View Full Version : Noua Europa-25 de membri EU

Pagini : [1] 2

ciofu
04-16-2003, 07:19 PM
Deci, azi sau semnat documentele de aderare a 10 noi membri, odata cu 1 mai 2004....eu zic ca e un moment istoric nemaipomenit.

Eli
04-16-2003, 07:27 PM
Este,un adevarat moment istoric,dar mai ramine de vazut daca noua Europa va intari coeziunea politica care lipsea in vechea Europa .Ma indoiesc...

ciofu
04-17-2003, 02:14 PM
Atitudinea celor 15 membri fata de noii 10 este si continua sa fie de una superioara fata de cei 10 neindemanatici si neegali. Imi este foarte interesant cat va dura chestia asta....

zeidrik
04-17-2003, 02:18 PM
Atitudinea celor 15 membri fata de noii 10 este si continua sa fie de una superioara fata de cei 10 neindemanatici si neegali...

De ce crezi asa? Eu personal nu am vazut asa o atitudine din partea oficialitatilor. Cel putin guvernele scandinave au o atitudine mai mult ca frateasca fata de Baltici, de exemplu.

Filip Antonio
04-17-2003, 02:36 PM
Atitudinea celor 15 membri fata de noii 10 este si continua sa fie de una superioara fata de cei 10 neindemanatici si neegali. Imi este foarte interesant cat va dura chestia asta....

Cred ca te referi la Franta si mai la ales la presedintele ei, Cameleon Bonaparte. Daca UE se extinde, asta se datoreaza in buna masura Marii Britanii, cel mai consecvent partizan al extinderii in ultimii zece ani. Iar Danemarca a facut eforturi extraodinare in timpul presedintiei ei de anul trecut pentru a incheia procesul de extindere la timp. Sa nu confundam aroganta axa franco-germana si anexa sa pedofila - Belgia - cu intreaga Uniune Europeana.

ciofu
04-17-2003, 05:20 PM
Exact....tarile germane avand o atitudine total aroganta si respingatoare.
Zeidrik, ceea ce tine de baltici e o chestie aparte, dar ma refer la unguri, slovaci, cehi, polonezi si inclusiv bulgari romanai

Filip Antonio
04-18-2003, 03:59 PM
Expanding union woos Russia

'Wider Europe' plan seeks to pacify those left outside club

Ian Black, european editor
Friday April 18, 2003
The Guardian

The EU reached out beyond its expanding borders yesterday to call for closer relations with powerful neighbours such as Russia and Ukraine, both too big ever to join the club.
Just a day after 10 new members, including eight former communist states from eastern Europe, signed their EU accession treaties, the Athens summit pledged an inclusive approach towards the rest of the continent.

Ending a ceremonial two days in the Greek capital, the 15 current members and the 10 newcomers endorsed a ringing declaration extending the hand of friendship and cooperation to 15 new neighbours.

"This is our vision of Europe," Romano Prodi, the European commission's president, said. "Europe has not enlarged in a spirit of egoism and exclusion. It is enlarging by offering its neighbours closer ties of neighbourhood."

The idea - known in Brussels jargon as "wider Europe" - is to prevent the emergence of new dividing lines across the continent once the EU's biggest enlargement comes into effect next May.

Poland, Hungary, the Czech Republic, Slovakia, Slovenia, the three Baltic states of Lithuania, Latvia and Estonia, Cyprus, and Malta signed their laboriously negotiated accession treaties in the shadow of the Acropolis on Wednesday.

Shorn of the inevitable flattery and rhetoric, "wider Europe" is about avoiding a return to cold war divisions while refraining from raising unrealistic expectations that Ukraine, Moldova, Belarus or Russia could ever join.

All are either seen as too poor, too undemocratic, or simply too different to be part of a club which some founder members, such as France, feel is getting unmanageably big.

Wealthy states such as Iceland, Norway and Switzerland are also included in wider Europe, but are not the problem. The real issue is where the continent's borders end.

An EU with 25 member states and a population of 450 million will stretch from Ireland to Estonia, and from Finland's Arctic circle to Cyprus in the eastern Mediterranean.

Others are already queueing. Bulgaria and Romania plan to join in 2007, while Turkey is aiming to start long-delayed entry talks in 2005 - if it meets EU standards on human rights and democracy.

Croatia has also applied to join and the EU has told other countries of the former Yugoslavia, including Serbia and Albania, that they too will one day be welcome.

"Europe is more than geography," said Dennis MacShane, Britain's Europe minister. "It is an idea and set of values that raise the democratic, human rights and economic game from the Atlantic to the Urals."

Yesterday's declaration included a pledge to promote trade and investment, open up markets, fight organised crime and terrorism, build up energy and transport networks and respect human rights.

Mr Prodi said the EU wanted to offer its neighbours all the benefits of membership, short of voting rights and full participation in its institutions.

The Greek prime minister Costas Simitis, the summit host, said: "Athens is the basis for new steps to see what we can do to make sure that Europe, despite all the differences, can work together to achieve peace and prosperity."

The most difficult problem is with Russia, angling for a special relationship with the union - like the one it already has with Nato - which may be formalised at the annual EU-Russia summit in St Petersburg next month.

The Russian foreign minister, Igor Ivanov, who was also in Athens, yesterday invited the leaders of both the current and future EU states to the summit.

Eli
04-25-2003, 04:47 PM
La atentia lui FA
Si de cind Marea Britanie e eurofila ? Inca de la inceputul constructiei europene, care debuteaza cu declaratia lui Schuman, Anglia s-a aratat foarte ostila ambtiilor supranationale ale Europei. Urmeaza in acest sens, declaratia lui Churchill de la Zurich care spune ca Europa se va construi fara Marea Britanie,aceasta va participa ca amic, nu si ca parte integranta.
Istoria Europei demonstreaza ca Marea Britanie nu a fost niciodata eurofila si cu atit mai putin simpatizanta a largirii Europei.
Cum a spus dl Klebes( a propos de origine fiind englez) ex vice- secretar general al Consiliului Europei "L'Angleterre n'a jamais sympathise l'Europe, et si elle y a adhere c'est pour la detruire de l'interieur".Cu asta am spus totul . Stiu ca cunosti franceza ,asa ca nu ma mai obosesc sa-ti traduc.

Eli
04-25-2003, 04:49 PM
Fii atent ,FA, imi expun si eu parerea,poti sa nu fii de aceeasi opinie,dar,presupun ca ai de gind sa-ti expui si tu parerea,te rog,esti binevenit,dar fara atacuri la persoana,ok ?

Filip Antonio
04-25-2003, 04:57 PM
Istoria Europei demonstreaza ca Marea Britanie nu a fost niciodata eurofila si cu atit mai putin simpatizanta a largirii Europei.

Ca de obicei gogomănii. John Major pe vremea când era Prim Ministru al Marii Britanii (îți reamintesc, pentru că erai prea tânără pe atunci, 1990 -1997) a fost primul care a vorbit de lărgirea Uniunii Europene la începutul anilor '90.

Dacă România se a fost inclusă în rândul țărilor care negociau aderarea la Uniunea Europeană aceasta se datorează PERSONAL lui Tony Blair care a insistat în 1999, deși România nu îndeplinea și nu îndeplinește încă condițiile necesare.

Aș mai menționa faptul că Marea Britanie care a sprijinit fără rezerve (nu ca Germania sau Franța, de pildă) aderarea TUTUROR celor zece din primul val, va oferi DIN PRIMUL moment - mai 2004 -drept de muncă și ședere cetățenilor celor zece noi membri ai UE. Și este singura țară care nu apelează la o perioadă de tranziție.

Apoi interesează-te care e procentul legislației europene PUSĂ în practică de Marea Britanie, în comparație cu Franța (care s'en fout de deciziile Comisiei Europene, atunci când nu-i convin, vezi anularea interdicției importului de carne de vită din Marea Britanie) sau Germania.

Deci fapte, nu vorbe mari.

Eli
04-25-2003, 05:12 PM
De ce adica gogomanii ? Marea Britanie insista asupra largirii UE,pentru ca stie ca la formula data ,comunitatea nu va tine,iar coeziunea dintre tari va fi si mai slaba decit in UE cu 15 membri,ceea ce ar bucura-o enorm.
Chiar iti este peste puteri sa te exprimi fara cuvinte urite ? de tip "gogomanii" et j'en passe... Aici iti mai aduc aminte ca aici e un forum si fiecare are dreptul sa-si exprime parerea, nu esti de acord, tant mieux, eu doar nu-ti raspund urit cum tu o faci ! Nu esti de acord,n-ai de gind sa-expui augumentele,eu le-am inteles,mi-e clara pozitia ta,nu era nevoie sa adaogi si prostii la inceput .

Filip Antonio
04-25-2003, 05:23 PM
Istoria Europei demonstreaza ca Marea Britanie nu a fost niciodata eurofila si cu atit mai putin simpatizanta a largirii Europei...

Marea Britanie insista asupra largirii UE,pentru ca stie ca la formula data ,comunitatea nu va tine,iar coeziunea dintre tari va fi si mai slaba decit in UE cu 15 membri,ceea ce ar bucura-o enorm.

I rest my case.

Eli
04-25-2003, 05:38 PM
Good 4 u ! :lol:

Filip Antonio
04-25-2003, 05:41 PM
Good 4 u ! :lol:

Eli, de ce te contrazici de la un mesaj la altul?

ciofu
04-25-2003, 06:21 PM
Si la conferintele de presa de la Atena acum, cel mai proeuropean si cel mai prointegrarii si acel care a mentionat ca in 2007 mai asistam la integrarea Romaniei si Bulgariei tot a fost Tony Blair. Vreau sa zic ca intradevar, asa cum britanicii se considera un popor total deosebit fata de altii si inclusiv Europa, ei sunt acei care au adus merite deosebite...

Filip Antonio
04-25-2003, 06:24 PM
Si la conferintele de presa de la Atena acum, cel mai proeuropean si cel mai prointegrarii si acel care a mentionat ca in 2007 mai asistam la integrarea Romaniei si Bulgariei tot a fost Tony Blair. Vreau sa zic ca intradevar, asa cum britanicii se considera un popor total deosebit fata de altii si inclusiv Europa, ei sunt acei care au adus merite deosebite...

Când toată lumea era sub călcâiul naziștilor și comuniștilor, Marea Britanie era singura care ținea piept urgiei brune. Franța dispăruse ca stat, cucerita de prietena ei actuală.

zeidrik
04-25-2003, 06:31 PM

Când toată lumea era sub călcâiul naziștilor și comuniștilor, Marea Britanie era singura care ținea piept urgiei brune. Franța dispăruse ca stat, cucerita de prietena ei actuală.

O facea gratie pozitiei sale insulare, si suportului SUA. Franta, printre altele atacase prima Germania nazista ;) Iar Rusia Sovietica era acea care a impins Germania din spate spre razboi. Iar azi asistam la o aliere intre Fr, De si Ru :) Nebanuite sunt caile Domnului.

Filip Antonio
04-25-2003, 06:40 PM

O facea gratie pozitiei sale insulare, si suportului SUA. Franta, printre altele atacase prima Germania nazista ;) Iar Rusia Sovietica era acea care a impins Germania din spate spre razboi. Iar azi asistam la o aliere intre Fr, De si Ru :) Nebanuite sunt caile Domnului.

Dragul meu, ești în eroare de la început până la sfârșit. Germania a atacat la 1 septembrie 1939 Polonia, după care Marea Britanie și Franța au declarat război Germaniei, după care până în mai 1940 a avut loc une drole de guerre, iar agresiunea propriu zisă a început-o Germania care în trei săptămâni a desființat Franța.

