PDA

View Full Version : Germania - omul bolnav al Europei

Filip Antonio
05-07-2003, 07:02 PM
European Economies: German April Unemployment Rises

By Rainer Buergin

Berlin, May 7 (Bloomberg) -- German unemployment rose in April to the highest in more than five years, adding to pressure on Chancellor Gerhard Schroeder to reduce wage costs, ease labor market laws and defy the unions that helped him win reelection.

The jobless rate climbed to 10.7 percent from 10.6 percent in March as Europe's largest economy skirts recession. The number of unemployed rose by a seasonally adjusted 44,000 to 4.46 million, the Federal Labor Office said, the highest since 1997 and more than the population of Berlin and Cologne combined.

``What we need is a true easing of costs,'' said Frank Gebert, chief executive of Alno AG, a maker of fitted kitchens based near Stuttgart that has shed a quarter of its 2,000 jobs since the start of 2002. ``The government must take measures to boost the economy quickly.''

The German economy has barely grown since shrinking in the last two quarters of 2001. Orders to manufacturers fell 3.9 percent in March, led by a drop in domestic demand for goods such as machinery, a report today showed. Siemens AG and Deutsche Bank AG are between them shedding about 50,000 jobs.

Unions are enlisting the support of members of Schroeder's party in their campaign against his plans to cut jobless benefits and make firing easier. Schroeder has suggested he may resign should his Social Democrats withhold support for the proposals.

Most Germans are skeptical about Schroeder's ability to push through his plans, opinion polls show. Sixty-four percent of 1,300 interviewees said they expect him to fail in his efforts to loosen employment laws and cut welfare benefits, a poll by market researcher Usurna showed last week.

Earnings Worsen

The yield on the German 4 1/2 percent bond maturing in January 2013 fell 10 basis points to 3.98 percent at 3:57 p.m. in Frankfurt, the lowest since March 14. A basis point is 0.01 percentage point.

The euro fell 0.58 U.S. cents, or 0.5 percent, to $1.138. German stocks also declined, with the benchmark DAX index shedding 1.8 percent, or 55.02, to 3011.93 at 3:59 p.m.

The March decline in manufacturing orders was the second biggest in more than seven years. Orders from German customers plunged 5.6 percent and export orders fell 2 percent.

Siemens, Deutsche Bank and Volkswagen AG reported worsening results for the first quarter. Volkswagen said today net income fell 68 percent as sales in Germany, the company's biggest market, fell 5.6 percent.

Siemens, which is shedding more than 35,000 jobs, said it may cut costs further because of ``weakness'' in orders for machines and tools.

Schroeder Struggles

German business confidence fell to the lowest level in 16 months in April, suggesting the economy will struggle to expand after stagnating in the final quarter of last year. International organizations, including the International Monetary Fund, predict the German economy will grow half a percent or less this year.

``Executives have become disillusioned'' about the government, said Volker Nitsch, an economist at Bankgesellschaft Berlin. ``They want action. There won't be any improvement in unemployment before the end of the year.''

As the economy stagnates and unemployment rises, Schroeder's Social Democrats may struggle to hold on to power in the state of Bremen, which they have ruled since World War II, in regional elections on May 25.

Schroeder's proposals are threatened with defeat in parliament amid a growing number of dissenters within the party. He has scheduled a congress with the SPD rank-and-file on June 1.

Dissenters

About 20 of the 251 lower-house lawmakers from Schroeder's SPD and at least eight Green Party legislators oppose plans to cut jobless benefits and shorten entitlement to jobless payouts, the Bild-Zeitung newspaper reported. Schroeder can afford no more than four dissenters in the coalition in a parliamentary vote.

He also plans to encourage small companies to hire more workers by reducing protection from dismissal. Under the current system, about 90 percent of Germans who are fired challenge their employer's decision in court, according to the BDA employers' association.

``Rules protecting workers against dismissal -- as well as red tape -- are the main reason why companies aren't creating more jobs,'' said Stephan Goetzl, head of the Bavarian metals and engineering employers' associations BayME and VBM. ``Unless the unions ease off the brake pedal we can forget any improvement in unemployment -- even next year.''

Credit Rating

Germany risks losing its AAA debt rating, the highest, should Schroeder fail to secure the majorities needed to push through his proposals, said Kai Stukenbrock, an analyst at Standard & Poor's, in a statement yesterday. German ``growth prospects are among the weakest in the rating category,'' he said.

``The current state of the labor market makes clear that the reforms we are striving for are necessary,'' Economics Minister Wolfgang Clement said in a statement.

Adjusted for European Union standards, Germany's jobless rate in March was 8.9 percent, above the average of 8.7 percent for the dozen countries sharing the euro. The U.S. jobless rate rose to tie an eight-year high of 6 percent in April.

