iris
04-16-2003, 03:09 PM
la noi in tara limba rusa "eto sila"... din pacate :-x
La noi prostia e la putere, de aia...
La noi prostia e la putere, de aia...
|
View Full Version : ce ne facem cu limba rusa? iris 04-16-2003, 03:09 PM la noi in tara limba rusa "eto sila"... din pacate :-x La noi prostia e la putere, de aia... IONIX 04-16-2003, 03:27 PM nu atit prostia, cit bespredelu din tara iris 04-16-2003, 03:30 PM nu atit prostia, cit bespredelu din tara Ba prostia - caci "pespredelu'", ca si rusismele care sufoca limba romana (iar unii nici nu se gandesc sa aiba grija de felul cum vorbesc) - toata sunt din cauza prostiei, care e in capul mesei la noi. IONIX 04-16-2003, 03:39 PM pai cum vrei daca unii oamenii s-au deprins toata viata sa vorbeasca ruseste iris 04-16-2003, 03:46 PM "Deprins"? Pai deprinsul are si deSprins - daca exista destula minte sa-ti dai seama in ce inseamna de fapt pentru viitorii tai copii fraza "la noi liba rusa - eto sila"... :( Filip Antonio 04-16-2003, 03:49 PM nu atit prostia, cit bespredelu din tara Ba prostia - caci "pespredelu'", ca si rusismele care sufoca limba romana (iar unii nici nu se gandesc sa aiba grija de felul cum vorbesc) - toata sunt din cauza prostiei, care e in capul mesei la noi. Si a spalarii pe creier practicata cu asiduitate dupa 1812 si mai ales dupa 1944. iris 04-16-2003, 03:55 PM nu atit prostia, cit bespredelu din tara Ba prostia - caci "pespredelu'", ca si rusismele care sufoca limba romana (iar unii nici nu se gandesc sa aiba grija de felul cum vorbesc) - toata sunt din cauza prostiei, care e in capul mesei la noi. Si a spalarii pe creier practicata cu asiduitate dupa 1812 si mai ales dupa 1944. Comportamentul acesta viciat de practicile totalitare are sansa sa re perpetueze la nesfarsit - tocmai aici ar trebui sa facem uz de ceva IQ - sa abandonam mentalitatea nostaligc-paternalista, si sa ne asumam niste responsabilitati... Dar, daca nu-i, nic Dumnezeu nu cere... :( Filip Antonio 04-16-2003, 03:57 PM nu atit prostia, cit bespredelu din tara Ba prostia - caci "pespredelu'", ca si rusismele care sufoca limba romana (iar unii nici nu se gandesc sa aiba grija de felul cum vorbesc) - toata sunt din cauza prostiei, care e in capul mesei la noi. Si a spalarii pe creier practicata cu asiduitate dupa 1812 si mai ales dupa 1944. Comportamentul acesta viciat de practicile totalitare are sansa sa re perpetueze la nesfarsit - tocmai aici ar trebui sa facem uz de ceva IQ - sa abandonam mentalitatea nostaligc-paternalista, si sa ne asumam niste responsabilitati... Dar, daca nu-i, nic Dumnezeu nu cere... :( Dupa opinia mea, Bastardostanul e pierdut pe vesnicie, tocmai din cauza acestei mentalitati. iris 04-16-2003, 04:25 PM nu atit prostia, cit bespredelu din tara Ba prostia - caci "pespredelu'", ca si rusismele care sufoca limba romana (iar unii nici nu se gandesc sa aiba grija de felul cum vorbesc) - toata sunt din cauza prostiei, care e in capul mesei la noi. Si a spalarii pe creier practicata cu asiduitate dupa 1812 si mai ales dupa 1944. Comportamentul acesta viciat de practicile totalitare are sansa sa re perpetueze la nesfarsit - tocmai aici ar trebui sa facem uz de ceva IQ - sa abandonam mentalitatea nostaligc-paternalista, si sa ne asumam niste responsabilitati... Dar, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere... :( Dupa opinia mea, Bastardostanul e pierdut pe vesnicie, tocmai din cauza acestei mentalitati. Esti deprimant... Este deprimant sa vezi ca tineri au o astfel de gandire! Imi vine sa caut sa raman la munci negre pe undeva, dupa ce-mi termin studiile.. IONIX 04-16-2003, 04:38 PM desprinsu este mai greu, mai ales in literatura de specialitate da la universitate avem de-aface cu dinsa o gramada :roll: iris 04-16-2003, 04:45 PM desprinsu este mai greu, mai ales in literatura de specialitate da la universitate avem de-aface cu dinsa o gramada :roll: Da tu faci numai ceea ce e usor? Corect... Pai, tocmai asta gasesc eu ca e deprimant! IONIX 04-16-2003, 04:50 PM limba rusa s-a implimentat in viata moldovenilor destul de bine, si este greu s-o lepezi cu una, cu doua... Filip Antonio 04-16-2003, 04:52 PM limba rusa s-a implimentat in viata moldovenilor destul de bine, si este greu s-o lepezi cu una, cu doua... Problema e ca multi nici nu vor s-o dez"implimenteze"... IONIX 04-16-2003, 05:02 PM da ce faci tu ca s-o dezimplimentezi??? sau spui vorbe goale trali-vali pe forum?? :wtf: Filip Antonio 04-16-2003, 05:05 PM da ce faci tu ca s-o dezimplimentezi??? sau spui vorbe goale trali-vali pe forum?? :wtf: Pai de exemplu atrag atentia cand se folosesc calcuri rusesti de genul "Necatand la aceea" sau "pana cand" sau folosirea gresita a verbelor de tipul "a implementa" (nu a "implimenta"). IONIX 04-16-2003, 05:08 PM ya v shoke :hehei: tre sa te duci la scoala sa fii prof de limba romana :demon: :confuz: iris 04-16-2003, 05:12 PM ya v shoke :hehei: tre sa te duci la scoala sa fii prof de limba romana :demon: :confuz: Nu numai profesorii de romana sunt responsabili de starea limbii romanii in Basarabaia, draga! Este responsabilitatea