PDA

View Full Version : Medicii nu vor mai fi obligati sa cunoasca limba romana

_victor_
05-30-2003, 04:35 PM
Medicii nu vor mai fi obligati sa cunoasca limba romana. Premierul Vasile Tarlev a insistat ca aceasta prevedere sa fie exclusa un proiect de lege cu privire la exercitarea profesiei de medic, discutat ieri la guvern. Motivul invocat de catre prim-ministru este ca "Republica Moldova este un stat multietnic, si din aceasta cauza nu pot fi introduse asemenea restrictii".
Tarlev a precizat ca doar functionarii de stat sunt obligati sa cunoasca limba oficiala, in timp ce "angajatii de rand pot lucra si fara a o cunoaste". Prim-ministrul a mai spus ca statul nu poate obliga minoritatile sa cunoasca limba romana pentru ca nu le-a creat conditii sa o invete"./www.pressbox.md/

Asta este in principiu echivalent cu faptul ca limba rusa este obligatorie. De ce? Fiindca atunci cand mergi la medic nu te interesezi sa vezi ce e rus sau roman. Bati la usa si intri, ca daca o sa cauti asa pai poti sa si mori pe drum daca e cava grav

Este ceva cred fara precedent intr-un stat. Ce parere aveti?

lia
05-30-2003, 04:39 PM
Da, shi asta, ca e tot despre tarlev care are nevoie de... medici (urgent!)... :(

http://www.timpul.mdl.net/

Fox
05-30-2003, 04:46 PM
Tocmai speram ca a prins Tarlev la minte... a1urea, pielea rea si rapanoasa ....

lia
05-30-2003, 05:29 PM
Nu, ca n-are la CE prinde... :ciupos:

Fox
05-30-2003, 05:52 PM
De aia il tine Voronin acolo, nu care cumva sa fie premierul mai destept ca el.

Pe fonul prostilor e mai usor sa iesi in evidenta.

_victor_
05-30-2003, 06:10 PM
Asta a fost politica comunitilor din totdeauna doar ca la dimensiuni mai mari: Moscova numea in republici ca primi secretari pe cine vroiau ei ca nu cumva sa aiba ceva ideii si initiative proprii

lia
05-30-2003, 06:54 PM
Ezzagt! :) Piramida proshtilor. Ca la circ... Au scos-o shi pe kiokia Jenea in fatza, misoginii dracului! ;)

redneck
05-30-2003, 07:17 PM
A.Einstein a spus:" Only two things are infinite- the universe and human stupidity, and I'm not so sure about the universe."

N-am stiu ca Einstein l-a cunoscut pe Bombonel.

lia
05-30-2003, 07:23 PM
Daca nu l-a cunoscut personal, atunci sigur s-a referit la zona asta a globului, care e o pepiniera de "mostre de prostie"... :(

coolgreetings
05-30-2003, 07:31 PM
Ezzagt! :) Piramida proshtilor. Ca la circ... Au scos-o shi pe kiokia Jenea in fatza, misoginii dracului! ;) lia....pot sa stiu cine au fost prosti? Cei de la moscova sau cei care erau condusi de conducerea moscovita?

lia
05-30-2003, 08:41 PM
Ezzagt! :) Piramida proshtilor. Ca la circ... Au scos-o shi pe kiokia Jenea in fatza, misoginii dracului! ;) lia....pot sa stiu cine au fost prosti? Cei de la moscova sau cei care erau condusi de conducerea moscovita?

Shi unii, shi altzii... Dar sigur ca cei mai proshti sunt cei care se lasa condushi de proshti... parerea mea, zau! :P

coolgreetings
05-30-2003, 08:47 PM
Am stiu ca voi primi asa un raspuns.....
Eu sunt de alta parere.... prosti au fost aceea care au fost condusi de cei de sus....iar destepti au fost aceea care au putut sa-i conduca pe cei de jos!

lia
05-30-2003, 09:06 PM
Am stiu ca voi primi asa un raspuns.....
Eu sunt de alta parere.... prosti au fost aceea care au fost condusi de cei de sus....iar destepti au fost aceea care au putut sa-i conduca pe cei de jos!