Consumer spending, which accounts for more than half of Germany's $2-trillion economy, is declining. Retail sales fell 3 percent in March, the biggest drop in 3 1/2 years, the Federal Statistics Office said.

Exports May Slow

Exports, which account for about a third of German gross domestic product, may weaken as growth in the dozen-nation euro economy stalls. European manufacturing unexpectedly shrank in April for the seventh time in eight months, a survey of purchasing managers for Reuters Group Plc showed.

The number of people out of work in western Germany, which accounts for 94 percent of national output, rose a seasonally adjusted 30,000 to 2.81 million, compared to 2.78 million in March, the Labor Office said.

The number of people out of work in eastern Germany rose 14,000 to 1.65 million, from 1.64 million the previous month.

Last Updated: May 7, 2003 10:17 EDT

imported_lucia
05-07-2003, 08:24 PM
shi?...care-i comentariul tau?..........sau...tu nu te dai cu parerea ci doar ashteptzi sa scrie cineva, shi asta sa-tzi serveasca drept prilej ca sa ataci?.......

Filip Antonio
05-07-2003, 08:28 PM
shi?...care-i comentariul tau?..........sau...tu nu te dai cu parerea ci doar ashteptzi sa scrie cineva, shi asta sa-tzi serveasca drept prilej ca sa ataci?.......

Nu "mă dau" cu părerea? Păi dacă-mi dau nu e bine, dacă nu-mi dau, iar nu e bine. Ar putea să te hotărăști. Și despre criza economică din Germania, ai vreo părere?

imported_lucia
05-07-2003, 08:40 PM
initzial sa-tzi zic ca nu prea am intzeles de unde a fost preluat articolul, din ce sursa.....apoi...cine mai e shi asta...Rainer Buergin.......care afirma ca totul pare a fi un joc aranjat de Gerhard Schroeder ....... e o parere, da,..se poate scrie multe..... am un prieten in Bonn care, pentru mine, este cea mai buna sursa de informatzie!... el mi-a "raportat" ca aceasta criza economica de care vorbeshti shi despre care se face o argumentare in acest mesaj,....chiar daca contzine date statistice , alea alea,....(banuiesc ca e un studiu care a implicat destul de mult timp shi truda!), oricum...nu este sesizat (deocamdata!!!!) chiar de nemtzi propriu-zis!... dar...nu inzadar am scris acest "deocamdata"!......... in legatura cu aceasta chestie,...hai sa zic ca sa sune oarecum mai serios "fenomen", ar trebui sa ne preocupe, ne va influientza (afecta) intr-un fel?......... vaaai,....suntem un mik paduche in fatza Germaniei!... mai avem atitea de facut aici la noi acasa, in Bastardostan, asha cum zici tu!......... :wink:

Filip Antonio
05-07-2003, 08:53 PM
initzial sa-tzi zic ca nu prea am intzeles de unde a fost preluat articolul, din ce sursa.....apoi...cine mai e shi asta...Rainer Buergin.......care afirma ca totul pare a fi un joc aranjat de Gerhard Schroeder ....... e o parere, da,..se poate scrie multe..... am un prieten in Bonn care, pentru mine, este cea mai buna sursa de informatzie!... el mi-a "raportat" ca aceasta criza economica de care vorbeshti shi despre care se face o argumentare in acest mesaj,....chiar daca contzine date statistice , alea alea,....(banuiesc ca e un studiu care a implicat destul de mult timp shi truda!), oricum...nu este sesizat (deocamdata!!!!) chiar de nemtzi propriu-zis!... dar...nu inzadar am scris acest "deocamdata"!......... in legatura cu aceasta chestie,...hai sa zic ca sa sune oarecum mai serios "fenomen", ar trebui sa ne preocupe, ne va influientza (afecta) intr-un fel?......... vaaai,....suntem un mik paduche in fatza Germaniei!... mai avem atitea de facut aici la noi acasa, in Bastardostan, asha cum zici tu!......... :wink:

1. Articolul este publicat, așa cum am menționat, de agenția de știri financiare Bloomberg, una dintre cele mai prestigioase din lume.

2. În urma datelor despre șomaj - care sporește în continuu - 13 luni consecutiv - euro a scăzut față de dolar cu aproape 1 la sută. Germania este cea mai mare economie europeană și orice scădere influențează serios până și o țară ca Bastardostanul, care exportă o bună parte a produselor sale acolo și unde lucrează destui cetățeni bastardostanezi, care trimit bani acasă. Asta ca să faci legătura logică.

