View Full Version : ce ne facem cu limba rusa?

Pagini : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12

vulturul_turbat
05-27-2006, 11:33 AM
ce ne facem cu limba rusa?
cream preparatul rusocid si il imprastiem de sus, din elicopterele si avioanele ramase pe tot teritoriul republicii
orice obiect sau fiinta afectat de aceasta limba va fi imobilizat pentru a se face cercetare spre descoperirea tendintelor anti-romane. in cazul reactiei pozitive se plaseaza in nordul siberiei pentru o carantina indelungata.

adrenalina
05-27-2006, 01:44 PM
:) esti amuzant ... dar cred ca ii prea fantastic ce spui tu...

militant
05-27-2006, 06:34 PM
ce ne facem cu limba rusa?
cream preparatul rusocid si il imprastiem de sus, din elicopterele si avioanele ramase pe tot teritoriul republicii
orice obiect sau fiinta afectat de aceasta limba va fi imobilizat pentru a se face cercetare spre descoperirea tendintelor anti-romane. in cazul reactiei pozitive se plaseaza in nordul siberiei pentru o carantina indelungata.

Nu cumva esti drogat?

Iluzia
05-28-2006, 05:14 AM
Inca o limba s-o cunoastem nu ne strica,dar din pacate eu o uit.Unde sunt nu vb deloc in rusa .

Sventlana
05-28-2006, 02:48 PM
iluzia cunosc sentimentul am invatat vreme de 2 ani franceza (din proprie initiativa ,pentru ca la scoala invatam romana,rusa si apoi engleza) si ne avind cu cine sa vorbesc am uitat-o la fel de usor cum am invatat-o -de fapt acum pot sa inteleg pe cineva cind vorbeste franceza dar nu pot sa ma exprim...

militant
05-28-2006, 03:34 PM
Inca o limba s-o cunoastem nu ne strica,dar din pacate eu o uit.Unde sunt nu vb deloc in rusa .

Pentru ca problema nu consta de fapt a invata sau nu invata. Problema consta in faptul ca unii se rup de propriul popor, si nu cred ca motivul este limba rusa sau alta limba.

Educatia liberala si comunista, toate "internationaliste" in esenta sunt de vina. Unii invata engleza, franceza si devin mult mai straini decat cineva care a studiat rusa.

Sunt impotriva instrainarii si nu impotriva unei oarecare limbi. Iubiti propriul popor restul nu sunt decat superficialitati.

kraft_natasha
05-28-2006, 06:51 PM
Curios....,probabil preferinta provine de undeva din subconstient...Ai vazut multe filme rusesti cind erai copil ???Eu unul prefer coloana sonora originala a filmului (sint mare amator de filme bune),indiferent in ce limba e,iar daca e intr-o limba pe care nu o cunosc atunci prefer subtitrarea in romana.

majoritatea erau in rusa... nu puteam citi

mare amator de filme bune? adika ce? filmele traduse in rusa nu sunt bune?... unele glume suna mai bine in rusa dekit in original, au ashtia nishte expresii, bla, bla, bla...

Sventlana
05-28-2006, 06:59 PM
s-apoi la cite filme rusesti/traduse in rusa am servit noi moldovenii,mi se pare firesc ..si nu neaparat subtitrate ci si traduse(este o mare diferenta)..si cinematografia rusa este una foarte apreciata

kraft_natasha
05-28-2006, 07:07 PM
se ridika ei akum... binishor...

ka_sasha
05-28-2006, 07:37 PM
limba rusa.. ca orice alta limba e bine s-o cunosti.. iti mai deschide orizontul: mai poti vedea un film , mai poti citi o carte...
numai ca am impresia ,cateodata, ca rusa se simte mai bine la noi decat la ea acasa...
si nu inteleg persoanele care prefera sa se " balbaie " in rusa... decat sa vorbeasca in " moldoveneasca"...
Sincer , si eu mai inainte eram komplexat de astfel de kestii... dar de ce sa ma balbai daca am un lapsus ... las' sa se balbaie vanzatoare ( de exemplu) ca orikum e in interesul ei...:D
Cred ar trebui sa fie incurajati basarabenii sa vorbeasca cat mai mult in romana... ca sa mai invete si rusii cate un cuvant... ca shi asha stau de decenii si nici macar un cuvant nu au asimilat...

kraft_natasha
05-28-2006, 07:46 PM
nu inteleg persoanele care prefera sa se " balbaie " in rusa... decat sa vorbeasca in " moldoveneasca"...

in transport vad d`atea cel mai des, vb in ro intre ele shi kind la ieshire anunta statia in rusa... profu` meu de fizika zice ka asta e o "sklavie" subkonshtienta... dezvolt: persoanele de acest gen se kred mai jos dekit tot poporul rus, astfel prefera rusa... umilinta psihika...

Husky40
05-28-2006, 08:21 PM
Exista in mod clar un sentiment de inferioritate fata de rusi. Altfel nu se poate explica tendinta a de vorbi in continuare limba rusa.

Educatia liberala si comunista, toate "internationaliste" in esenta sunt de vina. Unii invata engleza, franceza si devin mult mai straini decat cineva care a studiat rusa
Camarade, nu stiu de unde le scoti. Inveti engleza si te deznationalizezi? Ha-ha-ha! Siiiiiiiiigur! Dar daca inveti ruseste in Basarabia si vorbesti numai limba inrobitorului sovietic iti ramane intacta fiinta interioara! Fain rationament, camarade. Asta va invata patrihotul de Tudor Ionescu la Noua (Ne)Dreapta? Ma scuzi daca nu esti afiliat, dar macar ca idei si tot in zona lu' Ionescu te afli.

Sventlana: da, a existat un Tarkovski si avem o multime de filme rusesti extraordinare, DAR asta nu inseamna ca nu se pot introduce subtitrari in romanesti in cinematografele din Republica Moldova. Este absolut inadmisibil ca rusificarea sa continue si dupa ce a cazut "glorioasa" Uniune.

Sventlana
05-28-2006, 08:26 PM
husky exista un consiliu al audiovizualului in Moldova nu este nimic de izbeliste aici

Husky40
05-28-2006, 08:31 PM
Sa inteleg atunci ca nu este vorba de prostie crasa, ci de un plan diabolic bine pus la punct? Mai grav!

dusk
05-31-2006, 06:26 PM
Pentru ca am trecut peste sentimentele de ura si razbunare fata de poporul rus (acum imi indrept furia numai catre guvern si figurile istorice), si locuiesc intr-un mediu sigur, prosper si cu capacitati de evolutie clare in Romania, astfel nesimtind intru totul sentimentele nationaliste de peste granita, consider limba rusa (ca mostenire istorica a regiunii Basarabia) o cicatrice ce trebuie acceptata, si poate transformata intr-o caracteristica pozitiva a poporului moldovenesc.

Limba rusa nu trebuie sa fie dovada de superioritate (culturala, economica, miltara, politica), ci limba unei minoritati, o limba frumoasa din puct de lingvistic si istoric.

Daca Parlamentul va face un proiect legislativ ce va sustine o a doua limba de stat, in cazul in care minoritatea in cauza depaseste un anumit procent din populatie, atunci, in cazul vatarii de majoritate, trebuie sa ne conformam.

Urmarile sociale unui astfel de proiect sunt complexe, sin in prezent negative pentru Rep. Moldova.

Marro
05-31-2006, 06:33 PM
husky exista un consiliu al audiovizualului in Moldova nu este nimic de izbeliste aici
CCA-ul sau CA-ul prezent din MD, nu are nici o treaba cu realitatea..nu am vazut inca vre-un avertisment dat unui post de TV din tara. Exista undeva pe un raft, o lege, si un regulament, prin care toate emisiunile difuzate in limba straina trebuie sa fie subtitrate sau dublate in limba de stat...si mai ales spoturile publicitare.. asta ce in seamna?? ca ca Legea nu se respecta si cei din Guvern isi scarpina spinararile cu grebla...

Marro
05-31-2006, 06:34 PM
Vreau sa merg la un film, strain..la codul Lui Da Vinci... asa..si vreau sa-l vad in romana...fie el subtitrat fie dublat..ce fac?? unde merg??
Raspuns: In Romania...