noastra a tuturor - e un bun pe care il impartim intre noi, si: " cum o pazim, asa o vom avea"! Filip Antonio 04-16-2003, 05:12 PM tre sa te duci la scoala sa fii prof de limba romana :demon: :confuz: Nu e treaba mea. Dar cand pe un forum frecventat de ceea ce se pretinde a fi viitoarea elita a Bastardostanului se foloseste o asemenea limba romana lamentabila, imi pot aduce o contributie modesta atragand atentia asupra unor greseli. IONIX 04-16-2003, 05:18 PM stii, omul deseori vede greselile altora, dar nu le vede pe ale sale. din pacate acesta este un minus foarte mare populatiei Moldovei, si nu numai. printre altele oamenii de la piatsa vorbesc in romana, pe cind cei de la magazine scumpe(ex. SunCity), saloane de comp, firme etc..... vorbesc in rusa iris 04-16-2003, 05:30 PM stii, omul deseori vede greselile altora, dar nu le vede pe ale sale. din pacate acesta este un minus foarte mare populatiei Moldovei, si nu numai. printre altele oamenii de la piatsa vorbesc in romana, pe cind cei de la magazine scumpe(ex. SunCity), saloane de comp, firme etc..... vorbesc in rusa Politica celui mai scump magazin se va "plia" dupa cerinta cumparatorului: important e ca NOI sa vorbim romaneste cu ei, sa nu-i lasam sa spuna ca "nu au invata romana, pentru ca nu simtit necesitattea de ao face"! Filip Antonio 04-16-2003, 05:32 PM stii, omul deseori vede greselile altora, dar nu le vede pe ale sale. din pacate acesta este un minus foarte mare populatiei Moldovei, si nu numai. printre altele oamenii de la piatsa vorbesc in romana, pe cind cei de la magazine scumpe(ex. SunCity), saloane de comp, firme etc..... vorbesc in rusa Politica celui mai scump magazin se va "plia" dupa cerinta cumparatorului: important e ca NOI sa vorbim romaneste cu ei, sa nu-i lasam sa spuna ca "nu au invata romana, pentru ca nu simtit necesitattea de ao face"! Cand vad privirile tampe ale multor vanzatori din Sun City care chipurile nu pricep romaneste si faptul ca la casa la supermarketul alimentar bonul e numai in ruseste, cumparatorii ar trebui sa protesteze. iris 04-16-2003, 05:35 PM stii, omul deseori vede greselile altora, dar nu le vede pe ale sale. din pacate acesta este un minus foarte mare populatiei Moldovei, si nu numai. printre altele oamenii de la piatsa vorbesc in romana, pe cind cei de la magazine scumpe(ex. SunCity), saloane de comp, firme etc..... vorbesc in rusa Politica celui mai scump magazin se va "plia" dupa cerinta cumparatorului: important e ca NOI sa vorbim romaneste cu ei, sa nu-i lasam sa spuna ca "nu au invata romana, pentru ca nu simtit necesitattea de ao face"! Cand vad privirile tampe ale multor vanzatori din Sun City care chipurile nu pricep romaneste si faptul ca la casa la supermarketul alimentar bonul e numai in ruseste, cumparatorii ar trebui sa protesteze. Bineinteles! Si e rusine sa pretindem ca "rusa s-a implementat". Ce suntem noi, un teren pe care sa pui orice buruiana sa creasca sau o societate de oameni vii? IONIX 04-16-2003, 05:39 PM of, daca ar fi oamenii tari de fapte cum voi de vorbe, am trai mai bine :hehei: :roll: Filip Antonio 04-16-2003, 05:41 PM of, daca ar fi oamenii tari de fapte cum voi de vorbe, am trai mai bine :hehei: :roll: Ai intrat vreodata la Sun City si ai insistat sa vorbesti numai in romaneste? iris 04-16-2003, 05:44 PM of, daca ar fi oamenii tari de fapte cum voi de vorbe, am trai mai bine :hehei: :roll: Ai intrat vreodata la Sun City si ai insistat sa vorbesti numai in romaneste? Ma indoiesc! Daca pe forum gasim fraza cu "limba rusa implementata bine", atunci ce sa mai zici de Sun City... Victor Prohnitchi 04-16-2003, 05:49 PM Ma indoiesc! Daca pe forum gasim fraza cu "limba rusa implementata bine", atunci ce sa mai zici de Sun City... ai dreptate Filip, eu de cite ori am avut ocazia sa intru in Sun city, Grand Hall, Fidesco, Green Hills, sau macar si la Patria, peste tot se vorbeste cu insistenat doar in rusa, dar daca vrei sa vorbesti in romina, in aceste edificii apoi o poti face doar cu deridicatoarea sau cu maturatorul din strada IONIX 04-16-2003, 05:49 PM eu totdeauna incep discutia in rom si daca vinzatorul trece la rusa n-am cei face, caci la moment ma intereseaza cumparature si nu limba pe care o vorbesc. printre altele, limba rusa iti va prinde bine in viata, mai ales la noi in Moldova :wink: Filip Antonio 04-16-2003, 05:57 PM eu totdeauna incep discutia in rom si daca vinzatorul trece la rusa n-am cei face, caci la moment ma intereseaza cumparature si nu limba pe care o vorbesc. printre altele, limba rusa iti va prinde bine in viata, mai ales la noi in Moldova :wink: Vai de capul balticilor, nu stiu ei ce-au pierdut refuzand sa se comporte ca moldovenii... iris 04-16-2003, 06:00 PM eu totdeauna incep discutia in rom si daca vinzatorul trece la rusa n-am cei face, caci la moment ma intereseaza cumparature si nu limba pe care o vorbesc. printre altele, limba rusa iti va prinde bine in viata, mai ales la noi in Moldova :wink: Uiti ca VANZATORUL este cel care e inetersat sa vanda, mai degraba decat tu sa cumperi. Tu vii cu banii, nu el. Si