Iar când Germania cucerise Europa întreagă, Marea Britanie se bătea singură, deoarece Statele Unite nu intraseră încă în război. Apoi Hitler avea planuri de invazie a Rusiei Sovietice de mult, așa încât n-a trebuit Stalin (care a fost prins prin surprindere de atacul german de la 22 iunie 1941) să-l împingă.

Iar între Germania, Franța și Rusia nu există decât cel mult o coordonare conhuncturală, în nici un caz o "alianță".

zeidrik
04-25-2003, 06:46 PM
Pentru ca mesajul tau sa fie complet si ca sa intelegi ca defapt spunem acelas lucru, ar trebui sa mai pomenesti si motivul atacarii Poloniei de catre Germania.

Filip Antonio
04-25-2003, 06:48 PM
Pentru ca mesajul tau sa fie complet si ca sa intelegi ca defapt spunem acelas lucru, ar trebui sa mai pomenesti si motivul atacarii Poloniei de catre Germania.

A fost culminarea campaniei de făurire a Germaniei Mari, începută de Hitler în 1938.

zeidrik
04-25-2003, 06:56 PM
As zice mai simplu - a fost indeplinirea contractului intre Germania si URSS de impartire a Poloniei. Germania a avut prostia de a ataca prima Polonia, aprinzandu-si paie in cap atat cu Francezii cat si cu Englezii. Astfel a obtinut un razboi pe doua fronturi - la est cu armata Poloniei, care cat de cat, dar opunea rezistenta, iar la vest cu Franta si Marea Britanie, pe ultima nefiind in stare sa o ajunga, datorita suprematiei britanice pe mare. SUA inca nu intrase in razboi, dar erau gata sa intervina in orice moment, asa cum o facusera in Primul Razboi Mondial.

Eli
04-25-2003, 06:57 PM
Zeidrik,daca ai avea putine cunostinte de istorie a Europei,ai afla ca alianta franco-germana nu dateaza de azi,ci din anii 5O.

zeidrik
04-25-2003, 06:59 PM
Si ce are replica ta cu ce am scris eu mai sus? Ori o faci doar de dragul atacului?

Filip Antonio
04-25-2003, 07:00 PM
Zeidrik,daca ai avea putine cunostinte de istorie a Europei,ai afla ca alianta franco-germana nu dateaza de azi,ci din anii 5O.

Sau și mai bine zis dacă Eli ar avea cunoștințe elementare de istorie ți-ar spune despre semnarea de către Președintele Charles de Gaulle și Cancelarul Konrad Adenauer la 22 ianuarie 1963 a tratatului de la Elysee care a consfintit axa franco-germană.

Filip Antonio
04-25-2003, 07:04 PM
As zice mai simplu - a fost indeplinirea contractului intre Germania si URSS de impartire a Poloniei. Germania a avut prostia de a ataca prima Polonia, aprinzandu-si paie in cap atat cu Francezii cat si cu Englezii. Astfel a obtinut un razboi pe doua fronturi - la est cu armata Poloniei, care cat de cat, dar opunea rezistenta, iar la vest cu Franta si Marea Britanie, pe ultima nefiind in stare sa o ajunga, datorita suprematiei britanice pe mare. SUA inca nu intrase in razboi, dar erau gata sa intervina in orice moment, asa cum o facusera in Primul Razboi Mondial.

Nu de loc. Polonia a opus o rezistență timp de nici trei săptămâni, iar Franța și Marea Britanie practic nici nu au contat. Blitzkriegul a fost o mare greșeală, doarece aceasta a fost singura rezistență serioasă până la debutul războiului din est și practic singurul pericol din vest. Statele Unite nu erau chiar așa gata să intervină, ca dovadă că intarea în război s-a produs abia după 7 decembrie 1941 și atacul japonez de la Pearl harbour.
Iar în primul război mondial americanii au intervenit, cu mare dificultate abia în 1917.

zorzonel
04-26-2003, 09:32 AM
John Major poate si spune ce spune dar tot a luptat cu sua in irak... in plus nu el e impotriva ci populatia angliei ... si economia, caci bursele de fonduri de acolo fac tranzactii in dolari sua, nu in euro. daca va trebui sa adere la zona euro, sa se dezica de lira, ca sa se mentina cea mai buna pe piata de fonduri va trebui sa procure o cantitate mare de euro - pe ce, pe dolari, care e mai ieftin pe piata ue, pe lire, care in acest caz nu vor mai fi, de aia ei sunt nevoiti sa danseze cum canta bush.

eli
eu nu pricep nici o boaba in politica, spunem ce politica are sa fie in ue. nu te atac, dar as vrea sa stiu, caci eu vad un mare interes economic in ue ci nu unul mare politic?

Filip Antonio
04-26-2003, 02:59 PM
John Major poate si spune ce spune dar tot a luptat cu sua in irak... in plus nu el e impotriva ci populatia angliei ... si economia, caci bursele de fonduri de acolo fac tranzactii in dolari sua, nu in euro. daca va trebui sa adere la zona euro, sa se dezica de lira, ca sa se mentina cea mai buna pe piata de fonduri va trebui sa procure o cantitate mare de euro - pe ce, pe dolari, care e mai ieftin pe piata ue, pe lire, care in acest caz nu vor mai fi, de aia ei sunt nevoiti sa danseze cum canta bush.

eli
eu nu pricep nici o boaba in politica, spunem ce politica are sa fie in ue. nu te atac, dar as vrea sa stiu, caci eu vad un mare interes economic in ue ci nu unul mare politic?

Cea mai buna dovada a ignorantei admise: eu nu ma pricep,d ar imi dau cu parerea. Un exemplu de confuzie si incoerenta. Cititi prima parte a mesajului si spuneti-mi daca ati inteles ceva.

ciofu
04-28-2003, 03:01 PM
Da voi ati auzit ceva cum stau noii membri la capitolu spatiu Schengen?

Eli
04-28-2003, 03:16 PM
Pentru FA,faptul ca cineva admite ca nu stie un cutare lucru,nu mi se pare exemplu al ignorantei,doar nu le poti cunoaste pe toate in viata. S-apoi politica,integarea europeana,vrei,nu vrei,tu,FA,nu e domeniul de predilectie al multora,fiecare isi are interesele lui in viata.Cel putin zorzonel are curajul sa spuna ca nu stie si asta e un fapt plauzibil,ar trebui sa mai iai si tu exeplul lui si sa fii mai moderat in toate pe care le zici sau le faci.
Pentru Zorzonel,ai perfecta dreptate,la etapa actuala,UE e mai degraba "un Marche Commun",imi pare rau,dar am invatat terminologia in franceza si ma tem sa nu o dau in bara cu traducerea in romana si sa nu cad in disgratiile lui FA.UE tinde spre o afirmare si pe plan politic,dar asta e pe cale de realizare,caci Conventia Europeana in frunte cu Valery Giscard d'Estaing va propune de curind (cel mai probabil in iunie) un proect ambtitios- viitoarea constitutie a UE,ceea ce ,dupa parerea mea, va fi primul pas spre o afirmare politica a UE.

ciofu
04-28-2003, 03:23 PM
Eu va avertizez inca o data: terminati discutiile astea cu scop de a va tenta unu pe altu la conversatii cu abatere la tema si cu lezari a persoanelor participante

zorzonel
04-28-2003, 09:23 PM
continuand gandul tau, eli, eu fac concluzia ca in afara de putere economica ue va deveni si o putere politica, nu spun imperiu (URSS, SUA), care va dori sa influenteze mersul politicilor in tarile din jurul sau. sau in tarile cu care va face relatii economice. ce fel de politica se va face in caz ca nu va exista pericol de razboi din afara? asta ar fi o perspectiva pentru politica...

Filip Antonio
04-30-2003, 02:29 AM
Pentru FA,faptul ca cineva admite ca nu stie un cutare lucru,nu mi se pare exemplu al ignorantei,doar nu le poti cunoaste pe toate in viata. S-apoi politica,integarea europeana,vrei,nu vrei,tu,FA,nu e domeniul de predilectie al multora,fiecare isi are interesele lui in viata.Cel putin zorzonel are curajul sa spuna ca nu stie si asta e un fapt plauzibil,ar trebui sa mai iai si tu exeplul lui si sa fii mai moderat in toate pe care le zici sau le faci.
Pentru Zorzonel,ai perfecta dreptate,la etapa actuala,UE e mai degraba "un Marche Commun",imi pare rau,dar am invatat terminologia in franceza si ma tem sa nu o dau in bara cu traducerea in romana si sa nu cad in disgratiile lui FA.UE tinde spre o afirmare si pe plan politic,dar asta e pe cale de realizare,caci Conventia Europeana in frunte cu Valery Giscard d'Estaing va propune de curind (cel mai probabil in iunie) un proect ambtitios- viitoarea constitutie a UE,ceea ce ,dupa parerea mea, va fi primul pas spre o afirmare politica a UE.

Tocmai m-am intors de la Brussel unde am avut ocazia sa stau de vorba cu mai multe persoane de la Consiliu, Comisie si Parlament, iar Giscard este tratat ca un mascarici ramolit, iar proiectul lui de conventie va ramane o bucata de hartie si atat.

La etapa actuala Uniunea Europeana este un spatiu unic nu numai al marfurilor si serviciilor, dar si al capitalului si persoanelor, iar daca ai vizita Brusselul ai vedea ca dimensiunea politica este palpabila, fie si numai prin multele decizii in domenii extrem de importante care se iau cu majoritate de voturi. Coboara din teorie in practica, altfel iti irosesti timpul degeaba studiind.

vitalic sprinceana
04-30-2003, 02:46 AM
cred ca o viitoare constitutie europeana e un proiect prea ambitios si prea nelalocul lui,intr-un fel giscard vrea ca ideile lui sa intreaca realitatea dar nu e asa.o constitutie unica presupune intr-un fel sau altul abdicarea statului national si nimeni din europa nu e deacord cu asta.proiectul e bun dar nu a venit inca timpul lui.sau cum spunea monnet europa ca idee comuna trebuie construita cu migala............

Filip Antonio
04-30-2003, 02:53 AM
cred ca o viitoare constitutie europeana e un proiect prea ambitios si prea nelalocul lui,intr-un fel giscard vrea ca ideile lui sa intreaca realitatea dar nu e asa.o constitutie unica presupune intr-un fel sau altul abdicarea statului national si nimeni din europa nu e deacord cu asta.proiectul e bun dar nu a venit inca timpul lui.sau cum spunea monnet europa ca idee comuna trebuie construita cu migala............

Tu ai impresia ca forumul lui Giscard ia decizii in Uniunea Europeana? Ala e un talking shop si atat.

vitalic sprinceana
04-30-2003, 02:55 AM
nu vorbesc de forumul lui giscard ci de ideea ce o popularizeaza el...o idee frumoasa dar de domeniul viitorului

Filip Antonio
04-30-2003, 02:57 AM
nu vorbesc de forumul lui giscard ci de ideea ce o popularizeaza el...o idee frumoasa dar de domeniul viitorului

Impresia care mi-a facut vizita la Brussel este ca se merge catre o Europa cu doua viteze, altfel proiectul se poate prabusi.

vitalic sprinceana
04-30-2003, 03:05 AM
filipe eu nu sunt in" bucataria istoriei" dar am impresia ca elanul lui giscard poate compromite ideea.europa e inca punctul vulnerabil al omenirii,cu toate sloganurile frumoase valuri de nationalism si sovinism inca mai macina batrinul continent.o europa unica e abia la inceput de cale,iar un proiect de constitutie ar putea de distruge aceasta idee inca in fasa.
cred ca cel putin in urmatorii 20-30 de ani e absurd sa vorbim de o constitutie europeana

Filip Antonio
04-30-2003, 03:07 AM
filipe eu nu sunt in" bucataria istoriei" dar am impresia ca elanul lui giscard poate compromite ideea.europa e inca punctul vulnerabil al omenirii,cu toate sloganurile frumoase valuri de nationalism si sovinism inca mai macina batrinul continent.o europa unica e abia la inceput de cale,iar un proiect de constitutie ar putea de distruge aceasta idee inca in fasa.
cred ca cel putin in urmatorii 20-30 de ani e absurd sa vorbim de o constitutie europeana

Fii linistit ca nu-l baga nimeni in seama pe Giscard. I s-a dat si lui o sinecura acolo, ca sa-si incheie si el viata inconjurat de o oarecare atentie.

vitalic sprinceana
04-30-2003, 03:10 AM
nu sunt gerontofob dar cred ca ar trebui sa se retraga si sa lase viitorul europei in pace.....las-ca se vor ocupa altii de el...

