View Full Version : ce ne facem cu limba rusa?

Pagini : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12

Filip Antonio
04-30-2003, 03:01 AM
o explicatie cred ca ar fi cuvenita.
in primul rand nu sunt nationalist ci patriot(exista diferenta):a fi nationalist inseamna o dragoste de patrie sau neam indreptata catre sine insusi,aidca ceva egoist,de regula insotit de ura sau alte sentimente negative fata de alte popoare.a fi patriot inseamna o dragoste indreptata catre lume,ii iubesti patria dar iubesti(poate termenul e prea puternic-stimezi,e mai bine) si celelalte popoare.

Pai si unul care le sugereaza unor cetateni care traiesc si poate s-au nascut in aceeasi tara cu el sa-si ia valiza sa plece pe motivul ca provin din colonisti de alta etnie cum se cheama?

vitalic sprinceana
04-30-2003, 03:08 AM
cind cineva sta pe teritoriul tarii tale de citeva zeci de ani,refuza sa-ti invete limba,refuza sa-ti recunoasca cultura.......asta cum se cheama?

Filip Antonio
04-30-2003, 03:10 AM
cind cineva sta pe teritoriul tarii tale de citeva zeci de ani,refuza sa-ti invete limba,refuza sa-ti recunoasca cultura.......asta cum se cheama?

Nu-mi mai povesti ca nu despre asta e vorba. Este vorba despre faptul ca vrei sa faci purificare etnica.

vitalic sprinceana
04-30-2003, 03:15 AM
de ce purificare etnica?oare faptul ca s dori ca armata a 14 s-o intinda de aici e purificare etnica????????

Filip Antonio
04-30-2003, 03:18 AM
de ce purificare etnica?oare faptul ca s dori ca armata a 14 s-o intinda de aici e purificare etnica????????

Hai n-o mai carmi. Era vorba de "aruncarea rusilor peste Nsitru", daca nici asta nu e pruificare etinica, atunci ce mai e?

vitalic sprinceana
04-30-2003, 03:24 AM
nu am folosit nicaieri sintagma "aruncarea rusilor peste nistru" am spus doar ca ar fi fost bine ca rusii ce nu se simt moldoveni,si nu sunt gata de a recunoaste noua patrie pot s-o rupa spre casa.atit

iris
04-30-2003, 02:03 PM
Cat despre rusoaica aia : eu poate ii ziceam vreo doua :tu_mori: . A naibii baba ! "Mamaie , ce ai zice daca te-as arunca peste Nistru ?" . :evil:

Asa spuneau si provocatorii Kaghebisti prin '88 - '89 ca sa discrediteze miscarea de renastere nationala: "Rusii peste Nistru, evreii in Nistru" sau "Cemodan, Vokzal, Rasia". Vad ca la astea te pricepi.

Nu am auzit exrpesia "rusii peste Nistru, evreii in Nistru" - desi am avut mereu acelasi interes si "activism", de prin 1987-88 incoace! Poate ca a fost unul sau doi nebuni (dar unde nu se gasesc din astia?) sau provocatori, cum bine zici - dar nu s-a strigat asa ceva, adica nu au existat astfel de slogane, nu s-au vehiculat acstfel de idei in mass-media...

"Cemodan, vokzal, Rossia" s-a scandat, chiar ostentativ, e adevarat.. Si a fost o greseala - din punctul de vedere al zilei de azi! - nu si din cel al perioadei respective. Atunci tot ASTA se scanda si la, pro-Occidentalele azi, Tallin, Vilnius, Riga, si la Kiev, si la pro-rusescul azi Erevan... Era o rabufnire a nationalismelor incorsetate de politica imperialista a Moscovei - pe tot teritoriul URSS. Un fenomen absolut normal, la acele timpuri, in acele conditii...

iris
04-30-2003, 02:21 PM
o explicatie cred ca ar fi cuvenita.
in primul rand nu sunt nationalist ci patriot(exista diferenta):a fi nationalist inseamna o dragoste de patrie sau neam indreptata catre sine insusi,aidca ceva egoist,de regula insotit de ura sau alte sentimente negative fata de alte popoare.a fi patriot inseamna o dragoste indreptata catre lume,ii iubesti patria dar iubesti(poate termenul e prea puternic-stimezi,e mai bine) si celelalte popoare.

O interpretare superficiala a termenului de nationalism, ca sa nu zic complet eronata... Explicabil, dat fiind ca probabil te informezi tot din surse "de stanga" si pro-rusesti... :) Confunzi nationalismul cu extremismul si xenofobia, care sunt notiuni totalmente diferite. Pericolul ca nationalismul sa degenereze in fascism este la fel de mare ca si cel ca o teorie social-democrata sa ajunga ... tot acolo sau la comunism. Cred ca pericolul sta in incapacitatea multora de a disocia si in tendinta prea evidenta de a generaliza, astfel incat orice teorie se transforma la un moment dat in dogma...

A dori retragerea armatei ruse din Transnistria este si patriotism (daca esti de acord ca Patria ta cuprinde si Transnistria - dar intr-o discutie anterioara tu argumentai impotriva acestei teze!), dar si nationalsim - in sensul in care doresti aceasta retragere, pentru ca realizezi ca armata rusa - dat fiind obiceiul acesteia de a se implica in treburile interne ale RM - prezinta un pericol pentru perpetuarea etniilor si culturilor ne-ruse (si in special a celei romane) din zona.

iris
04-30-2003, 02:31 PM
nu am folosit nicaieri sintagma "aruncarea rusilor peste nistru" am spus doar ca ar fi fost bine ca rusii ce nu se simt moldoveni,si nu sunt gata de a recunoaste noua patrie pot s-o rupa spre casa.atit

Adevarat, Vitalie nu s-a referit in mod explicit decat la fraza cu "cemodan..."... Si il inteleg atunci cand se revolta de aceasta indecizie, incapacitate a rusilor din RM de a "se determina" (vorba lui Snegur ;) ) odata: CARE le este, totusi, PATRIA. Mentalitatea lor pare sa fi ramas la "Moj adress ne dom, i ne ulitsa, moj adress Sovietskij Sojiuz"...

Filip Antonio
04-30-2003, 02:46 PM

Adevarat, Vitalie nu s-a referit in mod explicit decat la fraza cu "cemodan..."... Si il inteleg atunci cand se revolta de aceasta indecizie, incapacitate a rusilor din RM de a "se determina" (vorba lui Snegur ;) ) odata: CARE le este, totusi, PATRIA. Mentalitatea lor pare sa fi ramas la "Moj adress ne dom, i ne ulitsa, moj adress Sovietskij Sojiuz"...

Iris, un individ care n-a trecut n viaa lui Prutul s-a ludat cu aruncarea unei babe care refuz s vorbeasc romnete peste Nistru. Dac aa cum zici n 1988 - 1989 aa ceva putea fi neles (nu acceptat), azi astfel de afirmaii sunt INACCEPTABILE.

iris
04-30-2003, 02:54 PM

Iris, un individ care n-a trecut n viaa lui Prutul s-a ludat cu aruncarea unei babe care refuz s vorbeasc romnete peste Nistru. Dac aa cum zici n 1988 - 1989 aa ceva putea fi neles (nu acceptat), azi astfel de afirmaii sunt INACCEPTABILE.

Bineinteles ca sunt incacceptabile! A propos, ai citit si celalalt mesaj al meu..?

Filip Antonio
04-30-2003, 02:56 PM

Bineinteles ca sunt incacceptabile! A propos, ai citit si celalalt mesaj al meu..?

Da.

iris
04-30-2003, 03:09 PM
Well... atunci cred ca nu ai dreptate, de data asta. :(

Filip Antonio
04-30-2003, 03:13 PM
Well... atunci cred ca nu ai dreptate, de data asta. :(

Whatever.

iris
04-30-2003, 04:16 PM
That was evil... ;)

Husky40
05-02-2003, 12:46 AM
Cat despre rusoaica aia : eu poate ii ziceam vreo doua :tu_mori: . A naibii baba ! "Mamaie , ce ai zice daca te-as arunca peste Nistru ?" . :evil:

Asa spuneau si provocatorii Kaghebisti prin '88 - '89 ca sa discrediteze miscarea de renastere nationala: "Rusii peste Nistru, evreii in Nistru" sau "Cemodan, Vokzal, Rasia". Vad ca la astea te pricepi.

Ha ! Cine imi face morala .
De cand vb tu de renastere nationala ? Parca era Bastardostan si nu Basarabia ... Nici tu nu stii ce sa mai zici .Nu esti constant .

Filip , tu ai un fix cu evreii . Poate chiar esti unul si inca unul complexat tare . M-ai completat cu "evreii in Nistru" . :lol: :lol: :lol: Mda ... Sa stii ca iarasi o iei pe aratura . Genul de evreu care vede peste tot antisemiti .
Sau poate ca nu esti , ci pur si simplu nu te poti sa abtine sa bati campii cu antisemitismul . Am zic clar (de zeci de ori - de cate ori trebuie sa mai zic ca sa iti intre in cap ??? : NU AM NIMIC CU EVREII !!!! ) .

"Iris, un individ care n-a trecut n viaa lui Prutul s-a ludat cu aruncarea unei babe care refuz s vorbeasc romnete peste Nistru. Dac aa cum zici n 1988 - 1989 aa ceva putea fi neles (nu acceptat), azi astfel de afirmaii sunt INACCEPTABILE."

