ambasadorii celor 25 de ţări ale Uniunii s-au pus acum de acord asupra pachetului final, care contine o clauză-cheie.

Este vorba de posibilitatea amânarii cu până la un an a aderarii efective a Bulgariei dacă rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene vor concluziona că Sofia nu şi-a îndeplinit angajamentele asumate în timpul negocierilor.

Unii diplomaţi susţin că o asemenea clauză n-ar putea duce decât la o singură amânare de un an şi că e foarte puţin probabil că ea va fi folosită în cazul Bulgariei.

Deşi Uniunea Europeană a introdus deja un sistem de monitorizare pentru cele zece ţări care au devenit membre la 1 mai, e prima data când se vorbeşte de posibilitatea amânării unei aderări.

Clauza se va aplica pe viitor şi României şi Turciei.

Elemente-cheie pentru Bulgaria

Pachetul final pentru Bulgaria conţine alte două elemente importante.

În primul rând, 240 de milioane de euro pentru perioada 2007-2009, dintre care cel puţin jumătate pentru întărirea graniţelor şi restul pentru a asigura echilibrul bugetar al ţării în momentul în care începe să-şi platească partea de contribuţiile la bugetul comunitar.

Centrala de la Kozloduy

De asemenea, un protocol care consfiinţeşte închiderea a două unităţi de la centrala nucleara Kozloduy în 2006, contra unei asistenţe financiare în valoare de 210 milioane de euro.

Oficialii bulgari recunosc că nu e vorba decât de încheierea tehnică a negocierilor care, spun ei, ar putea impulsiona şi eforturile României.

Îndemn pentru România

E vorba, totuşi, de o victorie diplomatică pentru Bulgaria, susţinută puternic de Irlanda.

La sfârşitul saptămânii, la summitul de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene vor saluta acest succes al Bulgariei, îndemnând, în acelaşi timp, România să-şi continue eforturile.

Franţa a insistat la rândul-i că, în acest moment, nu e de dorit o diferenţiere politică a celor două ţări candidate.

De aceea, liderii europeni vor confirma un calendar comun pentru ambele - încheierea negocierilor în 2004, semnarea tratatului de aderare în 2005 şi aderarea in 2007, cu condiţia ca ambele ţări să fie gata.

Marţi, România va înainta şi ea în cadrul negocierilor - dar dacă angajamentele luate la Bruxelles nu sunt transpuse în realitate, apare acum mai clar ca înainte posibilitatea decuplării de Bulgaria.

Un diplomat a subliniat că această posibilitate nu e formulata nicaieri în mod explicit dar România trebuie acum să faca tot ceea ce a promis.

Felicitari bulgarilor! :tat cum :

ciofu
06-14-2004, 09:56 PM
Sistemul de vize pentru cetăţenii ucraineni va intra în vigoare de la 5 iulie, termenul fiind decalat cu patru zile pentru manifestările de la Putna prilejuite de comemorarea a 500 de ani de la moartea domnitorului Ştefan cel Mare.

Secretarul general al Guvenului, Eugen Bejenariu, a declarat că cetăţenii ucraineni vor putea intra fără viză în România până pe 4 iulie.

Ministrul Culturii şi Cultelor, Răzvan Theodorescu, a declarat că decizia privind amînarea cu patru zile a introducerii sistemului de vize a fost luată pentru evenimentele comemorative care se vor desfăşura în perioada 1-4 iulie în judeţul Suceava.

România a hotărât să impună vize de intrare cetăţenilor din ţările vecine, care nu aparţin Uniunii Europene - Iugoslavia, Republica Moldova şi Ucraina.

Este o o cerinţă a Uniunii Europene în vederea asigurării controlului la frontiere.

telefonul_fara_fir
06-18-2004, 12:36 AM
In declaratia finala a summitului de la Bruxelles,
Unda verde intrarii Romaniei in UE in 2007
In ciuda intarzierilor Bucurestiului in negocierea capitolelor de aderare, Romania si Bulgaria - bagate la pachet pentru integrarea in UE

Capitolul referitor la extindere din documentul final al Consiliului European de la Bruxelles confirma cele mai optimiste asteptari ale Bucurestiului: sefii de state si de guverne ai Uniunii largite nu numai ca isi reafirma intentia de a admite Romania si Bulgaria in UE in 2007, dar decid, deja, inceperea in luna iulie a redactarii tratatelor de aderare pentru cele doua tari. Impreuna. Desi Bulgaria a incheiat, saptamana trecuta, negocierile, textul declaratiei nu face nici o diferentiere intre candidaturile celor doua tari, pe care le trateaza "la pachet". Cei 25 "subliniaza faptul ca Romania si Bulgaria sunt parte integranta a actualei runde de extindere, care a demarat prin aderarea celor zece state la 1 mai 2004" si isi reafirma asigurarile ca "principiile care s-au aplicat negocierilor de aderare cu cele zece state vor continua sa se aplice si Bulgariei si Romaniei, care sunt parte a aceluiasi proces de extindere, inclusiv si ireversibil". Nici o referire la controversata clauza de monitorizare propusa recent de Comisia Europeana, care prevede amanarea cu un an a aderarii acelui candidat care nu-si pune in practica angajamentele asumate in cursul negocierilor. Prin urmare, clauza nu a fost adoptata inca, avand in vedere ca ultimul cuvant in asemenea decizii il are Consiliul European. (Aceasta nu inseamna ca nu poate fi adoptata la summiturile urmatoare). Cel de-al doilea paragraf al capitolului "saluta progresul extrem de substantial inregistrat de Bulgaria si Romania in negocierile de aderare din ultimele luni" si "reafirma obiectivul comun al Uniunii de a primi cele doua state ca membri ai Uniunii in ianuarie 2007, daca sunt pregatite". "In cazul in care se mentine progresul real si efectiv in domeniul reformelor si al pregatirii concrete pentru aderare, Uniunea confirma hotararea sa de a incheia cu succes negocierile cu ambele tari in 2004, in baza meritelor proprii". (Din partea Celor 25 a fost data unda verde. Acum depinde de cele doua candidate daca vor intra in UE in 2007: "daca sunt pregatite" si "pe baza meritelor proprii". Adica, in cele din urma, fiecare tara e pe cont propriu, formula "la pachet" avand, totusi, o limita). "Uniunea remarca cu deosebita satisfactie ca negocierile cu Bulgaria asupra tuturor capitolelor in discutie au fost incheiate provizoriu si ca Romania a facut, de asemenea, progrese importante si este in mod substantial mai aproape de a realiza obiectivul de inchidere a negocierilor", se afirma in continuare. Pentru prima oara, textul prevede, negru pe alb: "In vederea semnarii Tratatului de aderare pentru Bulgaria si Romania, cat mai curand posibil in 2005, procedurile de elaborare a Tratatului vor incepe in iulie 2004". In final, Cei 25 cer statelor candidate - in bloc - "sa-si intensifice in continuare eforturile pentru a fi gata pentru calitatea de membru in ianuarie 2007. Uniunea subliniaza ca Bulgaria si Romania trebuie sa acorde o atentie speciala imbunatatirii capacitatii lor administrative si legislative, continuarii reformelor economice si structurale si implementarii complete si la timp a angajamentelor asumate in negocieri. Uniunea va monitoriza indeaproape pregatirile si implementarea angajamentelor asumate in toate domeniile aquis-ului".
Andreea BRATOSIN