Pai shi eu shtiu ce pareri ai tu, shi ca eshti filorus, draga Cool. :roll: Sentimentele te impiedica sa intzelegi ca politica imperiala a Rusiei sovietice a fost un exemplu clasic de "gospodarire proasta". Falimentul s-a lasat ashteptat numai datorita violentzei shi barbariei cu care a fost instaurat acel sistem economic falimentar. Violentza shi barbaria nu inseamna "deshteptaciune", ci tot... prostie.

coolgreetings
05-30-2003, 09:08 PM
Draga....eu spuneam cu totul alt ceva...iar tu indrugi acolo niste chestii pe care eu nici nu le-am spus!

lia
05-30-2003, 09:09 PM
Ce n-ai mai intzeles shi de data asta, draga Cool? :)

coolgreetings
05-30-2003, 09:14 PM
Am spus eu ceva de "gospodaria" pe timpul comunism? Nu....deci te rog.... mai lasa tema aceasta!
Eu am spus ca conducerea moscovita a fost desteapta pe atunci prin aceea ca au stiut sa ne tine sub ei...sa ne subjuge!

lia
05-30-2003, 09:22 PM
Pai shi cum "au shtiut"? Prin violentza shi barbarie (care e tot prostie)? "Deshteptaciune" ar fi fost anume un sistem economic nefalimentar, ca in Vest. Dar rushii nu sunt in stare de asha ceva. Drept dovada, nici azi ei nu s-au dezis de politica expansionista, in loc sa-hi vada de trebuirle lor de acasa (saracie, alcoolism, depopulare...)

redneck
05-30-2003, 09:24 PM
Am spus eu ceva de "gospodaria" pe timpul comunism? Nu....deci te rog.... mai lasa tema aceasta!
Eu am spus ca conducerea moscovita a fost desteapta pe atunci prin aceea ca au stiut sa ne tine sub ei...sa ne subjuge!

Mentalitate de sclav.

coolgreetings
05-30-2003, 09:27 PM
redneck tu pentru agricultor stii prea multe! :)
Pentru ca sa stii sa folosesti violenta...tot ai nevoie de desteptaciune!

lia
05-30-2003, 09:31 PM
redneck tu pentru agricultor stii prea multe! :)
Pentru ca sa stii sa folosesti violenta...tot ai nevoie de desteptaciune!

Da? Tot rushii au proverbul: "sila esti, uma ne nado!" ;)

Shi, da, Cool, redneck are dreptate: este admiratzia sclavului in fatza stapanului. Dezgustator, in opinia mea. :(

redneck
05-30-2003, 09:35 PM
"redneck tu pentru agricultor stii prea multe!"
Te consideri cumva mai destept ca un taran, fermier, agricultor, etc ?

"Pentru ca sa stii sa folosesti violenta...tot ai nevoie de desteptaciune!"
Lenin, Hitler, Stalin, Saddam au fost destepti? Erau niste paranoici, care au ajuns la groapa de gunoi.

coolgreetings
05-30-2003, 09:38 PM
Ba nu....pe mine ma erita faptul ca pe toti ii socotesti niste prosti.....desi altii ar puteau spune ca tu esti prosta......ei insa oricum...este doar o opinie subiectiva din partea ta!

Lenin, Hitler, Stalin, Saddam au fost destepti? Erau niste paranoici, care au ajuns la groapa de gunoiPai eu ce spuneam? Tu nu faci decat sa confirmi ceea ce am spus eu...chiar si cu puterea in mana ai nevoie si de desteptaciune!

lia
05-30-2003, 09:44 PM
Ba nu....pe mine ma erita faptul ca pe toti ii socotesti niste prosti.....desi altii ar puteau spune ca tu esti prosta......ei insa oricum...este doar o opinie subiectiva din partea ta!

Lenin, Hitler, Stalin, Saddam au fost destepti? Erau niste paranoici, care au ajuns la groapa de gunoiPai eu ce spuneam? Tu nu faci decat sa confirmi ceea ce am spus eu...chiar si cu puterea in mana ai nevoie si de desteptaciune!

Da, shi parerea ta e la fel de subiectiva (ca sa nu zic shi imatura, pe langa toate)... Cool, nu numai ca demonstrezi ca nu intzelegi nimic din ce se scrie pe forum, dar mai shi ataci, ca un adolescent dezechilibrat, pe toata lumea. Eu am vorbit de prostia politicienilor, despre care se scrie shi in ziare (chiar daca nu-tzi place tzie sa auzi asta), n-am numit insa pe nimeni "prost" (spre deosebire de tine, care insultzi la stanga shi la dreapta).