MDa... cer prea mult ca ginta slava sa invete si romana (dupa ce au convietuit zeci de ani , unii toata viata cu romanii ) ? Mi se pare o chestie de bun simt . Si pentru informatia ta i quote : "ii ziceam vreo doua " . Scrie pe undeva ca eu as fi facut acel gest ?! Tu mereu intelegi ce vrei .

vitalic sprinceana
05-02-2003, 02:06 AM
nu prea are importanta din ce surse ma informez,dre[te stangi,toate iti ofera doar o vedere asupra obiectului.
iris,stii foarte bine ca fug de definitii(asta popper m-a invatat-el nu e deloc ignorant si nici comunist),pentru mine orice concept nu e nimic mai mult decat o ipoteza care poate fi mai mult sau mai putin efectiva in procesul analizei evenimentelor.
in primul rand hai sa ne intelegem ca conceptul de "patriotism" este unul etic,in politica asa termen nu exista.oricum am opus nationalism-patriotism tocmai pentru a putea sa-mi explic asa fenomene ca xenofobia si extremismul,care dupa mine nu sunt decit diferite intensitati de manifestare a nationalismului.
nationalismul ca atare(ca fenomen pasiv) nu e periculos. e periculos atunci cind devine activ si atunci se transforma in nationalism moderat sau extremism sau xenofobie.
rasismul e un fenomen specific care are multe asemanari dar si multe deosebiri cu nationalismul,asa ca evit sa-l pun pe acelasi cantar.
doi:social-democratie nu degenereaza in comunism:tarile scandinave sunt cele mai elocvente dovezi.intrucat e o sinteza intre stinga si dreapta sovcial-democratie are mecanisme care-i permit sa evite asta.eu pesonal nu ma auzit de comunism si nici dictaturi prin suedia sau norvegia in ultimele decenii.
inca ceva referitor la transnistria.doresc retragerea armatei a 14 din doua motive:
personal-nu doresc ca acest no man`s land sa fie transformat in baza militara ruseasca.(asta e mai mult o dorinta personala,realitatea e de alta natura)
doi:de facto transnistria vreau sau nu vreau eu,intra in hotarele actuale ale moldovei si e normal ca as vrea ca pe teritoriul unei tari ce s-a declarat a fi neutra sa nu fie nici urma de prezenta militara straina care reduce neutralitatea ei la zero.oricum in ambele cazuri le doresc tuturor celor din armata a 14 un cat mai mare dor de tara lor!

Filip Antonio
05-02-2003, 11:54 AM

Ha ! Cine imi face morala .
De cand vb tu de renastere nationala ? Parca era Bastardostan si nu Basarabia ... Nici tu nu stii ce sa mai zici .Nu esti constant .

Filip , tu ai un fix cu evreii . Poate chiar esti unul si inca unul complexat tare . M-ai completat cu "evreii in Nistru" . :lol: :lol: :lol: Mda ... Sa stii ca iarasi o iei pe aratura . Genul de evreu care vede peste tot antisemiti .
Sau poate ca nu esti , ci pur si simplu nu te poti sa abtine sa bati campii cu antisemitismul . Am zic clar (de zeci de ori - de cate ori trebuie sa mai zic ca sa iti intre in cap ??? : NU AM NIMIC CU EVREII !!!! ) .

"Iris, un individ care n-a trecut n viaa lui Prutul s-a ludat cu aruncarea unei babe care refuz s vorbeasc romnete peste Nistru. Dac aa cum zici n 1988 - 1989 aa ceva putea fi neles (nu acceptat), azi astfel de afirmaii sunt INACCEPTABILE."

MDa... cer prea mult ca ginta slava sa invete si romana (dupa ce au convietuit zeci de ani , unii toata viata cu romanii ) ? Mi se pare o chestie de bun simt . Si pentru informatia ta i quote : "ii ziceam vreo doua " . Scrie pe undeva ca eu as fi facut acel gest ?! Tu mereu intelegi ce vrei .

Bati campii. Te intreb precis: iti mentii afirmatia cu aruncat rusilor peste Nistru? In rest, ca de obicei vorbesti dupa ureche, ca unul care n-a pus in viata lui piciorul in stanga Prutului.

Husky40
05-02-2003, 11:58 PM
Bati campii. Te intreb precis: iti mentii afirmatia cu aruncat rusilor peste Nistru? In rest, ca de obicei vorbesti dupa ureche, ca unul care n-a pus in viata lui piciorul in stanga Prutului.

Mai , omul lui Dumnezeu , tu nu esti capabil de intelegere ?! Era o vorba spusa la nervi . Ar fi fost , daca eram eu acolo . :) . Ce nu intelegi ?! Ti-am zis ca tu intelegi NUMAI ce vrei . Tu esti cel care bate campii , amice ! Tu bati campii in zeci de reply-uri in urma unei afirmatii . Numai tu ai fi in stare de asa ceva .

Normal ca nu as arunca rusii peste Nistru !

Mi se pare normal insa ca minoritatile sa invete si limba majoritatii . Romanii trebuie/au trebuit sa o invete (chiar daca e/a fost maghiara , ucraineana , rusa ) . Ei de ce nu pot sa invete romana ?! Au sange albastru ?!

Filip Antonio
05-03-2003, 10:36 PM
Mai , omul lui Dumnezeu , tu nu esti capabil de intelegere ?! Era o vorba spusa la nervi . Ar fi fost , daca eram eu acolo . :) . Ce nu intelegi ?! Ti-am zis ca tu intelegi NUMAI ce vrei . Tu esti cel care bate campii , amice ! Tu bati campii in zeci de reply-uri in urma unei afirmatii . Numai tu ai fi in stare de asa ceva .

Normal ca nu as arunca rusii peste Nistru !

M-am mai linitit. Ar trebui s nvei c ruii folosesc mpotriva romnilor astfel de vorbe spuse "la nervi", mai ales de indivizi ca tine pentru care Basarabia e cunoscut doar din cri.

IONIX
05-06-2003, 04:49 PM
ieri, cind am fost la cimitir am observat ca lumea vorbea cit romana, cit si rusa. in special orasenii erau cu rusa, pe cind taranii moldoveni cu o moldoveneasca stricata, doamne fereste :cry:

Fox
05-06-2003, 05:12 PM
Daca era "moldoveneasca" fireste ca era stricata :-?

Filip Antonio
05-06-2003, 05:18 PM
Daca era "moldoveneasca" fireste ca era stricata :-?

Cu alte cuvinte "limb moldoveneasc (rusa tradus n romnete) stricat" este un pleonasm.

Fox
05-06-2003, 05:26 PM
FA,
daca citeai mai atent vedeai ca ca nu "moldoveneasca" era stricata ci limba vorbita de taranii moldoveni

Filip Antonio
05-06-2003, 05:34 PM
FA,
daca citeai mai atent vedeai ca ca nu "moldoveneasca" era stricata ci limba vorbita de taranii moldoveni

Depinde de ce rani moldoveni vorbeti. Muli dintre ei vorbesc o limb mai curat dect moldovenii mankurtizai de la ora.

Fox
05-06-2003, 05:41 PM
Aia din mesajul lui Ionix.

lia
05-07-2003, 11:54 AM
Daca sunt de la sud sau din sate foarte indepartate de orash (taranii), atunci vorbesc mult mai curat decat orashenii, dar daca sunt de pe la centru... te ingrozeshti daca-i ascultzi.

IONIX
05-07-2003, 02:42 PM
mai ales cind taranii nostri vin in oras sa faca cumparaturi, aceia ii [cenzurat] in rusa si deacum trebuie sa se descurce cum pot, deoarece cumnparaturi trebuie de facut
un lucru l-am observat: toti spuneau in romana "Hristos a inviat"! aceasta m-a bucurat un pic 8)

lia
08-07-2003, 06:28 PM
http://www.yam.ro/forum/read.php?f=3&i=32646&t=32646

redneck
08-07-2003, 06:47 PM
www.azi.md

Ministerul rus de Externe examineaza posibilitatea acordarii limbii ruse unui statut oficial in toate tarile membre ale CSI
7 august 2003

Ministerul rus de Externe examineaza posibilitatile de acordare a statutului oficial pentru limba rusa in toate tarile membre ale CSI. Declaratii in acest sens a facut miercuri la Moscova adjunctul ministrului rus de Externe, Eleonora Mitrofanova, citata de agentia RIA "Novosti".

"Negocieri la acest subiect sunt purtate cu toate tarile membre ale CSI, dar lucrurile s-au urnit din loc numai in cazul Republicii Moldova si a Uzbekistanului", a precizat Mitrofanova.

Oficialul de la MAE a subliniat ca rusa are deja statut de limba oficiala in Belarus si Kirghizia. Ea a subliniat ca Ministerul de Externe de la Moscova, dar si comitetul pentru relatia cu conationalii, intreprind masuri energice de sustinere a diasporei ruse din spatiul postsovietic.

In cateva din aceste tari Rusia a deschis si sustine activitatea unor universitati slave. In afara de aceasta, Rusia a facut importante donatii de manuale si alte carti pentru scolile rusesti din aceste state, ofera ajutor material unor persoane vulnerabile sub aspect social si acorda asistenta juridica conationalilor care apeleaza la justitia internationala.

Proiectul unei Conceptii a politicii nationale de stat, propus recent de presedintele R.Moldova, Vladimir Voronin, cu titlu de initiativa legislativa, face referinta la functiile limbii ruse definind-o drept "limba de comunicare interetnica". "Pentru Moldova este caracteristic bilingvismul moldo-rus si ruso-moldovenesc statornicit istoriceste, care, in actualele conditii, este necesar sa fie dezvoltat si perfectionat", se arata in document.

Printre sarcinile inscrise la capitolul ce tine de educatie si instruire in proiectul acestei Conceptii a fost, de asemenea, inscrisa "asigurarea de conditii pentru pastrarea si dezvoltarea in continuare a functiilor oficiale a limbii ruse".

Noua conceptie a politicii nationale urmeaza a fi examinata de catre Parlament. Daca legea va fi adoptata de Legislativ, Executivul va avea sarcina sa elaboreze si sa prezinte pana pe 1 ianuarie 2004 programul masurilor de realizare a noii conceptii.