Sventlana
05-31-2006, 09:29 PM
crezi ca la cinematograful Patria nu va fi subtitrat?

promd
06-01-2006, 01:11 PM
crezi ca la cinematograful Patria nu va fi subtitrat?
nu curind!

Calin
06-06-2006, 11:06 PM
in transport vad d`atea cel mai des, vb in ro intre ele shi kind la ieshire anunta statia in rusa... profu` meu de fizika zice ka asta e o "sklavie" subkonshtienta... dezvolt: persoanele de acest gen se kred mai jos dekit tot poporul rus, astfel prefera rusa... umilinta psihika...

Frumosilor da nu va venit prin cap ca Moldovenii se rusineaza de limba sa. Si nu e ""sklavie" subkonshtienta" Ci un mod de autoaparare o rusine ce tece intr-o frica cumplita de a fi recunoscut ca moldovean sau ce e si mai strasnic ca roman DESCHIDETI OCHII!

ka_sasha
06-07-2006, 12:15 AM
mie nu-mi e rushine de limba mea... de ce mi-ar fi rushine?
Anii de sovietizare shi-au pus amprenta asupra poporului basarabean.. dar asta nu inseamna ca basarabenilor le e rushine de limba lor..sau mai corect ar fi de dialectul lor...
Nici nu-mi e frica sa fiu recunoskut moldovean .... kiar sunt mandru de asta....

Empyrion_Martyr
06-07-2006, 02:23 AM
Nu stiam ca vorbesti un dialect ka-sashule, credeam ca vorbesti un "grai" regional foarte frumos care tre sa ramana aja cum e (adica sa nu se rusifice in continuare). dar nu dialect, cel putin din p.d.v al meu si al lingvistilor... poti fi mandru ca ejti moldovean, adica roman si fara sa spui ca vorbesti un dialect separat.

Calin
06-07-2006, 09:51 PM
Anii de sovietizare shi-au pus amprenta asupra poporului basarabean.. dar asta nu inseamna ca basarabenilor le e rushine de limba lor..sau mai corect ar fi de dialectul lor...
Nici nu-mi e frica sa fiu recunoskut moldovean .... kiar sunt mandru de asta....

esti mai mult o exceptie decit o regula, credema moldovenii se rusineaza de limba sa. am plecat de 5 ani din moldova in russia si de cite ori vin acasa nu simt nici o diferenta dintre Moscova si Chisinau TOTI vorbesc rusa. In cisinau timp de 2 luni am auzit limba romina pe strada cam tot atitea ori cite o aud in moscova nu am auzit pe nimeni cui i se adreseaza cineva in rusa sa-i raspunda in romina probabil tine de "bun simt".
Si daca tot nu ti-e rusine de limba Romana atunci uita limba rusa si nu o folosi nici odata NICI ODATA cum crezi e posibil?

Robi
06-07-2006, 09:56 PM
Straniu, in Riga, unde letonii sunt minoritari, auzi mai degraba limba letona decat rusa... Ciudat... Oare aici sovietizarea nu si-a pus amprenta?

Sventlana
06-07-2006, 10:02 PM
nu simt nici o diferenta dintre Moscova si Chisinau TOTI vorbesc rusa. In cisinau timp de 2 luni am auzit limba romina pe strada cam tot atitea ori cite o aud in moscova nu am auzit pe nimeni cui i se adreseaza cineva in rusa sa-i raspunda in romina probabil tine de "bun simt".
Si daca tot nu ti-e rusine de limba Romana atunci uita limba rusa si nu o folosi nici odata NICI ODATA cum crezi e posibil?

Eu des aud limba romana la chisinau (mai putin in cluburi) si si pe mirc,pe canalele moldovenesti cea mai vorbita romana este(ma refer la moldova si chisinau) spre deosebire de acum citiva ani cind se vorbea mai mult in rusa.

Calin
06-08-2006, 12:19 AM
Eu des aud limba romana la chisinau (mai putin in cluburi) si si pe mirc,pe canalele moldovenesti cea mai vorbita romana este(ma refer la moldova si chisinau) spre deosebire de acum citiva ani cind se vorbea mai mult in rusa.

Tu des auzi limba romina de la prieteni si cumoscuti eu am in vedere trecatorii, magazinele...

Sventlana
06-08-2006, 11:25 PM
nu magazinele...vezi tu oamenii simt o obligatie sa vorbeasca rusa in magazine,in autobuz....
iar nu toti prietenii mei vorbesc in romana...numai colegii de la scoala si prietenul meu care este la iasi la universitate

Husky40
06-09-2006, 12:36 AM
Straniu, in Riga, unde letonii sunt minoritari, auzi mai degraba limba letona decat rusa... Ciudat... Oare aici sovietizarea nu si-a pus amprenta?
Aia sunt si nationalisti dementi. :D Gotta love'em. Nu uita ca balticii le-au spus foarte frumos rusilor: invatati limba noastra ca altfel nu va fi bine. Daca vreti sa vorbiti numai ruseste, n-aveti decat o sa facet, dar in patria Tarului.

Calin > Chiar asa grava este situatia la Chisinau? Din ce povestesti tu rezulta un tablou de-a dreptul apocaliptic.

Sventlana
06-09-2006, 01:06 AM
calin cred ca prea mult la MOCKBA ai fost plecat amu nu pretutindeni se vobreste rusa(am spus mai mult in magazine,baruri,autobuze) dar nu peste tot. Sint destui moldoveni care vorbesc romaneste

Iluzia
06-09-2006, 03:00 PM
Continuam sa ne balbaim in rusa :(,poate odata si odata ne vom satura si ne vom da sama ,ca mai frumoasa limba ca cea romana nu exista .

ka_sasha
06-10-2006, 01:21 AM
sper ca peste inca vreun deceniu ne vom da seama...

Român Moldovean
06-12-2006, 12:42 PM
Continuam sa ne balbaim in rusa :(,poate odata si odata ne vom satura si ne vom da sama ,ca mai frumoasa limba ca cea romana nu exista .

ce ne facem cu limba rusa? Intrebare gresita!!! Intrebarea corecta era: ce ne facem cu limba romana?

militant
06-12-2006, 12:49 PM
Limba romana nu mai tine de competenta statului, asa ca sa pui intrebarea la nivel politic este o absurditate.
La nivel de stat rusa nu mai este promovata.
Problema consta in neimplcarea statului, in slabiciunea si lipsa de vointa a acestuia.
Cat timp oamenii de afaceri (care sunt in marea majoritate rusofoni) vor fi de capul lor nu se va rezolva nimic.
La "Patria" in continuare filemele vor fi in rusa, iar mass-media in continuare va fi in marea majoritate de limba rusa.

Român Moldovean
06-12-2006, 01:17 PM
Limba romana nu mai tine de competenta statului
Atata timp cat limba romana este limba oficiala in stat tine si de competenta statului, insa in primul rand tine de vointa celor 80% etnici romani din Basarabia de a vorbi in limba materna!

militant
06-12-2006, 01:38 PM
Atata timp cat limba romana este limba oficiala in stat tine si de competenta statului, insa in primul rand tine de vointa celor 80% etnici romani din Basarabia de a vorbi in limba materna!

Capitalismul nu tine de vointa sau necesitatile oamenilor, este o masinarie care functioneaza de la sine care daca nu este controlata cum trebuie distruge totul in cale, inclusiv identitatile etnice.
Pantru un capitalist nu exista "romani", "frati", "parinti", el nu intelege decat notiunele de "marfa" si "consumator".

dictionar
07-15-2006, 10:22 PM
http://www.rol.md/Procurat/index.htm
eu nu inteleg ce-i cu site-ul ista sau eu nu pot vedea bine, da nu inteleg de ce e in rusa pagina principala. Site al procurii parca....

Husky40
07-16-2006, 01:08 AM
Militant, pentru a nu stiu cata oara iti spun: incearca sa gandesti nitel inainte de a asterne ceva pe forum. Capitalismul este vinovat, ma, pentru faptul ca romanii basarabenii vorbesc ruseste? Nu cumva romanii aia prosti? Si cum adica nu este problema statului moldovean daca se vorbeste romana sau altceva? Atata timp cat moldovenismul tine cap de afis in Republica Moldova, Chisinaul va fi mai mult Kishinev, asta sa o stii de la mine. Tine cont de faptul ca statul tau mult-iubit a venit cu tezele moldovenesti, statul tau grozav are ca inamic public numarul 1 pe Romania, statul tau genial dorea acum cativa anisori sa bage limba rusa ca limba oficiala ("limba de comunicare interetnica").