Ori intzi ceri scuze, ori voi cere moderatorului sa aiba grija de tot ce postezi tu pe aici: pt ca tu nu shtii sa te portzi, nu te-au invatzat, probabil, taticul shi mamica. ;)

coolgreetings
05-30-2003, 09:48 PM
Te-am numit eu proasta?
Nu....asa ca te rog mai tineti amenintarile la tine! Nu te mai las sa ma ai la mana! ..I..
Si nu-mi face din ochi ca ma erita....

Ok.....cad de acord cu tine ca au fost prosti la conducere tarii pe plan economic....( aici sunt 100% deacord cu tine) , insa nu sunt deacord ca pe planul deznationalizarii si pe planul subjugarii, au fost prostii.....

lia
05-30-2003, 09:53 PM
Te-am numit eu proasta?
Nu....asa ca te rog mai tineti amenintarile la tine! Nu te mai las sa ma ai la mana! ..I..
Si nu-mi face din ochi ca ma erita....

Te "erita"? OK ;)

Dle moderator, am impresia ca ultimele doua replici ale dlui Coolgreetings nu sunt chiar "la tema"....

lia
05-30-2003, 09:57 PM
Ok.....cad de acord cu tine ca au fost prosti la conducere tarii pe plan economic....( aici sunt 100% deacord cu tine) , insa nu sunt deacord ca pe planul deznationalizarii si pe planul subjugarii, au fost prostii.....

Cool, daca ai shti sa discutzi normal, am putea continua: problema e foarte interesanta, shi exista o groaza de litaretura despre aceasta. Dar nu discut cu tine, pana nu devii un conlocutor civilizat. Pana atunci, discuta cu Eli, ca va potrivitzi ca doi fratzi. Bafta!

coolgreetings
05-30-2003, 09:59 PM
Adica tu te socoti civilizata?
Parere total subiectiva!

lia
05-30-2003, 10:01 PM
Cool! Orice parere e subiectiva.... Dar asta nu are legatura cu tema. Asha incat... posteaza o tema noua, daca vrei sa discutzi despre "subiectivitatea Liei". ;)

_victor_
05-30-2003, 10:08 PM
Vad ca uarasi s-a dus de rapa discutia :zzz:

De fapt in topic era vorba despre limba romana si despre medici :roll: :roll: :roll:

lia
05-30-2003, 10:08 PM
OK, daca e asha cum zici tu in mesajele tale private ;), nu te mai invatz ca e "a irita" (shi nu a "erita")... Noapte buna, Cool.

:)

lia
05-30-2003, 10:09 PM
Vad ca uarasi s-a dus de rapa discutia :zzz:

De fapt in topic era vorba despre limba romana si despre medici :roll: :roll: :roll:

Ashtia suntem, cu ashtia defilam!.. :ciupos:

redneck
05-30-2003, 10:12 PM
Din pacate exista persoane (cu un complex de inferioritate accentuat)
care folosesc forumul pentru asi evidentia mediocritatea.

petru
05-30-2003, 10:57 PM
Din pacate exista persoane (cu un complex de inferioritate accentuat)
care folosesc forumul pentru asi evidentia mediocritatea.

Si care incurca "irita" (se scrie cu I) cu "excita" (se scrie cu E). :D

zeidrik
05-31-2003, 12:08 AM
Reveniti la tema, va rog. Coolgreetings tu ai prima avertizare _de dupa suspendare_. Inca una si nu mai calci in rubrica asta. Special pentru tine, am sa pastrez regula de doua avertizari, pana atunci cand te vei invata sa discuti civilizat.

petru
05-31-2003, 12:34 AM
Daca proiectul respectiv de lege va fi votat in Parlament fara a fi modificata prevederea referitoare la limba vorbita de medici (lucru previzibil de fapt), opozitia ar putea sa sesizeze Curtea Constitutionala.

coolgreetings
05-31-2003, 01:15 AM
zeidrik...rabda inca o luna....si apoi iti arat eu tie ce inseamna civilizatie!"

zeidrik
05-31-2003, 01:45 AM
ma ameninti cumva? Si de ce anume peste o luna? De ce sa nu incepi sa te porti civilizat chiar acu?