BASA-PRESS

lia
08-07-2003, 06:51 PM
Acuma... nu shtiu daca aceste shtiri nu trebuiau puse tot acolo unde erau shi "monumentele lui Lenin" :roll: Ca sa apara tabloul complet... :(

Doomie
08-10-2003, 04:27 AM
Nu cred ca Rusia ar trebui sa isi faca griji in ceea ce priveste limba rusa in Moldova -- spre marea nefericire, concetatenii nostri imbratiseaza cu bucurie enorma tot ce vine dinspre est si scuipa pe orice doar ca sa fie mai "krutye" (vorba lui Stati) jonglind (metaforic vorbind) cu pretinsul bilingvism.

Cum s-ar putea de opus acestei "intentii" a Federatiei Ruse? Ar fi oare o solutie daca Romania ar face aceleasi declaratii de intentii, sustinute de aceleasi actiuni? Nu stiu situatia de moment in ceea ce priveste donatiile de carte sau deschiderea de noi filiere ale universitatilor romanesti in RM -- dar pot presupune ca, la fel cum se face si cu bursele de studii in Romania, aceste lucruri nu ar fi primite prea bine de guvernarea de la Chisinau.

ARES
09-08-2003, 12:25 PM
Demult nu sa mai scris pe aceasta tema, dar vreau sa adaug si eu ceva. Nu trebue sa ne supunem unei minoritati la noi in tara, a se adresa la noi in rusa, inseamna a ne injosi pe noi. Dece noi moldovenii practic toti cunoastem rusa, cind ei nu cunosc limba de stat. :desovel:

lizofoafa
09-08-2003, 04:47 PM
Situatia depinde de fiecare in parte. Fiecare poarta o responsabilitate. Cu cat mai mult vetzi vorbi in romana, cu cat mai curat vetzi vorbi, si cu cat mai mult vetzi cere sa vi se vorbeasca in romana, cu atat limba romana va deveni mai "la moda" (asa cum a devenit rusa) si va fi vorbita de mai multzi.
Pana la ipostaza asta este inca destul de multa cale, din moment ce pana si prezentatorii de stiri debiteaza expresii ciudate cateodata...

ARES
09-08-2003, 06:14 PM
Nu cred ca este necesar de a vorbi romana literara,noi moldovenii vorbim o romana cu multe regionalisme specific noua(ca si-n diferite regiuni din Romania),este importand doar de a exclude rusismele. Deci vorbiti romana tot timpul si peste tot, sa nu va fie rusine de propria voastra limba.
JOS RUSIFICAREA!!!

redneck
09-30-2003, 02:45 AM
http://www.moldovaworld.iatp.md/view.asp?id=154

29-09-2003
18:13:54 Gazeta.ru: Viceministrul rus de externe a anuntat planurile Moscovei privind utilizarea limbii ruse in fostele republici sovietice

Viceministrului rus de externe, Eleonora Mitrofanova, numita in aceasta functie recent, a facut declaratii senzationale in cadrul primei sale alocutiuni publice. Este vorba de intentiile Moscovei in ce priveste utilizarea limbii ruse pe teritoriul post-sovietic, scrie publicatia electronica Gazeta.ru. Rostind o alocutiune la Universitatea Internationala de la Moscova, Eleonora Mitrofanova a declarat ca Rusia va insista ca in spatiul fost sovietic, limbii ruse sa i se ofere statut de limba oficiala. "Noi dorim ca in CSI, unde locuiesc multi rusi, limbii ruse sa i se ofere statut de limba oficiala", a remarcat viceministrul. Mitrofanova a spus ca in tarile CSI se produce la ora actuala "eliminarea limbii ruse", se inchid scolile cu predare in limba rusa si se micsoreaza numarul publicatiilor rusesti. Oficialul rus a remarcat ca, anul viitor, Rusia intentioneaza sa aloce de la buget 252 milioane de ruble pentru activitatile comunitatilor ruse din diferite state.

In context, Gazeta.ru scrie, pe exemplul R. Moldova, ca la 4 martie 2002, Curtea Constitutionala a recunoscut drept necunosctitutional proiectul legii cu privire de acordare a unui statut prioritar limbii ruse pe teritoriul Moldovei. Acest fapt s-a intamplat dupa ce autoritatile comuniste de la Chisinau au declarat in cateva randuri ca vor acorda limbii ruse statut de limba oficiala.

Publicatia electronica Gazeta.ru precizeaza, cu referire la Eleonora Mitrofanova, ca in afara granitelor Federatiei Ruse locuiesc 25 milioane de rusi.

redneck
09-30-2003, 02:48 AM
Cum a reactionat Ucraina:

RFE/RL
KYIV CRITICIZES RUSSIAN OFFICIAL OVER COMMENT ON RUSSIAN LANGUAGE
Ukrainian Foreign Ministry spokesman Serhiy Dovbeshko told Interfax on 26 September that he is surprised to see that "one country is trying to resolve for another issues that are outside its competence." Dovbeshko was commenting on Russian First Deputy Foreign Minister Eleonora Mitrofanova's statement the previous day that Russia's foreign-policy goal is to obtain official status for the Russian language among former Soviet republics. "[Mitrofanova's statements] are not worthy of additional comments because they cannot in any way influence the language policy of Ukraine, which is developing [its policy] on the basis of its own legislation and its international obligations in this sphere," Dovbeshko added. Asked by Ukrainian journalists to comment on Mitrofanova's statement, Russian Ambassador to Ukraine Viktor Chernomyrdin said, "It is difficult for me to say what she had in mind." JM

iar Bastardostanul a tacut ... ca intotdeauna.

gaby
08-02-2004, 02:16 AM
Ce ne facem cu limba romana, mai bine intreaba!! A treia scoala e inchisa la Tiraspol, bisericile mitropoliei basarabiei au fost atacate de militia comunista, iar jurnalistii care au protestat au fost arestati!

gaby
08-02-2004, 02:31 AM
IN ATENTIA OPINIEI PUBLICE INTERNATIONALE SI DIN REPUBLICA MOLDOVA

IN SEARA ZILEI DE 31 IULIE 2004, PE POSTUL NATIONAL DE RADIO A FOST DIFUZATA
O INFORMATIE, PRECUM CA IN CASA RADIO ESTE AMPLASATA O BOMBA. POSTUL
NATIONAL DE RADIO SI-A INTRERUPT EMISIUNILE SUBIT. JURNALISTII PROTESTATARI
AFLATI LA ETAJUL 5 AU FOST TARATI CU FORTA AFARA DE DETASAMENTELE SPECIALE
DE POLITIE. FORTE MASIVE DE POLITIE AU IMPINS APOI TOT GRUPUL DE
PROTESTATARI DE PE TRERITORIUL DIN FATA CASEI RADIO, AUTORIZAT DE CATRE
PRIMARIA CHISINAU PENTRU DESFASURAREA MANIFESTATIEI NON-STOP. IN JURUL OREI
01.00 JURNALISTII SI POPULATIA CARE AU VENIT IN SPRIJUNIL LOR SE AFLAU DEJA
IN STRADA. CASA RADIO A FOST OCUPATA IN TOTALITATE DE CATRE FORTELE DE
SECURITATE, DE POLITIE SI DE CARABINIERI. BOBMA NU A FOST GASITA,
BINEINTELES.
LA ORA 10.45 DE MINITE, 1 AUGUST 2004, POSTUL NATIONAL DE RADIO MOLDOVA INCA
NU ISI RELUASE EMISIA.
LA ORA 11.00 IN FATA CASEI RADIO A FOST ANUNTATA O INTALNIRE A
PROTESTATARILOR CU TELESPECTATORII SI RADIOASCULTATORII.

CINE POATE SI CINE ARE REALTII CU ORGANIZATIILE INTERNATIONALE, VA RUGAM SA
LE ATENTIONATI ASUPRA ACESTOR ACTIUNI ANTICONSTITUTIONALE SI ANTIDEMOCRATICE
ALE PUTERII COMUNISTE DE LA CHISINAU.

UNIUNEA JURNALISTILOR DIN MOLDOVA
PRESEDINTE,
VALERIU SAHARNEANU
CHISINAU, 1 AUGUST 2004
ORA 10.47.

Arina
02-21-2005, 11:44 AM
in general, n-am nimic eu impotriva la rusi…dar cand nimeresti in anumite situatii... :lol:
sun eu acum cateva minute la o companie care pune net prin cablu. ma salut, zic care e intrebarea mea. ea – a vy na russkom mojeti vsio eto scazati ? eu – nu. ea – bud’te dobry. eu – nu cunosc limba rusa. ea – nu vsio. si inchide telefonul.
dar cu atata dispret o zicea.
las’ ca ajung eu la directorul lor si la institutia care se ocupa cu protectia consumatorului

zopiryon
02-21-2005, 12:00 PM
Arina daca vrei sa dai in judecata, iti pot da emailu unui avocat care deja are experienta cu asa procese :wink:

vitalic sprinceana
02-27-2005, 01:16 PM
Voronin says no need to make Russia second state language

26.02.2005, 18.55

MOSCOW, February 26 (Itar-Tass) -- Moldovan President Vladimir Voronin said there was no need to give Russian the status of a second official language in his country.

“We discussed this issue for a very long time, not only among politicians but also with linguists and people who deal with ethnic issues and problems,” Voronin told Ekho Moskvy radio on Saturday.

“If we make Russian a second state language, the position of Russians in Moldova will deteriorate because they will have to study two languages,” he said.

“We have decided to take a bilingual approach: Russians know Moldovan, and vice versa. We have legalised all this and received the approval of all communities: Belarussian, Russian, and Ukrainian,” the president said.

The president stressed, “This problem has been resolved.”

In his words, the number of schools that teach in Russian is not decreasing but on the contrary is growing.

“All documents are in two languages, Russians are nominated for senior positions, and we have a multiethnic parliament. The question of Russian as a state language is not on the agenda,” Voronin said.

http://www.itar-tass.com/eng/level2.html?NewsID=1782710&PageNum=0

Doomie
02-27-2005, 09:59 PM
Ma intreb in ce Moldova traieste Voronin de zice ca rusii stiu romana?

partizan131
02-27-2005, 10:50 PM
2 Doomie-rushii cunosc romana, dar cit timp vor avea posibilitatea de a vorbi rusa, o vor vorbi (citeshte: moldovenii nu sunt insistenzi in impunerea romanei ca limba de comunicare). Depinde de noi, nu de clasa politica, ong-uri, etc. ca romana sa [re]devina limba de comunicare a tuturor locuitorilor RM.