el nu-ti face nici o favoare vorbindu-ti romaneste! E dreptul tau de consumator sa fii deservit bine. Limba rusa iti va prunde bine, daca vei sti foarte bine si engleza , franceza sau germana!. Victor Prohnitchi 04-16-2003, 06:17 PM eu totdeauna incep discutia in rom si daca vinzatorul trece la rusa n-am cei face, caci la moment ma intereseaza cumparature si nu limba pe care o vorbesc. printre altele, limba rusa iti va prinde bine in viata, mai ales la noi in Moldova :wink: si daca la taraba de alaturi vinzatorul vorbeste romina, tu vrei nu vrei vei incepe cu el discutia tot in rusa, pentru ca pe tine la moment te intereseaza cumparaturile si nu limba in care vorbesti, .... asta e cusurul moldovenilor, nu are respect fata de sine si fata de tara in care traiesti in razboiul de independenta a scotienilor acum citeva secole cineva a spus "problema cea mai mare a scotiei sunt scotienii".... cred ca e valabila si pentru RM Filip Antonio 04-16-2003, 06:20 PM in razboiul de independenta a scotienilor acum citeva secole cineva a spus "problema cea mai mare a scotiei sunt scotienii".... cred ca e valabila si pentru RM Norocul scotienilor ca au renintat la independenta in 1707... Victor Prohnitchi 04-17-2003, 10:48 AM si dupa cum o buna parte din adeptii comunistilor din Rm o constituie oamenii in virsta.... iaca inca o idee nastrusnica venita din partea purtatorilor virusului comunismului Premierul moldovean se opune ideii de a se atribui o noua denumire celei mai importante piete din Chisinau16 aprilie 2003 Premierul Vasile Tarlev a respins ideea lansata de Organizatia Republicana a Veteranilor celui de-al doilea razboi mondial (ORV) de a se modifica denumirea celei mai importante piete a Chisinaului care se numeste Piata Marii Adunari Nationale. Veteranii pledeaza pentru denumirea Piata Biruintei. Schimbarea denumirii oficiale a fost inclusa de veterani in proiectul unui plan de actiuni de consemnarea a Zilei victoriei de la 9 mai. Premierul a opinat ca ideea de a se schimba denumirea pietei ar putea fi interpretata ca o "provocare inainte de alegerile locale". Seful Executivului le-a sugerat veteranilor sa intervina cu demersuri pe langa autoritatile publice locale in subiectul denumirilor de strazi si piete. El a opinat ca mult mai important ar fi ca Piata Marii Adunari Nationale sa fie iluminata si reparata. Premierul s-a plans ca masina sa de serviciu a fost "reparata de trei ori din cauza gropilor din jurul Guvernului". ... negru 04-17-2003, 04:08 PM poate sa numim bl Stefan cel Mare iarashi in Lenin?? Victor Prohnitchi 04-17-2003, 04:12 PM nu e de mirare ca tot acestea asa si o numesc "Lenina" iar Palatului National ii mai spun "Bifshii Octombrie" Fox 04-17-2003, 04:31 PM Se trezeste cinismul in mine... cind aud mosnegii astia ca vin cu idei nastrusnice, mai au putin si seee duuuuuuuc, da tot "baga" 5 capishi ale lor. IONIX 04-18-2003, 01:26 PM pentru ca sa nu mai folosim rusa asa de mult tre sa treaca citeva zeci de ani Filip Antonio 04-18-2003, 01:31 PM pentru ca sa nu mai folosim rusa asa de mult tre sa treaca citeva zeci de ani O veti folosi si in continuare, deoarece in curand va si de jure limba oficiala a "statului" in care traiti (de facto este de mult). Nu oare voi ati votat partidul care a promis sa acorde rusei statutul de limba de stat si sa adere la Ununea Rusia Belarus? Filip Antonio 04-18-2003, 01:35 PM Liberal Russian Lawmaker Shot to Death Thu Apr 17,10:04 PM ET By SARAH KARUSH, Associated Press Writer MOSCOW - A Russian lawmaker and vocal critic of President Vladimir Putin was shot to death Thursday in a killing colleagues called an attack on democratic ideals. Sergei Yushenkov was gunned down outside his Moscow apartment building hours after announcing that his fledgling party Liberal Russia would take part in December parliamentary elections. Police said he was shot three times in the back and that a pistol with a silencer was found near the scene. A supporter of human rights causes and an opponent of the war in Chechnya, Yushenkov, 52, was the second co-chairman of the Liberal Russia party to be killed this year. Across the spectrum, Yushenkov's colleagues in the State Duma, the lower parliament house, said the killing was political. Chief Moscow Prosecutor Mikhail Avdyukov said it was most likely connected to his "activities as a lawmaker." In August, party co-chairman Vladimir Golovlyov was fatally shot, and Yushenkov said at the time that he thought that killing was politically motivated. Liberal Russia is a small party and is not believed to pose a serious challenge to the pro-Kremlin parties in the Duma elections. The party was founded last year with the financial backing of Boris Berezovsky, a self-exiled tycoon and Putin opponent who was elected one of its co-chairmen along with Yushenkov. Yushenkov, a member of the Duma's security committee, was a sharp critic of the Federal Security Service, or FSB, the main successor to the Soviet-era KGB. Putin is a KGB veteran and former FSB director. Putin offered his condolences to Yushenkov's family and colleagues