_victor_
05-31-2003, 02:00 AM
Daca proiectul respectiv de lege va fi votat in Parlament fara a fi modificata prevederea referitoare la limba vorbita de medici (lucru previzibil de fapt), opozitia ar putea sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Ca de obicei....

E ca un cerc vicios. Permanent o sa fie asa. Coministii adopta vreo prostie, opozitaia face apel la curtea constitutionala si mai castiga cate o data, in rest in tara nimic nu se misca

redneck
05-31-2003, 02:31 AM
Curtea constitutionala se va transforma (daca deja nu s-a trasnformat) intr-o
licheana comunista. Si toate "castigurile" opozitiei nu sunt decat praf in ochii UE.

lia
05-31-2003, 02:39 AM
Shi... care e ieshirea din situatzie?

redneck
05-31-2003, 02:41 AM
Asi vrea sa stiu si eu raspunsul la intrebarea ta :cry:

lia
05-31-2003, 02:46 AM
Mai intai, nu plange! :) Shi doi, sa protestam, sa nu lasam problemele noastre sa ne sufoce doar pe noi: sa facem din ele pr nr1 a celor care shi-au asumat rolul de "conducatori", "slugi ale poporului", "garantzi" s.a.m.d.... Asha cred eu... :-?

redneck
05-31-2003, 03:01 AM
Protestele in fata unor oligofreni nu aduc la nimic. Revin la tema mentalitatii sec.18 si repet: marea majoritate a populatiei autohtone din Moldova isi definesc credo-ul (sper ca am scris corect) politic astfel :"dasiameudinasta".
Drept rezultat la putere se afla o haita oligofrenica ostila oricarui simt bun.

coolgreetings
05-31-2003, 02:10 PM
ma ameninti cumva? Si de ce anume peste o luna? De ce sa nu incepi sa te porti civilizat chiar acu?Nu....nu este amenintare. Eu nu amenint.....sau mai bine zis amenintarile nu sunt spuse in vant ;)
O luna este timpul de care am nevoie....ca sa primesc ajutoare civilizate :)

lia
05-31-2003, 05:18 PM
Protestele in fata unor oligofreni nu aduc la nimic. Revin la tema mentalitatii sec.18 si repet: marea majoritate a populatiei autohtone din Moldova isi definesc credo-ul (sper ca am scris corect) politic astfel :"dasiameudinasta".
Drept rezultat la putere se afla o haita oligofrenica ostila oricarui simt bun.

Nu shtiu ce ai in vedere prin acest "dasiameudinasta". Daca e vorba de pragmatism, cred ca este indreptatzit. Shi eu ma intreb ce voi avea din faptul ca voi vota cu unul sau altul. Diferentza e in ashteptari. Shi... in modul in care omul gandeshte. Daca tzaranul nostru viseaza la... "paine de 16 capici", potzi sa consideri ca... nici n-avem tzarani. De ce? Penru ca tzaranul, fiind producatorul de paine, ar trebui sa-shi dea seama care este costul REAL al painii. Daca NICI el, prodicatorul de paine (in interesul caruia este sa vanda cat mai scump! aceasta paine, btw) nu-shi da seama ca pretzul de 16 banutzi este IREAL... ce sa mai vorbim de restul populatziei... :( Cum sa-i ceri acestei populatzii sa intzeleaga faptul ca shi chestiunea lingvistica este una... de natura pragmatica?..

Situatzia poate ca e shi mai grava decat ne place noua sa credem...

petru
05-31-2003, 05:41 PM
Nu shtiu ce ai in vedere prin acest "dasiameudinasta"...

La acest capitol mi se par reusite concluziile lui Tanase de la "Timpul":

"...Mulți încearcă în aceste zile să-i reproșeze electoratului că nu a fost activ, că nu-i pasă, că i-au crescut bube comuniste pe conștiința lui națională, că e pasiv, parșiv, radioactiv ș.a.m.d. Da, prezența la urne a fost mică, în special moldovenii și-au reconfirmat "vocația". Povestea e veche. I-am văzut și eu duminică, tolăniți la umbră pe sub copacii din fața blocurilor, cu stăcănelul în mână... Am urmărit, la Ciocana, câteva familii de moldoveni care au stat toată ziua în jurul unei măsuțe, cu sarmale și ulcioare. Înspre seară erau înfierbântați de-a binelea. La întrebarea de ce nu se duc să voteze, o doamnă, aburită cu totul, a răspuns foarte "civic": Dadăiînzdamăsi, șiamiodinasta!?.