Doomie
02-27-2005, 11:11 PM
partizan131 -- eu cred ca tu iti faci iluzii atunci cind zici ca "rusii cunosc romana". Eu tind sa cred ca acest lucru nu este nici pe departe adevarat. Daca ar fi, multe din "problemele lingvistice" din RM nu ar mai fi probleme ca atare.

partizan131
02-28-2005, 12:30 AM
doomie-problema adevarata ne este posedarea de rushi a romanei, ci faptul ca ei nu vreau s-o vorbeasca...personal cred ca din vorbitorii de limba rusa cca 70% cunosc romana la un nivel suficient pt. comunicare usuala (magazin, transport public, servicii, etc.)....IMHO...astea nu-s iluzii. Probabil privim diferit problema...

Marinarul
03-01-2005, 11:12 AM
Eu cred ca partial partizanul are dreptate. Sa va povestesc cazul cu vecinii mei. Risc iarasi sa fiu numit demagog, dar link-uri nu va pot oferi!
Am niste vecini ukraineni, care stiu numai rusa. Sunt deja pensionari.
Eu cred, ca cunosc romana in proportie de cel putin 70 la suta. A fost nevoie doar cateva ori sa vorbesc in apartament cu glas mai ridicat, dupa care sotia imi spune ca vecinii au intrebat-o ce am avut cu copii si (sic!) de ce nu le permit sa asculte muzica ruseasca! Pai inseamna ca au auzit peste tavan temele de discutii concrete! Au inteles la perfectie despre ce a fost vorba. Nu e chestia ca nu le permit muzica ruseasca, doresc doar sa le cultiv copiilor mei dragostea fata de radacinile noastre. Iar impotriva culturii rusesti nu am nimic, daca nu m-ar afecta de dimineata pana seara cu niste cantece greu de numit normale(gen puscariasi, betii etc).
La momentul cand au fost vizitati de niste agitatori electorali (da, Dlor, din partea BMD!) s-au rastit de dupa usa: "Daca nu vorbiti rusa plecati, ca nu vom sta de vorba!".
La serviciu am cativa colegi(sunt o minoritate de vre-o 5-10 la suta) cu care lucrez de vre-o 20 ani si vorbim(noi romanii) numai romana. Nici unul din ei(exceptie un evreu batran) nu doresc nici in ruptul capului sa vorbeasca romaneste.
Un caz ridicol, dar si foarte semnificativ - privind pozitia alolingvilor.
Pana la venirea comilor la putere ne salutam cu o colega simplu "Noroc, Jenea"(o femeie mai in varsta cu 5 ani). Nu va vine sa credeti, chiar a doua zi dupa castigul pcrm-ului la salutarea mea "Noroc, Jenea" imi replica: "Mejdu procim, menea zovut Evghenia Alexandrovna!" - nici mai mult nici mai putin!!! Sa te crucesti, nu alta!
E cred, sunt cateva solutii, dar care tre actionate concomitent:
1.Excluderea traducerilor prostesti a milioanelor de documente si inscriptii din romana in rusa.
2.Legalizarea limbii romane ca mijloc unic de comunicare si, evident cu impunerea obligatorie in toate sferele economiei nationale.
3.Impunerea sustinerii obligatorii a examenului la limba romana a tuturor functionarilor de stat si a alesilor.
4.Sanctionarea tuturor in ceea ce priveste incalcarea legislatiei limbilor.
Iertati-ma, Dlor, am fost deunazi la SEET Chisinau(sectia evidenta si estimare a transportului). Pe teritoriului acestui organ de stat activeaza 5 centre comerciale de estimare a valorii transportului, pe toate din ele cu litere de 0,5 metri e scris "Spravca-Sciot. Comissionnyi". Si nici cea mai mica inscriptie in limba romana. Astfel de exemple sunt cu sutele.
Nu e timpul sa vorbim de limba rusa - ea se afla in capul mesei! E necesar de abordat de urgenta iarasi, si iarasi halul fara de hal in care se afla limba romana!
Propun sa deschidem o tema privind dezastrul starii limbii romane in tara. Primul exemplu de la SEET vi l-am adus. Nu e decat sa plecati din curiozitate si sa va convingeti.
Iar despre rusa, sa ne fie ea sanatoasa, ca se simte bine-mersi!

brudex
03-09-2005, 03:57 PM
Problema limbii se va rezolva, pe masura ce populatia va accepta regulile democratiei. Nu e normal ce se intampla, dar e explicabila pozitia rusilor. Trebuie sa le aratam mereu ca sunt o minoritate, nu sa le satisfacem toate capriciile, cum am facut pana acum. Limba romana isi va reveni, daca Moldova va avea relatii nrmale cu toti vecinii. Pentru ca in regiune romanii sunt majoritari, a doua minoritate sunt ucraineni, si abia pe urma vin rusii. Deci, daca am face parte din spatiul european unic, romana ar fi pe locul I, engelza (care domina si spatiul european) + una sau doua limbi din acest spatiu (una fiind neaparat cea oficiala a UE, cand se va decide asa ceva, alta inca vreo limba latina) - pe locul II, apoi ar veni ucraineana, rusa si alte limbi minoritare de la noi.

Si inca ceva, in Europa inca ne mai considera rusi, nu romani. Daca nu vom cere retragerea rusilor din regiune, vom si tratati anume ca rusi de catre UE, OSCE si alte irganizatii de astea. Ca ei acolo nu se prea descurca in istoria si cultura noastra. Ei inca invata multe lucruri dupa manuale editate in perioada razboiului rece.

Marinarul
03-10-2005, 09:01 AM
Absolut corect, Brudex.
Un var de al meu care a facut practica de doctorat in Italia timp de vre-o luna de zile mi-a povestit cazuri la care iti vine sa urli.
Ii povestea italianului-stapanului casei, ca suntem romani si vorbim romana, iar el radea in hohote si zicea ca si pe la ei sunt minoritati nationale, dar ei nu tipa ca sunt poporul bastinas!!!
Majoritatea site-urilor .md sunt in limba rusa, practic toti lucratorii ambasadelor daca nu sunt rusi, apoi vorbesc toti ruseste, OSCE si alte structuri europene au de afacere sau cu Moscova sau cu aceeasi rusi din Chisinau, Tiraspol etc.
Degradarea limbii incepe de la urmatoarele:
"Eu beu, putan, cate putan..."
"Bunica bate doba..."
"Casa mare..."
Ma iertati Dlor, daca primii oameni in stat sustin o astfel de cultura pocita a limbii - nici o data nu vom ajunge la prioritatea limbii romane!
Eu cred ca toate acestea se fac intentionat - aprecierile inculturii!
Deoarece un popor necarturar este foarte usor de manipulat!
Asta o inteleg foarte bine comunistii si ei vor pleda in continuare pentru debilizarea de mai departe a populatiei intregi pentru mentinerea la putere!
LIMBA ROMANA ARE NEVOIE DE O URGENTA PENTRU TRATAMENT!
Daca nu, riscam sa ne balbaim inca multa-multa vreme!
Numai PPCD pledeaza pentru valorile noastre nationale, in rest toti umbla ca sarpele, evitand sa declare intentiile lor in privinta limbii!

ROCKA
03-10-2005, 03:41 PM
people......cum se poate ca rushii care traiesc pe teritoriul nostru sa ne faca observatie ca cica "Ea ne ponimaiu...gavari po celaveschi"....eu zic ca moldovenii (romanii) sunt de vina ca s-a ajuns la asa ceva! ei trebuiau sa vorbeasca cu ei in romana...eu intleg ca unii nu prea inteleg limba...dar daca EI au hotarit sa traiasca aici fii bun shi invatz-o!!!! Gresheala mare a fost ca noi le-am permis prea multe lor...shi iata ca ei se urca acum in cap!!!! :zzz: :zzz: :zzz:

brudex
03-10-2005, 03:49 PM
Nu numai in Italia e asa. Pot sa povestesc cazuri concrete, cum gestioneaza localnicii problema limbii materne in diferite tari din Europa. Esti binevenit sa vorbesti engleza, franceza, germana, rusa, orice limba stii, daca cumperi, esti turist (deci tot aduci bani in tara) sau esti in tara respectiva in interes de serviciu. Daca insa pretinzi la mai mult, nici nu sta de vorba cu tine cineva, daca nu stii limba oficiala. Trebuie sa te descurci cum poti, sa platesti cursuri suplimentare, dar sa le inveti limba. Si asta in UE, unde toti pretind ca ambitiile nationale sunt ceva desuet. Si ei nu sunt numiti nationalisti pentru atitudinea asta. Nationalisti in Europa is numiti numai cei care cer expulzarea strainilor, propaga ura fata de straini si discriminarea pe criterii de rasa, nationalitate etc.