and ordered Prosecutor General Vladimir Ustinov to oversee the investigation. "A person who considered the defense of democratic freedoms and ideals his duty has been killed," Putin said, according to a Kremlin statement. Yushenkov was deputy chairman of a non-governmental commission formed to investigate alleged FSB involvement in a series of 1999 bombings in Moscow and other cities that killed 300 people. The bombings were one of the reasons the Kremlin sent Russian troops back into Chechnya, launching the second war there in a decade. Independent lawmaker Yuli Rybakov suggested Russia's security services could be behind the murder. Rybakov — who like Yushenkov was part of the "first wave" of Russian democrats to emerge around the time of the Soviet collapse — called the killing "a strike against the democratic movement as a whole." He said it was most likely intended to scare any potential financial backers of Liberal Russia. The murder came hours after a smiling Yushenkov appeared before cameras to announce that Liberal Russia had cleared an important bureaucratic hurdle to its participation in elections by registering the required number of regional branches. Yushenkov's colleagues hailed him as a sincere politician untainted by scandal. "This was a person with a crystal-clear reputation," said Boris Nemtsov, a leader of the reformist Union of Right Forces party. Unlike many assassinated Russian political figures, Yushenkov had no business interests that could have been connected to the killing, colleagues said. Many observers compared the killing to the 1998 murder of Duma member Galina Starovoitova. Her slaying helped galvanize Russian liberals into ending infighting and merging their disparate parties under the Union of Right Forces' umbrella. Before going into politics, Yushenkov taught philosophy at a Soviet military academy, according to the ITAR-Tass news agency. He held the rank of colonel. During the 1991 coup attempt by Communist hard-liners, Yushenkov joined supporters of Russian President Boris Yeltsin. Dressed in his military uniform, he stood in front of tanks that were rolling toward the parliament building, Rybakov recalled. Yushenkov believed that Russian democracy was losing ground under Putin. Speaking to The Associated Press two days before his death about efforts to erect a monument in Moscow to Soviet dissident Andrei Sakharov, Yushenkov said it would be an important reminder to society about human rights "so that people remember that the outstanding sons of our country were in conflict with the government on these problems." Victor Prohnitchi 04-18-2003, 01:37 PM Filip Antonio te-am rugat sa fii mai atent cu astfel de afirmatii "voi ati votat", "voi sunteti vinoveti", "voi pupati in fund", "voua..." .... Filip Antonio 04-18-2003, 01:39 PM te-am rugat sa fii mai atent cu astfel de afirmatii "voi ati votat", "voi sunteti vinoveti", "voi pupati in fund", "voua..." .... Te deranjeaza faptul ca arunc cu apa rece peste iluzii? Ca visati la Europa in timp ce mergeti in pas alergator catre Asia? Fox 04-18-2003, 01:43 PM pentru ca sa nu mai folosim rusa asa de mult tre sa treaca citeva zeci de ani Fiecare in parte avem nevoie de muuuuult mai putin timp. Dorinta sa fie! IONIX 04-18-2003, 01:49 PM da ea la noi nu-i... :-x din pacate :x Victor Prohnitchi 04-18-2003, 01:50 PM te rog inca o data sa fii mai atent la afirmatii, si daca ai ceva de spus celora care au votat comunistii iesi in strada si spune-i matusii care vinde rasarita si mai e bolnava de virusul salamului de doua ruble, ... daca vrei sa spui ceva despre politica de orientare a Republicii Moldova fie spre vest, fie spre est.... mergi pe strada Piata Marii Adunari Nationale Nr. 1, si afirma-te acolo... si daca esti atit de destept dupa cum arati spune-mi te rog cu ce ai contribuit tu si ce faci la momentul dat pentru integrarea Romania in Umiunea Europeana si NATO? Ca daca tot te referi la voi basarabenii, voi cei din RM, banuesc ca esti cetatean a Romaniei si nu a Universului asa dupa cum ai spus-o mai sus... negru 04-18-2003, 02:59 PM te-am rugat sa fii mai atent cu astfel de afirmatii "voi ati votat", "voi sunteti vinoveti", "voi pupati in fund", "voua..." .... Te deranjeaza faptul ca arunc cu apa rece peste iluzii? Ca visati la Europa in timp ce mergeti in pas alergator catre Asia? pe nimeni nu deranjeaza faptul ca arunci cu apa rece, dar modul in care-l faci, numai cu vise nu poti trai dar fara sa visezi tot.. Filip Antonio 04-18-2003, 03:31 PM te rog inca o data sa fii mai atent la afirmatii, si daca ai ceva de spus celora care au votat comunistii iesi in strada si spune-i matusii care vinde rasarita si mai e bolnava de virusul salamului de doua ruble, ... daca vrei sa spui ceva despre politica de orientare a Republicii Moldova fie spre vest, fie spre est.... mergi pe strada Piata Marii Adunari Nationale Nr. 1, si afirma-te acolo... si daca esti atit de destept dupa cum arati spune-mi te rog cu ce ai contribuit tu si ce faci la momentul dat pentru integrarea Romania in Umiunea Europeana si NATO? Ca daca tot te referi la voi basarabenii, voi cei din RM, banuesc ca esti cetatean a Romaniei si nu a Universului asa dupa cum ai spus-o mai sus... 1. N-am nici o intentie sa merg in PMAN, iti las tie aceasta onoare. 