Filip Antonio
04-30-2003, 03:13 AM
nu sunt gerontofob dar cred ca ar trebui sa se retraga si sa lase viitorul europei in pace.....las-ca se vor ocupa altii de el...

Altele sunt problemele, si in primul rand digerarea largirii de anul viitor. Iti imaginezi un eurodeputat maltez vorbind in limba lui si fiind ascultat in casca de un eurodeputat eston?

vitalic sprinceana
04-30-2003, 03:18 AM
pentru asta liberalismul lingvistic ar trebui restrins fiindca naste piedici.declararea a 4-5 limbi oficiale ar fi un prim pas.si inca ceva digerarea cred ca se va face ralativ rapid,toate cele 10 tari sunt economii dezvoltate,mai rau in cazu romaniei bulgariei si mai ales turciei,care cu un pib de 7000$ ,cu 67 milioane de locuitori si cu 20 de milioane de potentiali emigranti ar da mult de furca.de asta cred ca turicia in urmatorii 10-20 de ani nu prea are sanse sa intre in ue

Filip Antonio
04-30-2003, 03:22 AM
pentru asta liberalismul lingvistic ar trebui restrins fiindca naste piedici.declararea a 4-5 limbi oficiale ar fi un prim pas.si inca ceva digerarea cred ca se va face ralativ rapid,toate cele 10 tari sunt economii dezvoltate,mai rau in cazu romaniei bulgariei si mai ales turciei,care cu un pib de 7000$ ,cu 67 milioane de locuitori si cu 20 de milioane de potentiali emigranti ar da mult de furca.de asta cred ca turicia in urmatorii 10-20 de ani nu prea are sanse sa intre in ue

Pana una alta la ora actuala sunt 11 limbi oficiale, iar de la anul vor fi 20. Numai la Parlamentul european 1/3 din bugetul anual, aica 300 de milioane de euro este inghitit cu traducerea. La ora actuala engleza si franceza sunt considerate limbi "de lucru".

Iar Turcia, din cate mi-am dat seama, poate sa mai astepte. Mai ales daca nu recunoaste Ciprul, s-a lins pe bot.

vitalic sprinceana
04-30-2003, 03:28 AM
cred ca:franceza,germana si engleza sunt mai mult decit suficiente.
iar cu turcia cred ca ciprul este doar un motiv,cu cele 67 de miloane turcia produce mai putin decit franta cu 50 si ceva,in plus cele 40% ocupati intr-o agricultura inefectiva...si inca multe altele,nu vorbesc in favoarea turciei

zorzonel
04-30-2003, 08:39 AM
referitor la constitutie - cineva oricum trebuie sa pronunte acest cuvant ca apoi sa existe ceva tip 'precedent in istorie' - ca peste 20-30 ani cineva destept sa spuna ia-uite, cineva a vrut sa faca atunci asa ceva, poate e momentul sa ne gandim la asta acum.

dar daca sa nu fim tare radicali, si sa nu excludem ideea din discutie aceasta va contine idei generale, cred ca isi da el bine seama ca nu poate neglija statele nationale, si cat n-ar fi el de batran nu inseamna ca e utopic si marasmatic...

Eli
04-30-2003, 04:54 PM
FA cu impresiile personale cu care ai venit de la Bruxelles ,ma poti scuti ,chiar nu ma intereseaza ! Cit priveste proectul lui VGE,nimeni nici nu afirma ca va fi usor de inghitit de tarile membre,toata istoria UE arata ca constructia Europei s-a inceput de la niste proecte care pareau ca tin de domeniul fantasticii ,dar s-a avansat ,nu e exclus ca si de data asta,in cazul proectului lui VGE, vor fi infruntari, siguranta mea e ca se va ajunge la un punct comun si ca viitoarea constitutie a UE nu va intirzia prea mult !!!

Filip Antonio
04-30-2003, 05:00 PM
FA cu impresiile personale cu care ai venit de la Bruxelles ,ma poti scuti ,chiar nu ma intereseaza ! Cit priveste proectul lui VGE,nimeni nici nu afirma ca va fi usor de inghitit de tarile membre,toata istoria UE arata ca constructia Europei s-a inceput de la niste proecte care pareau ca tin de domeniul fantasticii ,dar s-a avansat ,nu e exclus ca si de data asta,in cazul proectului lui VGE, vor fi infruntari, siguranta mea e ca se va ajunge la un punct comun si ca viitoarea constitutie a UE nu va intirzia prea mult !!!

Da de unde ești așa sigură? Ești confidenta ramolitului ex-președinte?

vitalic sprinceana
05-03-2003, 10:42 AM
eli,hai sa ne intelegem ca ai spus ceva nelalocul lui.nu vorbesc de cearta ta cu fa,treaba voastra vad ca nu duceti lipsa de cuvinte "delicate" pentru a va exprima reciproc "sentimentele".
istoria ue,aarata cu totul altceva.europa unita a fost visul milenar al europei si nu ideii fantastice cum spui tu.prima incercare de unire a europei a fost realizata de carol cel mare,mai apoi ideea a vrut sa se intruchipeze in sfintele imperii de natiune germana.
in secolul 19 ideea paneuropeana a chinuit mult mintile oamenilor ilustri dar a circulat mai mult in cercurile intelectualilor(am inteles ca esti in franta poate te interesezi de biografia lui victor hugo si apoi iti scimbi parerea.)
concluzia e ca pina la al doilea raboi mondial ideea a evoluat mult,si dupa cel de-al doilea razboi mondial era imperativ constientiZat de toti.conceptia lui monnet de se face totul incet,cu atentie , e mai mult un plan rational decit unul fantastic.
ue a ajuns aici tocmai de atita ca a avut o evolutie dureroasa,cu nenumarate conflicte ,iar ideea lui vge nu e rea dar e in afara contextului.

Eli
05-05-2003, 12:18 PM
Nu cred ca am spus ceva care nu e corect,mai spun inca o data : Europa s-a contruit pe niste proecte care de la inceput au fost vazute ca utopice,dupa aia, se incepeau negocierile si ce ajungea la compromis. Chiar si planul lui Schuman- Monnet parea ca tine de SF caci cine ar fi banuit ca cei mai mari dusmani dupa cel de-al 2-lea razboi mondial vor constitui motorul constructiei europene ?!

zorzonel
05-05-2003, 10:07 PM
apropo de presedintele UE. eu am stat si am gandit ca SUA este un fel de uniune 'europeana' dar mai mult 'mondiala' luand in consideratie toate neamurile care traiesc pe acolo. si se impaca de bine de rau, construiesc statul si democratia. si mai si au un singur presedinte. cred in faptul ca ue va avea un presedinte, inevitabil, dar undeva peste 20-30 ani, maxim 50 de ani. numai ca atunci nu stiu ce o sa facem, caci se vor fi terminate resursele energetice fosile si minerale excavate...

Filip Antonio
05-05-2003, 10:54 PM
apropo de presedintele UE. eu am stat si am gandit ca SUA este un fel de uniune 'europeana' dar mai mult 'mondiala' luand in consideratie toate neamurile care traiesc pe acolo. si se impaca de bine de rau, construiesc statul si democratia. si mai si au un singur presedinte. cred in faptul ca ue va avea un presedinte, inevitabil, dar undeva peste 20-30 ani, maxim 50 de ani. numai ca atunci nu stiu ce o sa facem, caci se vor fi terminate resursele energetice fosile si minerale excavate...

Adanc gandesti...Trebuia sa-ti dai seama ca Statele Unite sunt o federatie si nu de ieri de azi, ci de 225 de ani. Si mai trebuia sa-ti dai seama ca vorbesc aceeasi limba si tot de atunci au o singura moneda si sunt un stat federal, nu o confederatie de state (unele federale ) ca Uniunea Europeana, cu 11 (in curand 20) de limbi oficiale.

zorzonel
05-06-2003, 10:48 PM
FA vrei sa spui ca UE are nevoie de 225 de ani pentru a obtine un singur presedinte?

Victor Prohnitchi
05-07-2003, 10:02 AM
Filip Antonio, am spus eu intr-un mesaj mai sus ca pupatul in fund pe americani in cazul razboiului din Iarak va avea un efect negativ asupra integrartii RO in UE si ca chestea asta nu se dicteaza la Casa Alba, ... insa tu mai facut usuratic la minte si prost ca pe oricine altul de pe acest forum...
OK, dar uite ca au si apraut reactii din partea unor membri ai UE, printre altele care au o decizie destul de serioasa

Grecii nu mai sustin aderarea Romaniei si Bulgariei la UE

Opinia publica din Grecia si-a schimbat atitudinea favorabila in
privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, ca urmare
a pozitiei pro-americane a celor doua tari in timpul conflictului din
Irak, relateaza cotidianul elen Katimerini, citat de presa bulgara de
marti. "Sentimentele de simpatie ale grecilor pentru ideea aderarii
Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana tin deja de trecut", sustine
Katimerini. Opinia publica din Grecia a aflat cu surprindere de
"sprijinul extrem de ofensiv si pro-militar" acordat Washingtonului de
autoritatile de la Sofia si Bucuresti, "indreptat impotriva politicii
iubitoare de pace a principalelor forte din Europa" in cazul Irakului,
sustine sursa citata. Grecia a preluat, la 1 ianuarie 2003, presedintia
semestriala a Uniunii Europene.

(C) Adevarul

http://www.adevarulonline.ro/index.jsp?page=articol&article_id=37100

Filip Antonio
05-07-2003, 11:00 AM
Filip Antonio, am spus eu intr-un mesaj mai sus ca pupatul in fund pe americani in cazul razboiului din Iarak va avea un efect negativ asupra integrartii RO in UE si ca chestea asta nu se dicteaza la Casa Alba, ... insa tu mai facut usuratic la minte si prost ca pe oricine altul de pe acest forum...
OK, dar uite ca au si apraut reactii din partea unor membri ai UE, printre altele care au o decizie destul de serioasa

Grecii nu mai sustin aderarea Romaniei si Bulgariei la UE

Opinia publica din Grecia si-a schimbat atitudinea favorabila in
privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, ca urmare
a pozitiei pro-americane a celor doua tari in timpul conflictului din
Irak, relateaza cotidianul elen Katimerini, citat de presa bulgara de
marti. "Sentimentele de simpatie ale grecilor pentru ideea aderarii
Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana tin deja de trecut", sustine
Katimerini. Opinia publica din Grecia a aflat cu surprindere de
"sprijinul extrem de ofensiv si pro-militar" acordat Washingtonului de
autoritatile de la Sofia si Bucuresti, "indreptat impotriva politicii
iubitoare de pace a principalelor forte din Europa" in cazul Irakului,
sustine sursa citata. Grecia a preluat, la 1 ianuarie 2003, presedintia
semestriala a Uniunii Europene.