Marinarul
03-11-2005, 09:39 AM
Eu nu sunt nationalist, si singele meu este amestecatura de singe roman si ukrainean, insa limbi straine am invatat, dintre care rusa o stiu la perfectie, iar engleza - sunt pe la capat de studii.
Cum de eu am putut sa invat doua limbi (una dintre care neimpus de nimeni), iar alolingvii nu au invatat-o pe a noastra!
Este corect - noi insine suntem de vina! Suntem, de fapt, uneori lasi!
Sa vedeti cu ce ifose si ura se uita alolingvii la noi cind vorbim romaneste! Si iata aici - basarabeanului incepe sa i se refaca sentimentul de rob si umilinta(vina, este clar, e a celor 50 de ani de asuprire)! Si astfel, numai in cateva secunde romanii incep a palavragi in limba rusa!
De fapt, limba rusa la noi in tara iti da multe avantaje:
1.Majoritatea firmelor si companiilor din republica angajeaza stiutori de limba rusa.
2.Ambasadele - sunt pline de rusi.
3.Nici structurile de stat nu prea sunt satisfacute de fluxul de stiutori de romana, deoarece toata aramata de sefi ai structurilor de stat stiu limba lui Stratan.
4.Majoritatea filmelor, muzicii navalesc in limba rusa.
5.Limba rusa este protejata prin lege!!!
Cate argumente se pot aduce? Iar bursele oferite gratis de Romania sunt forfecate de conducere!
Tre sa vorbim despre limba romana, cea rusa si asa este in capul mesei!

brudex
03-11-2005, 08:08 PM
Marinare, eu nici n-am spus ca esti nationalist. Venise vorba pur si simplu despre problema limbii, iar la noi daca vorbesti romaneste cu rusii ti se spune nationalist... :(

imported_lucia
03-11-2005, 09:14 PM
..scrisesm acum doi ani tot pe-aici..pe forum...ca in orashu asta (Chishinau) capitala Moldovei, nu ai unde sa privveshti un film in romana....avem maare (ne) norok de Odeon, mai ruleaza cate un film cu subtitre in romana, de gala filmului romanesc sau francez.... shi mai avem nofoc shi de Cinema Club cu cele citeva locushoare..... in rest, e jaleee......

dankat23
03-12-2005, 12:11 AM
Eu habar n-aveam ca atat de rau stau lucrurile in Moldova; adica intr-o tara in care limba moldoveneasca (ma rog, romana) este limba oficiala, vorbita de o populatie majoritara, sunt 2 cinematografe cu subtitrare in romana!!!!!!!!

Dar librarii cu carti in romaneste sunt pe acolo? Posturile TV in ce limba emit? Radiourile? Produsele din magazine sunt in romaneste/ruseste?

DIn pacate si in Romania dintr-o anumita nesimtire si necunoastere basarabenii mai sunt numiti rusi. Este drept ca multe se trage de la nume, care sunt extrem de rusificate (cel mai frecvent auzi Vitalie, Tania, Oxana, Olga, Oleg). Ar mai fi un lucru: dintre locuitorii Moldovei ce ajung prin Romania, nu toti sunt romani, iar ucrainienii sau rusii vorbesc fluent romaneste, desigur cu accentul acela specific. Ii prinzi doar daca discutia se incinge sau daca esti atent la gramatica, care scartaie. Si sa nu va imaginati ca rusii/ucrainienii care se stabilesc pe aici nu se declara moldoveni de etnie romana. Numai ca aici nu vorbesc decat in familie ruseste, altfel nimeni nu i-ar intelege. Cred ca am mai zis, cunosc cateva familii (poate vreo 10) care s-au stabilit in Romania: moldovenii dupa un-doi vorbeasc romaneste, si mai mult isi adapteaza graiul la dialectul local (sunt hazosi moldovenii care se stabilesc in Ardeal, caci adopta stilul taragat de pronuntie, tipic regiunii, insa vorbesc la el de mult ca orice moldovean). Oricum rusofonii raman pentru totdeauna cu un accent ciudat.

O intrebare: Pavel Stratan a impresionat prin stilul muzical in Romania. Insa am o intrebare: limba pe care o vorbeste este foarte dubioasa - nici nu mi se pare ca foloseste cuvinte rusesti, insa nici romaneste nu suna. L-am vazut la TV, si un oltean mai sugubat l-a rugat sa traduca in romana, el a replicat ca foloseste un dialect de Chisinau. Este adevarat ca asa se vorbeste la Chisinau, caci el cand prin interviuri vorbeste foarte bine romaneste?

Doomie
03-12-2005, 12:20 AM
Eu habar n-aveam ca atat de rau stau lucrurile in Moldova; adica intr-o tara in care limba moldoveneasca (ma rog, romana) este limba oficiala, vorbita de o populatie majoritara, sunt 2 cinematografe cu subtitrare in romana!!!!!!!!

Asta este din cauza ca oamenii de afaceri sunt in majoritate rusi si ei "controleaza" chestii ca cinematografe, samd.

Dar librarii cu carti in romaneste sunt pe acolo?

Da, o sumedenie

Posturile TV in ce limba emit?

Juma-juma.

Radiourile?

Majoritatea sunt rusesti.

Produsele din magazine sunt in romaneste/ruseste?

Ambele, de obicei.

O intrebare: Pavel Stratan a impresionat prin stilul muzical in Romania. Insa am o intrebare: limba pe care o vorbeste este foarte dubioasa - nici nu mi se pare ca foloseste cuvinte rusesti, insa nici romaneste nu suna. L-am vazut la TV, si un oltean mai sugubat l-a rugat sa traduca in romana, el a replicat ca foloseste un dialect de Chisinau. Este adevarat ca asa se vorbeste la Chisinau, caci el cand prin interviuri vorbeste foarte bine romaneste?

Stratan are un accent un pic artificial, dar destul de apropiat de modul in care se vorbeste in R. Moldova in general. Oricum, diferentele de accent intre moldovenii din Chisinau si cei din "provincie" sunt minore, dupa parerea mea.

Artificiala este si lipsa aproape totala a rusismelor. Nimeni nu vorbeste in RM cu asa accent si fara de rusisme (de obicei oamenii sau vorbesc foarte corect si cu accent "romanesc" :) sau o trag pe "moldoveneste" cu rusisme).

Doomie
03-12-2005, 12:22 AM
si Stratan nu are o romana chiar atit de corecta. Intr-un interviu la BBC a facut zeci de greseli de gramatica. Romana lui e insa mult mai buna ca cea a majoritatii basarabenilor...

Marinarul
03-14-2005, 11:08 AM
L-am auzit ieri pe Stratan cu "M-am nascut de ziua mea..."!
La Prima TV!
Trag unele concluzii:
- romanii de peste Prus si in continuare ne socot niste tigani-lautari si niste ciobeni-vacari cu "cufaici" si "cusme" rusesti in cap!
- Romania are interesele ei de aderare la UE si nu prea are chef sa se puna anti-Rusia (chiar din considerente de gaz!);
- Ukraina deja are "planul ei special de reglare a conflictului Transnistrean"! Oare ce o fi insemnand asta? Pare-se jocurile de-a revolutia s-au terminat si a intrat in lupta artileria grea - gazul, metalele, petrolul Rusie etc!
Fiti pe pace, inca multe decenii limba rusa va fi la noi de "comunicare"! O data ce suntem un stat "multinational", 1/3 din care vorbeste limba de comunicare, iar din 2/3 ramase doar vre-o 20-30 la suta sunt vorbitori de limba romana, este nevoie de CEL PUTIN 2 GENERATII DE VORBITORI DE LIMBA ROMANA (nu moldoveneasca) ca sa se poata vorbi despre o limba de comunicare si oficiala! Pana atunci - vom comunica ca surdomutii - eu in romana - el in rusa, pana la nesfarsit!..
Receptionez 56 canale TV de la Compania MOLDO-AMERICANA SUN-TV, dintre care:
- canale speciale de sport: 4 - IN LIMBA RUSA, 1 - IN GERMANA, 1 - IN SPANIOLA! NICI UNUL IN LIMBA ROMANA!
- canale stiintifico-distractive(gen Discovery etc): 4 - TOATE IN LIMBA RUSA(exceptie - doua cu subtitre romanesti)!
- canale muzicale: 1 - IN RUSA! 1 - IN ROMANA! 2- IN ENGLEZA!
- canale de stiri: 1 CNN - IN ENGLEZA, 1 EURONEWS - IN RUSA! 1 National 24 ore - ROMANA!
- canale speciale de filme: doar 1 AXN - in Engleza cu subtitre romanesti! ! ACASA - romanesc(seriale)! 3(HBO,Nase kino si Mir Kino) - IN RUSESTE!
- canale desene animate: 1 - Engleza! 1 - Romaneste! 1 - RUSESTE!
- canale straine: 1 - GERMAN! 1 - SPANIOL! 1 - ITALIAN! 1 - TURCESC! 1 - FRANCEZ!
- canale romanesti de peste PRUT: 6!
- canale romanesti de dincoace de Prut: 3 - 2 mixte moldo-romane(TVM1 si EuroTV) si 1 - rusesc(NIT)!
- canal de moda: 1 - ENGLEZ!
- canale Ukrainene: 2 mixte ruso-ukrainene!
- Pare-se raman 15 CANALE RUSESTI!
Totalul:
Internationale: 10! - 18%
Ukrainene(MIXTE!) 2! - 4%
Romanesti (MIXTE!) 7!(inclusiv cu subtitre)-12%
Romanesti 10! - 18%
Rusesti 27! - 48%
Acum, daca le adunam pe cele mixte - avem peste 50 la suta pentru interesele unei 1/3 din populatie!
Daca scoatem canalele internationale de alte limbi decat cele vorbite la noi, atunci avem 20 la suta canale romanesti pure pentru 2/3 din populatie si 80 la suta pentru 1/3!!!
Cum va place statistica limbii ruse?
La celelalte companii situatia este aceeasi, daca nu mai rea!
Despre radiou nici nu doresc sa vorbesc!
Cat despre ziare - mai bine tac!
LIMBA RUSA A LUI TOLSTOI SI PUSCHIN E FRUMOASA - LA EA ACASA!
NOI AVEM NEVOIE DE LIMBA ROMANA A LUI EMINESCU SI CARAGIALE - TOT LA EA ACASA!
Ce facem cu limba rusa? Ii zicem multumesc pentru cultura si cunostinte, dar s-a cam intarziat prin ospeti! Tre sa-i facem o petrecere si un adio pe cinste! Numai dupa aceea vom fi stimati ca etnie si natiune

dnd
03-14-2005, 09:11 PM
L-am auzit ieri pe Stratan cu "M-am nascut de ziua mea..."!
La Prima TV!
Trag unele concluzii:
- romanii de peste Prus si in continuare ne socot niste tigani-lautari si niste ciobeni-vacari cu "cufaici" si "cusme" rusesti in cap!

tigani lautari, iti dai seama ce spui?! ei cu manelele lor si toata prostia din zona asta si tu spui asta? Imi pare rau sa crezi asta! Oare de ce Pavel Stratan este apreciat in Romania? Lumea se duce la concertele lui.