2. De ce ar trebui sa fac ceva pentru integrarea Romaniei in UE si NATO? Nu sunt destui care fac asta? IONIX 04-20-2003, 06:19 PM am auzit ca la Balti rusa este vorbita mai intens decit in Chisinau :roll: deleanu 04-20-2003, 06:39 PM IONIX se vade ca esti din romania...adresind astfel de intrebari(constatez!) NOrmanl ca se vorbeshte mai mult rusa deaoarece acolo procentajul populatziei rusofone este de 80%.....IN chisinau daca te adresezi in romana shi chiar daca vanzatoarea este rusoaiaca iti rasounde calm in romana ori in rusa(la chisinau aproape totzi rusii inteleg romana) iar in baltzi daca te adresezi in romana ti se va raspunde brutal sa treci in rusa!!! ASta e!!...dar vai de capul acestui orash naingrijit shi puturos IN chisinau traiesc in jur de 550.000- 600.000 de romani shi normal ca limba romana e vorbita !!! :lol: iris 04-22-2003, 10:57 AM Mda... Mai ales in maxi-taxi-uri (prin... Russkoje Radio) si in magazinele mari! ;) Fox 04-22-2003, 11:16 AM Iris, ai uitat sa spui ca in "rutiere" se asculta si Radio Shanson :( iris 04-22-2003, 11:35 AM Iris, ai uitat sa spui ca in "rutiere" se asculta si Radio Shanson :( Nu am fost demult pe acasa - abia astept sa "trec" si pe acolo - deci e scuzabil sa nu stiu chiar totul in materie de "moda radiofonoca"... :( Fox 04-22-2003, 11:45 AM Sa stii ca nu ai pierdut nimic, ba chiar ai noroc :-? Filip Antonio 04-22-2003, 11:48 AM Sa stii ca nu ai pierdut numic, ba chiar ai noroc :-? Cu alte cuvinte Iris, fii fericita ca te afli in Europa... iris 04-22-2003, 11:52 AM Sa stii ca nu ai pierdut numic, ba chiar ai noroc :-? Cu alte cuvinte Iris, fii fericita ca te afli in Europa... Fox, Filip, Cordun si ceilalti, nu cred ca putem fi fericiti, decat daca reusim sa ramanem impreuna - si sa scapam de "dragostea prea mare" pe care Moscova ne-o poarta... cordun 04-22-2003, 11:52 AM Sa stii ca nu ai pierdut numic, ba chiar ai noroc :-? Cu alte cuvinte Iris, fii fericita ca te afli in Europa... Cat de fericit trebuie sa fii tu, care stai in buricul Europei... Filip Antonio 04-22-2003, 11:54 AM Sa stii ca nu ai pierdut numic, ba chiar ai noroc :-? Cu alte cuvinte Iris, fii fericita ca te afli in Europa... Cat de fericit trebuie sa fii tu, care stai in buricul Europei... Nu recunosti ca Prutul este la ora actuala granita de est a Europei si cea de vest a Asiei? Fox 04-22-2003, 12:03 PM Sa stii ca nu ai pierdut nimic, ba chiar ai noroc :-? Cu alte cuvinte Iris, fii fericita ca te afli in Europa... Fox, Filip, Cordun si ceilalti, nu cred ca putem fi fericiti, decat daca reusim sa ramanem impreuna - si sa scapam de "dragostea prea mare" pe care Moscova ne-o poarta... Foarte bine spus. Subscriu. cordun 04-22-2003, 12:05 PM Nu recunosti ca Prutul este la ora actuala granita de est a Europei si cea de vest a Asiei? Ciudata granita... Ce desparte ea, de fapt? limbi diferite, popoare diferite, traditii diferite, istorii diferite, credinte diferite, clime diferite, peisaje diferiete? Cred ca desparte doar vremelnicii diferite. iris 04-22-2003, 12:09 PM Nu recunosti ca Prutul este la ora actuala granita de est a Europei si cea de vest a Asiei? Ciudata granita... Ce desparte ea, de fapt? limbi diferite, popoare diferite, traditii diferite, istorii diferite, credinte diferite, clime diferite, peisaje diferiete? Cred ca desparte doar vremelnicii diferite. Desparte doua tragedii (sub orice aspec ai privi..). Dar , ca sa nu mai fim mioritici, poate e timpul sa ne acceptam pe noi insine - asa cum suntem, si sa facem ceva si pentru binele nostru? iris 04-22-2003, 12:15 PM Sa stii ca nu ai pierdut nimic, ba chiar ai noroc :-? Cu alte cuvinte Iris, fii fericita ca te afli in Europa... Fox, Filip, Cordun si ceilalti, nu cred ca putem fi fericiti, decat daca reusim sa ramanem impreuna - si sa scapam de "dragostea prea mare" pe care Moscova ne-o poarta... Foarte bine spus. Subscriu. Stiam eu ca suntem de acord in unele privinte! :) cordun 04-22-2003, 12:16 PM Nu recunosti ca Prutul este la ora actuala granita de est a Europei si cea de vest a Asiei? Ciudata granita... Ce desparte ea, de fapt? limbi diferite, popoare diferite, traditii diferite, istorii diferite, credinte diferite, clime diferite, peisaje diferiete? Cred ca desparte doar vremelnicii diferite. Desparte doua tragedii (sub orice aspec ai privi..). Dar , ca sa nu mai fim mioritici, poate e timpul sa ne acceptam pe noi insine - asa cum suntem, si sa facem ceva si pentru binele nostru? Dupa Miorita, doi romani il omoara pe al treilea, ca sa-i fure ceva (care e fie moldovean, fie muntean, fie ungurean, in functie de zona folclorica a fiecaruia). Bine zici tu, iris, decat sa ne mai omoram atata, mai bine ne punem oile impreuna... iris 04-22-2003, 02:31 PM Imaginea cu oile imi cam displace (nu ca as avea ceva contra sarmanelor animale, dar pentru ca m-am saturat sa urmaresc oamenii mimandu-le