Să nu ne grăbim însă să-i acuzăm pe acești oameni - ei sunt produsul tipic al unei societăți în care alegerile n-au schimbat nimic în viața lor. Pentru că, vorba lui Socaciu: "Vin ai noștri, pleacă-ai noștri, noi rămânem tot ca proștii...". Ani la rând au fost mințiți, în campaniie electorale li s-a promis munți de aur, iar după alegeri politicienii i-au lăsat cu buza umflată. Acum culegem ce am semănat: Dadăiînzdamăsi, șiamiodinasta?. E vina politicienilor că o bună parte dintre moldoveni nu se simt cetățeni, că n-au prins încă gustul democrației, privesc alegerile ca o luptă dintre politicieni pentru a nimeri la treucă... Pentru că, în acești ani, politicienii nu au lucrat pentru a educa electoratul, ci pentru a-l prosti și a-l amăgi. L-au hrănit cu promisiuni populiste, l-au manipulat cu fluturași și videoclipuri, l-au tot speriat că "Vine lupul!" și acum, când lupul, într-adevăr, a venit, ei nu mai cred...

Și încă ceva: cetățeanul simplu iar s-a pomenit pe post de victimă a tehnologiilor murdare. Două luni încheiate el a fost "prelucrat" metodic, cu cinism și obrăznicie. El a fost tratat ca un handicapat mintal, comuniștii, în frunte cu Voronin, organizându-i, pe gratis, cel mai dezgustător spectacol posibil. Societatea normală urmărea, stupefiată, matrapazlâcurile gheghemonului - trebuie să nu ai nici cel mai elementar respect față de electorat ca să scoți nu știu de unde un anonim și să umbli cu el la "întâlniri cu poporul", ca țiganul cu ursul. Orașul a fost înecat în portretele lui Voronin, că nu mai înțelegeai cine candidează la funcția de primar al Chișinăului - țiganul sau ursul?..."

link-ul pentru intreg textul articolului:

http://www.timpul.mdl.net/vector82.htm

dune
05-31-2003, 05:49 PM
of, foarte crincena chestii. tare ma pune pe ginduri ce se intimpla atunci cind un medic vorbeste numai limba rusa iar pacientul vorbeste numai in romana - apare oare nevoia de traducator? la sigur e nevoie de cineva care sa contribuie la intelegerea reciproca dintre cele 2 parti... pacientul la rindul sau nu e obligat sa invete limba rusa si deci statul tre sa aiba grija sa fie un mic grup de traducatori pe ici pe colo dar oare exista asa ceva? exista oare banii ceia care sa se duca pe asa ceva? la sigur nimeni nici nu a luat in serios posibilitatea unui astfel de proiect. raspunsul e tipic 'nu avem bani' care defapt sugereaza faptul ca guvernu nostru practic se asteapta ca cineva pe gratis sa functioneze ca traducatori... tipic ca la moldova, cumva cineva de undeva sa faca ceva pe gratis fara sa se cheltuie nici un ban de sus... rezultatul are sa fie mai multa coruptie, mai putina eficacitate (daca a mai ramas pe ici pe colo) si invatarea limbii ruse de fiecare pentru mintea noastra ne sugereaza ca mai ghine sa zishi doua cuvinte in rusa decit sa lasi medicu sa ghiceasca de care picior nu ai nevoie (nu da Doamne). Apoi iaka asa, da Doamne minte la moldoveni sa mai lase sapa sheia cu care incearca sa-si sape groapa singuri...

lia
05-31-2003, 05:53 PM
Aha :-? , asta era... Scrie bine Tanase aisata... Shtie sa te descurajeze: daca Cetatzeanul turmentat al lui Caragiale mai umbla de trei carari bantuit de dileme (Eu cu cine votez? ), Cetatzeanul lui Tanase nu mai are nici o dilema...

lia
05-31-2003, 06:00 PM
of, foarte crincena chestii. tare ma pune pe ginduri ce se intimpla atunci cind un medic vorbeste numai limba rusa iar pacientul vorbeste numai in romana -(...) asa, da Doamne minte la moldoveni sa mai lase sapa sheia cu care incearca sa-si sape groapa singuri...