Europa ia Romania in carca

Europa a facut la Bruxelles un nou gest de mare deschidere catre Romania: intr-un document oficial, asumat de sefii de state si de guvern ai celor 25 de state membre, se reafirma "obiectivul comun al Uniunii de a primi Romania si Bulgaria ca membri ai UE in ianuarie 2007, daca sunt pregatite". Mai mult, desi Romania nu a incheiat negocierile de aderare, avand inca in discutie sase capitole - cele mai dificile -, tara noastra va incepe, luna viitoare, impreuna cu Bulgaria - care si-a terminat temele - si Uniunea Europeana, negocierile privind Tratatul de aderare. Tratatul urmeaza a fi semnat la inceputul lui 2005, dupa care va urma procesul de ratificare a acestuia de catre parlamentele statelor UE. La capatul acestui proces, Romania si Bulgaria vor fi declarate admise in UE. Pana si posibila clauza de monitorizare ce permite amanarea integrarii cu maximum un an nu mai constituie o problema. Europa ne inscrie astfel la examenul de diploma, prin inceperea negocierilor pentru Tratatul de aderare, in paralel cu negocierile de inchidere a capitolelor, chiar daca mai avem de trecut niste corigente. Nu s-a intamplat ceea ce ne temeam cel mai mult: punerea Romaniei si Bulgariei in rand cu Turcia, fapt care ar fi putut amana integrarea cu cateva decenii. Decizia liderilor din tarile UE de a se lua efectiv Romania in carca, poate avea, intr-o anumita proportie, si considerente subiective. Acestea tin de relatiile bune pe care Bucurestiul le are astazi cu cele mai multe capitale europene. In plus, exista si un dialog sustinut cu reprezentantii administratiei europene de la Bruxelles. Desigur, insa, deciziile internationale de o asemenea importanta au la baza in primul rand interesele. Or, acest interes european se manifesta acum fata de Romania si Bulgaria. Europa unita, ce se naste astazi sub ochii nostri, a fost gandita, in linii mari, pornind de la fosta Piata comuna si Comunitate economica europeana, de Francois Mitterrand si Helmut Kohl. Ei au invitat pentru prima data Romania si Bulgaria, si apoi statele baltice, la summit-urile europene ale anilor '90, alaturi de asa-numitul grup de la Visegrad, Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia. Practic, Europa se intinde in mod natural pana la intersectia cu fostul spatiu sovietic, incluzand, insa, si cele trei state baltice. Elita politica a Europei, de la inceputul anilor '90, a trasat, probabil, dupa prabusirea comunismului, niste linii de care elita politica de astazi tine seama. Cert este ca la Bruxelles s-a mai stabilit inca o data ca Europa se va extinde pana la Prut si Carpati, apoi nimeni nu poate preciza cand va mai fi o noua extindere. Ar fi o mare eroare daca la Bucuresti actualul si viitorul guvern ar crede ca este vorba despre o cursa deja castigata. Chiar si dupa semnarea Tratatului de aderare, Romania si Bulgaria vor fi intens monitorizate de Europa pentru a-si pune in practica angajamentele asumate. Deviatii mari sunt insa improbabile. Practic, nici un guvern roman nu-si va mai putea permite sa se abata prea mult dincolo de ceea ce prevede Tratatul cu Europa. Mai mult, punctul slab al Romaniei, economia, are mari sanse sa-si revina. Astfel, economia romaneasca va beneficia si acum, si in viitor de efectul suspendarii obligativitatii vizelor pentru romanii ce calatoresc in spatiul Schengen. Chiar si astazi, valuta repatriata de cei aproape trei milioane de romani ce lucreaza in strainatate ticseste Banca Nationala. Romania incepe sa se bucure si de ceea ce se cheama "avantajele unei economii de granita", cu o buna perspectiva de integrare europeana. Astfel, consumul a crescut semnificativ in Romania, iar investitiile straine s-au dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut. Devenind tara NATO si avand un picior in UE, Romania ofera mari oportunitati de afaceri, de la investitii imobiliare pana la "green fielduri" cu forta de munca inca foarte ieftina. Comertul a crescut semnificativ. Pana si la nivel micro, la granita de Vest, ungurii deveniti membri UE au invadat orasele romanesti. In Ungaria produsele s-au scumpit. Pana mai ieri romanii faceau cumparaturile la vecini. Exista si un revers al medaliei: aderarea propriu-zisa a Romaniei la UE este un liman, dar va fi in primii ani si o mare incercare. Desigur, salariul minim va creste, dar romanii cei mai saraci vor saraci si mai mult. In special Romania rurala - adica 40 la suta din populatie - va suferi un soc semnificativ. In ciuda faptului ca Europa e pregatita sa acorde in trei ani Romaniei subventii de 4 miliarde euro pentru agricultura, probabil ca in aceasta parte a Romaniei schimbarile vor veni oricum prea repede. Problema principala aflata acum in fata Romaniei nu mai este insa una interna. Europa unita e facuta de elite si poate fi inca desfacuta tot de ele. Recentele alegeri pentru Parlamentul European au aratat un fapt ingrijorator: cetatenii statelor din Uniunea Europeana au votat impotriva propriilor guverne pro-europene, dand castig de cauza euro-scepticilor. Probabil ca, intr-un an, doi, alegerile din aceste state vor aduce la putere guverne ce nu vor mai fi atat de dornice sa continue in acelasi ritm rapid extinderea UE. Totul este ca pana atunci Romania sa ajunga intr-un punct in care procesul economic si birocratic de aderare sa nu mai poata fi inversat.
Bogdan CHIRIEAC

Adevarul, Vineri, 18 Iunie 2004

ciofu
06-18-2004, 01:56 AM
:tat cum :

telefonul_fara_fir
06-18-2004, 11:46 PM
Concluziile Consiliului European 17-18.06.04

http://www.europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=DOC/04/2&format=HTML&aged=0&language=en&guiLanguage=en

vitalic sprinceana
06-19-2004, 09:36 AM
http://www.capital.ro/index.jsp?page=article&section_id=238&article_id=1 4892

Start spre UE cu o agricultura medievala
Pentru a atinge performanta agricola medie europeana, Romania are nevoie de decenii

Unul dintre cele mai grele capitole de negociere cu Uniunea Europeana - agricultura - a fost incheiat. Din zona oficiala, transpare satisfactia. "Am obtinut mai mult decat se vehicula la un moment dat, atat in ceea ce priveste sumele de bani, care se ridica la 4 miliarde de euro in perioada 2007-2009, cat si in ceea ce priveste cotele negociate", spune ministrul Vasile Puscas, negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana. In zona producatorilor agricoli, optimismul este mult temperat. Cotele de productie negociate sunt mai mult decat poate agricultura duce la ora actuala, iar fondurile europene nu pot fi accesate in orice conditii. Eurobarometrul Rural realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa arata ca peste de 44% din populatia din mediul rural crede ca nu suntem pregatiti sa facem fata standardelor europene. Procesatorii din industria agroalimentara au aceeasi stare de spirit. Ii despart trei ani de zile de confruntarea cu Piata Unica Europeana, dar ca nivel de dezvoltare si productivitate a muncii, distanta este de douazeci de ani. Perceptia individuala subiectiva este confirmata de cel mai recent studiu al Institutului European din Romania privind impactul aderarii la UE asupra sectorului agricol din Romania. Fermele romanesti sunt de fapt milioane de parcele individuale, fermierii sunt batrani si lipsiti de mijloacele necesare practicarii agriculturii intensive, piata funciara este moarta, infrastructura este la pamant. Aceasta este linia de la care luam startul catre Piata Agricola Europeana, dominata de tari in cautare de piete de desfacere, profil in care ne incadram perfect.

De la agricultura socialista de tip intensiv la agricultura medievala capitalista

In Romania, fermele individuale exploateaza 70% din suprafata agricola. Ca numar sunt 4,2 milioane, suprafata medie individuala este de 2,5 ha, iar muncile agricole desfasurate in cadrul lor sunt efectuate cu o inzestrare tehnologica de ev mediu - cal si plug. Comparativ, in Uniunea Europeana media suprafetei agricole exploatate este de 18,7 ha (2000). In Franta, exploatatiile agricole au, in medie, 42 ha, in Germania 37 ha, iar in Regatul Unit 68 ha. Fragmentarea excesiva a exploatarii fondului funciar este specifica si celorlalte tari central si est-europene. Aproximativ 97% din numarul total de 9,183 milioane exploatatii agricole din cele zece tari care au aderat recent la UE au o suprafata medie sub 20 ha, 82% fiind mai mici de 5 ha.

"Fermierul" roman este batran, sarac si munceste In ograda proprie

Spaniei i-au trebuit 15 ani pentru a schimba structura populatiei rurale dintr-una axata preponderent pe agricultura de subzistenta, intr-una axata pe servicii. Dificil de prognozat cate decenii ne sunt noua necesare avand in vedere ca:
* cea mai mare parte a populatiei ocupate in agricultura o reprezinta lucratorii familiali in gospodariile proprii, statut caracterizat printr-un grad ridicat de fragilitate a veniturilor si o dimensiune derizorie a acestora. Ponderea lor in populatia ocupata in mediul rural a crescut de la 3,4% (1992) la 32,4% in 2002, in timp ce ponderea membrilor societatilor agricole s-a redus de la 5,3%, la 0,3%.
* la 1.000 de persoane cu varsta de munca (15-64 ani) revin 602 persoane in afara varstei de munca, din care 290 au peste 65 de ani.

infrastructura satului romanesc este la nivelul anilor ‘50

Retele de drumuri La nivelul anului 2001, numai 10,1% din drumurile judetene si comunale erau modernizate si 29,2% erau realizate cu imbracaminte usoara rutiera. Aceste constrangeri isi pun amprenta asupra evolutiei infrastructurii de colectare, transport – esentiala in cazul produselor agricole perisabile – si, implicit, asupra accesului pe piata al producatorilor agricoli. Retele de comunicatii Sistemul de comunicatii este ineficient, reduce oportunitatile de afaceri in zona (turism rural, activitati artizanale) si diminueaza posibilitatile de informare rapida privind evolutia pietelor (in 2001, o unitate de posta si telefonie deservea in medie doua localitati rurale, pe o suprafata de 100 kmp fiind amplasate in medie 4 de astfel de unitati). Infrastructura specifica gospodariilor populatiei taranul roman se incalzeste la soba (97,98 % din total) si nu are acces la reteaua publica de alimentare cu apa. 68% din populatie beneficiaza de alimentare cu apa din reteaua publica, din care 92% provin din mediul urban si 33% din cel rural. La serviciile de canalizare publica au acces doar 11,2% din locuitorii din mediul rural.