Dictionar, aia nu cumva este celebra limba moldafneasca? E chiar in ruseste? Ca eu unul nu stiu sa citesc in alfabetul chirilic.

dictionar
07-16-2006, 01:14 AM
Husky, e rusa, cred ca e si cam vechiut site-ul, dar nu e frumos, Site al Procuraturii Generale al RM ´si pare pagina principala. Dar poate nu l-au lucrat destul...?

Arina
07-16-2006, 01:30 AM
da, pare vechi site-ul... l-am gasit pe asta nou http://www.procuratura.moldova.md/ , da' care nu lucreaza, doar prin cache se deschide.

si Husky, tu te-ai plimbat prin site-urile oficiale moldovenesti?

Robi
07-16-2006, 01:34 AM
Dar dupa ce selectezi ceva e in romana...
Oricum, desi rusa nu are vreun statut oficial, peste tot orice se scrie pe net in Moldova e cel putin bilingv, daca nu chiar - adesea - monolingv in rusa. Iar daca capitalismul tine de consuamtor, iar toti moldovenii vorbeau romana si doar rusii rusa, atunci TOT ar fi DOAR in romana. Cate siteuri vezi in maghiara in Romania?

Arina
07-16-2006, 01:58 AM
ian trage cu ochiul pe http://www.mfa.gov.md/ :)
si apoi - sunt cateva site-uri (ministere) doar in romana...unele-s in romana si rusa, altele romana si engleza, altele - toate trei.
in unele cazuri - nu s-a reusit (probabil) sa se faca si celelalte variante.

iata www.bnm.md de asemenea e doar romana si engleza.

dictionar
07-16-2006, 12:58 PM
Cate siteuri vezi in maghiara in Romania?
La voi cu maghiara e altceva, de vine un copil maghiar sa se joace cu cei romani, iar el, copilul nu vb romana, este pur si simplu exclus, ai nostri sint mai toleranti si se schinuie in rusa sa vb sa-l faca sa inteleaga. Pai faptul ca ai nostri vor cunoaste si rusa nu e nimic rau, dar faptul ca rusii nu cunosc nimic romana e grav, si mai grav e ca la scolile cu predare in rusa mare romana nu se face. Chiar daca ei susutin si examen de BAC la asa obiect cum e rom, oricum nu-i duce capul sa lege 2 cuv in rom.
Si inca ceva ce chiar nu-mi place, sint cursurile celea de limbi straini care se fac seara la liceul ''Spiru Haret'' le consider f. bune, si inca is cursuri de stat al priemariei municipiului Chisinau, si iar predarea e in rusa. Se poate de spus, ca daca nu-ti place ca-s in rusa cauti ceva in rom, dar astea fiind de stat sunt si mult mai ieftene, si parerea mea inca si calitative, dar predarea e in rusa si profii de acolo multi din ei abia de inteleg 2 cuvinte in rom....

Robi
07-16-2006, 07:40 PM
Pai asta e ciudat. E ca si cum in Transilvania post-1918 romanii ar fi continuat sa vorbeasca in maghiara... S-au schimbat lucrurile, si puteti fi sigur ca in Letonia sa multumeasca Cerului daca au drept de vot daca nu stiu letona, nici vorba sa o foloseasca in relatia cu autoritatile. Iar Letonia a fost mai mult timp decat Moldova sub stapanire rusa (255 de ani fata de 152) si are mult mai multi rusofoni (40% din populatie, iar o mare parte a letonilor stiu rusa oricum). Dar acolo statul a impus letona ca unica limba, nu vezi nimic ain rusa, chiar si in orase cu 50% rusofoni!

dictionar
07-16-2006, 09:17 PM
Atit timp cit avem parlamentari care nu cunosc limba rom. sigur ca l. rusa va mai fi folosita in institutiile publice. E ceva obisnuit sa se incalce legile in RM , cei ce lucreaza in functii publice trebuie sa cunoasca romana. Si in plus prima lege cu privire la cetatenie in RM a fost prea democrata :), li s-a acordata cetatenie tuturor ce traiau in MD. Era normal asa sa fie, de exemplu in Germania sint foaret multi rusi repatriati care nu cunosc limba germ. sau turci, in special turcoaice care nu au nici idee de germ, insa oricum nu e atit de strasnic ca in RM.

Robi
07-16-2006, 11:46 PM
Da, dar aia sunt rezidenti, nu cetateni. Nu ar fi trebuit expulzati, Doamne fereste! Moldova e casa lor la urma urmei, ar fi trebuit doar sa fie conditionata cetatenia moldoveneasca de cunoasterea limbii romane. Iar urmasii rusofonilor care traiau in Moldova inainte de 1940 sa o primeasca instantaneu.
Astfel s-a facut in Letonia, si acum sunt rusi care nu stiu letona... Minusul, daca pleaca din tara nu li se mai da voie sa intre, astfel incat e imposibil sa pleci din Letonia (temporar) daca nu inveti letona si devii cetatean (ca nimeni nu te primeste inapoi cu pasaportul URSS).

Arina
07-16-2006, 11:55 PM
in Lituania (parca acolo) rusii nu au cetatenie, sunt oameni fara cetatenie, au pasaport specific, nu voteaza in tara lor, au dreptul sa calatoreasca si sa se intoarca.
cetatenie li se da doar dupa depunere de documente, teste de limba si istoria (parca asa imi zicea rusoaica din Lituania)... desi s-a nascut acolo...si tatal ei tot acolo s-a nascut.

adrenalina
08-14-2006, 03:10 PM
Limba rusă e limbă oficială?
•autor: Mariana RAŢĂ

Marţi seara, după întâlnirea lui Vladimir Voronin cu preşedintele rus, Vladimir Putin, consilierul prezidenţial Mark Tkaciuk a declarat, pentru agenţia rusească RIA Novosti că „în cadrul întrevederii preşedinţilor a fost abordată chestiunea cu privire la menţinerea poziţiilor tradiţionale ale limbii ruse în Moldova.

În acest sens, trebuie să precizăm că atitudinea lui Vladimir Voronin faţă de statutul limbii ruse a rămas neschimbată: de jure, limba rusă este o limbă de comunicare interetnică în Republica Moldova, iar de facto – toate documentele emise de stat se traduc în mod obligatoriu şi în limba rusă. În aproape o treime de şcoli din ţară instruirea se efectuează în limba rusă. Nu există niciun fel de limitări în acest sens nici în învăţământul superior”.

JURNAL a încercat să se edifice asupra veridicităţii declaraţiei consilierului prezidenţial. Astfel, am contactat reprezentanţii mai multor ministere şi am aflat cu stupoare că deşi în Moldova există o singură limbă de stat, majoritatea actelor normative (la indicaţia Guvernului – n.r.) se emit atât în română, cât şi în rusă.

Ministerul Afacerilor Interne: „Este adevărat că traducem în limba rusă documente, dar doar pe cele de importanţă majoră. În rest, celelalte se întocmesc doar în limba de stat”.

Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale: „Toate actele oficiale din cadrul ministerului nostru se emit în două limbi – română şi rusă”.

Ministerul Dezvoltării Informaţionale: „Sigur că perfectăm documentele în două limbi, pentru că aşa ni se cere. Toate proiectele de lege pe care le expediem Guvernului pentru perfectare, coordonare şi avizare le elaborăm în două limbi, că doar toate hotărârile de Guvern se emit în limba de stat şi rusă. Asta este stipulat în Hotărârea de Guvern nr. 317 din 18 iulie 2003, art. 44, p. 4”.

Ministerul Justiţiei: „La noi se traduc în rusă numai proiectele de lege şi hotărârile Guvernului. Asta este procedura”.

Ministerul Agriculturii şi Industriei: „De obicei, nu traducem actele în limba română, doar dacă trebuie să le expediem în Găgăuzia”.

Ministerul Apărării: „Conform Legii despre actele normative, cerinţa este ca proiectele de lege să fie elaborate în două limbi: limba de stat şi limba rusă”.