comportamentul), dar idea de... "toghetherness" (ma intreb daca englezismele AZI sunt mai bune decat frantuzismele pe vremea Chiritei :roll: ) este una (si UNICA) viabila - orice s-a zice! Daca romanii (din dreapta sau stanga Prutului) nu realizeaza acest lucru, e semn ca pe Prut e putred marul ;) Parere mea! IONIX 04-25-2003, 02:45 PM cum n-ai da nu vom scapa degraba de limba rusa :cry: Filip Antonio 04-25-2003, 02:48 PM cum n-ai da nu vom scapa degraba de limba rusa :cry: Nici nu prea existã aceastã dorinþã. IONIX 04-25-2003, 02:52 PM toata capica pe care o face omul trece prin limba rusa, asa ca vrai, nu vrai tre s-o utilizezi si s-o inveti. mai ales business-ul in MD se face prin rusa Filip Antonio 04-25-2003, 02:54 PM toata capica pe care o face omul trece prin limba rusa, asa ca vrai, nu vrai tre s-o utilizezi si s-o inveti. mai ales business-ul in MD se face prin rusa Mã întreb de ce pentru lituanieni, letoni ºi estoni nu e aºa. IONIX 04-25-2003, 02:59 PM as vrea sa spun ca tarile baltice au alte particularitati. ele primele s-au despartit de Uniunea Sovietica, si n-au intrat in CSI. apoi, ele au relatii cu tarile inalt dezvoltate, mai ales ca au la hotar asa vecini :roll: da noi?? nici cu Transnistria nu ne putem lamuri Filip Antonio 04-25-2003, 03:01 PM as vrea sa spun ca tarile baltice au alte particularitati. ele primele s-au despartit de Uniunea Sovietica, si n-au intrat in CSI. apoi, ele au relatii cu tarile inalt dezvoltate, mai ales ca au la hotar asa vecini :roll: da noi?? nici cu Transnistria nu ne putem lamuri Atunci nu vã mai plângeþi, pentru cã vã meritaþi soarta. IONIX 04-25-2003, 03:04 PM asa o intrebare: daca stii asa de bine l. romana, de ce folosesti 'â' si nu 'î' Filip Antonio 04-25-2003, 03:05 PM asa o intrebare: daca stii asa de bine l. romana, de ce folosesti 'â' si nu 'î' ªi de ce nu? Tu n-ai auzit de normele stabilite de Academia Românã? cordun 04-25-2003, 03:05 PM asa o intrebare: daca stii asa de bine l. romana, de ce folosesti 'â' si nu 'î' Care-i problema ta? Filip Antonio 04-25-2003, 03:06 PM asa o intrebare: daca stii asa de bine l. romana, de ce folosesti 'â' si nu 'î' Care-i problema ta? La Ciocana n-a ajuns încã vestea. Fox 04-25-2003, 03:13 PM asa o intrebare: daca stii asa de bine l. romana, de ce folosesti 'â' si nu 'î' Ionix, in romana e corect in mijlocul cuvantului sa se scrie 'â' si nu 'î'. Filip Antonio 04-25-2003, 03:14 PM asa o intrebare: daca stii asa de bine l. romana, de ce folosesti 'â' si nu 'î' Ionix, in romana e corect in mijlocul cuvantului sa se scrie 'â' si nu 'î'. Corect e în ambele feluri. cordun 04-25-2003, 03:16 PM asa o intrebare: daca stii asa de bine l. romana, de ce folosesti 'â' si nu 'î' Ionix, in romana e corect in mijlocul cuvantului sa se scrie 'â' si nu 'î'. Corect e în ambele feluri. Uneori. Filip Antonio 04-25-2003, 03:17 PM asa o intrebare: daca stii asa de bine l. romana, de ce folosesti 'â' si nu 'î' Ionix, in romana e corect in mijlocul cuvantului sa se scrie 'â' si nu 'î'. Corect e în ambele feluri. Uneori. Nu te pedepseºte nimeni dacã scrii cu "â" sau cu "î". IONIX 04-25-2003, 03:18 PM un exemplu: "rîu" provine de la latinescul "rivus" de unde s-o luat toate regulile astea?? ªi de ce nu? Tu n-ai auzit de normele stabilite de Academia Românã? daca esti roman sau din Romania, niciodata n-ai sa intelegi moldovenii :-? cordun 04-25-2003, 03:21 PM un exemplu: "rîu" provine de la latinescul "rivus" de unde s-o luat toate regulile astea?? ªi de ce nu? Tu n-ai auzit de normele stabilite de Academia Românã? daca esti roman sau din Romania, niciodata n-ai sa intelegi moldovenii :-? 1. Moldovenii sunt romani. 2. Moldoveni sunt si in Romania - inchipuie-ti o asa grozavie... 3. E drept, uneori moldovenii din Romania nu se inteleg pe ei insisi (dar asta e treaba lor, pana la urma). Fox 04-25-2003, 03:22 PM Nu-mi mai amintesc precis in ce an Academia Romana a revenit la normele "vechi" (prin `94 sau `95), dar stiu ca Academia din Moldova asa si nu a primit vre-o hotarare in aceasta privinta :roll: cordun 04-25-2003, 03:25 PM Nu-mi mai amintesc precis in ce an Academia Romana a revenit la normele "vechi" (prin `94 sau `95), dar stiu ca Academia din Moldova asa si nu a primit vre-o hotarare in aceasta privinta :roll: Ca nu a primit, inteleg. Dar nici de dat, nu a dat? Filip Antonio 04-25-2003, 03:27 PM Nu-mi mai amintesc precis in ce an Academia Romana a revenit la normele "vechi" (prin `94 sau `95), dar stiu ca Academia din Moldova asa si nu a primit vre-o hotarare in aceasta privinta :roll: Fox, scuzã-mã cã îþi atrag atenþia: "aºa ºi nu a primit vreo hotãrâre" se spune în limba românã: "într-un fel sau altul nu a luat (adoptat) vreo hotãrâre". Nu le da ruºilor satisfacþia de a-þi fi pervertit limba. IONIX 04-25-2003, 03:27 PM chiar si profa noastra de romana din liceu, care nu suporta rusa si interzicea s-o vorbim la liceu, am auzit-o vorbind in rusa la magazin unde eu vorbeam in romana cu vinzatoarea Filip Antonio 04-25-2003, 03:28 PM Nu-mi mai amintesc precis in ce an Academia Romana a revenit la normele "vechi" (prin `94 