Scenariu optimist

Romania in topul primelor 10 puteri agricole europene Potentialul agricol este semnificativ, dar nu este exploatat la nivel optim. Cu 14,8 milioane ha teren agricol (62,2% din total), Romania este pe locul al doilea dupa Polonia in cadrul tarilor central si est-europene. Dupa aderare, in 2007, ar putea ocupa locul sapte in UE-27, dupa Franta, Spania, Polonia, Germania, Italia si Anglia, cu o pondere de 8% in totalul suprafetei agricole utilizate.

telefonul_fara_fir
09-23-2004, 06:17 PM
România a finalizat negocierile pentru înca 2 capitole: "Libera circulatie a serviciilor" şi "Politica regionala si coordonarea instrumentelor structurale". Mai rămân 4.

http://www.mie.ro/media/Romana/2004/Septembrie/23_Finalizare%20negocieri%20cap.3%20%2021%20parte% 20din%2022.pdf

ciofu
10-05-2004, 04:21 PM
România va fi declarată o economie de piaţă funcţională şi nu va fi deocamdată decuplată de Bulgaria - acestea sunt principalele concluzii ale documentului de strategie privind procesul de extindere pe care-l va publica miercuri Comisia europeană, document obţinut în exclusivitate de BBC.

România nu a trecut încă hopul cel mare. Noul comisar pentru extindere Olli Rehn nu s-a angajat că Bucureştiul va putea termina negocierile anul acesta şi a avertizat că nu va ezita să amâne aderarea României cu un an, dacă se va dovedi necesar.

În ansamblu, strategia de extindere a Uniunii Europene devine tot mai dură.

Reformele structurale trebuie continuate

Documentul strategic al Comisiei Europene arată că Bulgaria şi România sunt amândouă economii de piaţă funcţionale.

Continuarea reformelor în Bulgaria şi aplicarea viguroasă a programului de reforme structurale în România ar trebui să le dea posibilitatea de a face faţă presiunilor concurenţiale de pe piaţa internă, arată mai departe documentul.

BBC Romania

telefonul_fara_fir
10-06-2004, 05:32 PM
2004 Raportul Anual cu privire la progresul Romaniei spre aderare (RO): http://www.infoeuropa.ro/docs/2004%20Regular%20Report%20on%20Romania%20progress% 20towards%20accession.pdf

Declaratie de presa privind Raportul de Tara pentru Romania 2004 si Concluziile (RO): http://www.infoeuropa.ro/docs/Statement%20Regular%20Report%202004%20(RO).pdf

Documentul de strategie 2004(RO): http://www.infoeuropa.ro/ieweb/imgupload/2004_Stratgey_Paper.pdf

BetterDayz
10-30-2004, 02:36 AM
------------------
Sansele Romaniei si Bulgariei de a adera la UE in 2007- sondaj Reuters

Agentia Reuters a realizat un sondaj care cuprinde o serie de estimari ale economistilor referitoare la sansele de aderare ale celorlalte candidate la Uniunea Europeana.
Principalele concluzii:

* Bulgaria are 70% sanse sa adere la UE in 2007

* Sansele Romaniei de a adera in acelasi an sunt de 60%

* Turcia va putea adera in 2015

* Croatia va deveni membru al UE in 2009

* Serbia si Muntenegru vor adera in 2012
---------------

Si MD-ul nostru cred ca intra odata cu Serbia in 2012...daca ne da voie "mother Russia"...:)

Filip-Antonio
10-30-2004, 01:04 PM
------------------
Sansele Romaniei si Bulgariei de a adera la UE in 2007- sondaj Reuters

Agentia Reuters a realizat un sondaj care cuprinde o serie de estimari ale economistilor referitoare la sansele de aderare ale celorlalte candidate la Uniunea Europeana.
Principalele concluzii:

* Bulgaria are 70% sanse sa adere la UE in 2007

* Sansele Romaniei de a adera in acelasi an sunt de 60%

* Turcia va putea adera in 2015

* Croatia va deveni membru al UE in 2009

* Serbia si Muntenegru vor adera in 2012
---------------

Si MD-ul nostru cred ca intra odata cu Serbia in 2012...daca ne da voie "mother Russia"...:)

Bastardostanul nu va intra niciodata in UE. Europa civilizata se opreste la Prut.

BetterDayz
10-30-2004, 04:47 PM
Parerea ta.....:cry: infektata de propaganda komunista...

Filip-Antonio
10-30-2004, 06:23 PM
Parerea ta.....:cry: infektata de propaganda komunista...

Eu nu traiesc, spre deosebire de tine, intr-o tara in care un alegator din doi prezenti la urne a votat pentru comunisti. Si banuiesc ca si tu ai votat PCRM in 2001.

BetterDayz
11-01-2004, 10:11 AM
Asta tu din telepatie zici?:)

Uite asa ca fapt divers iti zik ca traiesk in Romanika de 5 ani si votez pentru Aliantza Moldova demokrata in MD si pentru aliantza DA in Ro ...spre deosebire de tine filea care "banuiesk" si yo ca in MD votezi cu PPCD si in Ro cu PRM...felicitari comfirmi ca esti un extremist notoriu...

Filip-Antonio
11-01-2004, 11:38 AM

Uite asa ca fapt divers iti zik ca traiesk in Romanika de 5 ani si votez pentru Aliantza Moldova demokrata in MD si pentru aliantza DA in Ro ...spre deosebire de tine filea care "banuiesk" si yo ca in MD votezi cu PPCD si in Ro cu PRM...felicitari comfirmi ca esti un extremist notoriu...

Betterdayz - alias xx - afla ca nu votez nici in alegerile din Bastardostan, nici in cele din Romania. Iar faptul ca votezi pentru AMD - un amalgam de moldovenisti primitivi romanofobi (Diacov), romanosceptici (Braghis si Urecheanu) si romanofili naivi (Serebrian) dovedeste ca esti in fond si tu un moldovenist ratacit.

Faptul ca unul ca tine traieste in Romania si are conceptii moldovenist primitive dovedeste greseala din 1991 de a atribui cetatenie oricarui nemernic de pe malul asiatic al Prutului.

BetterDayz
11-01-2004, 11:46 PM

ciofu
11-03-2004, 10:34 PM
Cancelarul federal german, Gerhard Schroeder, este convins de faptul ca Romania va incheia negocierile de aderare la Uniunea Europeana in luna noiembrie conform calendarului stabilit si ca nu exista nici un impediment pentru realizarea acestui deziderat.

"Nu vad nici un motiv care sa impiedice finalizarea acestor negocieri", a declarat miercuri, la Essen, cancelarul federal la finalul unei intrevederi cu premierul Adrian Nastase. Gerhard Schroeder a explicat ca, dupa aderarea la NATO, Romania a devenit un factor important de stabilitate in regiune, intr-o zona in care exista inca posibilitatea unei instabilitati.

STIRI TVR

ciofu
11-05-2004, 08:41 PM
Uniunea Europeanã a anunþat cã ar putea încheia negocierile de aderare cu România pânã la sfârºitul acestei luni, mult mai devreme decât s-ar fi aºteptat majoritatea diplomaþilor. Promisiunea e fãcutã de comisarul Guenther Verheugen, cel care urmeazã sã pãrãseascã postul, la sfârºitul unei runde de negocieri cu premierul Adrian Nãstase.

E o veste binevenitã pentru PSD, partidul de la putere, aflat în plinã campanie electoralã.

Declaraþia prieteneascã a lui Guenther Verheugen pentru cabinetul Nãstase e printre ultimele pe care comisarul le mai poate face în aceastã funcþie.

BBC Romania

ciofu
11-26-2004, 08:50 PM
Romania a finalizat, vineri, negocierile cu UE pentru capitolele "Mediu" si "Diverse" (care contine clauzele de salvgardare) si a negociat noi perioade de tranzitie pentru capitolul "Impozitare", capitolele care au ramas in negocieri fiind "Justitie si Afaceri Interne" si "Concurenta", informeaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat al MIE remis, vineri, agentiei Mediafax, Romania a obtinut 13 perioade de tranzitie, sase la capitolul "Mediu" (care se adauga celor cinci negociate in 23 septembrie 2004) si sapte la "Impozitare".

La capitolul "Diverse" a fost negociat peste o jumatate de miliard de euro pentru perioada 2007-2009, destinat modernizarii frontierei si pentru o facilitate de tranzitie.

Comunicatul precizeaza ca a fost stabilit modul in care Romania va participa la procesul de luare a deciziilor, dupa finalizarea negocierilor de aderare pana cand va deveni membru al Uniunii Europene. La acelasi capitol, au fost negociate clauzele de salvgardare care pot fi cerute atat de Romania, cat si de Uniunea Europeana.

Aceste decizii au fost luate, vineri, la Conferinta de aderare Romania-UE, care a avut loc la Bruxelles. Delegatia Romaniei a fost condusa de Vasile Puscas, negociatorul-sef cu UE.

TVR

dankat23
11-30-2004, 10:10 AM
Bulgaria, Romania Sign EU Accession Treaties in May 2005

Bulgaria and Romania will sign the Accession Treaties by April or May 2005 it appeared after a meeting of the Bulgarian President Georgi Parvanov and the European Commission President Jose Manuel Durao Barroso.

The new EC President underlined that the two countries will join the EU together, pointing out that each of them will be judged by its own merits.