(C) Adevarul

http://www.adevarulonline.ro/index.jsp?page=articol&article_id=37100

Stimabile esti prost informat. Nu "opinia publica" din Grecia, dupa cum relateaza cotidianul Adevarul decide aderarea uneia sau alteia dintre tari. Daca nu airetinut iti repet eu: pozitia OFICIALA a Uniunii Europene, decisa la summitul de la Copenhaga din decembrie 2002, este sustinerea tintei de aderare a Romaniei si Bulgariei in 2007, daca cele doua tari indeplinesc criteriile de aderare.

Asa incat citatele tale sunt patetice si dovedesc, asa cum ti-am mai spus, ignoranta si ce-i mai rau, rea credinta.

Vex
05-15-2003, 08:19 PM
LITHUANIA VOTES RESOUNDING YES TO EUROPEAN UNION MEMBERSHIP
AFP, 12 May 03

VILNIUS, May 12 (AFP) - Lithuanians voted a resounding Yes to joining the European Union in a weekend referendum, opting to join the Western bloc just 13 years after breaking away from the Soviet Union.

Final results issued on Monday after votes at all of the 2,040 voting stations were counted showed that 89.92 percent of voters said Yes and 8.85 percent No to EU membership.
Only 1.23 percent of the voting slips were invalid.
"Lithuania wakes up in the European Union," said the front page of the biggest national daily Lietuvos Rytas on Monday.
As the overwhelming endorsement for Lithuania's EU membership plans emerged late on Sunday, President Rolandas Paksas thanked his countrymen and said the Baltic state had entered "a new stage of its history."
"Hello Europeans!" he said as he emerged from his office to host a concert in anticipation of victory. "I want to thank you all for passing a maturity exam."
"Lithuania now starts a new stage of its history in a European family," he added.
Prime Minister Algirdas Brazauskas and Parliamentary Speaker Arturas Paulauskas also sliced a big referendum cake with a large EU flag and smaller Lithuanian flag stuck in it at a large party at the parliament.
Lithuania is one of 10 mainly ex-communist countries on course to join the EU on May 1, 2004. The Mediterranean island of Malta, along with Slovenia and Hungary, have already decided in favour of EU membership.
With a Yes vote in the Europhile state having been taken for granted, celebrations started several hours before the closure of polls.
Congratulations started to flow in from neighbouring countries, seeing in Lithuania's success hope for their own forthcoming popular votes.
European Parliament President Pat Cox said the referendum was an encouraging example to other candidate countries, in a midnight phone call to parliamentary speaker Paulauskas.
"It is a great night to celebrate," the Baltic News Service quoted Cox as telling Paulauskas, expressing regret he cannot attend the celebrations in Lithuania and have some Lithuanian beer.
However, the Yes came only after voters caused a scare by leaving it until late in the day to turn out, setting alarm bells ringing that a key 50 percent turnout threshold needed to make the vote valid would not be met.
The polls had been held over two days to give voters more time to turn out.
The election commission said 63.3 percent of voters had cast their ballots in all 2,040 polling stations over the two days, and ahead of the vote by mail.
Lithuania is also one of seven ex-communist countries invited to join NATO.
Congratulations flowed in from neighbouring countries which have still to hold their own referendums, and in particular neighbouring Poland, the EU's biggest member-to-be which also faces deep concerns over voter turnout at its own two-day referendum June 7 and 8.
"I congratulate the Lithuanians. It is a fantastic example for Poland and for the Poles," Prime Minister Leszek Miller told public radio.
Like Lithuania, Poland has decided to set its referendum over two days in a bid to increase turnout.
A Yes in Lithuania also sent a signal of encouragement to its more Eurosceptic Baltic neighbours Estonia and Latvia, which have scheduled referendums for September 14 and 20 respectively.
"I congratulate the Lithuanian people who made a very important decision," Estonia's President Arnold Ruutel told the Baltic News Service.
Latvian President Vaira Vike-Freiberga also welcomed the vote, and said she hoped Latvians would follow suit.
"She is very satisfied and happy about Lithuanian citizens' choice and vote," her spokeswoman Aiva Rozenberga told AFP.
"She hopes that the choice of Lithuanian citizens will encourage also Latvian citizens in the referendum in autumn," she said.

ciofu
06-07-2003, 02:15 PM
Polonezii azi voteaza pentru EU sau fara EU. Dar e foarte clar ca toti candidatii care mai au de votat toti o sa voteze, ca sunt toate state care ani la rand au umblat dupa EU :P

ciofu
06-09-2003, 08:03 PM
Polonezii cu 77% au votat pentru EU. As vrea sa ajung sa vad cum moldovenii voteaza pentru EU :P

Eli
06-11-2003, 03:23 PM
Ce tot EU- EU, se spune UE sau poate daca scrieti UE vi se pare mai "cool" ??! Fara suparare,baieti ... :wink: Moldova nu are vocatie pentru a intra in UE si asta nu o spun eu, am participat la o conferinta tinuta de un comisar european (Michel BARNIER) care a mi-a raspuns la o intrebare referitoare la posibila integrare a Moldovei in UE , la care comisarul mi-a zis ca Moldova, efectiv,nu are vocatie europeana , asa ca uitati de ideea ca moldovenii ar putea vota cind pentru sau contra adeziunii la UE !!!

lia
06-11-2003, 03:54 PM
In traducere, UE n-are "vocatzie" pentru rm. :wink:

niki
06-11-2003, 04:05 PM
Moldovei i se pot intimpla 2 lucruri:
sau se ridica ca pasarea fenix din cenusa
sua o cumpara careva si o face avere proprie.

UE n-are absolut nici un interes la casa saraca a europei (das Armenhaus Europas cum zic nemtii) :cry:

lia
06-11-2003, 04:11 PM
Asta ziceam shi eu: Europei nici nu-i pasa de vocatzia Moldovei... 8)

lia
06-13-2003, 01:56 AM
Iata shi o alta parere :

12.6.2003 21:23 Ora României

Prezenta Republicii Moldova în structuri de genul Comunitatea Statelor Independente este incompatibila cu viitorul statut al acestei tari de membru al Uniunii Europene, a declarat Jan Marinus Wiersma, co-presedinte al Comitetului Parlamentar de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeana, aflat în vizita la Chisinau, în fruntea unei delegatii a Uniunii Europene. Wiersma a sugerat ca Republica Moldova va trebui mai devreme sau mai târziu sa aleaga între structurile create în arealul fostei Uniuni Sovietice si structurile Europene.

"În momentul în care Republica Moldova va adera la UE, va trebui sa spuna adio Rusiei" a declarat parlamentarul european. Admiterea Republicii Moldova în Uniunea Europeana este o chestiune de perspectiva îndepartata si întâi de toate, a mai afirmat Wiersma, aceasta tara trebuie sa întruneasca toate conditiile unui stat democratic în care sa se respecte drepturile omului, a minoritatilor, si sa functioneze o economie de piata.

Declaratia parlamentarului european este prima în care se spune explicit despre incompatibilitatea dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Statelor Independente. Pâna acum regimul Voronin, care a facut pasi clari de apropiere de Moscova au încercat sa prezinte integrarea simultana în CSI si în Uniunea Europeana drept un lucru absolut normal.

Conducatorul delegatiei UE, Jan Marinus Wiersma, a mai declarat ca Uniunea Europeana este interesata acum mai mult ca niciodata în solutionarea conflictului transnsitrean. El a deplâns însa faptul ca administratia de la Tiraspol a sfidat solicitarile delegatiei de la Bruxelles privind o întâlnire în timpul vizitei acesteia în Transnstrintria.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news4.shtml

Victor Prohnitchi
06-13-2003, 11:24 AM
UNIUNEA EUROPEANĂ AR PUTEA SEMNA CU REPUBLICA MOLDOVA UN ACORD SIMILAR CU CELE PE CARE LE VA SEMNA CROAȚIA SAU ALBANIA

Uniunea Europeană (UE) ar putea semna cu Republica Moldova un acord de stabilizare și asociere similar cu cele pe care le va semna cu Croația sau Albania, a declarat joi la Chișinău, Jan Marinus Wiersma, copreședintele Comitetului Parlamentar de Cooperare UE - R.Moldova.

Wiersma a precizat că semnarea unui astfel de acord ar oferi Chișinăului o șansă de aderare la UE într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat. "Pentru a adera la UE Chișinăul trebuie să demonstreze clar că dorește acest lucru. Totul va depinde de voința Chișinăului și de modul în care vor fi respectate un șir de condiții. Mă refer, în primul rând la o democrație stabilă, la respectarea drepturilor omului și a minorităților, la o economie de piață funcțională integrată în economia UE, la ajustarea legislației naționale la legislația UE", a spus Wiersma. El a precizat că are impresia că R. Moldova "dorește în prezent să-și direcționeze eforturile" pentru a se integra în Europa unită.

Pe de altă parte, oficialul european a subliniat că Bruxelles-ul monitorizează cu atenție modul în care sunt implementate rezoluțiile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din aprilie și septembrie 2002, cu privire la funcționarea instituțiilor democratice în R.Moldova.

În context, Wiersma a specificat că în prezent legăturile cu CSI nu pot fi întrerupte imediat, întrucât R.Moldova depinde economic, comercial și energetic de acest spațiu, dar în momentul în care va adera la UE, dacă va adera vreodată, "va trebui să spună adio CSI-ului".

Referindu-se la depășirea crizei transnistrene, Wiersma a afirmat că UE dorește să joace un rol important în soluționarea acestui conflict și intenționează să participe cu "consultanță și expertiză" la elaborarea noii constituții a viitorului stat federalizat. De asemenea, UE ar putea participa direct la operațiunile de menținere a păcii în Transnistria, a spus Wiersma.

El a comunicat că delegația Comitetului Parlamentar de Cooperare UE - R. Moldova s-a deplasat joi la Tiraspol, unde intenționa să se întâlnească cu administrația transnistreană, însă, ajunși acolo, oficialii europeni au aflat nu li s-a organizat nici o întrevedere. Wiersma a menționat că administrația de la Tiraspol a ratat astfel o șansă de a comunica cu UE și de a spune ce așteaptă ea de la UE.

O delegația a Comitetului Parlamentar de Cooperare UE - R.Moldova s-a aflat în perioada 10-12 iunie la Chișinău. Comitetul Parlamentar de Cooperare UE - R.Moldova a fost înființat în anul 1998, după intrarea în vigoare a Acordului de parteneriat și cooperare între UE și R.Moldova. Comitetul se convoacă de două ori pe an - o dată la Bruxelles și o dată la Chișinău.

www.basa.md

Victor Prohnitchi
06-13-2003, 11:29 AM
stau si imi pun intrebarea, oare chiar atit de indiferenti sa fim noi fata de acest moment important ca fundul sacului pentru MD? ma refer la indiferenta guvernantilor dar si a societatii civile fata de toate chemarile la colaborare, fata de toate oportunitatile si facilitatile acordate de catre oficialii UE dar si de tarile membre ale acesteia... oare e atit de greu? sau poate guvrnantii nostrii doar cu vorba sunt spre UE dar in realitate tot la Matusca Rossia se uita?

Victor Prohnitchi
06-13-2003, 02:26 PM
Dezbaterile privind o Europa mai larga constituie un moment prielnic
unei apropieri mai sigure a Republicii Moldova de Uniunea Europeana, iar la
stabilirea politicilor UE fata de Ucraina, Belarus si Republica Moldova,
aceasta din urma ar putea obtine un statut mai important decat cel de vecin
al UE, a declarat joi, in cadrul intrevederii cu presedintele Vladimir
Voronin, copresedintele Comitetului Parlamentar de Cooperare Uniunea
Europeana - Republica Moldova, Jan Marinus Wiersma, informeaza AP FLUX.