Doomie
03-14-2005, 09:47 PM
Marinarule, eu cred ca tu suferi un pic de paranoie. Lasa-l in pace pe Stratan ca nu a gresit nimic omul cu cintecele sale. Si nici romanii nu ne considera "tigani-lautari" (asta e o gogomanie mai mare ca tine).

dankat23
03-14-2005, 10:37 PM
Chiar nu e adevarata presupunerea asta; au contraire, in Romania se canta niste genuri manelisto-lautaresti ce nici nu se pot compara cu Pavel Stratan. Nu am auzit nici un roman sa sustina o gogomanie ca asta.

Peste Prut se zice subtitrari-subtitrare; la voi de ce se zice subtitre?

Doomie
03-14-2005, 10:48 PM
Pentru ca asa e in rusa. E un rusism ca si multe altele.

Marinarul
03-15-2005, 01:21 PM
Cer scuze, Doomie, putin exaltat!
A fost putin abatere de la o tema mai veche - cu Bucurestiul!
In orice caz, nu e nimic rau in a-i critica putin pe confrati!
Suntem primiti asa cum suntem, dar asta nu inseamna ca toata vina e a noastra!
Timp de acesti ani de zile Romania s-a tinut sau distantat sau a replicat, asa, pe ici-colea! Deoarece a avut nevoie azi de una, aici incurca Moldova, maine de alta, Moldova sa mai rabde, cine naiba stie ce va mai fi, iarasi vom rabda!
Priviti cum sunt aparati americanii din toata lumea de catre stat, ba chiar si rusii de catre Rusia! Atunci, noi cu ce suntem mai rai!
Si de ce, ma rog, eu, avand rude in jumatate de Europa(de nevoie, e clar) tre sa astept vre-o 3-4 ani de zile pentru a-mi redobandi cetatenia romana, iar jumatate din alolingvi(cunoscuti de ai mei foarte multi) care nici o iota nu stiu a lega romaneste, se primbla cu pasapoarte romanesti in tot UE? Eu nu am fost agent KGB, nu am nimic contra statului Roman, limba romana o stiu, pare-se binisor, sunt din romani de cand haul si paraul, si nu pot sa-mi redobandesc drepturile pentru a-mi vedea rudele, nu pentru a face business si parale?
Statul roman tre sa-si spuna o data si pentru totdeauna opinia ferma despre starea romanilor de peste Prut, daca ii mai socoate romani, iar daca nu - atunci la putere vor veni alde BMD, Patri-Rodina, care ne vor baga limba rusa nu pe gat, ci ne vor baga-o in stomac, vor scoate-o si iar vor baga-o!
Iata despre ce am vrut sa spun, poate m-am exprimat cam aiurea, da asta e! In orice caz, sorry...

Sfinx
03-15-2005, 01:49 PM
Marinarule, in primul rand vreau sa-ti spun ca ma bucur ca, in cele din urma, ti-ai indreptat corabia in directia cea buna. Ultimele tale mesaje dovedesc luciditate si o buna intelegere a fenomenelor politice care au loc in (si in legatura cu) ex-RSSM.
Acum, ca sa fiu un pic rautacios, la criticile tale la adresa Romaniei ti-as raspunde ca - din pacate - cei mai multi dintre basarabeni se considera "maldaveni da' nu romani", voteaza cu partide romanofobe, il aproba pe Voronin atunci cand acesta declara ca Romania este ultimul imperiu din Europa sau ca URSS a eliberat Basarabia in 1940 de sub ocupatia romaneasca sau ca Romania se amesteca grosolan in treburile interne ale ex-RSSM (inclusiv prin bursele de studiu si prin acordarea cetateniei) etc. etc. Si atunci de ce-ar trebui ca statul roman sa faca exces de zel in sprijinirea basarabenilor?
Dar, la modul serios vorbind, Romania ar putea si de fapt trebuie sa faca mult mai multe pentru romanii basarabeni, si nu numai in privinta cetateniei. Cred ca noua putere a si inceput deja sa faca unele lucruri in aceasta directie, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.

dnd
03-15-2005, 01:51 PM
tre sa astept vre-o 3-4 ani de zile pentru a-mi redobandi cetatenia romana, iar jumatate din alolingvi(cunoscuti de ai mei foarte multi) care nici o iota nu stiu a lega romaneste, se primbla cu pasapoarte romanesti in tot UE? Eu nu am fost agent KGB, nu am nimic contra statului Roman, limba romana o stiu, pare-se binisor, sunt din romani de cand haul si paraul, si nu pot sa-mi redobandesc drepturile pentru a-mi vedea rudele, nu pentru a face business si parale?

da cum crezi? rusii primii si-au facut pasapoarte atunci cand tu stateai si spuneai ca n-ai nevoie de el, ei primii erau la ambasada, atunci cand era posibil de facut repede si fara a sti limba romana...haha si tot din cauza lor Romania a fost nevoita ca pe parcursul anilor sa inaspreasca posibilitatea de a avea pasaport, acum trebuie sa astepti ani de zile...

Agent-007
03-15-2005, 09:33 PM
Cred ca am mai zis, cunosc cateva familii (poate vreo 10) care s-au stabilit in Romania: moldovenii dupa un-doi vorbeasc romaneste, si mai mult isi adapteaza graiul la dialectul local (sunt hazosi moldovenii care se stabilesc in Ardeal, caci adopta stilul taragat de pronuntie, tipic regiunii, insa vorbesc la el de mult ca orice moldovean). Oricum rusofonii raman pentru totdeauna cu un accent ciudat.

ma enerveaza moldovenii din MD care incearca sa vorbeasca cu accentul tziganesc din RO... aveti un accent foarte ciudat si e o prostie sa incerci sa-l copii ... lingaii de romishi din MD lasa-i sa se care in Romania pentru totdeauna

Sfinx
03-15-2005, 11:30 PM
Cred ca am mai zis, cunosc cateva familii (poate vreo 10) care s-au stabilit in Romania: moldovenii dupa un-doi vorbeasc romaneste, si mai mult isi adapteaza graiul la dialectul local (sunt hazosi moldovenii care se stabilesc in Ardeal, caci adopta stilul taragat de pronuntie, tipic regiunii, insa vorbesc la el de mult ca orice moldovean). Oricum rusofonii raman pentru totdeauna cu un accent ciudat.

ma enerveaza moldovenii din MD care incearca sa vorbeasca cu accentul tziganesc din RO... aveti un accent foarte ciudat si e o prostie sa incerci sa-l copii ... lingaii de romishi din MD lasa-i sa se care in Romania pentru totdeauna

Si daca MD se va cara cu tot cu oameni si cu teritoriu acolo unde i-e locul, adica in RO, tu ce-ai sa faci? Te cari la Moscova?

dankat23
03-16-2005, 01:51 AM
lasa sa ramanem noi tiganii cu ROmania si voi cu Basarabia...pana la urma loc in Romania pentru romanii de dincolo de Prut mai este;

dupa ce ca 50 de ani ne-ati stat in cap si ati muls statul roman (si nu numai) cu nerusinare tipic imperialist-tarist-bolsevica, acum se declara nemultumiti de accentul tiganesc din Romania. Extraordinar. Du-te si bea un pahar cu apa rece poate iti trece romanofobia.

Duceti-va baieti prin Caucaz/Cecenia si mai investigati problema.
Nu le mai ajunge rusilor Europa asta. Sa se extinda in China, Mongolia, loc este destul pentru vaporii de vodca.

Ce nesimtire! S-a trezit cultura si civilizatia alcoolului de la Moscova si nu avea loc de Romania. Vax!!!!

Asa ca de incheiere: pana la urma cu comunismul vostru nenorocit tarile din Europa de Est tot au iesit la liman si traiesc de o mie de ori mai bine decat taranul rus. Asa ca nu pot decat sa va zic, nashpa baieti.
Rai ati fost dar rau o sa ajungeti!!!!!!!!!!

Marinarul
03-16-2005, 08:49 AM
Dnd, cat despre randurile rusilor la ambasade! Pai le convenea de minune si lucratorilor de la ambasade, si functionarilor romani, care luau spaga pentru a face cetatenie "veridica" mai iute. Iar eu ma ocupam de treburi interne, daca doresti, caci rusii faceau ravagii si ura intre maluri de prut, iar singuri isi faceau pasapoarte romanesti. Eu nu am scapat, practic, nici o iesire in PMN, creazand cu inversunare ca lupt pentru intregirea tarii si un trai in familia mea natala. Dar vad, ca strainii cu ajutorul fratilor mei de peste Prut(evident si cu ajutorul agro-comunistilor de la noi) s-au facut boieri in Europa cu pasapoarte pentru care am riscat noi.
Si acum romanul ma invinueste, ca cica, la ce dracu te-ai gandit atunci?
Lasati-o mai moale, baieti! Nu fiti atat de duri in tara voastra, ati cedat partea aceasta de pamant (cu voie sau fara voie, asta e alta treaba!), iar acum, vazand ce dezastru au facut rusii din noi, va tineti cu nasul pe sus!
Eu nu ma plang de nimic in Basarabia (necatand la faptul ca uneori iti vine sa iei lumea in cap), dar conditiile de trai intr-o familie(daca ea se socoate familie) ar trebui sa se stabilieasca in comun si cu ajutorul tuturor!
Eu nu am venit sa cer o bucata de paine de peste Prut, doresc doar sa ma ajute statul Roman pentru a-mi putea vizita rudele! De ce pe ala cu ban lung de neam tataro-mongol la oplosit, iar pe mine, daca ma socoate frate, ma tine in tinda?
Mai lasati la o parte filozofia asta de "frate mai mare" ca am mai avut unul timp de peste 50 de ani! Ajutorul la nevoie conteaza, iar cand deja va fi bine, atunci nevoile nu se prea ovserva.