Pai tocmai asta era idea Premierului: toata lumea (shi mai ales cei care au de gand sa fie vreodata pacientzi ;)) sa vorbeasca ruseshte. Pentru ce? Pai n-atzi citit cuvantarea lui Tarlev? :ciupos: Ca sa aiba Tarlev&co ce pune pe limba...

petru
05-31-2003, 06:32 PM
Aha :-? , asta era... Scrie bine Tanase aisata... Shtie sa te descurajeze: daca Cetatzeanul turmentat al lui Caragiale mai umbla de trei carari bantuit de dileme (Eu cu cine votez? ), Cetatzeanul lui Tanase nu mai are nici o dilema...

Mie personal mi s-a parut interesant nu atat constatarea faptului ca cetateanul (daca poate fi numit asa) nu mai are nici o dilema, cat epizodul unde C.T. numeste vinovatii de aceasta situatie - politicienii (daca pot fi numiti si ei astfel) moldoveni.
Eu as mai adauga - indiferent de pozitia pe care pretind ca o ocupa acestea pe esichierul politic.

lia
05-31-2003, 07:03 PM

Mie personal mi s-a parut interesant nu atat constatarea faptului ca cetateanul (daca poate fi numit asa) nu mai are nici o dilema, cat epizodul unde C.T. numeste vinovatii de aceasta situatie - politicienii (daca pot fi numiti si ei astfel) moldoveni.
Eu as mai adauga - indiferent de pozitia pe care pretind ca o ocupa acestea pe esichierul politic.

Se poate vorbi la nesfarsit despre asta: care sunt mai tampitzi: politicienii care se lupta (prin metode discutabile, daca nu chiar reprobabile) pentru un electorat "fara dileme" sau electoratul care ii alege...

Revenind la subiectul nostru, deshi chestiunea obligativitatzii cunoashterii limbii romane de catre medici este una de interes major pentru acest electorat, in afara de nishte scriitori shi cateva ONG-uri, nu se va revolta nimeni: electoratului moldovean ii este, vorba ceea, "vso rovno"... Pun pariu.

petru
05-31-2003, 07:15 PM
Revenind la subiectul nostru, deshi chestiunea obligativitatzii cunoashterii limbii romane de catre medici este una de interes major pentru acest electorat, in afara de nishte scriitori shi cateva ONG-uri, nu se va revolta nimeni: electoratului moldovean ii este, vorba ceea, "vso rovno"... Pun pariu.

Sper, totusi, sa se revolte si opozitia...+ o parte din electorat care o sustine.

redneck
05-31-2003, 07:42 PM
Sper, totusi, sa se revolte si opozitia...+ o parte din electorat care o sustine.

Speri degeaba. Oligofrenii de la putere, indrumati de fratele de la rasarit,
incet cu incetul isi recapata pozitiile pierdute.

In alta ordine de idei, oare medicilor le pasa?

lia
05-31-2003, 10:18 PM
Depinde de medici. Rushilor le pasa, chiar foarte mult: ei n-ar mai fi obligatzi sa invetze limba romana. Cursul de romana era obligatoriu pana acum, pentru studentzii de la medicina...

petru
05-31-2003, 10:20 PM

Speri degeaba. Oligofrenii de la putere, indrumati de fratele de la rasarit,
incet cu incetul isi recapata pozitiile pierdute.

In alta ordine de idei, oare medicilor le pasa?

Vorbeam de opozitie nu de putere. Sau n-am inteles ceva din mesajul tau?

redneck
05-31-2003, 11:17 PM
Opozitia se va revolta. Insa celor de la putere nu le va pasa. Ei (puterea)
nu mai incearca sa faca schimbari radicale, ca de ex. sa introduca studierea obligatorie a l. ruse in scoala. Folosesc metode mai rafinate: in loc sa ceri un leu, ceri 10 banuti de 10 ori.

Cat priveste medicii, eram cu impresia ca nu se mai invata in l.rusa la medicina in Chisinau sau poate gresesc?

2008.