Potrivit Serviciului de presa al Presedintiei, Jan Marinus Wiersma a
mentionat ca pentru aderarea la UE Republica Moldova trebuie sa intruneasca
criteriile de la Copenhaga, conditiile principale fiind dezvoltarea
economica si democratizarea societatii. Wiersma a adaugat ca un factor
defavorabil pentru viitorul european al Republicii Moldova il constituie
problema transnistreana, care trebuie sa fie rezolvata pe cale
constitutionala si cu respectarea integritatii teritoriale a Republicii
Moldova.

La randul sau, Vladimir Voronin a declarat ca autoritatile de la
Chisinau constientizeaza necesitatea atingerii standardelor europene pentru
aderarea Republicii Moldova la UE. El a estimat ca, atat in plan economic,
cat si in cel al promovarii reformelor democratice, au fost inregistrate
unele progrese, conducerea tarii fiind dispusa sa urmeze si in continuare
calea transformarilor democratice si economice. Voronin a invitat Uniunea
Europeana sa acorde Republicii Moldova asistenta, prin proiecte comune
concrete, menite sa impulsioneze avansarea acesteia in cadrul structurilor
europene. De asemenea, Voronin a solicitat emisarilor UE sa examineze
posibilitatea de abolire a sistemului de vize Schengen pentru cetatenii
Republicii Moldova in relatiile cu statele-membre si candidate la UE.

Referindu-se la necesitatea reglementarii diferendului
transnistrean, Voronin a solicitat sprijinul UE in elaborarea si
implementarea unor proiecte de asistenta post-conflict pentru zona
transnistreana, in primul rand in domeniul integrarii sociale si
recalificarii profesionale a diverselor categorii de populatie de pe malul
stang al Nistrului.

Wiersma a dat asigurari ca aceasta propunere va fi examinata,
subliniind ca Uniunea Europeana este interesata sa sprijine si in continuare
procesul de reintegrare a tarii intr-un cadru constitutional si asigurarea
securitatii in zona post-conflict. "Uniunea Europeana este dispusa sa acorde
asistenta Republicii Moldova si in actiunile de securizare a frontierei pe
segmentul transnistrean al frontierei cu Ucraina", a mentionat Jan Marinus
Wiersma,

In vederea impulsionarii relatiilor de cooperare dintre Uniunea
Europeana si Republica Moldova, seful statului a pledat pentru instituirea
unei reprezentante a Uniunii Europene la Chisinau. Ca raspuns, demnitarul
european a anuntat disponibilitatea Parlamentului Uniunii Europene de a
deschide Ambasada UE la Chisinau, mai informeaza AP FLUX.

lia
06-13-2003, 05:09 PM
stau si imi pun intrebarea, oare chiar atit de indiferenti sa fim noi fata de acest moment important ca fundul sacului pentru MD? ma refer la indiferenta guvernantilor dar si a societatii civile fata de toate chemarile la colaborare, fata de toate oportunitatile si facilitatile acordate de catre oficialii UE dar si de tarile membre ale acesteia... oare e atit de greu? sau poate guvrnantii nostrii doar cu vorba sunt spre UE dar in realitate tot la Matusca Rossia se uita?

N-am intzeles ce e cu "fundul sacului"? :) In rest, cred ca e clar ca "guvernantzii noshtri" (comunishtii de ieri shi de azi din rm) nu doresc integrarea cu UE. Uitzi ca lor le e bine asha cum sunt ashezate lucrurile azi: au libertatea de a-shi bate joc de tot, inclusiv de legile pe care tot ei le-au votat. De ce le-ar trebui sa schimbe ceva, cu adevarat? Ei au nevoie de acest slogan, doar pentru ca e clar ca opinia publica din Moldova este favorabila integrarii in structurile UE, conform sondajelor (shi nu numai)...

Eli
06-13-2003, 05:13 PM
e clar pina om ajunge sa batem la portile UE-ului multe secole vor mai trece, dar pina ce ni se vor mai deschide aceste porti cred ca tre' sa mai rabdam vreo 2-3 secole :(

lia
06-13-2003, 06:32 PM
Mda, pentru mine greu va fi in primul secol, pe urma va fi mai ushor de rabdat... :ciupos:

vitalic sprinceana
06-13-2003, 11:31 PM
cred ca viitorul moldovei e in ue.
dar....
nu sunt de acord cu ultimatum sub nici o forma.e foarte idilica o rupere cu rusia dar e prea aproape si nu putem nega prezenta ei,vrem noi sau nu vrem.si chiar daca rupem cu rusia cum raminem,e gata oare ue sa ne ajute???sau poate cineva crede ca ruperea noastra cu rusia o sa treaca ca un vis intr-o noapte de vara??
ue ar trebui sa ne ajute..
iar afirmatiile categorice sa le mai lase pe mai incolo.o adevarata colaborare nu se impune niciodata,ci se construieste cu timpul

redneck
06-14-2003, 12:55 AM
e foarte idilica o rupere cu rusia dar e prea aproape si nu putem nega prezenta ei,vrem noi sau nu vrem.si chiar daca rupem cu rusia cum raminem,e gata oare ue sa ne ajute???sau poate cineva crede ca ruperea noastra cu rusia o sa treaca ca un vis intr-o noapte de vara??

Si cu Tarile Baltice cum ramane?

ue ar trebui sa ne ajute..
iar afirmatiile categorice sa le mai lase pe mai incolo.o adevarata colaborare nu se impune niciodata,ci se construieste cu timpul
Asta e aroganta comunista.

vitalic, lasa-te de politologie si viseaza in continuare la un port pe raul Bic. Nu de alta, dar o sa-ti fie mai usor sa vii cu pluta din Bulgaria.

Dupa ce compari CNN si NYT cu Moldova Suverana, faci niste afirmatii absolut incoerente si despre UE. Intrebarile tale de fapt denota un servilism rusesc si o incompetenta totala in ceea ce priveste integrarea europeana.

lia
06-14-2003, 01:06 AM
Tocmai vorbisem despre faptul ca UE n-are de ce sa ne vrea. Noi suntem cei interesatzi sa ajungem acolo. Asha incat "ultimatumul", cum il numeshte vitalic, este, cel putzin, explicatbil... Nu se vede nici un efort din partea rm in sens-ul integrarii in structurile UE (se vede doar dorintza guvernantzilor de a se plimba pe banii contribuabilului prin lume shi a manipula electoratul cu slogane false)... Ce ar trebui sa-i faca UE "tanarului stat" mafioto-rusesc rm? Sa-i schimbe scutecele, ca sa "creasca" mai bine?

vitalic sprinceana
06-14-2003, 09:02 AM
o,daaaaa.stiuu.am mai auzit asa grozavenii.
poate te uiti pe harta si mai vezi ce vecini au tarile baltice?poate ne povestesti ceva comparind dintre tarile ce au iesire la marea baltica si cele i ce vin la marea neagra.poate ne mai povestesti ceva despre religia si trecutul tarilor baltice,care au manifestat intotdeauna antirusism.
mai poti sa ne spui si despre rolul occidentului la boom-ul economiei tarilor baltice.
rusia e prea aproape,prea multe lucruri ne leaga de ei,si daca noi ii lasam ei nu ne lasa.
o eventuala abandonare a legaturilor cu rusia trebuie sa fie compensata de niste ajutoare mari din partea europei.are oare occidentul dorinta????
iar servilismul rusesc lasa-l pe seama copiilor tai ,daca ii ai si servestele-o ca poveste de seara

vitalic sprinceana
06-14-2003, 09:10 AM
lia,hai mai slabeste-o oleaca ca esti ridicola

le e foarte usor celor de la bruxelles sa ne puna ultimatum,sa lasam sau nu legaturile cu rusia
stii poate ce interese are rusia in zona?poate imi explici daca tot ai ajuns sa dai sfaturi,cum am rupe noi cu rusii cind armata a 14 ne sta in carca????????
ar fi timpul sa recunoasca jan marinus wiersma ca vorbeste in dodii...
nu sunt pentru rusia,dar rusia e un factor care nu poate fi ignorat.oare francezii care sunt foarte patetici sunt gata sa ne apere de rusi???

lia
06-14-2003, 03:07 PM
Desigur ca toti "vorbesc in dodii" shi "spun prapastii" (inclusiv Jan Marinus Wiersma)! Numai Vitalic Sprinceana spune lucruri deshtepte, mai ales atunci cand zice ca "Moldova Suverana" e un fel de CNN moldovenesc shi "combate vehement" un articol din Flux cu "argumente" din "Moldova Suverana" (CNN-ul lui Vitalic Sprinceana)... :zzz:

redneck
06-14-2003, 10:42 PM
poate te uiti pe harta si mai vezi ce vecini au tarile baltice?poate ne povestesti ceva comparind dintre tarile ce au iesire la marea baltica si cele i ce vin la marea neagra.poate ne mai povestesti ceva despre religia si trecutul tarilor baltice,care au manifestat intotdeauna antirusism.
mai poti sa ne spui si despre rolul occidentului la boom-ul economiei tarilor baltice.
rusia e prea aproape,prea multe lucruri ne leaga de ei,si daca noi ii lasam ei nu ne lasa.

Letonia, Estonia si Lituania au hotar direct cu Russia. Procentul de vorbitori ai l.ruse e mai mai mare ca in RM. Si economia acestor tari era la fel de dependenta de economia rusa si continue sa depinda de materia prima. Insa datorita pozitiei sale ferme anti-CSI si pro-UE, aceste tari in 2007 vor fi in Europa, iar Bastardostanul va ramane in Asia.

o eventuala abandonare a legaturilor cu rusia trebuie sa fie compensata de niste ajutoare mari din partea europei.are oare occidentul dorinta????

Vorbesti ca un sclav in cautarea unui stapan mai bogat.

vitalic sprinceana
06-15-2003, 10:48 AM
vitalic sprinceana a scris:

Letonia, Estonia si Lituania au hotar direct cu Russia. Procentul de vorbitori ai l.ruse e mai mai mare ca in RM. Si economia acestor tari era la fel de dependenta de economia rusa si continue sa depinda de materia prima. Insa datorita pozitiei sale ferme anti-CSI si pro-UE, aceste tari in 2007 vor fi in Europa, iar Bastardostanul va ramane in Asia.

Vorbesti ca un sclav in cautarea unui stapan mai bogat.

si ai vazut cumva vreo armata rusa pe teritoriul vreuneia din tarile baltice?????????????????????

vitalic sprinceana
06-15-2003, 10:52 AM
Desigur ca toti "vorbesc in dodii" shi "spun prapastii" (inclusiv Jan Marinus Wiersma)! Numai Vitalic Sprinceana spune lucruri deshtepte, mai ales atunci cand zice ca "Moldova Suverana" e un fel de CNN moldovenesc shi "combate vehement" un articol din Flux cu "argumente" din "Moldova Suverana" (CNN-ul lui Vitalic Sprinceana)...

ma faci sa rid,aici unde studiez eu nici pomina de moldova suvera si de presa moldoveneasca in general.
doi,te-am intrebat simplu si clar:cum iti imaginezi o orientare radicala a moldovei spre occident cu armata a 14 in transnistria???sau iti imaginezi cumva ca rusia o sa plece de buna voie???

nu pretind ca spun lucruri destepte incerc sa nu fiu ideologizat la maximum,critica zrticolului din flux am facut-o chiar in seara cind a aparut articolul ,in al doilea rind am facut-o in baza datelor alegeril;or care sunt aceleasi pentru toti.
daca nu ai inteles ce am vrut sa spun,asteapta sanatoasa momentul cind pcrm se va prabusi,sau crede in "criza" lor prorocita de cei de la flux.

lia
06-15-2003, 04:19 PM
Desigur ca toti "vorbesc in dodii" shi "spun prapastii" (inclusiv Jan Marinus Wiersma)! Numai Vitalic Sprinceana spune lucruri deshtepte, mai ales atunci cand zice ca "Moldova Suverana" e un fel de CNN moldovenesc shi "combate vehement" un articol din Flux cu "argumente" din "Moldova Suverana" (CNN-ul lui Vitalic Sprinceana)...

ma faci sa rid,aici unde studiez eu nici pomina de moldova suvera si de presa moldoveneasca in general.
doi,te-am intrebat simplu si clar:cum iti imaginezi o orientare radicala a moldovei spre occident cu armata a 14 in transnistria???sau iti imaginezi cumva ca rusia o sa plece de buna voie???