Agent-007
03-16-2005, 02:40 PM
dupa ce ca 50 de ani ne-ati stat in cap si ati muls statul roman (si nu numai) cu nerusinare tipic imperialist-tarist-bolsevica, acum se declara nemultumiti de accentul tiganesc din Romania.

e treaba mea daca-mi place sau nu accentul vostru tziganesc... eu vorbeam despre acei originari din MD care niste snobi fiind, incearca sa vorbeasca ca voi
Cit despre statul roman sau daca am "muls" noi ceva de la voi. Gindeste-te mai bine ca voi romishii ati "muls" Moldova dintre Carpati si Prut, ati tziganizat-o si infectat-o cu oltenii si muntenii vostri. Cu 200 de ani in urma Moldova dintre munti si prut era inca a noastra a moldovenilor.
Cit despre snobii din MD care incearca sa va copie accentul: lasa-i sa se care in Romania printre voi, turcalanilor.

ROCKA
03-16-2005, 02:41 PM
dankat23 a scris:

dupa ce ca 50 de ani ne-ati stat in cap si ati muls statul roman (si nu numai) cu nerusinare tipic imperialist-tarist-bolsevica, acum se declara nemultumiti de accentul tiganesc din Romania.

noi nu am stat in capul nimanui... istoria nu am inventat-o noi, soarta celor din basarabia a fost condusa de marile puteri....atunci cind zici ca cineva a smuls statul roman te referi la rusii (bolshevicii) care ne-au condus?
eu zic ca nu trebuie sa te exprimi in asha masura despre romanii de aici, doar din cauza ca un oarecare Agent-007 te-a atacat! :wink:

Agent-007 a scris:

nu mi se pare deloc ca romanii din Romania sa aiba un accent ciudat, mai de graba moldovenii par penibili atunci cand se forteaza sa vorbeasca corect romaneshte :wink:

noi trebuie sa vorbim natural romaneste ceea ce pare ireal :zzz:

Marinarul
03-16-2005, 03:11 PM
Bond-ule! Moldovenismul deja a dat roade la noi in Basarabia timp de peste 50 de ani!
Vezi care e rezultatul?
Niste presupusi demnitari (cu studii superioare!) care de abea impleticesc limba in gura scotand ca cu carligul 2-3 cuvinte, poticnindu-se mai dihai decat un taran cu 4 clase din Romania! Pai au am un coleg - bulgar, tatal caruia vorbeste o romana perfecta, poezii de ale lui Eminescu, pa care nici nu le stim, acest om a trecur doar 3,5 clase la romani! Sa-l pui fata-n fata cu Voronin, ca de ceilalti ortaci ai lui nici nu vorbesc, pai se face de ras in cateva clipe! Si cum vine asta cu "cea mai buna scoala din lume" (acea sovietica, desigur)!
De aia si sunt basarabenii prosti, ca au invatat scoala moldo-ruseasca - si nici romana, nici rusa nu o cunosc! Eu cred ca asta s-a facut intentionat pentru a pune natiunea "fratelui mai mare" cu un pas inaintea oricaror bastinasi!
Si de asta avem ce avem: sefi rusi sau moldo-rusi, si romani la sapa si balega!
Toata lumea tre sa inteleaga ca o limba romaneasca cunoscuta la perfectie de basarabeni si impusa prin lege in stat este prosperitatea poporului nostru! Atat timp cat rusa va fi de comunicare, sansele basarabenilor sunt nule!
De ce nu intelege lumea, ca noi genetic suntem mai lesne predispusi de a invata romana decat rusa!
La armata sovietica toti nestiutorii de limba rusa erau numiti "tupye", am trecut asta pe pielea mea, necatand la faptul ca multor rusi le dadeam peste nas si la gramatica rusa si la vorbire! Noi vorbeam ruseste, dar gandeam romaneste - si asta ne trada! Poti sa te socoti ce vrei, rus oricum nu vei fi!
Si inca una, despre accent.
Prin vorba agentului vad ca-i place accentul transnistrean, gen "si fasi, undi ti dusi, serbi siapa in siaun etc". Sau santistii: "santi an si ma duc, santi an si fac etc".
Cand am auzit astfel de vorbe intre oameni maturi (in raioanele Slobozia si Ribnita) inca pe vremurile sovietice, am ramas socat timp de vre-o cateva luni. Iar acum cand ii aud, ma apuca damblaua.
Si in final, desertul. Poate v-am mai scris...
Am studiat la serviciu o adeverinta de nastere a unui colaborator, emisa in Ribnita in anul 1944 (bilingva inca atunci). Va insir cateva perle fara comentarii(evident ca si moldoveneste era scris cu chirilica):
1.Deni rojdenia rebenca ... 1.Dziua di nasteri a coptiilului
2.Comissariat Vnutrennih Del ... 2.Comisariatul Trediilor Dinnuntru
Pe crucea mea! Mai departe - ne-am tavalit pe jos de ras cu colegii vre-o cateva ore.
Apoi, cu trediile dinnuntru - eu astfel de accente le socot ca niste maraituri de maimute, si atat.
Asa, ca 007, te consolez, si atat.

Sfinx
03-16-2005, 03:44 PM
Gindeste-te mai bine ca voi romishii ati "muls" Moldova dintre Carpati si Prut, ati tziganizat-o si infectat-o cu oltenii si muntenii vostri.

Observati ca agentul sovietic 007 ii depaseste in neghiobie si romanofobie chiar si pe mentorii sai, Stalin si Stati. A fost spalat pe creier, probabil, cu peria de sarma!

Cu 200 de ani in urma Moldova dintre munti si prut era inca a noastra a moldovenilor.

Cu 200 de ani in urma in Moldova dintre Prut si Nistru nu era urma de rus, iar toti moldovenii stiau bine - asa cum au dovedit scrierile cronicarilor vremii - ca ei sunt de acelasi neam cu romanii munteni si cu cei ardeleni.

Cit despre snobii din MD care incearca sa va copie accentul: lasa-i sa se care in Romania printre voi, turcalanilor.

Tinand cont ca accentul tau "maldavinesc" nu-i altceva decat rezultatul rusificarii fortate, cred ca mai bine ar fi sa te cari tu in Rusia, sau macar in mica uniune sovietica, Transnistria.

ROCKA
03-16-2005, 06:16 PM
Agent-007 a scris:
eu vorbeam despre acei originari din MD care niste snobi fiind, incearca sa vorbeasca ca voi
bine ca incearca sa vorbeasca...doar sa nu sa se forteze prea tare :wink: :lol: in rest e un progres

Agent-007 a scris:
care este problema ta? de ce orientare sau culoare esti? daca intzelegi ce vreau sa zic.....tu cite clase ai trecut ca aberezi asha?! :lol:
daca ceva nu-ti convine, nimeni nu te obliga sa stai aici shi sa iroseshti aerul in zadar. :wtf:

dankat23
03-16-2005, 06:24 PM
Pana una alta, noi, pitic rus ce esti, romanii tigani, turcaleti, munteni, olteni si transilvaneni nu vorbim limba rusa, in schimb matale agent 007, observ ca ne vorbesti limba sau cumva ai si pasaport romanesc ca sa te plimbi prin europa fara vize, caci mama Rosia nu poate sa asigure un asa tratament pentru fiii ei!

pentru Rocka: apostrofarile de mai sus erau pentru rusi, in nici un caz pentru romani!

dnd
03-16-2005, 06:37 PM
am sters ceea ce am scris...uitasem de acest mesaj...
Rog toti participantii sa se abtina de la a raspunde mesajelor plasate de "Han Solo" alias Radu Midrigan. Persoana respectiva a incalcat de nenumarate ori regulamentul forumului prin mesajele sale incitante la ura si violenta. Participarea sa la acest forum este interzisa. Toate mesajele vor fi sterse.

Moderatorul.

ROCKA
03-16-2005, 06:40 PM
mersi pentru claritate :ciupos:

iar persoanelor de gen Agent-007 nu trebuie sa le dam prea mare importantza, ca anume din cauza lor am ajuns unde am ajuns acum....
:wink: :roll:

Agent-007
03-17-2005, 03:28 PM
Pana una alta, noi, pitic rus ce esti, romanii tigani, turcaleti, munteni, olteni si transilvaneni nu vorbim limba rusa, in schimb matale agent 007, observ ca ne vorbesti limba

eu spre deosebire de tine, maimutoi cu 8 clase ce esti, gindesc in 3 limbi si cunosc si a patra limba
logica de fier a lui dankat: cui nu-i place accentul tzigano-oltenesc, acela e rus :lol:
si vorbeam despre moldovenii snobi care ajungind in romania se straduie sa vorbeasca ca voi, atit. Iar cu tine n-am absolut nimica, caci vad ca esti turc

lia
03-17-2005, 04:38 PM
Moldovenii din RM care ajung in Romania, nu au decât să vorbească corect gramatical, accentul moldovenesc (şi chiar nici cel rusesc) nu este privit rău, dimpotrivă, popularitatea unor a ca Pavel Stratan, faptul că sunt basarabeni care au devenit diplomaţi şi angajaţi ai Guvernului României arată că românii din Ţară sunt destul de toleranţi cu accentul nostru şi cu ideea de a-i accepta pe basarabenii "noi", veniţi recent (nu doar pe refugiaţii din 40). Problema e că unii basarabeni plecaţi la studii în România nu prea fac faţă exigenţelor academice, se adaptează cu dificultate la rigorile unui comportament civilizat, se droghează, fac trafic de droguri, de ţigări etc. Asta e mai greu de acceptat, desigur... Tu, de exemplu, Radule, de ce nu ţi-ai terminat studiile la Iaşi? :)