Monday's meeting between Barroso and Parvanov is the first one since Barroso has taken the post of European Commission President. The meeting comes three weeks before the December 17 EU summit on which Bulgaria expects the European Commission to declare the pre-accession negotiations with the country completed and to appoint a date for signing the accession treaty.

Bulgaria concluded its EU entry negotiations in June, but has repeatedly come under criticism over the slow speed of judicial reform and the persistence of corruption practices. The country seeks the support of EU member states to get a date in December to sign an accession treaty with the Union.

Earlier in November several MEPs insisted that Bulgaria's progress should be assessed separately from that of Romania. At the same time, the principle of equal treatment should continue to apply.

Romania has yet to close two negotiation chapters ( Competition and Justice and Home Affairs).

www.novinite.com

ciofu
11-30-2004, 12:29 PM
stire foarte optimista :ciupel:

ciofu
12-01-2004, 09:19 PM
Comisia de Relaţii Externe a Parlamentului European a aprobat un raport recomandând încheierea negocierilor cu România anul acesta, pentru a permite semnarea tratatului de aderare în prima parte a anului viitor.

Raportul, întocmit de socialistul francez Pierre Moscovici, subliniază şi aspecte negative, precum corupţia, sărăcia, presiunile executivului asupra magistraţilor, atacurile la adresa ziariştilor.

Deşi euro-parlamentarii au respins amendamentele mai dure care cereau amânarea încheierii negocierilor, ei s-au arătat îngrijoraţi de acuzaţiile de fraudă electorală.

Raportul Moscovici a fost aprobat cu o majoritate comfortabilă - 64 pentru, 8 împotrivă, 5 abţineri - dar nu aşa de mare ca cea pentru Bulgaria.

Totuşi, atmosfera în noul Parlament European, ales în iunie, pare mult mai favorabilă României decât era la începutul anului, când unii parlamentari, inclusiv raportoarea de atunci Emma Nicholson, doreau chiar suspendarea negocierilor cu România.

BBC

dankat23
12-08-2004, 06:07 PM
Bucharest, Dec 7 (Rompres) - One must stick to the idea of Romania and Bulgaria signing the EU Accession Treaty together in the first part of next year, said Jean Asselborn, Luxembourg's Vice-Prime Minister, on Tuesday at the end of the meeting he had in Bucharest with Romanian chief diplomat Mircea Geoana.
The Luxembourg official added that Romania's integration into the EU was "very, very probable, almost certain" and "the EU Accession Treaty might be signed either in Romania or in Brussels or in Bulgaria."
Starting January 1, 2005 Luxembourg is to take over the presidency of the European Union and, from this point of view, the two Foreign Ministers talked about the latest measures taken by the Romanian authorities with a view to closing the last two EU negotiating chapters.
Although a few days ago he had said that as far as Romania is concerned, unlike Bulgaria, the signing of the EU Accession Treaty is put in doubt following "the recent events in this country," Jean Asselborn said in Bucharest that the doubt had been removed.
He explained that the accusations of the opposition, according to which the elections on November 28 were rigged, aroused concern in the member states in the context of the events in Ukraine. But the Luxembourg Minister added that, following the discussions he had on Tuesday in Sofia with the head of the OSCE observers to the elections in Romania, Stephen Nash, he was able to convince himself that "rigged elections are out of the question to the extent to which they were not tactically and strategically manipulated."

Asselborn also stressed Romania's and Bulgaria's integration into the European Union is not only to the interest of these countries, but to Europe's and the region's stability.
Romanian Minister of Foreign Affairs Mircea Geoana said in turn that the participation of the OSCE observers and of foreign and international NGOs to Romania's elections proved that the opposition's accusations according to which elections were rigged are ungrounded. Geoana said that where irregularities or law infringements occurred the law will be strictly implemented,'' and the remarks of these organizations will be processed in order to rectify the small inaccuracies of the current system''.
The Romanian chief diplomat presented his Luxembourg counterpart some measures that the Romanian Government had taken for the completion of the most complex negotiating chapter on competition, voicing confidence that Romania will observe the schedule of wrapping up the entry talks with the EU by the end of this year.
Geoana said that chapter on justice and home affairs was practically concluded and, on the occasion of the first round of negotiations with the European Union it would be officially closed.

dankat23
12-09-2004, 03:05 AM
Romania Ends EU Accession Talks

Romanian FM Mircea Geoana said his country had finalized talks to join the European Union in 2007 with the closure of the last two chapters on Wednesday. Photo by AFP

Politics: 8 December 2004, Wednesday.

Romania has put an end to its pre-accession negotiations with the European Union, the country's Foreign Minister Mircea Geoana announced in Brussels.

"The pre-accession negotiations has ended. Romania has closed the last two chapters - Justice and Competition - this evening {Wednesday}," he was quoted saying by Russian news agency RIA Novosti.

Even though the EU warns membership could be pushed back if Romania backtracks on democratic reforms, Geoana insisted the wrap-up of the membership negotiations was a point of no return. He gave a personal guarantee that his government would push ahead with political reforms and said it was in Romania's self interest not to waver.

Earlier on Wednesday the European Union has said it is hopeful that talks on Romania's accession to the Union will have concluded before a summit later this month.

The last weeks of membership talks held by Romania and EU focused on justice, home affairs and competition issues. During those talks, the country made additional commitments in the areas of border controls, asylum policy, migration and trans-border crime.

On the competition issues, Romania agreed to "strict measures to strengthen the competencies and independence of the competition council," Geoana said.

Wednesday's breaking news about Romania closing all negotiation chapters came just a week ahead of the December 16-17 summit when Bulgaria and Romania expect to receive a fixed date in 2005 for signing their accession treaties to the Union.

Bulgaria ended its pre-accession talks in June. Now the two countries face all chances to stick to schedule and become full-fledged EU members on January 1, 2007.

www.novinite.com

10 days and we will be 1/2 members of the EU.
Long live Romania

telefonul_fara_fir
02-04-2005, 03:22 PM
Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la UE - finalizat
http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2005/02/050204_tratat_finalizat.shtml

telefonul_fara_fir
02-19-2005, 02:33 PM
Textul tratatului: http://www.euractiv.ro/index.html/section|readStory?stID=&pT=dosare&pID=129

dankat23
02-24-2005, 11:20 AM
Am batut recordul la investitii
Mihai Nicut

Volumul investitiilor straine directe atrase de Romania anul trecut s-a ridicat la 4,1 miliarde euro, mai mult decit in tari care sint deja membre ale UE.

Romania a atras in anul 2004 investitii straine directe in valoare de 4,1 miliarde euro, potrivit unui comunicat al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), care citeaza un raport al Bancii Nationale. Nivelul este mai mare decit cel previzionat initial de ARIS, de 3,7 miliarde euro. Cele 4,1 miliarde euro inseamna o crestere a investitiilor straine directe cu peste 50% fata de 2003. In premiera, la acest capitol, anul 2004 ne asaza in fata celorlaltor tari din Europa Centrala, care sint deja membre ale Uniunii Europene. Cele 4,1 miliarde euro inseamna 5,1 miliarde dolari. In 2003, potrivit ARIS, Polonia a inregistrat un volum al investitiilor straine directe de 4,2 miliarde de dolari, Cehia de 2,6 miliarde dolari, iar Ungaria de 2,5 miliarde de dolari.

In fata bulgarilor
Si comparatia cu Bulgaria ne avantajeaza de aceasta data. Vecinii nostri din sud au inregistrat, in 2004, un volum al investitiilor straine directe de 1,7 miliarde. Potrivit ARIS, si la media de investitii pe cap de locuitor stam mai bine: 235 de dolari fata de 211 dolari. Aceasta crestere a volumului de investitii a fost generata de finalizarea privatizarii Petrom, care a adus 1,5 miliarde euro, de vinzarea a doua societati de distributie a electricitatii pentru 112 milioane de euro si de cele 222 de milioane de dolari platiti de BERD si IFC pentru un sfert din capitalul BCR. In plus, mai multe societati si-au majorat semnificativ capitalul social: Automobile Dacia cu 118 milioane de euro, Telemobil cu 217 milioane, Rompetrol Financial Group cu 73 de milioane si Robank cu 54 de milioane. Investitiile de portofoliu au scazut, de la 529 de milioane de euro in 2003 la 452 de milioane de euro, anul trecut.

dankat23
04-13-2005, 03:36 PM
n cadrul sesiunii plenare de astazi, 13 aprilie, prezidata de presedintele Borrell, Parlamentarii au votat la inceputul sesiunii asupra calendarului intalnirilor plenului PE pentru 2006.

In bugetul aprobat de PE pentru 2007-2013, este prevazuta eventualitatea in care Romania si Bulgaria vor deveni membre ale UE la 1 ianuarie 2007. A urmat votarea amendamentelor la cele doua rapoarte, majoritatea amendamentelor fiind respinse.

Eurodeputatul Stencil a tinut sa salute faptul ca Romania si Bulgaria nu vor fi tinute "ostatice" de tensiunile dintre Consiliu si Parlament.

Europarlamentarul EFA, Daniel Cohn-Bendit a cerut din nou ca votul asupra raportului Moscovici in privinta Romaniei sa fie amanat. Argumentul a fost ca nu se doreste un vot negativ, ci amanarea acestuia, date fiind optiunile limitate ("da" sau "nu").