Primăria mun. Chişinău: „Deciziile şi dispoziţiile se adoptă în limba de stat, dar în momentul când sunt elaborate şi în momentul de lucru executanţii le traduc în limba rusă pentru ca în cadrul comisiilor din cadrul consiliului să nu apară întrebări. Adică pentru a uşura procesul de lucru”.

http://www.jurnal.md/articol.php?id=5315&cat=9&editie=

dan123
08-14-2006, 05:34 PM
e clar trebuie sa pun mana pe cutit si sa intru in ei. Astia au profitat de toleranta romanilor si in mod ilegal au facut limba rusa a II-a limba in stat (sau chiar prima, daca stau sa ma gandesc mai bine). Gata bai baieti, s-a terminat veselia, de la noapte sa va incuiati usa cu cheia.

Sventlana
08-14-2006, 11:02 PM
dan 123 realitatea nu e asa rea cum spui....rusa nu e prima limba iar moldovenii vorbesc in majoritate romana,cu unele ''rusisme'' presarate.Si o limba in plus nu strica si nu vad de ce ar trebui scoasa din circulatie,sau din unele scoli.

dan123
08-15-2006, 12:19 PM
pai trebuie mai, trebuie scoasa din circulatie pentru a schimba imaginea tarii. Acum toata lumea va considera rusi sau filorusi din cauza ca toti moldovenii stiu ruseste. Ar trebui interzise macar scolile cu predare in limba rusa, pentru ca sunt prea multe. 33% din scoli sunt in rusa, iar moldova nu are 33% rusi. Si inca o chestie pe care am observat-o, multi moldoveni se considera rusi chiar daca sunt doar pe jumatate sau pe sfert rusi, iar asta e cea mai grava problema. Am si eu veri pe sfert rusi insa nu i-am auzit niciodata vorbind ruseste si de altfel nici nu cred ca stiu ruseste(desi locuiesc de cand s-au nascut cu bunica lor rusoaica). Asta inseamna normalitatea, cand moldovenii pe sfert rusi n-or sa mai stie ruseste atunci o sa se poata afirma ca situatia in moldova e normala. Insa pana atunci eu trebuie sa ma duc sa spal cutitul in voronin.

Sfinx
08-15-2006, 12:58 PM
Dane, chiar daca ai glumit cu amenintarile tale, solutia problemei e de cu totul alta natura. Iata ce rezolvare s-a gasit in Letonia :
http://www.flux.md/news/modb2.php?action=show&idu=15663&cat=Cotidian%20National&rub=Politica
Pot sa urle rusii cat vor, daca nu arata respect fata de oamenii locului, daca nu le invata limba si istoria, n-au decat sa plece, daca nu vor sa fie toata viata marginalizati.

dan123
08-15-2006, 07:27 PM
Citisem si eu articolul ala si sunt intru totul de acord. Insa pentru asta e nevoie de vointa politica, ori in moldova tocmai vointa politica lipseste. Atata timp cat rusii conduc tara, e normal ca o sa-si acorde privilegii de tot felul si or sa incerce sa impuna rusa. Si aici intervin eu cu cutitul.

P.S. eu nu am nimic cu poporul rus sau cu etnicii rusi, eu am ceva cu toti cei care incearca sa distruga constiinta nationala a moldovei (fie ei rusi sau romani)

SpinulAlb
08-17-2006, 02:37 AM
cum sa nu ai nimic cu poporul rus?
nu cumva armenii ne-au ucis neamurile si le-au trimis spre o moarte sigura in Siberia? ori papuasii continua sa promoveze politica imperialista pe plaiurile noastre?
cred ca avem noi multe, foarte multe cu poporul rus.
jos bolsevicii!

Basarab1
08-17-2006, 12:47 PM
Limba cotropitorilor OUT. Rusii declarati ne-cetateni.

elisa
08-17-2006, 01:41 PM
e foarte bine ca intro tara sa se vorbeasca 2 limbi si mai multe daca se poate. numai ca toti rusii din moldova trebue sa vorbeasca limba romina asa cum o vorbesc moldovenii limba rusa. ar fi bine ca moldovenii sa vorbeasca in limba romina cu rusii si sa nu treaca de odata in limba lor cind ei se fac ca nu inteleg. eu nu sunt ratista, imi plac amindoua limbi pur si simplu vreau ca russii sa vorbeasca in romina. o persoana cind pleaca peste hotare e obigat sa invete limba din tara ca sa comunice, dece ei nu fac asa si in moldova

SpinulAlb
08-18-2006, 01:59 AM
da eu devin cate putin rasist ultimul timp si nu pot opri nicidecum acutizarea asta

Basarab1
08-18-2006, 10:32 AM
De ce sa vorbesti in alta limba la tine in tara?
Daca sunt doar turisti, da.

Dar daca sunt cetateni, atunci sa voarbeasca limba cetatii.

ka_sasha
08-23-2006, 01:17 AM
mai trec cateva decenii si mai prind ei cateva cuvinte....
... pana nu-i dam jos din posturile sus-puse nu am avem sanse mari sa-i mai invatam cate ceva....

KX250
11-07-2006, 09:11 PM
La voi cu maghiara e altceva, de vine un copil maghiar sa se joace cu cei romani, iar el, copilul nu vb romana, este pur si simplu exclus, ai nostri sint mai toleranti si se schinuie in rusa sa vb sa-l faca sa inteleaga.
Eu nu as numi-o toleranta...asta e o prostie.Sa sti ca mi s-a intamplat ce spui tu acolo cu maghiari.Sti ce le-am raspuns....romaneste, esti in Romania.Si a plecat, a doua oara nu a mai venit...si daca a venit vorbea romaneste sau se straduia sa o invete si culmea ia reusit.Alti chiar ii scuipau.Exceptie facand doar zona aia unde sint majoritari.Acolo nu cunosc prea bine situatia.
Tocmai, cred ca asta e problema cea mai grava.......toleranta.Nu faptul ca rusii nu stiu romaneste..asa nici nu o sa invete.Atata timp cit tu-i vorbesti ruseste , rusa v-a fi la ea acasa.

Si o limba in plus nu strica
Sventlana ce sa faci cu ea? La ce ajuta? Unde sa o folosesti? In Rusia doar.Si eventual in Moldova.Si mai suna de tot........... nu degeaba e vorba "e frumoasa ca limba rusa".

SweetKeo
11-07-2006, 11:08 PM
mda...limba rusa e chiar urata...shi e diferita muult de romana...prefer germana, franceza, italiana, engleza...dar rusa chiar nu ishi are rostul. s-a facut cunoscuta pt k s-a impus in shcoli de ktre comunishti, nu pt k suna bine sau are ceva special...

ka_sasha
11-08-2006, 01:01 PM
nu cred ca poti sa spui despre o limba ca e frumoasa sau urata ...
Cum mie nu-mi cade bine la ureche o albaneza sau o ungara asa poate le cade si lor romana sa zicem.
Ascult muzica ruseasca , care imi place mult, am citit literatura ruseasca , unde rusii intr-adevar au valori;problema nu e intr-o limba sau alta, limbile , popoarele sunt complementare...problema e ca unii dintre ei la noi acasa se simt mai bine decat ar trebui, asta e o alta treaba, o alta discutie, care ar trebui rezolvata; ca sa invete si ei un cuvant autohton.

Arina
11-09-2006, 12:49 AM
despre frumusetea unei limbi... sa aud ucraineana, asa, in strada, apoi imi pare tare stalcita si nemuzicala, nu stiu de ce... da' iata muzica lu' Okean El'zi (trupa din Ucraina) e super frumoasa si ucraineana parca e cea mai frumoasa limba :) foarte senzuala...

si romana suna urat in gura unui urat...

SweetKeo
11-09-2006, 12:54 AM
cum am mai spus...rusa a fost impusa...nu s-a impus prin valoarea ei ca limba...sa lasam la oparte scrierile k nu vorbim de ele aici...shi muzik..pt k in fiecare popor sunt valori....dar asta nu inseamna k fiecare limba are valoarea ei
franceza&italiana sunt romantice....iar o poezie suna cel mai bine in engleza, o melodie suna cel mai bine in engleza....