3. Nemții și-au dat foarte bine seama de această criză. De aceea poate ai remarcat faptul (deși mă îndoiesc), că după câștigarea la mustață a alegerilor de către alianța SPD-Grunen (în urma unor declarații mincinoase despre sănătatea economiei făcute de cancelarul Schroeder și a unei deșănțate campanii anti-americane), popularitatea guvernului s-a prăbușit, ceea ce a dus la pierderea unor alegeri regionale și implicit a majorității în camera superioară - Bundesrat, ceea a paralizat practic cabinetul Schroeder.

imported_lucia
05-07-2003, 08:56 PM
....mai zi-mi o data de ce te indoieshti???????? asha....vad ca nu te-ai putut lipsi nici pentru un pik de placerea sa ma ataci, asha..........

Filip Antonio
05-07-2003, 09:22 PM
....mai zi-mi o data de ce te indoieshti???????? asha....vad ca nu te-ai putut lipsi nici pentru un pik de placerea sa ma ataci, asha..........

Despre ce îndoială e vorba. Și văd că ești obsedată cu "atacatul".

petru
05-08-2003, 12:50 AM
1. Articolul este publicat, așa cum am menționat, de agenția de știri financiare Bloomberg, una dintre cele mai prestigioase din lume.

2. În urma datelor despre șomaj - care sporește în continuu - 13 luni consecutiv - euro a scăzut față de dolar cu aproape 1 la sută. Germania este cea mai mare economie europeană și orice scădere influențează serios până și o țară ca Bastardostanul, care exportă o bună parte a produselor sale acolo și unde lucrează destui cetățeni bastardostanezi, care trimit bani acasă. Asta ca să faci legătura logică.

3. Nemții și-au dat foarte bine seama de această criză. De aceea poate ai remarcat faptul (deși mă îndoiesc), că după câștigarea la mustață a alegerilor de către alianța SPD-Grunen (în urma unor declarații mincinoase despre sănătatea economiei făcute de cancelarul Schroeder și a unei deșănțate campanii anti-americane), popularitatea guvernului s-a prăbușit, ceea ce a dus la pierderea unor alegeri regionale și implicit a majorității în camera superioară - Bundesrat, ceea a paralizat practic cabinetul Schroeder.

De acord. Crestin-democratii au cistigat spectaculos alegerile in Hessen si Niedersachsen - landuri cu un electorat traditional "rosu". Schroeder a fost chiar prim-ministru in Niedersachsen inainte de a fi ales cancelar. Iar actualul ministru federal de finante Eichel a fost prim-ministru in Hessen. Aceasta e o palma puternica pe obrazul social-democratilor si o apreciere respectiva a calitatii guvernarii lor.

Referitor la Euro, posibil ca eu n-am inteles ceva dar cursul acestuia a crescut simtitor fata de dolar in ultimele 12 luni.

Vezi http://www.ecb.int/stats/eurofxref/eurofxref-graph-usd.html

Economistii spun ca atunci cand valuta unui stat e prea puternica este defavorizat exportul si favorizat importul. Daca e asa atunci e bine pentru exporturile RM spre Germania.

vitalic sprinceana
05-08-2003, 11:34 AM
ca germania se afla in criza era clar inca din anii trecuti,dar mai este ceva..nici economia usa nu e infloritoare

Filip Antonio
05-08-2003, 11:45 AM
ca germania se afla in criza era clar inca din anii trecuti,dar mai este ceva..nici economia usa nu e infloritoare

Remarca tipica: "Ba pe-a ma-tii!"

Filip Antonio
05-08-2003, 11:49 AM
Referitor la Euro, posibil ca eu n-am inteles ceva dar cursul acestuia a crescut simtitor fata de dolar in ultimele 12 luni.

Vezi http://www.ecb.int/stats/eurofxref/eurofxref-graph-usd.html

Economistii spun ca atunci cand valuta unui stat e prea puternica este defavorizat exportul si favorizat importul. Daca e asa atunci e bine pentru exporturile RM spre Germania.

Eu am spus ca dolarul s-a apreciat ieri cu 1 cent fata de euro cand s-au anuntat datele economice proaste ale economiei Germaniei. Ceea ce este clar e ca rata dobanzii stabilita de Banca Centrala Europeana este prea ridicata actualmente pentru Germania (si e prea joasa pentru tari ca Irlanda de pilda), impingand spre deflatie. Moneda unica a ajuns o camasa de forta pentru economia germana.

vitalic sprinceana
05-08-2003, 12:05 PM
de ce remarca tipica,pur si simplu cealalta parte a adevarului

Filip Antonio
05-08-2003, 12:09 PM
de ce remarca tipica,pur si simplu cealalta parte a adevarului

Adica "adevarul" are doua parti: economia germana si economia americana? De ce nu te referi la economia Japoniei sau a Rusiei sau a Coreei, de ce nu a Romaniei? Ai observat la ce tema am postat mesajul? Ai inteles de ce l-am postat?

nutu
07-17-2003, 05:17 PM
Filip,nu trebuie sa te preocupi de economia Germaniei,lucrurile sunt salvate,guvernul RM a propus un ajutor substantial germanilor.

2008.