Geoffrey Van Orden, raportorul pentru Bulgaria, s-a declarat impotriva oricarei amanari a procedurii de aprobare. "Am trecut de dificultatile financiare, avem clauze de salvgardare [...] cer acestei adunari sa voteze pentru aderare".

Propunerea de amanare avotului a fost respinsa.

Cu 522 voturi pentru, 70 impotriva si 69 de abtineri, recomandarea Van Orden pentru aderarea Bulgariei a fost aprobata.

Cu 564 voturi pentru, 59 impotriva si 41 de abtineri, Raportul Moscovici asupra Romaniei a fost adoptat.

Dupa acest prim vot, Cohn Bendit a readus in atentia parlamentarilor coruptia si problemele din Romania afirmand ca in acest moment Romania nu poate fi membra a Comunitatii Europene.

"Semnalul transmis nu trebuie sa contina scepticism in privinta extiderii", a spus Moscovici, reamintind ca se poate vota pentru fara emotii, existand clauza de salvgardare.

Cu 497 voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri, recomandarea Moscovici asupra aderarii Romaniei la Uniunea Europeana fost adoptata.

ciofu
04-13-2005, 04:14 PM
este un moment istoric si felicitarile mele ambelor tari :ciupel:

dacodava
04-14-2005, 05:25 PM
Ptr BetterDayz:
Alianta Moldova Democrata e la fel de periculoasa ca si Partidul Comunist prt ca au o orientare pro Moscova.Aici aceasta alianta a reusit prin numele ales sa manipuleza alegatorii care ar fi dorit sa voteze poate ptr democratie.

Uite asa aflu si eu cum voteaza cei din RM fara sa stie pe cine voteaza si apoi ma mir de ce ies rezultatele alegerilor din RM dezastruase.

lia
04-19-2005, 04:27 PM
http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2005/04/050419_basescu-financialtimes.shtml

dacodava
04-20-2005, 05:53 PM
Aprob in totalitate politica dusa de Basescu.E singurul politician de dupa '89 care are o politica externa activa in promovarea intereselor Romaniei.

Franta a fost si este tara care ne-a sprijinit cel mai mult!

ciofu
04-20-2005, 06:15 PM
sa nu neglijam si faptul ca in cateva luni a fost in vizite oficiale in cele mai importante state, asa cum nu au facuto altii pana la el

Filip_Antonio
04-20-2005, 10:04 PM
Aprob in totalitate politica dusa de Basescu.E singurul politician de dupa '89 care are o politica externa activa in promovarea intereselor Romaniei.

Franta a fost si este tara care ne-a sprijinit cel mai mult!

A propos de Franţa, Băsescu îi trage peste bot luzi Cameleon Bonaparte:

Bucharest needs no lectures from Paris on its Atlanticist stance, says Basescu

>By George Parker in Bucharest

>Published: April 19 2005 03:00 | Last updated: April 19 2005 03:00
>>
Romania's president has warned France to stop lecturing his country over its close links with London and Washington, as he prepares to sign a treaty to join the European Union.

Traian Basescu said he wanted to form a "special relationship" with the US and Britain to improve security in the Black Sea region, and aligned himself with London's liberal economic policies.

The stance has angered France, Romania's biggest supporter in the EU, and could exacerbate fears in Paris that it is losing its grip on an expanding union.

Romania and Bulgaria will sign the accession treaty next Monday, paving the way for them to join on January 1 2007, bringing the union's membership to 27.

Members of Romania's centre-right government made clear in interviews with Brussels-based journalists that they saw themselves as Atlanticists and pro-free-trade, a mindset dubbed by Donald Rumsfeld, US defence secretary, as New Europe.

"Traditionally we have worked together with London and Washington," Mr Basescu said.

Romania sent troops to Iraq, and he said he had resented French criticism of that policy. Jacques Chirac, French president, had caused offence in 2003 when he told EU candidate countries to "shut up" over Iraq, he said. Michel Barnier, French foreign minister, had recently compounded the insult when he said Mr Basescu did not have "a European reflex".

"Romania is a country which has respect for itself," Mr Basescu said. "France is one of our main supporters, but at the same time we do not like these kind of declarations."

Asked which economic model he would pursue, he said it would be a "more liberalised" system. "We want to have a state with minimal involvement in the economy," he said.

Mr Basescu's pro-Washington approach has disconcerted Paris, which has deep historic links with Romania.

In a separate interview, Calin Tariceanu, Romania's prime minister, said he was "worried" the EU constitutional treaty might be rejected by France, provoking a political crisis in Europe.

"It would cause enormous disillusionment to see external political issues interfering with the accession of Romania and Bulgaria," he said. But Mr Tariceanu also said he was confident his country would complete the reforms demanded by Brussels and join the EU on schedule.

Bucharest is trying to crack down on graft and improve the judiciary's performance: areas selected for criticism by the European Commission.

With gross domestic product per head of little more than 30 per cent of the EU average, Romania will be the poorest country to join the union, and some EU members will impose restrictions to stop its workers heading west to find jobs.

Recently, 86 per cent of Romanians backed joining the bloc.

http://news.ft.com/cms/s/8ced13b4-b073-11d9-ab98-00000e2511c8.html

lia
04-21-2005, 12:03 AM
Mă întreb dacă duritatea mesajului lui Băsescu este binevenită acum...

dankat23
04-21-2005, 01:37 AM
CU siguranta mesaje din-astea ar fi fost mai potrivite dupa 1 ianuarie 2007...in sfarsit. Sa speram ca nu se vor supara prea rau.

lia
04-21-2005, 01:55 AM
Ca să fiu înţeleasă, eu nu mă refeream la sensul mesajului, eu cred că diplomaţia nu este = cu minciună, ci din contră, trebuie să fie o maximă claritate în orice declaraţie sau acţiune... Aveam în vedere formulările cam prea dure... acelaşi lucru se poate spune în mii de feluri... Sper şi eu că nu a fost prea "pipărat" pentru gustul european... chit că şi Franţa pune destul "piper" în ciorba europeană, deci normal, n-ar trebui să fie prea şocată...

ciofu
04-21-2005, 02:23 AM
Basescu pur si simplu s-a inflat in pene dupa ce Parlamentul European a votat pentru aderarea Romaniei

lia
04-21-2005, 02:28 AM
Nu e vorba de Băsescu. În astfel de cazuri echipa e cea care redactează (sau ar trebui să redacteze) textele şi să dea sfaturi unui lider politic. De aia e nevoie de diplomaţi, în general, că altfel s-ar descurca oricine, că toţi ştiu să vorbească ...

dankat23
04-21-2005, 08:59 AM
se pare ca e o problema cu stafful de la Cotroceni...din pacate Minstrul Francez pentru Afaceri EUropene a cerut socoteala pentru afirmatiile din FInancial Times...s-a dus Ministerul roman al Integrarii sa dezminta stirea....

OFFFFFFF.....
daca n-ar avea gura asa mare cateodata...eu inteleg ca are drepate, insa nu e inca ROmania in pozitia de a se ratoi la Europa....

dacodava
04-21-2005, 10:30 AM
Nu e vorba de nici un staff.Ce poate sa faca stafful cind e vorba de o discutie libera?Asta e stilul lui Basescu.Nu prea tine seama de sfaturi si a facut destule declaratii controversate,insa mie imi place stilul lui.Nu am fost niciodata sustinatorul lui Basescu,dar imi place politica externa pe care o face.

Nu e la prima declaratie controversata pe care o face la adresa oficialilor francezi insa si aia ar trebui sa-si tina gura daca nu pot sa ne ajute mai mult decit o fac.

Sper sa nu se inmoaie!

lia
04-21-2005, 11:58 AM
Şi mie îmi place ce face Băsescu, şi mai ales politica sa externă. Asta nu înseamnă că nu îmi fac griji pentru aceste formulări. Şi repet, se putea spune şi altfel, iar grija pentru exprimarea Preşedintelui o are staff-ul lui. Dacodava, bineînţeles că discuţia e liberă, nici n-am sugerat că ar putea altfel. O discuţie liberă însă nu exclude tonul diplomatic...

Filip_Antonio
04-21-2005, 12:07 PM
Şi mie îmi place ce face Băsescu, şi mai ales politica sa externă. Asta nu înseamnă că nu îmi fac griji pentru aceste formulări. Şi repet, se putea spune şi altfel, iar grija pentru exprimarea Preşedintelui o are staff-ul lui. Dacodava, bineînţeles că discuţia e liberă, nici n-am sugerat că ar putea altfel. O discuţie liberă însă nu exclude tonul diplomatic...