Arina
11-09-2006, 12:58 AM
ma, esti dat rau cu main-stream-ul
p.s.: la engleza ma refer

Umbreon
11-09-2006, 01:14 AM
cum am mai spus...rusa a fost impusa...nu s-a impus prin valoarea ei ca limba...sa lasam la oparte scrierile k nu vorbim de ele aici...shi muzik..pt k in fiecare popor sunt valori....dar asta nu inseamna k fiecare limba are valoarea ei
franceza&italiana sunt romantice....iar o poezie suna cel mai bine in engleza, o melodie suna cel mai bine in engleza....

Uneori , kind aud asemenea timpenii , imi pierd autocontrolul kiar si eu ,care credeam ca am atins unele niveluri in domeniu ...

Deci ..Kiteva intrebari ... "Rusa a fost impusa" ...cui ? Ce este "valoarea unei limbi" ? Ce inseamna "in fiecare popor sunt valori" ? Nu cumva ai vrea sa sugerezi ca cultura romaneasca/albaneza/nigeriana se poate pune la aceeasi treapta cu cea ruseasca ? Care e criteriul de determinare a valorii si non valorii unei limbi ? Care iti sunt argumentele empirice care ar sustine diareile verbale "franceza&italiana sunt romantice" si "o poezie suna cel mai bine in engleza, o melodie suna cel mai bine in engleza" ? Daca nu ai argumentele empirice cerute mai sus ,prin ce se releva competenta ta de a face scoate asha fraze ilustre ?
Cum kestionarul este desigur retoric ,imi permit de pe acum sa readuc in discutie postul meu sters de mai sus , in care pe buna dreptate iti ziceam ca esti un mitocan ignorant si analfabet ...

PS: Preastimata adrenalina , de ce consideri ca jignirea unui neam poate fi tolerata si asemenea posturi ca cel al kolhoznikului de mai sus au dreptul sa existe ,iar cele in care se incearca pe buna dreptate apararea unor valori universale , profanate cu nerusinare , trebuiesc imperativ sterse ?
Am kiar si eu icoanele mele , si cultura ruseasca e una dintre ele ... Nu o sa tolerez asemenea mahalagisme , kiar daca ar urma sa iau ban pe forum ...
Asigurindu-te de inalta mea consideratiune ...

KX250
11-09-2006, 04:03 AM
limba rusa.. ca orice alta limba e bine s-o cunosti.. iti mai deschide orizontul: mai poti vedea un film , mai poti citi o carte...
Nu mai ramane nimic de facut decat, o sa invat limba rusa si plec in Moldova sa vad un film.

pe toti kred ka`i doare

kestia ku tracker/torrents e aiurea de tot... am luat de akolo "sindbad, legend of the 7 seas" dupa ce l`am vazut pe o caseta tradusa autorizat, de persoane in profesie din rusia

deci - mi se pare ka tradus in rusa suna kiar mai bine dekit in original [am citit scenariul], iar "faza" de pe tracker e o porkarie
Da se pare ca unii mai iubesc inca Российская Федерация.
Limba asta se pare ca nu v-a dispare niciodata din Moldova....unde mi se pare ca se vorbeste o ruseaca tradusa un pic in romaneste.
Si da....pe toti cred ca-i doare.........undeva.

Umbreon
11-09-2006, 04:13 AM
Nu mai ramane nimic de facut decat, o sa invat limba rusa si plec in Moldova sa vad un film.

Nu e neaparat sa pleci in Moldova ca sa te uiti un film pe ruseste ... Totusi ,daca ma intrebi pe mine si pe multi altii care au norocul de a cunoaste aceasta minunata limba ,ai putea afla ca se merita a o invata , macar pentru unicul fapt de a-l citi pe Dostoievski in original ...
Dar e desigur o kestie de gust , deci nu insist asupra obiectivitatii argumentului ... In fond , poate pentru unii or fi mai importante discursurile lui Becali dekit Crimele si Pedepsele autorilor rusi ...

adrenalina
11-09-2006, 12:58 PM
stimate Umbreon... parerea ti-o sustii prin argumente, nu prin jigniri sau catalogari... aici este partea frumoasa... daca pretinzi a fi deasupra unuia sau altuia, vei stii cum sademonstrezi acest lucru, fara a face ca Filip ANtonio... cred ca poti mai mult de atat...

asigurandu-te la randu-mi te inalta consideratiunea...

Sventlana
11-09-2006, 03:02 PM
Sventlana ce sa faci cu ea? La ce ajuta? Unde sa o folosesti? In Rusia doar.Si eventual in Moldova.Si mai suna de tot........... nu degeaba e vorba "e frumoasa ca limba rusa".

limba rusa e pe locul 4 ca limba vorbita pe glob..
in plus ma gindesc ca pot lucra peste hotare unde nimeni nu stie rusa,si asta se cere.Mai mult esti limba mea . Si mie mi se pare frumoasa...inteles?
plus de asta de ce sa discriminam?toate limbile sint frumoase si importante.
si poate pentru unii limba romana suna urat..
si sint limbi,care pentru mine suna urit dar nu le desconsider(turca,bulgara,spaniola,portugheza,norv egiana,araba,chineza...etc)

SweetKeo
11-09-2006, 03:03 PM
Uneori , kind aud asemenea timpenii , imi pierd autocontrolul kiar si eu ,care credeam ca am atins unele niveluri in domeniu ...

Deci ..Kiteva intrebari ... "Rusa a fost impusa" ...cui ? Ce este "valoarea unei limbi" ? Ce inseamna "in fiecare popor sunt valori" ? Nu cumva ai vrea sa sugerezi ca cultura romaneasca/albaneza/nigeriana se poate pune la aceeasi treapta cu cea ruseasca ? Care e criteriul de determinare a valorii si non valorii unei limbi ? Care iti sunt argumentele empirice care ar sustine diareile verbale "franceza&italiana sunt romantice" si "o poezie suna cel mai bine in engleza, o melodie suna cel mai bine in engleza" ? Daca nu ai argumentele empirice cerute mai sus ,prin ce se releva competenta ta de a face scoate asha fraze ilustre ?
Cum kestionarul este desigur retoric ,imi permit de pe acum sa readuc in discutie postul meu sters de mai sus , in care pe buna dreptate iti ziceam ca esti un mitocan ignorant si analfabet ...

PS: Preastimata adrenalina , de ce consideri ca jignirea unui neam poate fi tolerata si asemenea posturi ca cel al kolhoznikului de mai sus au dreptul sa existe ,iar cele in care se incearca pe buna dreptate apararea unor valori universale , profanate cu nerusinare , trebuiesc imperativ sterse ?
Am kiar si eu icoanele mele , si cultura ruseasca e una dintre ele ... Nu o sa tolerez asemenea mahalagisme , kiar daca ar urma sa iau ban pe forum ...
Asigurindu-te de inalta mea consideratiune ...

Dostoievski...and that's all.
Adrenalina...ma adresez tzie...poate tuh intzelegi ceva...subiectivitatea are shi ea un rol in anumite discutzii. No, uite ca aici am fost cat de subiectiv posibil in sensul in care mi-am exprimat strict parerea mea shi nu pot aduce argumente pt k e o parere SUBIECTIVA, adik personala. NU vreau sa aduc argumente pt k nu ma frustreaza domeniul asta ktushi de putzin. Pur shi simplu am dat de subiectul asta shi miam scris shi eu parerea.
E de-a dreptul jignitor shi bolnavicios, e una dintre cele mai execrabile pareri, nici un argument din partea ta(OBIECTIV, real)...shi lasa vocabularul asta elevat ca nu provin din rusia neologismele. Atat de plina de sentimente....saracutzul, trebuie sa fii un tip foarte fustrat de faptul k nu traieshti in mama capitalista, comunista, infecta, plina de coruptzie, saracie, mizerie, crime, lovituri de stat, opinia publik spanzurata, un nivel de viatza mult sub cel romanesc...din cauza TA shi tuturora care sunt obsedatzi de rusia asta magnifik Moldova nu va ajunge curand un U.E. pt k nu potzi impune unui om sa gande4asca democratic atat timp kt iubeshte o natzie, limba shi tzara fost, prez shi pt totdeauna comunista.