sau `95), dar stiu ca Academia din Moldova asa si nu a primit vre-o hotarare in aceasta privinta :roll: Ca nu a primit, inteleg. Dar nici de dat, nu a dat? Era o exprimare în limba "moldoveneascã" - calc rusesc. Filip Antonio 04-25-2003, 03:29 PM chiar si profa noastra de romana din liceu, care nu suporta rusa si interzicea s-o vorbim la liceu, am auzit-o vorbind in rusa la magazin unde eu vorbeam in romana cu vinzatoarea Foarte rãu. cordun 04-25-2003, 03:29 PM Nu-mi mai amintesc precis in ce an Academia Romana a revenit la normele "vechi" (prin `94 sau `95), dar stiu ca Academia din Moldova asa si nu a primit vre-o hotarare in aceasta privinta :roll: Ca nu a primit, inteleg. Dar nici de dat, nu a dat? Era o exprimare în limba "moldoveneascã" - calc rusesc. Am priceput eu... cordun 04-25-2003, 03:31 PM chiar si profa noastra de romana din liceu, care nu suporta rusa si interzicea s-o vorbim la liceu, am auzit-o vorbind in rusa la magazin unde eu vorbeam in romana cu vinzatoarea Acolo erau interese superioare... Vroia si ea, saraca, sa-si cumpere o varza ruseasca... Filip Antonio 04-25-2003, 03:31 PM un exemplu: "rîu" provine de la latinescul "rivus" de unde s-o luat toate regulile astea?? ªi de ce nu? Tu n-ai auzit de normele stabilite de Academia Românã? daca esti roman sau din Romania, niciodata n-ai sa intelegi moldovenii :-? Dar de ce scrii "român" ºi nu "romîn" (aºa cum s-a scris în perioada ocupaþiei sovietice)? Fox 04-25-2003, 03:32 PM Nu-mi mai amintesc precis in ce an Academia Romana a revenit la normele "vechi" (prin `94 sau `95), dar stiu ca Academia din Moldova asa si nu a primit vre-o hotarare in aceasta privinta :roll: Fox, scuzã-mã cã îþi atrag atenþia: "aºa ºi nu a primit vreo hotãrâre" se spune în limba românã: "într-un fel sau altul nu a luat (adoptat) vreo hotãrâre". Nu le da ruºilor satisfacþia de a-þi fi pervertit limba. Merci, eu trebuie sa cer scuze pentru greseala :wink: De fapt nici nu stiu cum mi-am permis-o :roll: Accept fara a ma supara sa mi se indice greselile, e spre binele meu :) IONIX 04-25-2003, 03:33 PM român provine de la cuv roman [cenzurat] Filip Antonio 04-25-2003, 03:35 PM român provine de la cuv roman,[cenzurat] Nu uita ca litera "î" este un import slav în limba românã, iar scrierea cu "î" a fost impusã de comuniºtii descãrcaþi de tancurile sovietice dupã 1944. iris 04-28-2003, 03:25 PM chiar si profa noastra de romana din liceu, care nu suporta rusa si interzicea s-o vorbim la liceu, am auzit-o vorbind in rusa la magazin unde eu vorbeam in romana cu vinzatoarea Acolo erau interese superioare... Vroia si ea, saraca, sa-si cumpere o varza ruseasca... Trebuie sa spun ca acum, de Pasti, am fost si eu mai putin insistenta - a le cere rusilor sa-ti vorbeasca romaneste nu este usor - dar cine a zis ca ar fi? - si e nevoie si de putina aroganta din partea noastra - altfel, aroganta lor nu cunoaste limite ;)... Totusi, nu am avut incidente, ca alte dati, mi s-a raspuns in romaneste, si chiar cu bunavointa uneori! Ultimele cumparaturi le-am facut la un supermarket din centru, plin de rusofoni. Ei bine, am avut satisfactia sa constat ca rusii stiu romana, si nu se mai imbufneaza cand le spui ca nu stii ruseste. Mai ramane un fleac: sa-ti vorbeasca romeneste, chiar daca afla ca tu de fapt STII ruseste!.. ;) ps Am zis ca nu am avut nici un "incident" neplacut, dar ... una dintre vanzatoare, probabil confundandu-ma cu altcineva (eu fiind pentru prima data in acel magazin), cand ma indreptam spre iesire, a zis:"Eto chito, ona opiati ucit nas po-rumynski, chito-li?!". Fiind in preajma Pastelui, nu i-am raspuns, m-am facut ca nu aud: felul cum se poarta cu clientii o caracterizeaza ca pe o inculta, si poate ca va observa ca ii are din ce in ce mai putini! M-am bucurat insa ca probabil nu sunt singura care i-a facut astfel de probleme... Daca vom fi mai multi din astia, cam "obraznici" ca mine :), va trebui sa accepte ca a vorbi romaneste este un drept al moldovenilor din RM si o datorie a minoritarilor - un lucru elementar, pe care ea nu l-a invatat la timp, din vina nu stiu cui... ;) carmen 04-28-2003, 05:34 PM Intotdeauna cind merg la magazin sa iau ceva si daca tipa de partea cealalta a vitrinei (alias vinzatoarea) ma "ia pe sus" cu rusa ,i-o dau eu pe romaneste rapid si nu ma las. O data una mi-a spus in limba lui Puskin ca nu intelege ce vreau si i-am spus : "draga,daca-ti plac banii mei tre' sa-ti placa si limba mea"(expresie pe care am luat-o,caci o gasesc foarte corecta de la Tudor Tataru intr-un articol publicat vara trecuta in "Timpul") si minune mare, m-a luat la bestelit in toate felurile, se vede ca tipa a inteles inca foarte bine ce am spus,dar eu i-am spus ca nu e decit o vinzatoare de 2 kopeici si am plecat de acolo.E de prisos sa spun ca nu am mai revenit in acel magazin. Asa ca sunt de acord cu tine,iris, lupta cu vorbitorii de rusa se anunta apriga si lunga,dar tre' sa fim si noi motivati si sa nu ne lasam batuti. Alta data in troleibus s-a apropiat de mine o baba rusoaica ofticata si imi zice pe un ton de ordon sa-i cedez locul.Eu cum ma