Sa precizam un lucru: decizia de incepere a negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana a fost una politica. Ea a fost luata in 1999, la insistenta lui Tony Blair, in urma atitudinii Romaniei fata de conflictul din Kosovo. Daca era dupa Franta, Romania astepta mult si bine.

lia
04-21-2005, 12:15 PM
Poate că e bine că nu sunt eu preşedinte, pentru că eu aş fi spus acelaşi lucru, dar de o manieră mai.... delicată. Poate că aş fi greşit, pentru că răspunsul meu nu ar fi fost la fel de mediatizat... Dar nu aş fi riscat.

vitalic sprinceana
04-24-2005, 11:39 AM
Globalizare si competitivitate. Cazul Romaniei
Theodor Stolojan

Am promis ascultatorilor si cititorilor nostri ca vom incerca - prin insesi temele ciclului nostru de conferinte - sa iesim din cadrul strict al umanitatilor spre a ne ocupa de aspecte si probleme din campul stiintelor exacte, al tehnologiei, al economiei, intr-un cuvant, al civilizatiei. Ne-am adresat domnului Theodor Stolojan pentru prima conferinta pe o tema economica. Domnia sa ne-a propus ca respondentii sai sa fie doi directori de intreprinderi care au reusit sa se privatizeze intr-un chip fericit, a caror poveste este una de succes, astfel incat sa invatam si din succese, nu numai din esecuri. E vorba de dr. ing. Constantin Stroe, vicepresedinte al Fabricii de Automobile Dacia-Renault din Pitesti si presedinte ACAROM, si dr. in econ. Marius Dumitru Marin, director de productie, S.C. Mefin Sinaia S.A. (Red.)
--------------------------------------------------------------------------------
„Singurul avantaj al Romaniei e ca aveti forta de munca ieftina“ (Christian Esteve, fost director general la societatea comerciala Dacia Pitesti);
„Informaticienii romani sunt cei mai buni din Europa“ (raportul anual - Global IT IQ realizat de Brainbench, firma specializata in testari on-line.

Cadrul conceptual
De ce discutam despre competitivitate? Deoarece, in final, conteaza un singur lucru: daca standardul de viata al populatiei creste si, in cazul Romaniei, cat de repede pentru a reduce substantial decalajul economic mare ce ne separa de tarile dezvoltate din Uniunea Europeana (UE). Iar standardul de viata poate fi ridicat prin crestere economica, pentru ca pe aceasta cale poate fi marita valoarea nou-creata. In economiile deschise, in care competitia face diferenta, firmele si natiunile competitive sunt acelea care reusesc sa asigure oamenilor un standard de viata ridicat.
Prin urmare, in cele ce urmeaza, vom folosi o serie de concepte cu privire la competitivitate, asa cum acestea au fost conturate in SUA (Scoala de la Harvard), in deceniul trecut.
a. Competitia: se refera la rivalitatea dintre firme si natiuni.
b. Competitivitatea: determina locul pe care o firma sau o natiune il ocupa in competitie.
c. Strategie competitiva: modul in care o firma actioneaza pentru a obtine o pozitie competitiva favorabila in industria in care se afla in competitie.
d. Avantaj competitiv: la nivel de firma, obtinerea unei rate a profitului la capitalul investit peste media din industria unde activeaza firma; la nivel de natiune, obtinerea unei productivitati nationale (masurata prin venitul national brut pe locuitor) mai mare decat aceea a altor natiuni.
e. Lider mondial in tehnologie: firma are o contributie importanta si continua la progresul tehnologic in industria unde se afla in competitie.