Shi acum vis-a-vis de jignirile la adresa mea. Domnule din umbra eu nu tziam adus nici o jignire personala dak stau bine sa recitesc. TU nu eshti in masura sa califici abilitatziile mele mentale pt k nu ma cunoshti. Cum itzi permitzi tu, sa faci o asemenea monstruozitate de spectacol..sa foloseshti cuvinte dezgustatoare, sincer cr4ed ca ai lua un om la bataie dak nu ar fi in consideratzie cu ideiile tale si ati fi face2face. Eshti putzin ebaburu in the capi. Invatza sa vezi shi partea negativa a ceea ce apreciezi shi partea pozitiva a ceea ce urashti. Imi place shi mie rusia intr-o anumita masura, cultura orashelor..dar cam atat. Eu ma indrept cu parerile de bine spre Occident...Frantza, U.K., Germania,Italia, Amerika..sunt atatea tzari care submineaza cultura rusa pana in strafundul existentzei ei. Shi lasa-l pe Dostoievski, adu alte mari argumente.. Sau ma rog..fa ce vrei, oricum nu mai continui k nu am cu cine. Eshti mult prea sensibil la partea asta asha k nu conteaza dekt parerea ta shi vei ataca nebuneshte tot ce inseamna alta parere. eshti atat de afectat de ce am zis inkt cred ca shi noaptea visezi ce tjignire am adus eu patriei.

Sventlana
11-09-2006, 03:07 PM
Dostoievski...and that's all.
.

malaghietz ai mari lacune in ceea ce priveste literatura ..asha-i?

Arina
11-09-2006, 03:21 PM
asta vara am intalnit o romanca, la Bucuresti... cand a aflat ca-s din Chisinau, ma intreaba daca stiu rusa.... zic ca da. si ea imi zice ca ma invidiaza mult ca il pot citi pe Cehov in original .

SweetKeo
11-09-2006, 03:33 PM
malaghietz ai mari lacune in ceea ce priveste literatura ..asha-i?
and tah's all that he mentioned. uita-te mai jos unde am scris integral
shi ma ashteptam la un raspuns mai la subiect din partea ta, noi nu vb de literatura.

voi ar trebui sa cunoashtetzi shi sa apreciatzi limbile din ginta latina...pt k asta e limba voastra...o limba latina
dar sunt catziva zeci de ani in care atzi uitat complet de unde va tragetzi. acum apreciatzi mult mai mult rusia decat alte tzari
shi nu mio luatzi in nume de rau...dar se simte in argumentele voastre ca suntetzi mai aproape de est dekt de noi( nu generalizez!!)

Sventlana
11-09-2006, 03:44 PM
ceea ce urasc este ca multi asociaza Rusia,din pacate si cultura si limba rusa cu comunismul si lucrurile rele facute de Rusia..cei ce le-au facut au fost oameni.Insa nu poti nega o asemenea cultura prin asta spunind ca rusii sint salbatici,inferiori si ca limba lor e mizerabila.Trebuie de apreciat fiecare limba si cultura.

SweetKeo
11-09-2006, 03:50 PM
ceea ce urasc este ca multi asociaza Rusia,din pacate si cultura si limba rusa cu comunismul si lucrurile rele facute de Rusia..cei ce le-au facut au fost oameni.Insa nu poti nega o asemenea cultura prin asta spunind ca rusii sint salbatici,inferiori si ca limba lor e mizerabila.Trebuie de apreciat fiecare limba si cultura.

uita-te mai bine...nu critic limba ddecat din aspectul in care mie nu imi place. de cultura nici nu ma-m atins...dupa times square din n.y. piata roshie mi se pare cel mai imens loc in care am fost vreodata....timpul se opreshte in loc knd te aflii acolo...e magnific, eu apreciez cultura acestei tzari. am shi mentzionat mai sus.

Umbreon
11-09-2006, 05:43 PM
.saracutzul, trebuie sa fii un tip foarte fustrat de faptul k nu traieshti in mama capitalista, comunista, infecta, plina de coruptzie, saracie, mizerie, crime, lovituri de stat, opinia publik spanzurata, un nivel de viatza mult sub cel romanesc...din cauza TA shi tuturora care sunt obsedatzi de rusia asta magnifik Moldova nu va ajunge curand un U.E. pt k nu potzi impune unui om sa gande4asca democratic atat timp kt iubeshte o natzie, limba shi tzara fost, prez shi pt totdeauna comunista.

Trage aer adink si lasa analiza frustratiilor mele , caci te depaseste cu siguranta dismensiunea ...
Ash vrea sa te atentionez ca o suma de cuvinte nu face neaparat o fraza ...

faptul k nu traieshti in mama capitalista, comunista, infecta, plina de coruptzie, saracie, mizerie, crime, lovituri de stat,
Hotaraste-te , ori e capitalista , ori cumunista ... Infecta nu e nicidecum .. Si ca sa iti tai alte porniri ironice la adresa Moldovei , iti zik de pe acum ca stau in Franta ...
iubeshte o natzie, limba shi tzara fost, prez shi pt totdeauna comunista
Ori tu nu stii ce-i aia cumunism , ori noi vorbim de Rusii diferite ...

TU nu eshti in masura sa califici abilitatziile mele mentale pt k nu ma cunoshti.
Si pe forum cine scria de pe contul tau pina acum , bunica ?

sincer cr4ed ca ai lua un om la bataie dak nu ar fi in consideratzie cu ideiile tale si ati fi face2face.

Gresesti ,dar mi-ash bate joc de el exact cum o fac si virtual ..
Nu am de gind sa accept mahalagismul ,si atit timp kit gasesc kiteva minute sa scriu un post le voi folosi ca sa imi aduc atributia in stirpirea timpeniei universale ...

Frantza, U.K., Germania,Italia, Amerika..sunt atatea tzari care submineaza cultura rusa pana in strafundul existentzei ei.

E de risul gainilor ... E de ris singur faptul de a compara cultura ruseasca cu cea a SUA (mai bine zis cu lipsa ei) , dar sa mai si afirmi ca o "submineaza"( o cultura nu poate fi subminata ... Poate fi subminata notorietatea ei , daca vrei) e de-a dreptul o potlogarie ...

Shi lasa-l pe Dostoievski, adu alte mari argumente.. Imensitatea nu e masurabila ... Dostoievski era doar un simbol ...

shi lasa vocabularul asta elevat ca nu provin din rusia neologismele
Bine, o sa bag kite un "uai" "mai" "fa" si "boule" in posturile in care ma adresez tie , ca sa te simti in largul tau ...
PS:Numele de state incep cu o majuscula ... Nu ca ar fi atit de important , dar tine de respectul de sine ...

SweetKeo
11-09-2006, 05:55 PM
nu conteaza unde locuieshti..nu vb ironic de moldova..de rusia eventual, eshti frustrat omule...ori nu ai o viatza implinita ori nu e nimeni de acord cu tine...ori nu locuieshti unde trebuie..de ce stai in frantza dak iubeshti atat rusia...nu te lega de USA pt datorita ei te bucuri tuh de tehnologie...nu, nu a scris bunik dar dak prin 3 cuvinte la tine inseamna cunoastere inseamna caq te cunoshti cu totzi..shi ink bine..dsau ai puterea de a analiza dincvoo de randuri, intzeleptule? evident k da, la tine totul e evident...shi eu te cunosc..adik cunosc subiectivitatea din viatza ta...eshti numai pt tine shi pt ideologiile tale si asa ai sa ramai...cunosc oameni k tine..dar ei nu au nimic pt k nu au cxum sa ishi formeze relatzii interumane pt k nu se vad decat pew ei... hai k nu mai am chef, eshti prea intxzepat

calugarita
11-09-2006, 06:45 PM
vorbesc rusa la fel ca si romana, insa nu m-a tras niciodata sa citesc literatura rusa, sa imi fie interesanta cultura ruseasca...desi aveam presiuni din partea familiei sa studiez cultura R.

aia inseamna doar faptul ca ceea ce simti aceea tre sa faci... o iau drept normalitate ca vorbesc rusa, insa m-am interesant mereu de limbile latine, de cultura latina....
si daca altii considera ca trebuie sa studieze cultura rusa sa o faca... asta simt ei, Keo...Tu chiar generalizezi grav! am uitat complet de unde pornim... este libertatea fiecarui om, educatia din familie, etc. Nimeni nu trebuieste :)

voi ar trebui sa cunoashtetzi shi sa apreciatzi limbile din ginta latina...pt k asta e limba voastra...o limba latina
dar sunt catziva zeci de ani in care atzi uitat complet de unde va tragetzi. acum apreciatzi mult mai mult rusia decat alte tzari
shi nu mio luatzi in nume de rau...dar se simte in argumentele voastre ca suntetzi mai aproape de est dekt de noi( nu generalizez!!)