Că românii sunt diferiţi de ţigani ştii şi tu, dar vad că preferi să reînnoieşti certurile pe acest forum. Atitudinea rasistă pe care o afişezi (cu ce e mai rău accentul ţigănesc de exemplu, decât cel rusesc? Nu tot accent străin este?) te recomandă ca pe un provincial fără prea multă educaţie. Or, şi în România există xenofobie, dar tu întreci orice imaginaţie la acest capitol. Nici nu mă mir că nu te-ai putut integra în Ţară şi ai fugit la mama acasă. ;)

Agent-007
03-17-2005, 07:32 PM
vad ca a revenit pe forum liutza-vacutza :)

Marinarul
03-18-2005, 09:00 AM
Aberatiile lui 007 seamana cu politica dusa de hoholul ala de pe vremuri, care batea in fata intregii lumi cu pantoful in tribuna si spunea "imperialismului mondial" ca el o sa le arate, mama lor de...
Vad ca le-a aratat, de s-a rupt in fund. Umbla popoare de milioane behaind si ragand de foame dupa demonstrarea ambitiilor lui Hrusciov si ceilalti.
Suntem in mocirla pana la gat, vorbim o limba care nici intr-un manual nu e, nici o stiimta si un invatamant normal nu poti face cu aceasta limba, nimeni in lume n-o stie si nimic roade nu a dat! Iar unii din noi vorbesc de snobism! Debilism si tampenie - iata la asta s-a ajuns cu accentul "moldovinesc"!
"Hai si ni dam jios la coniushne, numa ci acolo ii tari opasno!"
"Ian dali in dracu uai pi Belii, ci ari o hopi tari jirnaia!"
Iata cateva perle auzite de mine personal in troleibuz. Va place acest accent moldovenesc?
Dupa parerea mea, accentul tiganesc este o capodopera pe linga moldo-rusismul asta!
Daca mai spune cineva de snobism, în cazul asta, ma tavalesc de ras!
Am de multe ori: cunosc limba lui Pushkin si Tolstoi, si imi place la ea acasa!
La mine acasa imi place cea romana - cu tot cu snobismul basarabenilor!

adrenalina
05-25-2006, 10:20 PM
deci, asta era iar o tematica interesanta pe vechiul forum... si cred ca foarte de actualitate sia cun, pentru multe lucruri nu s-au schimbat, chiar mai rau se tinde spre oficializarea ei... pe langa dezinteresul total fata de limba de stat in mass-media, publicitate, serviciile publice (taxi, magazine etc)

in plus, rusii au adoptata o noua moda de a se scuza pentru faptul neacceptabil de a nu cunoaste limba romana: eu inteleg tot, dar nu pot vorbi... mai indraznesc sa acuze si sistemul, de parca nu de la fratii lor se trage asta..

Robi
05-26-2006, 12:29 AM
Cinematografe cu subtitrare in rusa? Si inca se numeste Patria. E socant ca desi rusofonii au ramas doar 20% tot domina..cum?!?!?!?! Mai ales in Balti:
1. site DOAR in limba rusa
2. monitorul oficial al Primariei e DOAR in rusa
Exemple cred ca mai sunt...

adrenalina
05-26-2006, 12:32 AM
despre cinematografe... stiti ca s-a discutat in Parlament problema subtitrarilor in limba romana... si pana la urma au renuntat la idee pt ca mai marii cinematografelor, adica unicul... ca doar avem monopol... a spus ca este prea scump pt ei... si gata, s-a renuntat la idee... :(

Robi
05-26-2006, 02:48 PM
Ce **** **** **** de argument mai e si ala? Subtitrarile pot fi aduse din Romania... Ma indoeisc ca se vizioneaza alte filme in Moldova decat in Romania.
Sau ei vor subtitrare cu voce? ...

kraft_natasha
05-26-2006, 02:54 PM
in unele kazuri, mi se pare ka in rusa suna mai bine traducerea dekit in romana

Lanu
05-26-2006, 03:08 PM
in unele kazuri, mi se pare ka in rusa suna mai bine traducerea dekit in romana
Pentru cineva rusa-i pare că sună mai bine, altcineva preferă romna să-i cnte n ureche, mai sunt care recunosc doar originalul (cel mai des englez)... Eu am tic nervos cnd pun pe tracker/torrents un film bun n engleză (cu sau fără subtitre n romnă) şi apar o mulţime de moldoveni care imploră să li se dea filmul cu traducere n rusă. :macesc:

Juma de secol de rusificare şi deznaţioanlizare a dat roade extraordinare.
Mă doare. :trist:

kraft_natasha
05-26-2006, 03:16 PM
pe toti kred ka`i doare

kestia ku tracker/torrents e aiurea de tot... am luat de akolo "sindbad, legend of the 7 seas" dupa ce l`am vazut pe o caseta tradusa autorizat, de persoane in profesie din rusia

deci - mi se pare ka tradus in rusa suna kiar mai bine dekit in original [am citit scenariul], iar "faza" de pe tracker e o porkarie

GERULA
05-26-2006, 03:50 PM
pe toti kred ka`i doare

kestia ku tracker/torrents e aiurea de tot... am luat de akolo "sindbad, legend of the 7 seas" dupa ce l`am vazut pe o caseta tradusa autorizat, de persoane in profesie din rusia

deci - mi se pare ka tradus in rusa suna kiar mai bine dekit in original [am citit scenariul], iar "faza" de pe tracker e o porkarie

Scuze ca ma bag in vorba ,dar e mai mult decit amuzant ce pretinzi tu.Ce zici de faptul ca la un moment in viata sa Charlie Chaplin a participat la Londra la un concurs de sosii Charlie Chaplin si a iesit pe locul 3 ??!!! .Suna mai mult decit ridicol.Nu ???
Tie ti se pare mai bine in rusa pentru ca este ,probabil limba pe care o cunosti mai bine si pe care ,evident ,o preferi.

kraft_natasha
05-26-2006, 03:56 PM
Tie ti se pare mai bine in rusa pentru ca este ,probabil limba pe care o cunosti mai bine si pe care ,evident ,o preferi.
ba am probleme mari ku rusa... shi nu o prefer kiar delok, imi place in filme, nu vb in rusa nici makar ku vinzatoarele

GERULA
05-26-2006, 06:19 PM
ba am probleme mari ku rusa... shi nu o prefer kiar delok, imi place in filme, nu vb in rusa nici makar ku vinzatoarele

Curios....,probabil preferinta provine de undeva din subconstient...Ai vazut multe filme rusesti cind erai copil ???Eu unul prefer coloana sonora originala a filmului (sint mare amator de filme bune),indiferent in ce limba e,iar daca e intr-o limba pe care nu o cunosc atunci prefer subtitrarea in romana.

Dupa limba rusa nu ma omor nici eu ,dealtfel singurul film care pot sa spun ca-l urmaream cu mare placere in rusa era un desen animat cu un lup timpit care zicea mereu ZAIETZ !!! si care nici acum nu stiu ce inseamna.Altfel rusii au si ei filme foarte bune.

Sventlana
05-26-2006, 06:28 PM
gerula pastreaza-ti ideile preconcepute despre oameni pentru tine .Nu inteleg de ce vorbesti despre userul kraft_natasha ca si cind ai cunoaste respectiva persoana..nu strica sa mai asculti si ce spun ceilalti.

zeddo
05-26-2006, 06:42 PM
cine stie, de cand timp exista alin. (2), al art. 13, Titlul I, din Constitutia R.Moldova..imi zice cineva..ca nu retin sa fi existat acu 2-3 ani..am omis ceva???

adrenalina
05-26-2006, 08:04 PM
valabil si pt tine sventlana... ai ceva despus la tema sau duci lectii de morala?

GERULA
05-26-2006, 10:19 PM
gerula pastreaza-ti ideile preconcepute despre oameni pentru tine .Nu inteleg de ce vorbesti despre userul kraft_natasha ca si cind ai cunoaste respectiva persoana..nu strica sa mai asculti si ce spun ceilalti.

N-ar fi rau sa citesti mai atent,pe urma sa gindesti si dupa aia sa scrii.Daca faceai lucrurile in aceasta ordine ai fi remarcat urmatoarele:
1. Am spus PROBABIL deci nu am emis o judecata
2. Urmatoarea propozitie era o intrebare
Daca nici acum n-ai inteles i-ti fac un desen.

dixy
05-26-2006, 10:22 PM
Eu zic că limba rusă trebuie trecută ncet, ncet pe linie moartă. Aşa cum şcoala ardeleană a reformat limba romnă - a scos turcismele, rusismele, grecismele - tot aşa ar trebui scoase şi rusismele din limba "moldovenească". Zic moldovenească, pentru că n limba romnă nu se folosesc cuvinte ruseşti. Las' etnicii ruşi să folosească limba rusă. Voi sunteţ ruşi, cei care o folosiţi?

Sventlana
05-27-2006, 01:09 AM
dixy inteleg intr-o mare masura reformarea limbii(cea vorbita) cu rusisme din moldova ...dar cu ce a ajutat scoaterea cuvintelor de provenienta bulgareasca(erau mai multe decit cele de origine ruseasca) turca,greaca din limba romana?

dixy
05-27-2006, 01:18 AM
Svetlana: sunt un milion de motive pentru care cuvintele ruseşti nu-şi au locul n limba vorbită n Moldova. Unul dintre ele ar fi că limba romnă are propriile ei cuvinte.
Ct despre ntrebarea ta: ca limba să-şi păstreze specificul şi identitatea naţională. Crezi că dacă ruşii ar fi avut multe cuvinte romneşti n limba lor, nu le-ar fi scos?

groparu
05-27-2006, 01:48 AM
eu rusizme mai rarutz utilizez && cand o fac, e doar pentru a sublinia ceva (nu ca nu m-asi putea exprima in romana, insa exista persoane care vazand rusizmul mai bine vor intzelege);

referitor la limba rusa -- nu-mi pare rau ca o cunosc, insa prefer romana sa vorbesc :)

Sventlana
05-27-2006, 02:17 AM
eu sint impotriva rusizmelor amestecate cu limba romana ..in primul rind nu prea poti sa intelegi ce vrea sa spuna respectiva persoana..ori vorbeste ruseste ,ori romaneste