Fundamentele economice ale unei cresteri economice, in ritmuri inalte, pe termen lung
Romania se afla la mare distanta de tarile dezvoltate din Uniunea Europeana. De exemplu, in anul 2003, venitul national brut (VNB) pe locuitor al Romaniei, calculat la paritatea puterii de cumparare, reprezenta doar 30% din cel al UE cu 25 de membri. Comparativ cu Ungaria, VNB pe locuitor al Romaniei este de aproape doua ori mai mic.
Romania are nevoie de o crestere economica rapida si durabila, de minimum 7% pe an, timp de 20 sau 25 de ani, pentru ca beneficiile acesteia sa devina semnificativ vizibile in orizontul de timp al unei generatii, respectiv pentru ca VNB/locuitor sa ajunga la cca 70%-75% din media UE fata de cca 30%, cat este astazi (luand in calcul un ritm mediu anual de crestere pentru UE de cca 2%).
Este necesar sa se obtina o reducere semnificativa a decalajului in decursul unei generatii, pentru a putea abandona stigmatul de sacrificiu atasat generatiilor succesive de dupa razboi, care munceau intr-un sistem economic destinat falimentului. Este de subliniat ca, datorita erorilor cu impact strategic din tranzitia romaneasca, dupa 15 ani de tranzitie, o noua generatie de sacrificiu s-a aliniat la start: este generatia celor care incep acum viata activa si au posibilitatea de a vedea la sfarsitul vietii lor active o Romanie la nivelul mediei europene (deci, ultima generatie de sacrificiu).
Doua intrebari se pot pune:
n Cum poate Romania sa infranga decalajele economice?
n Ce ar trebui facut ca tot mai multi oameni sa beneficieze de rezultatele cresterii economice (si nu numai grupuri restranse)?
Raspunsul la prima intrebare este dat de exemplul tarilor care au reusit - putine la numar. Analiza economica a relevat ca o crestere economica rapida, durabila si pe termen lung este posibila atunci cand fortele motrice care o determina sunt puse in miscare de stimulentele pe care trebuie sa le ofere un sistem politic, economic si social eficace si eficient. Aceste forte sunt:
n acumularea de capital fizic si uman;
n alocarea eficienta a resurselor;
n imbunatatirea continua a tehnologiilor.
Iar cel mai bun sistem, cunoscut pana in prezent, care pune in miscare aceste forte este cel bazat pe proprietatea privata, libera initiativa, competitia si statul de drept.
Raspunsul la cea de a doua intrebare este dat de o serie de conditii care ar trebui satisfacute simultan in procesul cresterii economice:
n cresterea economica sa genereze locuri de munca;
n oamenii sa aiba acces la sisteme de educatie care sa le asigure dobandirea cunostintelor si abilitatilor cerute de noile locuri de munca;
n coruptia sa fie stavilita si redusa;
n cei care, din motive speciale, nu isi gasesc locul intr-un sistem economic competitiv sa fie cuprinsi in zona de protectie sociala a statului si a comunitatilor sociale.
Batalia Romaniei
pentru competitivitate - tranzitie, globalizare, integrare europeana
Batalia Romaniei pentru competitivitate este dificila, deoarece se desfasoara sub impactul a trei procese simultane: tranzitia la democratie si economia de piata; globalizarea; integrarea europeana.
TranziTia
Tranzitia trebuia sa atinga doua mari obiective:
n construirea sistemului economiei de piata care sa genereze stimulentele specifice pentru ca fortele motrice ale cresterii economice rapide si durabile sa se manifeste;
n formarea de firme viabile prin restructurarea fostelor intreprinderi de stat, concomitent cu incurajarea intreprinzatorilor mici si mijloci si a investitiilor straine directe, ca rezultat al stimulentelor generate de sistem. Este drumul parcurs de societatea comerciala Dacia de la automobilul Dacia Nova la Logan (coraportor dl Constantin Stroe).
Numai pe aceasta baza, se poate vorbi de cresterea competitivitatii la nivelul firmelor si al natiunii, astfel incat, in cadrul specializarii care are loc in procesul globalizarii si in cel al integrarii europene, Romania sa poata realiza produse si servicii cu valoare adaugata crescanda, care asigura un standard de viata ridicat.
Pentru a atinge aceste obiective, era nevoie sa se actioneze coerent si consecvent asupra unor procese critice: realizarea libertatii economice si a competitiei; dezvoltarea sectorului privat; dezvoltarea sectorului financiar; asigurarea stabilitatii economice; schimbarea rolului statului in economie si reforma administratiei publice; accesul la educatie, ingrijirea sanatatii si asigurari sociale.
Aceste procese trebuie atacate simultan, deoarece numai efectul lor combinat asigura succesul tranzitiei. Din pacate, Romania a facut greseli cu impact strategic care au intarziat tranzitia, au crescut costul acesteia pentru populatie si au distorsionat sistemul de stimulente specific economiei de piata.
In conluzie, presiunea pentru competitivitate a fost redusa, iar cultura industriala se schimba lent, in directia focalizarii firmelor, organizatiilor si a fiecarui lucrator la locul sau de munca pe ridicarea continua a productivitatii atat prin crearea/asimilarea de tehnologii si metode de managemnt noi, cat si prin imbunatatiri zilnice ale tehnologiilor de produs si de proces existente (coraportor dl Marius Marin).
Globalizarea Si competitivitatea
Sunt multe definitii pentru globalizare, dar esenta fenomenului poate fi redusa la intensificarea fluxurilor internationale de produse, servicii, resurse umane si capital, inclusiv proprietatea intelectuala, avand drept consecinta interdependenta tot mai mare intre economiile tarilor de pe glob.
Mai important este sa intelegem de ce in ultimii 15 ani, si in continuare, vorbim tot mai mult de globalizare. Raspunsul este simplu: pentru ca are loc o accelerarea a procesului globalizarii, greu de anticipat cu 20-30 de ani in urma. Exista doua forte care au contribuit decisiv la aceasta accelerare:
(i) forta (revolutia) tehnologica, cu nucleul acesteia, revolutia digitala si sinergia dintre computere si comunicatii;
(ii) forta (revolutia) economica - extinderea fara precedent a sistemului economiei de piata, bazat pe proprietatea privata, competitie, libera initiativa.
Impactul noii revolutii tehnologice, cu nucleul acesteia - revolutia digitala - se propaga in toate activitatile umane. Cunostintele devin factorul-cheie in toate activitatile, iar patrunderea computerelor si a comunicatiilor in orice domeniu multiplica potentialul de inovare si determina schimbari fundamentale in modul de desfasurare a activitatilor ca, de exemplu:
n se schimba nu numai tehnologia produsului sau a serviciului, ci si produsul sau serviciul ca atare. Astfel, in privinta produsului CD, s-a trecut de la cumpararea CD-ului din magazin, la comandarea lui prin internet (schimbarea tehnologiei de distributie), iar acum muzica poate fi descarcata direct in computerul clientului (schimbarea, pur si simplu, a produsului);
n avem astazi, in Romania, fabrici de confectii care primesc direct prin computer noile modele de confectii de la centrele de design si, printr-o simpla comanda, incepe croirea tiparelor. Ceea ce inainte dura zile acum se desfasoara in ore;
n modelul de management se transforma radical, trecandu-se de la organizarea in jurul functiunilor (cu structuri de tip piramidal) la organizarea in jurul informatiei, in care structurile devin tot mai orizontale, deoarece: accesul la informatie devine general si simultan; activitatile pot fi distribuite si incorporate pentru obtinerea produsului final - adica activitatile, facand parte din acelasi lant al valorii, pot fi amplasate oriunde in lume, acolo unde exista cele mai bune conditii de competitivitate, intrucat coordonarea si sincronizarea acestora se realizeaza in timp real. Este vorba de comprimarea timpului si a spatiului. Nu mai vorbim numai de a face mai repede si mai bine, ci de a face altfel.
n in anul 1994, a avut loc primul experiment in armata SUA cu ceea ce se chema atunci Digital Task Force - o actiune in care cooperau militari din diferite arme (infanterie, tancuri, aviatie etc.) si in care fiecare comandat de unitate vizualiza electronic campul de lupta, avand la dispozitie informatiile primite in timp real de la toate armele.
Actiunea armatei SUA in Irak -2004 s-a realizat pe baza noilor principii de organizare a informatiei experimentate in 1994 si dezvoltate ulterior.
Forta (revolutia) economica este marcata de expansiunea fara precedent a economiei de piata de la cca 1,5 miliarde de locuitori in 1989 la peste 5 miliarde in prezent. Expansiunea economiei de piata, cu nucleul acesteia - proprietatea privata -, a determinat cresterea substantiala a fluxurilor de capital privat dinspre tarile dezvoltate catre tarile in curs de dezvoltare. Orice strategie de dezvoltare a unei tari impune parteneriatul cu sectorul privat. In competitia globala, castiga acele tari care ofera capitalului privat un mediu de afaceri atragator.
Efectul actiunii celor doua forte este o noua economie mondiala, in care firmele si natiunile trebuie sa gaseasca raspunsuri la noile provocari ale competitiei globale:
provocare srAspunst
n creste viteza schimbarii sfirme agile, care se adapteaza rapid la noile cerintet;
n creste intensitatea in cunostinte sinvatarea continua (oameni si organizatii care invata incontinuu)t;
n caracterul multinational global sreteaua (network); arhitectura strategica a organizatiei (valori, viziune, strategie) constituie fundamentul real pentru deplasarea deciziei si a responsabilitatii la nivel operationalt;
n supercompetitie, credibilitate, incredere, integritate.
Tarile care inteleg natura celor doua forte si oportunitatile nou create de catre acestea dezvolta strategii corespunzatoare. Tarile care nu inteleg si nu au strategii adecvate raman in urma.
Integrarea economicA
europeanA Si competitivitatea
Asupra integrarii economice in cadrul Uniunii Europene nu vom insista, deoarece exista multe dezbateri in Romania despre acest subiect.
In legatura cu relatia dintre integrarea economica europeana si competitivitatea fir-melor romanesti si a natiunii romane, facem cateva precizari:
n In anul 2000 (Consiliul European de la Lisabona), UE si-a fixat ca obiectiv strategic sa devina cea mai competitiva economie din lume la nivelul anului 2010. Pana in prezent, nu a gasit si/sau nu a putut sa aplice strategia adecvata.
n Integrarea impune adoptarea si respectarea valorilor si reglementarilor din UE. Acestea au beneficii, dar si un cost. De exemplu, modelul european de coeziune economica si sociala a determinat o piata a muncii mai rigida decat aceea a principalilor competitori (SUA, Japonia), prin urmare un impact negativ asupra competitivitatii firmelor europene.
n Povara fiscala in UE este cu cca zece puncte procentuale mai ridicata comparativ cu aceea din SUA si Japonia, ceea ce reprezinta un alt dezavantaj pentru UE in competitia globala.
n Romania se confrunta cu o competitie sporita in piata unica a UE, dar si cu realitatea dura ca in UE este nevoie atat de cei care realizeaza produse si servicii cu o valoare adaugata mica, cat si de cei care ofera produse si servicii cu o valoare adaugata mare. Tendinta de specializare a firmelor si natiunilor se accentueaza datorita competitiei. Depinde de fiecare natiune daca resursele sale umane se indreapta mai mult spre culesul de capsune sau spre software.
Industriile si investitiile straine in Romania
Este semnificativ sa vedem ce industrii au captat atentia investitorilor straini, deoarece putem avea un prim indiciu asupra ceea ce este atractiv in economia Romaniei.
caracteristici ale industriei sexemplet
a. activitati intensive in forta in cadrul industriilor globale sauto (cablaje, volane de masini, componente de munca si cost mic); electronice (componente); confectii (cusut)t;
b. industrii de exploatare a resurselor naturale sciment (Lafarge); chimie; turism (hoteluri, dar slab); agricultura (prezenta redusa)t;
c. industrii orientate catre piata interna sretail (Metro, Carrefour etc.); bancar (Raiffeisen, SG, ING); asigurari (AIG); constructiit;
d. industrii intensive in forta de munca inalt calificata ssoftware; sanatatet;
e. punct ochit, punct lovit, indiferent de evolutia din Romania (macro) sfabrici de rulmenti, unde in socialism investitorii au furnizat tehnologiat.
Concluzii
Transformarea potentialului de competitivitate in realitate se poate realiza numai daca Romania actioneaza simultan pe doua planuri:
(i) la nivelul firmelor, prin strategii competitive care sa urmareasca obtinerea de avantaje competitive bazate fie pe cost-la beneficii egale oferite clientilor cost mai mic fata de competitiori, fie pe diferentiere - clientul dispus sa plateasca un premium pentru un beneficiu unic oferit. Acest premium acopera costul mai mare generat de obtinerea beneficiului unic.
(ii) la nivel de natiune, prin politici care sa stimuleze competitivitatea.
O privire asupra principalelor produse si servicii exportate de Romania ne permite sa remarcam ca acestea se incadreaza in industriile unde costul este factorul decisiv in competitie si lupta pentru avantaj competitiv - textile, confectii; componente pentru auto; componente pentru produse electronice; incaltaminte; mobila; constructii metalice. Pozitia de competitivitate a firmelor romanesti in aceste industrii este vulnerabila, deoarece pot fi alte tari dispuse sa plateasca salarii mai mici sau guverne care sa acorde subventii. Astazi, nu putem identifica nici o industrie in care Romania sa fie unul dintre liderii mondiali in tehnologie.
Rolul statului in lupta pentru competitivitate nu poate fi redus numai la crearea unui mediu de afaceri favorabil, investitii in infrastructura, in cercetare dezvoltare, in formarea resurselor umane. Sunt necesare si alte actiuni vizand:
n promovarea unei noi mentalitati cu privire la intreprinzatori - persoane capabile sa rupa cu traditia, sa-si asume riscul de a introduce noul, investind timpul si resursele lor. Aceste persoane merita intreaga stima a societatii, deoarece de ele depinde in buna masura progresul Romaniei;
n stimularea procesului de inovatie/inovare, de absorbire a noutatilor tehnologice si de transformare a acestora in afaceri profitabile. Romania se distinge prin inventiile/inovatiile care primesc premii la diferite manifestari internationale, dar exceleaza prin capacitatea redusa de fructificare a acestora in productia nationala;
n interesul vital al Romaniei ca resursele sale - intotdeauna limitate - sa fie alocate industriilor sofisticate, cu productivitate ridicata. Deoarece nici o natiune nu poate fi competitiva in orice, Romania trebuie sa-si identifice si sa sprijine zonele de excelenta, aparute, de regula , in cadrul clusterelor.
Analiza efectuata de profesorul Michel Porter cu privire la impactul globalizarii asupra rolului pe care natiunile il pot avea in succesul sau insuccesul firmelor care actioneaza global, si prin urmare isi pot stabili locul oriunde in lume, a ajuns la o concluzie surprinzatoare: natiunea capata un rol tot mai important in lupta pentru competitivitate. Nu este vorba numai de faptul ca unele natiuni au mai mult succes in atragerea de investitii straine, ci de ceva mult mai mult. Unele natiuni devin locul unde se concentreaza activitatile din lantul valorii in care se produce cea mai mare parte a valorii unui produs sau serviciu. De exemplu, locul unde se elaboreaza strategiile firmei si are loc dezvoltarea produsului sau a serviciului, locul unde se afla drepturile de licenta etc. Activitatile care se concretizeaza in valori mai mici sunt amplasate in diferite alte locatii in tari unde conditiile pentru competitivitate sunt cele mai bune;
Firmele romanesti si Romania trebuie sa devina competitive in conditiile determinate de intarzierile in tranzitie si de agresivitatea crescanda a competitiei de pe piata ca urmare a globalizarii si integrarii europene. Incheierea tranzitiei in sensul atingerii obiectivelor sale este o prioritate absoluta. Fara a construi sistemul nu poti avea beneficiile sale.
Romania are nevoie de o strategie nationala de competitivitate. Tarile care au reusit sa infranga decalajele economice au avut strategii si programe nationale bazate pe valorile economiei de piata care au incurajat sectorul privat si competitia.
Romania a devenit o sursa de oportunitati generate de: perspectiva apropiata a intrarii in UE; locatia geografica atragatoare, inclusiv pozitia geostrategica la Marea Neagra; existenta celei mai importante resurse a competitivitatii - resursa umana verificata prin numeroasele performante obtinute in diferite activitati umane, dar insuficient valorificata in lupta pentru competitivitate, deoarece sistemul de educatie este deficitar- pune accent prea mare pe rezultatul individual si prea putin pe performanta de echipa, iar procesul de transformare a noutatilor in afaceri profitabile este ineficace. Este timpul ca Romania, prin politicile sale, sa fructifice la maximum aceste oportunitati. Este timpul ca Romania sa treaca de la activitati cu productivitate mica la cele cu productivitate mare, care creeaza valoare adaugata mare. • inapoi
• sumar numar curent
• opinia ta
• parerea altor cititori