Sventlana, nu sunt de acord cu tine. Nu poti aprecia limba si cultura, daca nu o cunosti, poti s-o respecti cum iti respecti limba si cultura ta!

Trebuie de apreciat fiecare limba si cultura.

SweetKeo
11-09-2006, 07:31 PM
"Keo...Tu chiar generalizezi grav! am uitat complet de unde pornim... este libertatea fiecarui om, educatia din familie, etc. Nimeni nu trebuieste"

e o realitate...catzi cunosc franceza shi catzi cunosc rusa dintre voi, eu nu incercam decat expun faptul ca voi suntetzi romani...iar limba latina care e o valoare inestimabila (muult mai mare decat rusa) nu se cunoashte
am facut comparatzie cu franceza pt k e cea mai asemanantoare cu romana shi cele mai multe neologisme provin de acolo shi e tot o limba latina
cu cel mai mare respect pt voi..nu va critic in privintza asta dar am mentzionat cu cat de multa obiectivitate am putut
nu spun ca totzi...
exact...nu trebuieste..dar atunci de ce vb totzi rusa?

calugarita
11-09-2006, 07:42 PM
daca am fi fost 70 ani sub Uniunea franceza, am vorbi franceza...

SweetKeo
11-09-2006, 08:00 PM
pai shi eu ce spuneam la inceput de tot...franceza nu a fost impusa...s-a impus prin importantza ei....rusa a fost impusa indiferent de circumstantze

Sfinx
11-09-2006, 08:01 PM
Iata ca a pus cineva punctul pe "i". Limba rusa v-a fost impusa de ocupanti si punctum. Au patit-o si altii ...
Ma distreaza cum isi justifica unii dragostea fata de limba rusa. Ba ca vor sa-l citeasca pe Dostoievski in original, ba ca vor sa vada filme rusesti, ba ca e o limba frumoasa etc. Toate argumentele astea pot fi reale, dar suna destul de fals atunci cand sunt puse pe tapet de niste ex-sovietici care inca sunt nevoiti sa vorbeasca ruseste pentru a se face intelesi in propria tara. Se lauda cineva pe forum ca a reusit sa vorbeasca doar romaneste la Chisinau. Mare victorie, intr-adevar !

SweetKeo
11-09-2006, 08:03 PM
:) in sfarshit
credeam ca numai eu am impresia pe aici ca a fost impusa si ca e o mare diferentza

KX250
11-09-2006, 08:13 PM
limba rusa e pe locul 4 ca limba vorbita pe glob..
in plus ma gindesc ca pot lucra peste hotare unde nimeni nu stie rusa,si asta se cere.Mai mult esti limba mea . Si mie mi se pare frumoasa...inteles?
plus de asta de ce sa discriminam?toate limbile sint frumoase si importante.
si poate pentru unii limba romana suna urat..
si sint limbi,care pentru mine suna urit dar nu le desconsider(turca,bulgara,spaniola,portugheza,norv egiana,araba,chineza...etc)

Da, chineza e pe locul 1 in lume ca limba vorbita.....si nu pentru ca te-ai descurca foarte bine cu ea daca o sti, ci pentru faptul ca sint cei mai multi...1.400.000.000 de persoane mai mult sau mai putin, nu stiu sigur.
Cam acelasi lucru si cu rusa..ca sa faci treaba cu ea...trebuie sa fi rus.Si sa locuiesti in Rusia.Dar cam atat..dupa ce ai plecat de acolo e o alta lume.

Daca erati sub ocupatie franceza...erati si voi alti oameni..si asta sigur...nu poti compara asta.Nu mai sinteti sub ocupatie "rusa" si tot sustineti limba si pe ei in acelasi timp.
Judecand dupa ce ati scris aici, nu imi ramane decit sa va intreb...de ce va ziceti voi moldoveni (romani) cind de fapt voi sinteti rusi?

calugarita
11-09-2006, 08:21 PM
nu vad nimic frumos in limba rusa, doar ca ma ajuta in viata cotidiana sa utilizez site-uri rusesti interesante sau dc am prieteni de nationalitate rusa si punctum. vrei sa citesti pe Diderot in original, invata franceza, acelasi lucru e si cu Dostoevskii...

si de ce ma rog as impresii ca a fost impusa? da logic ca asa a fost..in coloniile franceze in ce limba se vorbeste... la ei e si mai rau / dar poate e mai bine / limba oficiala nr.1 e franceza... luati Tahiti, spre exemplu...

stii baieti e foarte usor de vorbit despre impunere, atunci cand ii ai pe parinti si bunei crescuti in acest regim care iti spun ca istoria si realitatea este exact asa cum o descriu cartile ex-sovietice si rusesti si ca Romania a fost aceea care ne-a subjugat, atunci e intr-adevar grav...

Iata ca a pus cineva punctul pe "i". Limba rusa v-a fost impusa de ocupanti si punctum. Au patit-o si altii ...
Ma distreaza cum isi justifica unii dragostea fata de limba rusa. Ba ca vor sa-l citeasca pe Dostoievski in original, ba ca vor sa vada filme rusesti, ba ca e o limba frumoasa etc. Toate argumentele astea pot fi reale, dar suna destul de fals atunci cand sunt puse pe tapet de niste ex-sovietici care inca sunt nevoiti sa vorbeasca ruseste pentru a se face intelesi in propria tara. Se lauda cineva pe forum ca a reusit sa vorbeasca doar romaneste la Chisinau. Mare victorie, intr-adevar !

:) in sfarshit
credeam ca numai eu am impresia pe aici ca a fost impusa si ca e o mare diferentza

asculta noi nu vorbim despre ce oameni am fi fost noi daca am fi sub ocupatie franceza.. ocupatia ramane ocupatie... nu conteaza ce popor te asupreste... e nasol, e clar?

asa imi plac generalizarile de genul, voi, etc

cine ii sustine pe rusi?

Daca erati sub ocupatie franceza...erati si voi alti oameni..si asta sigur...nu poti compara asta.Nu mai sinteti sub ocupatie "rusa" si tot sustineti limba si pe ei in acelasi timp.
Judecand dupa ce ati scris aici, nu imi ramane decit sa va intreb...de ce va ziceti voi moldoveni (romani) cind de fapt voi sinteti rusi?

Husky40
11-11-2006, 12:19 PM
Fara suparare, Calugarita, dar comparatia cu Africa mi se pare jignitoare pentru Basarabia. Africa si acum este mult prea inapoiata, ce sa mai vorbesti acum 1-2 secole... De asta a si avut limba franceza un succes atat de mare - lipsa scolilor in limbile africane si diferenta ca de la cer la pamant intre civilizatia franceza si cea a triburilor.

]asta vara am intalnit o romanca, la Bucuresti... cand a aflat ca-s din Chisinau, ma intreaba daca stiu rusa.... zic ca da. si ea imi zice ca ma invidiaza mult ca il pot citi pe Cehov in original .
Cineva mi-a povestit de o cunostinta care a ajuns la Chisinau si acolo ii ruga pe basarabeni sa ii vorbeasca in rusa (nu stia o boaba ruseste, dar era super-incantat ca poate sa o auda)... Atitudinea respectivului mi se pare de astfel exemplara pentru lipsa de intelegere a tragediei basarabene de catre ignorantii din dreapta Prutului. Pentru unii idioti din partea asta, experienta Moldovei este exotica, suna fain, interesant si potential-trendy (ca sa folosesc o expresie cretina). Eu daca as fi fost basarabean, m-as fi simtit jignit de astfel de ratati. Si apoi eu nu pot sa fac asa ceva. Am mai citit si eu o carte la viata mea si mi-ar fi rusine.