intorceam de la scoala auto unde tocmai imi trecusem examenele si eram tare iritata,caci am avut examinator un politai timpit i-am spus ca ma dor picioarele si capul si ca lase sa se adreseze cu acceeasi rugaminte barbatului,cu un are fals de confundare in profunde ginduri, care statea vis-a-vis de mine. Baba s-a luat de mine,m-a facut "natsionalistka di-aghe iesita din ou" (am aflat atunci ca oamenii ies din urma unui prelung proces de clocire,ca sa vezi !),mi-a spus ca nu-s educata (aici poate avea ea dreptate,dar eram si eu obosita o data-n viata :) ,nu de alta dar stiu eu ce fac pensionarii rusi la Chisinau,se plimba si ei toata ziua in troleibuse,ca nu platesc nimic si enerveaza lumea ca monopolizeaza toate scaunele),nu mai spun ca barbatul asezat in fata-mi,care parea tare concentrat ,a inceput a glasui ,cica sa-mi fie rusine ,una -alta, ca uite baba e batrina ,ca imi lasa o tara (lucru pentru care i-am multumit babei nu am uitat sa-i spun "bogdaproste" de asa tara bogata,in care un viitor stralucitor se intrevede la fiecare colt de strada...).Eu am rabdat-o pe baba ,i-am spus sa mearga sa se spele acasa (caci aducea de la ea a toate ce vrei...),am luminat-o putin si i-am spus ca oamenii nu se nasc din oua si ca la cei 80 de ani pe care ii facea(caci nu stiu intr-adevar citi avea) ar fi cazul sa stie asta. Am remarcat printre altele ca niste tineri cind au iesit din troleibus mi-au batut din palme,in semn de incurajare. Stiu ca am fost cam dura,dar nu se mai poate sa te lasi calcat(a) de toti la orice pas.Undeva si undeva trebuie facut primul pas spre revoltare !!! iris 04-29-2003, 05:59 PM Vezi ca uneori nu strica sa fii de acord cu un "bufon"! :P Important e sa tinem seama cu cine vorbim: sa fim aroganti cu cei care ne desconsidera, nu si cu cei care se poarta omeneste si vorbesc o limba romana cat de cat acceptabila. N-as vrea sa ma transform intr-o rusoaica - adica sa devin ca ei, raspunzandu-le cu aceeasi moneda. Dar nici sa-i las sa-mi calce in picioare tot ce am... carmen 04-29-2003, 06:06 PM Sa fii arogant ,nu mi se pare o solutie plauzibila,iris,uneori ignorarea aduce rezultate mai bune.Dar sunt de acord ca nu tre' sa ne lasam calcati in picioare , ca de-ajuns am facut-o pina acum. P.S. Faptul ca am puncte comune da acord cu tine ,nu exclude ca esti sau ca ai fost bufonul lui Filip ! :D :D iris 04-29-2003, 06:28 PM Faptul ca repeti o prostie, chiar si atunci cand ti s-a dat in mod subtil de inteles ca esti ridicola, arata ca mai ai multe de invatat... Este clar ca nu stii sa tragi concluzii din observatiile faute cu delicatete, si rog insitent moderatorii sa stearga mesajele in care carmen recurge la atac la persoana, fara a avea nici un fel de argumente pentru a folosi cuvantul "bufon". Uite asa, draga "impertineta" carmen. zeidrik 04-29-2003, 06:36 PM Iris si Carmen, treceti, va rog, pe privat cu mesajele personale. Husky40 04-30-2003, 01:15 AM Intotdeauna cind merg la magazin sa iau ceva si daca tipa de partea cealalta a vitrinei (alias vinzatoarea) ma "ia pe sus" cu rusa ,i-o dau eu pe romaneste rapid si nu ma las. O data una mi-a spus in limba lui Puskin ca nu intelege ce vreau si i-am spus : "draga,daca-ti plac banii mei tre' sa-ti placa si limba mea"(expresie pe care am luat-o,caci o gasesc foarte corecta de la Tudor Tataru intr-un articol publicat vara trecuta in "Timpul") si minune mare, m-a luat la bestelit in toate felurile, se vede ca tipa a inteles inca foarte bine ce am spus,dar eu i-am spus ca nu e decit o vinzatoare de 2 kopeici si am plecat de acolo.E de prisos sa spun ca nu am mai revenit in acel magazin. Asa si trebuie . Ginta slava trebuie fortata sa vb romaneste (daca nu de placere , macar din interes :) ) Cat despre rusoaica aia : eu poate ii ziceam vreo doua :tu_mori: . A naibii baba ! "Mamaie , ce ai zice daca te-as arunca peste Nistru ?" . :evil: Filip Antonio 04-30-2003, 02:49 AM Cat despre rusoaica aia : eu poate ii ziceam vreo doua :tu_mori: . A naibii baba ! "Mamaie , ce ai zice daca te-as arunca peste Nistru ?" . :evil: Asa spuneau si provocatorii Kaghebisti prin '88 - '89 ca sa discrediteze miscarea de renastere nationala: "Rusii peste Nistru, evreii in Nistru" sau "Cemodan, Vokzal, Rasia". Vad ca la astea te pricepi. vitalic sprinceana 04-30-2003, 02:52 AM nu cred ca ar fi fost rau daca rusii faceau cemodanvokzal,rossia",poate 190 de ani in ospetie le ajunge............. Filip Antonio 04-30-2003, 02:54 AM nu cred ca ar fi fost rau daca rusii faceau cemodanvokzal,rossia",poate 190 de ani in ospetie le ajunge............. Hopa! Ai devenit nationalist, te pomenesti... vitalic sprinceana 04-30-2003, 02:59 AM o explicatie cred ca ar fi cuvenita. in primul rand nu sunt nationalist ci patriot(exista diferenta):a fi nationalist inseamna o dragoste de patrie sau neam indreptata catre sine insusi,aidca ceva egoist,de regula insotit de ura sau alte sentimente negative fata de alte popoare.a fi patriot inseamna o dragoste indreptata catre lume,ii iubesti patria dar iubesti(poate termenul e prea puternic-stimezi,e mai bine) si celelalte popoare. |