Cautare

http://www.cuvantul.ro/articol/?artID=17

Filip_Antonio
04-24-2005, 06:13 PM
Romania, Bulgaria to sign EU entry pact

Sun Apr 24, 4:29 AM ET

BRUSSELS, (AFP) - Romania and Bulgaria will sign European Union (EU) entry accords paving the way to join the bloc in 2007, but officials insist the two countries still have much to do to meet that target date.

AFP/File Photo

The two countries' presidents and prime ministers will travel to Luxembourg to sign the EU accession treaty in the sidelines of a regular meeting of EU foreign ministers.

Also at the two-day meeting Croatia, which at one point hoped to join the EU at the same time as Bucharest and Sofia, will make a new bid to win a green light for EU entry talks, delayed in particular over a key war crimes suspect.

Romania and Bulgaria, with a combined population of some 30 million, would be the poorest countries in the bloc if they were to join tomorrow, with a per capita GDP of less than 30 percent of the EU average.

Once their accession treaty is signed they have barely 20 months to bring their countries up to EU standards in all areas. If they fail to do so the EU could yet trigger a "safeguard clause" delaying EU entry until January 2008.

Both countries, which were slow in starting reforms after the 1989 collapse of communism in the region, were left out of last year's "big bang" expansion from 15 to 25 countries, including eight ex-communist states.

Romania is under particular pressure, with EU safeguard clauses hanging over its head if it fails to make sufficient reform progress in the areas of justice and home affairs and competition policy.

The EU is also yet to be satisfied that Bucharest has done enough to stamp out rampant corruption -- an area still a subject for concern in Bulgaria, where in addition the court system is seen as sometimes too lenient.

Other areas where more progress is needed include improving the lot of Roma minorities, modernizing the farm sector and preparing their civil services to prepare to keep to European standards.

Officials from the two countries -- where public opinion is massively in favour of joining the EU, are aware the entry date could be delayed but appear confident they can do enough.

Romanian Foreign Minister Razvan Ungureanu likened joining the EU, which has already provided huge amounts of aid to his country, to going into a sweet shop. "No candies will be available without work," he said.

Both Romania and Bulgaria are already looking beyond EU entry, saying they are keen to join the eurozone bloc of countries sharing Europe's single currency.

Their economic development has certainly been impressive, albeit starting from a low level: Bulgaria's economy has been growing by an average 5-6 percent annually, while Romania registered a record 8.3 percent GDP growth in 2004.

Bulgaria's deputy premier Nikolai Vassilev is proud of the free-market reforms his country has pushed through.

"Ten years ago, you would have considered Bulgaria to be a very backward country in the terms of reforms and the lack of liberalization. Now if you are saying we are too liberalized, I take it as a compliment," he said.

On Tuesday Croatia will hold talks with the EU in Luxembourg, hoping to make progress in persuading the bloc to let it start EU entry talks.

EU foreign ministers refused to open talks with Croatia as scheduled last month due to its lack of cooperation with the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) to find fugitive general Ante Gotovina.

UN chief war crimes prosecutor Carla del Ponte has been invited to this week's meeting, but there have been few signs that she will change her verdict that Zagreb is doing enough to help her find Gotovina.

Filip_Antonio
04-25-2005, 06:39 PM
http://www.eu2005.lu/fr/medias/who_is_who/25signature/whoiswho.pdf

Filip_Antonio
04-25-2005, 06:51 PM
http://europa.eu.int/comm/ebs/schedule.cfm

lia
04-25-2005, 09:07 PM
Felicitări pentru România. Din păcate, nu am reuşit să citesc comentariile ziarelor noastre despre eveniment, cred că abia mâine voi avea ocazia.

Filip_Antonio
04-25-2005, 10:09 PM
Vor turba moldoveniştii primitivi. Ce părere aveţi Mircea Kaag şi Radu Midrigan?

lia
04-26-2005, 12:12 PM
Reacþii de la Chiºinãu privind succesul României la UE

Nici conducerea Republicii Moldova, nici Partidul Comuniºtilor, de guvernãmânt, nu au reacþionat pânã acum în nici un fel la semnarea de cãtre România a Tratatului de aderare la Uniunea Europeanã, deºi relaþiile moldo-române s-au îmbunãtãþit odatã cu venirea la putere a lui Traian Bãsescu.
Opoziþia ºi a unii cetãþeni ai Chiºinãului au reacþionat totuºi.

Dupã cum a declarat la BBC, liderul Partidului Popular Creºtin Democrat ºi vicepreºedinte al Parlamentului Iurie Roºca, semnarea de cãtre România a Tratatului de aderare este un eveniment istoric ce va influenþa, mai întâi de toate, opinia publicã din Republica Moldova, consolidând tendinþele pro-europene.

România este locomotiva Republicii Moldova pe calea integrãrii europene, a afirmat Iurie Roºca.

„Sã vedem dacã România va reuºi, aºa cum a declarat de mai multe ori, sã menþinã un regim de liberã circulaþie pentru cetãþenii Republicii Moldova, în interiorul României. Pentru cã nu este vorba despre libera circulaþie în tot spaþiul european. Dar o înþelegere diplomaticã între Republica Moldova ºi România nu este exclusã, depinde de abilitatea Bucureºtiului de a-ºi convinge partenerii de la Bruxelles cã aceastã liberã circulaþie este vitalã pentru o bunã parte a cetãþenilor Republicii Moldova.”

Pentru Dumitru Braghiº, deputat în Parlament din partea Alianþei Moldova Noastrã, prin semnarea Tratatului de aderare, relaþiile moldo-române vor ajunge la un nou nivel, nivel impus de standarde europene.

Dar succesul României, spune Dumitru Braghiº, se datoreazã menþinerii, de-a lungul anilor, de cãtre guvernele ce au fost la putere a aceluiaºi curs pro-european.

În acest sens, Republica Moldova trebuie sã ia exemplu de la þara vecinã.

„Ceea ce pentru noi este foarte important ºi dintre problemele pe care le are Republica Moldova în ultimii aproape 15 ani de zile, când nu existã o continuitate în ceea ce facem. De fapt pornim într-o direcþie, aflându-ne în drum încercãm sã ne îndreptãm privirile ºi acþiunile în altã direcþie. Spre deosebire de noi, România a reuºit sã facã acest lucru, a reuºit sã continue activitãþile de integrare europeanã ºi astãzi putem constata cã practic, este un fapt realizat.”

Tinerii în stradã par oarecum optimiºti, în pofida unor restricþii ce vor fi impuse Republicii Moldova. Acum, cã România a semnat Tratatul de aderare - Moldova are ºi ea ºanse mai mari de integrare în Uniunea Europeanã, spun ei.

„Moldova va încerca mai intensiv sã semneze Tratatul de aderare. În primul sã intre în NATO. Apoi cred cã va fi mai uºor sã ajungã în Europa.”

„Pur ºi simplu va fi ulterior aderarea Moldovei la UE, dat fiind faptul cã sun state-vecine, state-surori.”

„România este de fapt un avocat al Republicii Moldova, chiar ºi atitudinea domnului Traian Bãsescu este una pozitivã faþã de Moldova. Deci nu vom sta noi între Ucraina ºi România.
Studentã: Nu, noi nu vom intra. Nu ne vor primi. Din câte ºtiu, Uniunea Europeanã a închis deja uºile ºi pentru fiecare þarã din Europa de Est.”

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2005/04/050425_chisinau_ue_romania.shtml

2008.