Arina
11-11-2006, 12:47 PM
Husky, nu crezi ca e putin deplasat toata viata sa te gandesti la aceasta tragedie? si pe langa toata viata mea, sa se mai gandeasca generatii viitoare? da, e bine sa privesti lucrurile in context... dar aceasta uneori (sau chiar adesea) dauneaza.
urmand logica ta, eu nici in CV n-ar trebui sa-mi pun rusa :D
multi din Moldova nu se mai plang de jale...incercam sa ne folosim de ce avem :lola: se dau burse pentru studentii din tarile mai putin dezvoltate (ca sa nu zic sub-dezvoltate), din care e si Moldova - bine.... ca doar nu vom zice - nu, ne simtim ofensati.
e un avantaj cunoasterea limbii ruse (pe langa engleza, franceza) pentru a lucra intr-o organizatie internationale? buuun... noi suntem acolo :D
cand eram in SUA, americanii ma rugau sa vorbesc in romana... si asta nu chiar imi placea... dar le zici, caci intelegi ca oamenii sunt curiosi sau poate e o metoda de a intra in contact cu cineva strain lol :)

si fata pe care am cunoscut in Bucuresti mi-a parut foare cumsecade si inteligenta... de fapt ea era, sora ei si sotul surorii si toti mi-au parut asa... si ii voi tine minte mult timp :) i-am cunoscut la concertul lu' Depeche Mode, unde eram singura. am vorbit inainte de concert, ne-am distrat impreuna in timpul concertului si apoi m-au dus cu masina in Regie care deloc nu e aproape de Lia Manoliu.

calugarita
11-11-2006, 04:02 PM
Fara suparare, Calugarita, dar comparatia cu Africa mi se pare jignitoare pentru Basarabia.

Atitudinea respectivului mi se pare de astfel exemplara pentru lipsa de intelegere a tragediei basarabene de catre ignorantii din dreapta Prutului. Pentru unii idioti din partea asta, experienta Moldovei este exotica, suna fain, interesant si potential-trendy (ca sa folosesc o expresie cretina).
Husky, am vorbit ceva de Africa? Scuze? Tahiti nu este egal cu Africa:)
Referitor la exotica Moldovei, ai intr-adevar dreptate... vin strainii si fotografiaza strazile vai-de-capul-lor, etc.

e un avantaj cunoasterea limbii ruse (pe langa engleza, franceza) pentru a lucra intr-o organizatie internationale

Arina, avantaj este sa cunosti orice limba...

Husky40
11-11-2006, 04:22 PM
Nu e acelasi lucru, Arina. In CV trebuie sa treci toate limbile straine pe care le cunosti, fie ca este vorba de franceza, engleza, germana, rusa, tatara sau nai mai stie ce altceva. Discutia este cu totul alta. Vorbesc de un gen de abordare care vine in primul rand dintr-o lipsa de cunoastere a istoriei mai mult sau mai putin indepartate a unora dintre romani. Poti sa inveti rusa si fara a fi fortat sa o faci. In Basarabia rusa nu a fost invatata precum franceza de aristocratia din Imperiul Tarist. Nu, rusa a fost impusa. Nu acum, ci in urma cu vreo 50 de ani. Si era o vreme in care a vorbi romaneste era un semn de rezistenta; iar pana nu demult, a scrie in grafie latina era o declaratie politica. Crezi ca majoritatea celor care vad Basarabia ca pe ceva exotic inteleg asta? Crezi ca le pasa? Nu, Arina. Astia fac parte din Specia de roman care sustine ca Basarabia trebuia lasata sa isi vada de drum (whatever that means), iar noi sa ramanem undeva la margine, sa nu ne mai bagam ca oricum nu avem ce cauta. Pentru ei sunteti ceva ce ar merita dat pe Discovery Channel intre un documentar despre triburile indigene din Australia si un altul despre amerindieni.

Limba rusa este o trista realitate. Nu vreau se simta nimeni jignit, dar asa este.

Husky, am vorbit ceva de Africa? Scuze? Tahiti nu este egal cu Africa
Corect, mea culpa. Chiar si asa (cu Tahiti nefacand parte din Africa :he: ), exemplul nu este prea bun. Vorbim de niste insule care au apartinut Imperiului Colonial Francez... exista vreo constructie nationala in Tahiti? Nu. Si atunci ce comparatie mai este asta Basarabia - Tahiti?

si de ce ma rog as impresii ca a fost impusa?
Pentru ca asa a fost - impusa de bravul ostas sovietic. In momentul in care pana si numele noilor nascuti erau rusificate, grafia latina pusa la zid, iar toate institutiile statului imprastiau rusa sa nu-mi spui ca nu se vorbeste de rusificare.

calugarita
11-11-2006, 04:30 PM
Corect, mea culpa. Chiar si asa (cu Tahiti nefacand parte din Africa :he: ), exemplul nu este prea bun. Vorbim de niste insule care au apartinut Imperiului Colonial Francez... exista vreo constructie nationala in Tahiti? Nu. Si atunci ce comparatie mai este asta Basarabia - Tahiti?

Pentru ca asa a fost - impusa de bravul ostas sovietic. In momentul in care pana si numele noilor nascuti erau rusificate, grafia latina pusa la zid, iar toate institutiile statului imprastiau rusa sa nu-mi spui ca nu se vorbeste de rusificare.

:) am pomenit de Tahiti din punct de vedere al faptului ca prima limba oficiala a lor este franceza... avand in vedere ca la noi pana ce e romana ( ca sens, nu ca denumire oficiala )

si nu rupe cuvintele mele din context :) am raspuns la citatul tau cu ' normal ca a fost impusa :)

Husky40
11-11-2006, 04:33 PM
Mda. N-am citit prea atent.

calugarita
11-11-2006, 04:34 PM
nu-i nimic. se intampla. :) in orice caz, e naspa situatia oricum la noi :)

Arina
11-11-2006, 07:41 PM
calugarito, nu, cunoasterea oricarei limbi nu reprezinta un avantaj... sau - un avantaj e mai mare decat alt avantaj.

Husky, da... din pacate, ai dreptate in privinta ignorantei unor romani.
si, da, pe mine nimeni nu m-a impus sa invat rusa... dar iata a intrat in cap :)

promd
11-11-2006, 07:49 PM
_am accent straniu cind vb in rusa :)
ce ne facem cu ea, limba rusa? involuntar o inveti, asa e "strada" ...

calugarita
11-11-2006, 10:49 PM
Arina, sa stii tu japoneza sau orice alta limba, nu te-ai bucura?
Rusa ti-a intrat in cap pentru ca oriunde o auzi, iata de ce.... De ce nu cunosti chineza? Pentru ca la TV, in ziare, in strada ruseste se vorbeste, nu chinezeste :)

Accentul tau in limba rusa, Voyage, este accent pe care il au toti moldovenii limba materna a carora este romana :)

Arina
11-11-2006, 10:56 PM
vai ce contraargument ai dat...
da' de ce nu ai dat ca exemplu limba Nahuatl... am ales-o la nimereala... vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Portal:Language si intelege ca nu orice limba e un avantaj... sau nu un avantaj atat de mare ca limba rusa.

calugarita
11-12-2006, 02:52 AM
Arina nu am venit pe forum sa ma intrec cu tien sau cu orice altcineva in ironii.. totul e relativ in viata. am dat de inteles ca in cazul in care cunosti limba ta materna, engleza si franceza, dar pentru postul pe care il vrei ai nevoie de maghiara ( desi e limba raspandita doar in Ungaria si unele teritorii din Ro), pai anume cunoasterea maghiarei va prezinta avantaj pentru tine.

eu nu ma refer la cate procente din populatie cunosc limba, ci necesitatea fiecaruia in ea.

pe bune, aici e intrecere de ironii si sarcasm?? sau cum sa inteleg?

Arina
11-12-2006, 03:04 AM
da, si daca mergi sa cercetezi un trib de pe nu stiu unde, sa cunosti limba lor ar fi un avantaj...

calugarita
11-12-2006, 03:08 AM
da, Arina, ti-ai dat seama, in sfarsit,...ar fi un avantaj pentru ca mergi sa-i cercetezi si daca privesti filme, observi ca cercetatorii incheaga una-doua buchii in limba lor.. :) bine dar nu asta e importantul, improtant e ca in sfarsit ne-am inteles :bravo: :iubesc:

Arina
11-12-2006, 03:13 AM
in fiecare zi tot mai mult imi dau seama ca-s mester in cuvinte... tre sa fac o profesie din scris.