:zzz:

1.Pai tocmai de aia ziceam ca eshti asha deshtept, ca razi de degetul aratator... Eu itzi aratam cat de ridicol eshti cand zici "ar fi timpul sa recunoasca jan marinus wiersma ca vorbeste in dodii... " !

2. Cu ce ocazie imi ceri mie asta? Bineintzeles ca imi imaginez nishte modele de urmat, dar atata timp cat populatzia nostra e asha cum este (shi nu ca tzarile baltice), ce rost are sa vreau eu in UE shi sa am shi solutzii? Or, tu deviezi de la subiect. Ziceam de UE: canu ne vrea (pentru ca noi avem pribleme pe care le avem, inlcusiv armata a 14-a) shi de "ultimatum"... Este traba noastra sa ne debarasam de influentza rusa (sa aratam in primul rand ca NU MAI VREM cu Rusia), nu a UE, cum pretinzi tu, sa ne "elibereze" (sau ce sa mai faca, nu mi-ai zis..?).

Citeshte-tzi mesajul cu "ultimatumul", ca sa vezi despre ce discutam noi atunci. OK?

vitalic sprinceana
06-15-2003, 04:29 PM
draga lia..fii mai serioasa.
moldova e prea slaba pentru a face ceva impotriva armatei a 14 si iti dai perfect seama de asta,si nu are sens sa continui sa debitezi fel de fel de nazbitii.atunci cind asa zisa ue a pornit in drumul ei,armata rosie era la berlin,dar cea americana era si ea acolo si aceeasi armata americana le-a asigurat lor stabilitatea si linistea de care au profitat din plin.ai cumva vreo idee cum am face noi asa cu rusii??
inca ceva,cu aratatul ca vrem sau nu vrem cu rusia.dorinta poporului se exprima prin scrutin.la ultimul scrutin parlamentar comunistii au inclus clar dorinta lor de aderare la uniunea rusia-belarus.peste 50 % au votat pentru asta.concluzia fati-o si singura,cit de mult vrea sau nu vrea populatia moldovei in ue.admitem ca eu vreau in ue,si tu si multi altii,dar majoritatea nu o doresc,sau nu o inteleg.si tocmai de asta un ziar de opozitie si patriotic cum s-ar spune ca fluxul ar trebui sa incerce sa aduca in constiinta fiecaruia problema aderarii la ue,nato si in genere la valorile occidentale,si apoi sa publice necroloage ale lui voronin sau orisicui.deocamdata vad doar ca se toarna zoi peste toti si de dreapta si de stinga,dar asta nu e cheia succesului
poate ca e treaba noastra sa ne debarasam de rusia,dar nu e pe putinza noastra sa o facem.
de asta am si spus ca jan marinus... a spus o enormitate

lia
06-15-2003, 04:37 PM
Ce pot sa zic? N-ai citit mesajele anterioare, probabil, shi n-ai observat ca nu de armata a 14-a era vorba, ci de vointza politica... Ramai la "argumentul tau suprem": "vorbeshti nazbatii". LOL.

vitalic sprinceana
06-15-2003, 04:48 PM
lia,
TU ITI INCHIPUI CUMVA MANIFESTAREA ORICAREI VOINTE POLITICE FARA A TINE CONT DE PREZENTA STRAINA PE TERITORIUL NOSTRU??TU ITI DAI SEAMA CAM CITA LIBERTATE DE ACTIUNE AI CIND LA TIGHINA,ADICA LA CITEVA ZECI DE KILOMETRI DE LA CHISINAU SUNT STATIONATE TRUPE RUSESTI??CREZI OARE CA VOR RAMINE INACTIVE IN CAZUL UNEI RUPTURI RADICALE CU RUSIA????
TE INTELEG E FRUMOS CA-L ASCULTI PE JA MARINUS(e drept avem ce invata de la el)...,dar priveste in jurul tau si ai sa vezi cit sunt de reale propunerile lui.

lia
06-15-2003, 04:51 PM
Vitalic, "vorbeshti nazbatii"! :roll:

lia
06-15-2003, 05:07 PM
Solutzionarea problemei ar fi fost posibila, daca n-am fi avut "politicieni" care gandesc prapastii, parafrazandu-te pe tine, vitalic...

Basarabia, daca "statul rm" e asha de bicisnic, trebuie sa se renuntze la Transnistria shi sa ne unim cu Romania.

Daca rushii nu-shi pot retrage armatele din stanga Nistrului (straniu: din Germania shi le-ai retras foarte ushor, din tot Estul Europei s-au putut retrage, da' din Moldova, vezi bine, nu-i lasa cetatzeanul rus Smirnov :roll: ) , aceasta ar fi solutzia: recunoashterea Transnistriei: sa se "lupte" cu mafiotzii transnistrieni cei care au sprijinit aceasta regiune terorista, prin lacomia sau indiferentza lor...

redneck
06-15-2003, 06:13 PM
si ai vazut cumva vreo armata rusa pe teritoriul vreuneia din tarile baltice?????????????????????
De cate ori sa-ti repet: datorita pozitiei sale ferme anti-CSI si pro-Europa
tarile baltice au reusit sa scape de influenta mafioto-asiatica a Imepriului Rus, inclusiv si de armata.

nu pretind ca spun lucruri destepte

La altceva nu ma astept.

incerc sa nu fiu ideologizat la maximum

Ba esti, si ce e mai trist, nici nu iti dai seama de asta.

critica zrticolului din flux am facut-o chiar in seara cind a aparut articolul ,in al doilea rind am facut-o in baza datelor
alegeril;or care sunt aceleasi pentru toti.
daca nu ai inteles ce am vrut sa spun,asteapta sanatoasa momentul cind pcrm se va prabusi,sau crede in "criza" lor prorocita
de cei de la flux.
Eu nu am vazut nici-o critica, doar niste gogomanii de la un pretins politolog cu 3 clase si 4 holuri.

TU ITI INCHIPUI CUMVA MANIFESTAREA ORICAREI VOINTE POLITICE FARA A TINE CONT DE PREZENTA STRAINA PE TERITORIUL NOSTRU??TU ITI DAI SEAMA CAM CITA LIBERTATE DE ACTIUNE AI CIND LA TIGHINA,ADICA LA CITEVA ZECI DE KILOMETRI DE LA CHISINAU SUNT STATIONATE TRUPE RUSESTI??CREZI OARE CA VOR RAMINE INACTIVE IN CAZUL UNEI RUPTURI RADICALE CU RUSIA????

Esti intr-adevar dus cu pluta.

petru
06-15-2003, 08:44 PM
Solutzionarea problemei ar fi fost posibila, daca n-am fi avut "politicieni" care gandesc prapastii, parafrazandu-te pe tine, vitalic...

Daca prin "politicienii" intelegi toata clasa politica in RM, activa de la inceputul anilor 90 si pana in prezent, ma solidarizez cu aceasta afirmatie.

Basarabia, daca "statul rm" e asha de bicisnic, trebuie sa se renuntze la Transnistria shi sa ne unim cu Romania.

Atat? Ia uite unde era rezolvarea?! :)
Si nu admiti ca ar putea aparea in asa caz o "Transnistrie" pe teritoriul Basarabiei, de exemplu la Balti? Iar "bravii" soldati rusi ar veni repejor in apararea conationalilor lor (fie ei si 10 la numar), cum au facut-o in Ž92?
Apropo, atunci unii "politicieni" au vrut la fel de "intelept" sa solutioneze problema basarabenilor: "...sa se renuntze ...shi sa ne unim...". Si s-au lasat pacaliti si provocati ca niste copii.

Si apoi nu admiti ca cineva are frati, surori, parinti, copii in Transnistria, este nascut acolo? Eu cred ca e de ajuns ca s-a "renuntat" la Bucovina, Basarabia de sud. Poate e timpul sa mai "renunte" si altcineva la bucati din teritoriu.

(straniu: din Germania shi le-ai retras foarte ushor, din tot Estul Europei s-au putut retrage, da' din Moldova, vezi bine, nu-i lasa cetatzeanul rus Smirnov )

Chiar e atat de straniu? Nu crezi ca exemplele cu retragerea trupelor rusesti din Germania si Estul Europei arata cat se poate de bine "interesul" SUA si UE (in orice caz pana nu demult) pentru RM? Iar rusii, stiind de acest "interes" au si jucat teatrul cu "refuzul lui Smirnov" pentru autoritatile moldovene (nu si pentru SUA sau UE).

redneck
06-15-2003, 09:01 PM
Petru, transnistria e o creatie artificiala a lui Stalin, ca sa "justifice" alipirea teritoriului intre Nistru si Prut Imperiului Sovietic. Si in continuare este
un lant ce leaga RM de Rusia. Eu nu vad viitorul Moldovei in UE impreuna cu transnistria.

lia
06-15-2003, 09:06 PM

Daca prin "politicienii" intelegi toata clasa politica in RM, activa de la inceputul anilor 90 si pana in prezent, ma solidarizez cu aceasta afirmatie.

Nu toata clasa politica, ci cei care au fost la putere.

quote="lia"]Basarabia, daca "statul rm" e asha de bicisnic, trebuie sa se renuntze la Transnistria shi sa ne unim cu Romania.

Atat? Ia uite unde era rezolvarea?! :)
Si nu admiti ca ar putea aparea in asa caz o "Transnistrie" pe teritoriul Basarabiei, de exemplu la Balti? Iar "bravii" soldati rusi ar veni repejor in apararea conationalilor lor (fie ei si 10 la numar), cum au facut-o in Ž92?
Apropo, atunci unii "politicieni" au vrut la fel de "intelept" sa solutioneze problema basarabenilor: "...sa se renuntze ...shi sa ne unim...". Si s-au lasat pacaliti si provocati ca niste copii.

1.Cand anume s-a pus problema Unirii? Ia adu-mi aminte shi mie.

2. Degeaba faci panica asta. Nu se uneshte nimeni, stai linishtit. Sunt prea proshti moldovenii sa realizeze ca numai unirea cu Romania ii poate aduce in Europa shi scapa de influentza ruseasca shi.

Si apoi nu admiti ca cineva are frati, surori, parinti, copii in Transnistria, este nascut acolo?

Shi? Faptul ca avem fratzi in Germania de pilda conteaza mai putzin? Tu n-ai rude in Romania? Eu am. Shi cand au fost despartzitzi s-a procedad la violentza. Or, ceea ce propuneam eu nu era o noua "sarma ghimpata" pe Nistru, de data asta, ci o separare civilizata (doar ca imi dau seama ca "civilizat" e un termen necunoscut in Bastadostan)... :(

Eu cred ca e de ajuns ca s-a "renuntat" la Bucovina, Basarabia de sud. Poate e timpul sa mai "renunte" si altcineva la bucati din teritoriu.

Deocamdata nu renuntza nimeni: doar ca se intampla... transnistrizarea Basarabiei.

quote="lia"](straniu: din Germania shi le-ai retras foarte ushor, din tot Estul Europei s-au putut retrage, da' din Moldova, vezi bine, nu-i lasa cetatzeanul rus Smirnov )

Chiar e atat de straniu? Nu crezi ca exemplele cu retragerea trupelor rusesti din Germania si Estul Europei arata cat se poate de bine "interesul" SUA si UE (in orice caz pana nu demult) pentru RM? Iar rusii, stiind de acest "interes" au si jucat teatrul cu "refuzul lui Smirnov" pentru autoritatile moldovene (nu si pentru SUA sau UE).

Ai sezizat ironia din mesajul meu (acel "straniu" indicand anume sarcasmul, iar finalul cu cetatzeanul rus Smirnov sugerand tocmai ceea ce zici tu...), dar nu vrei sa recunoshti probail! LOL

petru
06-15-2003, 09:13 PM
Petru, transnistria e o creatie artificiala a lui Stalin, ca sa "justifice" alipirea teritoriului intre Nistru si Prut Imperiului Sovietic. Si in continuare este
un lant ce leaga RM de Rusia. Eu nu vad viitorul Moldovei in UE impreuna cu transnistria.

Stiu destul de bine ce este Transnistria. Eu as spune, insa ca este in continuare unul din lanturile care leaga RM de Rusia. Si nu cred ca e cel mai puternic lant. Si sunt sigur ca odata cu abandonarea acestui "lant" nu scapam in mod automat de influenta Rusiei. Mai mult ca atat, nu cred ca si statele occidentale ar sustine un astfel de pas al RM. Ar fi un precedent nedorit pentru acestea.

lia
06-15-2003, 09:17 PM

Stiu destul de bine ce este Transnistria. Eu as spune, insa ca este in continuare unul din lanturile care leaga RM de Rusia. Si nu cred ca e cel mai puternic lant. Si sunt sigur ca odata cu abandonarea acestui "lant" nu scapam in mod automat de influenta Rusiei. Mai mult ca atat, nu cred ca si statele occidentale ar sustine un astfel de pas al RM. Ar fi un precedent nedorit pentru acestea.

Dar asta e o alta problema. Vorbeam aici de lipsa unei vointze politice clar exprimate din partea rm. Cum sa ne vrea UE, daca noi nu spunem ce vrem noi, mai intai? Chestuinea precedentului nu este relevanta. Exista precedente destule, fara Transnistria...

Costea
06-15-2003, 09:41 PM
Chiar mi se facuse nu stiu cum dor de vitalic spranceana pe forum...cu tot cu idiosincraziile lui stereotipizate, cu iz de sadism mioritic in sos de comunism desueto-caduc de factura basarabeana-mezozoica.
:cry:

N-as vrea sa ma confunde nimeni cu Filip, care are el ce are cu inteligenta altora, atunci cand vrea sa-i submineze argumentele, dar vitalic chiar nu discuta, el ideologizeza si cand sforaie. Pentru a facea o discutie, inconsecventa nu e o piedica...nici macar consecventa in inconsecventa sau vitavercea, ce-o mai fi si aia (daca o fi), nu e o piedica pentru acest titan al demagogiei forumiste...

Si asteapta sa-i cada cineva de fraier...

petru
06-15-2003, 09:49 PM

Nu inainte de a-mi spune tu mie ce-a spus Selezniov la Chisinau despre motivele pentru care Rusia a sustinut secesionismul Transnistriei.
:wink:

2. Degeaba faci panica asta. Nu se uneshte nimeni, stai linishtit. Sunt prea proshti moldovenii sa realizeze ca numai unirea cu Romania ii poate aduce in Europa shi scapa de influentza ruseasca shi.

In acest caz unii ar zice "vorbesti prapastii" si ar avea, cred eu, dreptate. :wink:
"panica....prosti....stai linistit... etc." Argumente tari, n-ai ce zice. :D Si, ce-i important intr-o discutie, n-au nimic cu persoana celui carui ii sunt adresate. :D

Shi? Faptul ca avem fratzi in Germania de pilda conteaza mai putzin? Tu n-ai rude in Romania? Eu am. Shi cand au fost despartzitzi s-a prodecad cu voplentza. Or, ceea ce prpuneam eu nu era o "sarma ghimpata pe Nistru", ci o separare civilizata.

Esti sigura ca o sa fie posibil de a realiza "propunerile" tale in mod civilizat? Si basarabenii care nu vreau in Romania? Cum se va proceda cu ei? Deaceea si am facut presupunerea cu o "transnistrie" in Basarabia. N-am vazut argumentele tale in ceea ce priveste imposibilitatea repetarii situatiei din 92 la Balti (ca exemplu).

(doar ca imi dau seama ca "civilizat" e un termen necunoscut in Bastadostan.

Pai, desigur, de unde sa stie "moldovenii prosti" asa ceva. :wink:

Ai sezizat ironia din mesajul meu (acel "straniu" indicand anume sarcasmul, iar finalul cu cetatzeanul rus Smirnov sugerand tocmai ceea ce zici tu...), dar nu vrei sa recunoshti probail!

Ma intereseaza mai putin emotiile (ironiile) cui-va. Am vrut sa spun ca comparatia Germaniei si Europei de Est cu Republica Moldova in acest context nu e prea corecta.

petru
06-15-2003, 10:02 PM

Dar asta e o alta problema. Vorbeam aici de lipsa unei vointze politice clar exprimate din partea rm. Cum sa ne vrea UE, daca noi nu spunem ce vrem noi, mai intai? Chestuinea precedentului nu este relevanta. Exista precedente destule, fara Transnistria...

1. Lia daca ai observat, era o replica la cele spuse de redneck, nu la cele despre ce vorbesti tu aici. Si apoi abandonarea Transnistriei a-i propus-o tu ca solutie, de rand cu unirea cu Romania, pentru integrarea in EU a RM.
2. Sa inteleg ca stii cu precizie ce este si ce nu este relevant pentru fiecare stat din occident? :wink: Argumente, pls!

lia
06-15-2003, 10:11 PM

Nu inainte de a-mi spune tu mie ce-a spus Selezniov la Chisinau despre motivele pentru care Rusia a sustinut secesionismul Transnistriei.
:wink:

In acest caz unii ar zice "vorbesti prapastii" si ar avea, cred eu, dreptate. :wink:
"panica....prosti....stai linistit... etc." Argumente tari, n-ai ce zice. :D Si, ce-i important intr-o discutie, n-au nimic cu persoana celui carui ii sunt adresate. :D

Shi? Faptul ca avem fratzi in Germania de pilda conteaza mai putzin? Tu n-ai rude in Romania? Eu am. Shi cand au fost despartzitzi s-a prodecad cu voplentza. Or, ceea ce prpuneam eu nu era o "sarma ghimpata pe Nistru", ci o separare civilizata.

Esti sigura ca o sa ? Cum se va proceda cu ei? Deaceea si am facut presupunerea cu o "transnistrie" in Basarabia. N-am vazut argumentele tale in ceea ce priveste imposibilitatea repetarii situatiei din 92 la Balti (ca exemplu).

Pai, desigur, de unde sa stie "moldovenii prosti" asa ceva. :wink:

Ai sezizat ironia din mesajul meu (acel "straniu" indicand anume sarcasmul, iar finalul cu cetatzeanul rus Smirnov sugerand tocmai ceea ce zici tu...)? Si basarabenii care nu vreau in Romania, dar nu vrei sa recunoshti probail!

Ma intereseaza mai putin emotiile (ironiile) cui-va. Am vrut sa spun ca comparatia Germaniei si Europei de Est cu Republica Moldova in acest context nu e prea corecta.

1 Te-am intrebat cand s-a pus, la modul serios, problema unirii. Ca ce au nascocit politicenii noshtri "mari democratzi cu vile la Moscova", inpeuna cu liderii de la Tiraspol (cu care unii, Sangheli de pilda, erau cumatri, rude etc.) shtim shi fara sa ne spuna Selezniov.

2. Imi pare bine ca te asociezi exact cu cine vorbeshte prapastii de obicei. Pt ca in aceasta chestiune nu vad mare diferentza intre voi doi... ;)

3. Te contrazici: ba ma intrebi daca sunt sigura ca va "fi posibil de a realiza "propunerile" mele in mod civilizat" , ba te revoltzi ca eu pun la indoiala acest fapt (fraza cu "moldovenii proshti" te-a scos de pe fisx probabil, shi n-ao sesizat despre era vorba acolo... ;)... Pai ori te indoieshti shi tu ca shi mine, ori ai o solutzie civilizata, shi nu vrei sa ne-o spui shi noua? :)

4. Shi cine a comparat Germania shi Europa de Est cu Moldova? Poate n-ai citit bine mesajul meu?

petru
06-15-2003, 10:21 PM
12.6.2003 21:23 Ora României

Prezenta Republicii Moldova în structuri de genul Comunitatea Statelor Independente este incompatibila cu viitorul statut al acestei tari de membru al Uniunii Europene, a declarat Jan Marinus Wiersma, co-presedinte al Comitetului Parlamentar de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeana, aflat în vizita la Chisinau, în fruntea unei delegatii a Uniunii Europene. Wiersma a sugerat ca Republica Moldova va trebui mai devreme sau mai târziu sa aleaga între structurile create în arealul fostei Uniuni Sovietice si structurile Europene.

"În momentul în care Republica Moldova va adera la UE, va trebui sa spuna adio Rusiei" a declarat parlamentarul european. Admiterea Republicii Moldova în Uniunea Europeana este o chestiune de perspectiva îndepartata si întâi de toate, a mai afirmat Wiersma, aceasta tara trebuie sa întruneasca toate conditiile unui stat democratic în care sa se respecte drepturile omului, a minoritatilor, si sa functioneze o economie de piata.

Declaratia parlamentarului european este prima în care se spune explicit despre incompatibilitatea dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Statelor Independente. Pâna acum regimul Voronin, care a facut pasi clari de apropiere de Moscova au încercat sa prezinte integrarea simultana în CSI si în Uniunea Europeana drept un lucru absolut normal.

Conducatorul delegatiei UE, Jan Marinus Wiersma, a mai declarat ca Uniunea Europeana este interesata acum mai mult ca niciodata în solutionarea conflictului transnsitrean. El a deplâns însa faptul ca administratia de la Tiraspol a sfidat solicitarile delegatiei de la Bruxelles privind o întâlnire în timpul vizitei acesteia în Transnstrintria.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news4.shtml

Vineri, 13 Iunie 2003

2003-06-13 9:30:00
GRM1617P UNIUNEA EUROPEANĂ AR PUTEA SEMNA CU REPUBLICA MOLDOVA UN ACORD SIMILAR CU CELE PE CARE LE VA SEMNA CU CROAȚIA SAU ALBANIA

Uniunea Europeană (UE) ar putea semna cu Republica Moldova un acord de stabilizare și asociere similar cu cele pe care le va semna cu Croația sau Albania, a declarat joi la Chișinău, Jan Marinus Wiersma, copreședintele Comitetului Parlamentar de Cooperare UE - R.Moldova.

Wiersma a precizat că semnarea unui astfel de acord ar oferi Chișinăului o șansă de aderare la UE într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat. "Pentru a adera la UE Chișinăul trebuie să demonstreze clar că dorește acest lucru. Totul va depinde de voința Chișinăului și de modul în care vor fi respectate un șir de condiții. Mă refer, în primul rând la o democrație stabilă, la respectarea drepturilor omului și a minorităților, la o economie de piață funcțională integrată în economia UE, la ajustarea legislației naționale la legislația UE", a spus Wiersma. El a precizat că are impresia că R. Moldova "dorește în prezent să-și direcționeze eforturile" pentru a se integra în Europa unită.

Pe de altă parte, oficialul european a subliniat că Bruxelles-ul monitorizează cu atenție modul în care sunt implementate rezoluțiile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din aprilie și septembrie 2002, cu privire la funcționarea instituțiilor democratice în R.Moldova.

În context, Wiersma a specificat că în prezent legăturile cu CSI nu pot întrerupte imediat, întrucât R.Moldova depinde economic, comercial și energetic de acest spațiu, dar în momentul în care va adera la UE, dacă va adera vreodată, "va trebui să spună adio CSI-ului".

Referindu-se la depășirea crizei transnistrene, Wiersma a afirmat că UE dorește să joace un rol important în soluționarea acestui conflict și intenționează să participe cu "consultanță și expertiză" la elaborarea noii constituții a viitorului stat federalizat. De asemenea, UE ar putea participa direct la operațiunile de menținere a păcii în Transnistria, a spus Wiersma.

El a comunicat că delegația Comitetului Parlamentar de Cooperare UE - R. Moldova s-a deplasat joi la Tiraspol, unde intenționa să se întâlnească cu administrația transnistreană, însă, ajunși acolo, oficialii europeni au aflat nu li s-a organizat nici o întrevedere. Wiersma a menționat că administrația de la Tiraspol a ratat astfel o șansă de a comunica cu UE și de a spune ce așteaptă ea de la UE.

O delegația a Comitetului Parlamentar de Cooperare UE - R.Moldova s-a aflat în perioada 10-12 iunie la Chișinău. Comitetul Parlamentar de Cooperare UE - R.Moldova a fost înființat în anul 1998, după intrarea în vigoare a Acordului de parteneriat și cooperare între UE și R.Moldova. Comitetul se convoacă de două ori pe an - o dată la Bruxelles și o dată la Chișinău.

& 2003 BASA-press, All rights reserved

Interesant ce a spus totusi Wiersma: CSI sau Rusia? :D

vitalic sprinceana
06-15-2003, 11:07 PM

Daca rushii nu-shi pot retrage armatele din stanga Nistrului (straniu: din Germania shi le-ai retras foarte ushor, din tot Estul Europei s-au putut retrage, da' din Moldova, vezi bine, nu-i lasa cetatzeanul rus Smirnov ) , aceasta ar fi solutzia: recunoashterea Transnistriei: sa se "lupte" cu mafiotzii transnistrieni cei care au sprijinit aceasta regiune terorista, prin lacomia sau indiferentza lor...

lucrul asta l-am afirmat si eu tare tare demult.
daca asa zisii nostri politicieni de dreapta ar avea simtul cauzei comune plus cel al realitatii,nu am fi ajuns in halul asta

vitalic sprinceana
06-15-2003, 11:12 PM

De cate ori sa-ti repet: datorita pozitiei sale ferme anti-CSI si pro-Europa
tarile baltice au reusit sa scape de influenta mafioto-asiatica a Imepriului Rus, inclusiv si de armata.

nu pretind ca spun lucruri destepte

La altceva nu ma astept.

incerc sa nu fiu ideologizat la maximum

Ba esti, si ce e mai trist, nici nu iti dai seama de asta.

critica zrticolului din flux am facut-o chiar in seara cind a aparut articolul ,in al doilea rind am facut-o in baza datelor
alegeril;or care sunt aceleasi pentru toti.
daca nu ai inteles ce am vrut sa spun,asteapta sanatoasa momentul cind pcrm se va prabusi,sau crede in "criza" lor prorocita
de cei de la flux.

Eu nu am vazut nici-o critica, doar niste gogomanii de la un pretins politolog cu 3 clase si 4 holuri.

Esti intr-adevar dus cu pluta.

pozitia ferma si celelalte gogomanii sunt povesti de adormit copiii.cu toata fermitatea pozitiei nici un lucru din lume,care ar depinde de noi nu ar face-o pe rusia sa plece din transnistria.
inca ceva dupa razboi multi eroi se arata,se spune la molodveni.daca erau gogomanii de ce nu ai spus ceva.de ce nu ai obiectat??sau doare critica partidului iubit???

iar afirmatia cu pluta este atit de usuratica incit nu are sens s-o comentez.nu sunt omul care intra in dispute de genul asta.poate il gaseti pe coolgreetings sa-ti faca companie

petru
06-16-2003, 12:59 AM
1 Te-am intrebat cand s-a pus, la modul serios, problema unirii. Ca ce au nascocit politicenii noshtri "mari democratzi cu vile la Moscova", inpeuna cu liderii de la Tiraspol (cu care unii, Sangheli de pilda, erau cumatri, rude etc.) shtim shi fara sa ne spuna Selezniov.
- Vrei sa spui ca tu ai pus aici problema unirii la modul serios?
- De ce nu i-ai adresa aceasta intrebare autorului afirmatiei, lui Selezniov? Dar si mai bine - lui Putin, care reprezinta FR? Sa ne comunici, te rog, si noua apoi raspunsul. :wink:

2. Imi pare bine ca te asociezi exact cu cine vorbeshte prapastii de obicei. Pt ca in aceasta chestiune nu vad mare diferentza intre voi doi... ;)
- Este o vorba buna la moldoveni: uite sub nas. Daca ai urma acestui sfat, ai descoperi intr-un moment ca acolo unde nu ai ce spune intelept, incepi a ataca persoana oponentului.
- Scuteste-ma te rog de oboseala de a-ti numi si eu punctele de tangenta cu unii forumisti, pe care-i combati vehement anume pentru calitatile, de care dai dovada singur.

3. Te contrazici: ba ma intrebi daca sunt sigura ca va "fi posibil de a realiza "propunerile" mele in mod civilizat" , ba te revoltzi ca eu pun la indoiala acest fapt (fraza cu "moldovenii proshti" te-a scos de pe fisx probabil, shi n-ao sesizat despre era vorba acolo... ;)... Pai ori te indoieshti shi tu ca shi mine, ori ai o solutzie civilizata, shi nu vrei sa ne-o spui shi noua? :)
- Poti sa-mi arati si mie, te rog, unde m-am revoltat eu de faptul ca tu pui la indoiala posibilitatea de a realiza "propunerile" tale in mod civilizat?

4. Shi cine a comparat Germania shi Europa de Est cu Moldova? Poate n-ai citit bine mesajul meu?
- Tu ai comparat, Lia, in momentul in care ai spus ca e "straniu: din Germania (Rusia) shi le-ai retras (trupele) foarte ushor, din tot Estul Europei s-au putut retrage, da' din Moldova, vezi bine, nu-i lasa cetatzeanul rus Smirnov".
Iar eu am zis ca "comparatia Germaniei si Europei de Est cu Republica Moldova in acest context nu e prea corecta".

redneck
06-16-2003, 01:01 AM
pozitia ferma si celelalte gogomanii sunt povesti de adormit copiii.

Asta o adaug la lista faimoasa de prostii ale d-lui politolog, cum ar fi
"Nu exista nici-o diferenta intre CNN si Moldova suverana", "drepturile omului e o notiune artificiala".

nu sunt omul care intra in dispute de genul asta.
Ce vorbesti? Si daca intru pe yam.ro, "discutii la limita", ce vad?
Un politolog de kolhoz care nu vrea sa recunoasca ca a zis prostii cand a comparat cea mai mare retea de stiri cu ziarul de buzunar al stapanilor sai.

Costea
06-16-2003, 01:40 AM
Ca sa parafrazez: "In drumul tau treci printr-o poarta a demagogiei, si te opresti la o masa a minciunii, iar pasii tai se indreapta spre o baltoaca de expectoratii ideologice comuniste, pentru ca tu sa te tavalesti in ele".

Dom" profesor Spranceana, cand tsestele bosorogilor comunisti de pe la noi o sa fie expuse intr-un muzeu-osuar al rusinii antice, dumneata vei avea ocazia sa dai frau liber adulatiei infecte fata de ideologia care a mutilat secolul 20 si sa te faci ghidul muzeului, dar pana atunci faceti o pauza de existenta si nu mai intimidati bunul-simt cu impertinenta asta de catar...

Nebanuite sunt caile prostiei...si chiar imi pare rau ca trebuie sa fiu franc, pentru ca de regula sunt discret si rezervat...

Costea
06-16-2003, 01:43 AM
redneck, arde-l de sa-i sune apa-n cap...ca nu mai e vorba de libertatea de opinie. Vitalic, cum deschizi gura, cum demagogizezi...

lia
06-16-2003, 01:50 AM
Vrei sa spui ca tu ai pus aici problema unirii la modul serios?-

Am spus parerea mea despre ce ar fi trebuit sa facem. Eu n-am putere de decizie, deci n-am cum pune problema la modul serios (nu shtiu ce ai tu in vedere prin "mod serios", dar eu shtiu ca in zilele de azi nu se poate rezolva o problema ca asta decat prin referendum. Deci, repet, n-am oferit o solutzie. Am spus ce-mi doresc eu, personal, ca solutzie pentru Moldova mea.

De ce nu i-ai adresa aceasta intrebare autorului afirmatiei, lui Selezniov? Dar si mai bine - lui Putin, care reprezinta FR? Sa ne comunici, te rog, si noua apoi raspunsul. :

Poate te duci tu acolo unde ma trimitzi pe mine? (Nu de alta, dar raspunsul tau arata ca n-ai ce raspunde de fapt: declaratzia lui Selezniov nu spune decat ca Rusia se face vinovata de declansharea razboiului de pe Nistru - shi atat). Sau poate ca tu ai dovezi ca cineva ar fi propus in Parlamentul rm un referendum privind Unirea cu Romania (deshi acesta ar fi fost absolut legitm!)...

Sau poate itzi spun eu: problema unirii cu Romania nu s-a pus, in plan politic, de la caderea URSS shi pana azi, pentru nici o singura clipa. Speculatzii prosteshti? Da, sigur, au fost cata frunza shi iarba. Mai ales din partea Rusiei shi Tiraspolului. Dar, repet, pentru nici o clipa, statutul de "stat post-sovietic" (NE-independent de Moscova shi NE-suveran, pentru ca nu controleaza intreg teritoriul sau) al R.M. n-a fost sub semnul intrebarii.

- Poti sa-mi arati si mie, te rog, unde m-am revoltat eu de faptul ca tu pui la indoiala posibilitatea de a realiza "propunerile" tale in mod civilizat? [/quote]

Quote: eu:

tu:

Pai, desigur, de unde sa stie "moldovenii prosti" asa ceva.

Mi-am exprimat indoiala ca rm (alias "Bastardostanul") este o regiune in care e posibil sa se rezolve ceva (mai ales in mod cilizat), iar tu ai shi luat-o drept afront la adresa inteligentzei incontestabile a moldovenilor - shi nu asha, da a tuturor moldovenilor, in general! :ciupos: E a doua oara cand te faci ca uitzi ca shi eu sunt moldoveanca (fara neamuri in Transnistria, ce-i drept - poate ca asta e cauza pentru care ma tratezi ca shi cum n-ash fi destul de demna de numele de moldoveanca? ;)

- Tu ai comparat, Lia, in momentul in care ai spus ca e "straniu: din Germania (Rusia) shi le-ai retras (trupele) foarte ushor, din tot Estul Europei s-au putut retrage, da' din Moldova, vezi bine, nu-i lasa cetatzeanul rus Smirnov".
Iar eu am zis ca "comparatia Germaniei si Europei de Est cu Republica Moldova in acest context nu e prea corecta".

Petre mai!!! :) de cateva mesaje incoace tot incerc sa-tzi explic ca in aceasta privintza tu shi eu spunem exact acelashi lucru! Chiar n-ai reusit sa sesizezi :roll: asta? Traduc pi maldavineshti: am avut in vedere ca Rusia pur shi simplu nu vrea sa-shi retraga armatele din stanga Nistrului. Iar Occidentul sta shi se... scarpina. Are alte prioritatzi. Deocamdata: ca pe urma, cand se va trezi cu un focar de criminalitate a la russe chiar in coasta Europei largite, va zice altceva...