View Full Version : ce ne facem cu limba rusa?

Pagini : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12

amurg
07-15-2002, 07:34 PM
Eu credeam ca sunteti daca nu mai educati cel putin mai culturali...fals.
Folositi un limbaj si argumente demne de voi...BRAVO
Viitorul va arata cine are dreptate...

Husky40
07-16-2002, 12:53 AM
Viitorul va arata cine are dreptate...

Evident .

nutu
07-16-2002, 01:27 AM
Amurg-(ul) pseudo Replublici Moldova.

imported_lucia
07-16-2002, 10:15 AM
aaaaa-Murgule,....dar oare shtii tu ce inseamna a fi "cultural"..... DEX, Academia Romana, Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan", Bucureshti, 1998 , CULTURAL- care apartzine culturii, privitor la cultura ( de ex: camin cultural)...... este greshita folosirea expresiei "tip cultural"..... potzi sa zici "tip cult, citit, cu un grad inalt de inteligentza"....

p.s. potzi sa mai vezi in DEX expresiile de las, provocator, sau.......alege shi tu ce-tzi place mai tare..... :wink:

amurg
07-31-2002, 02:13 AM
Oare de unde v-ati luat toti asa de distepti...
Lucia bagal dictionarul tau intr-un loc mai indepartat...
Eu sunt aici sa-mi expun ideea si nu sa-mi perfetionez romana...,Comprendre
Iaca pe parcursul vietii tu esti prima care mai numit las,pe mine asta nu ma deranjeaza caci eu asa nu ma simt.De as fi eu las n-as intra pe tema asta...
Eu sincer ii consider pe multi de aici idioti,iaca ar sa vedem cine se simte asa...
O citit o parere care nu corespunde purii lor idiologii si gadeat pe tot forumul...
Pe cind pe multi de aici adevarul ii ustura,astfel se explica reactiile lor neadecvate.In loc sa aduca argumente,lumea se anina de limbaj sau de nickul meu.
Oare asa este corect?

Natalia
07-31-2002, 12:59 PM
Mie nu-mi place ca limba rusa sa fie considerata ca o a doua limba a noastra. In Moldova am vazut multe afise sau reclame unde scrie cu litere mari tot continutul in l. rusa, iar intr-un coltisor mic cu litere de um milimetru in l. romina. :roll: Iar rusafonii care sint si care vin ar trebui sa se apuce de invatat limba romina ca ei traiesc in moldova si nu in rusia.

Fox
07-31-2002, 02:03 PM
Amurg-ule, daca nu bagai dictionarul unde nu incape, aflai ca se scrie "desteptilor" si nu "disteptilor". Nu ma mai opresc la alte greseli, ca nu-ti place.
As vrea si eu, la randul meu, sa-mi aduca cineva argumente in folosul rusificarii fortate a poporului bastinas de pe acest pamant.
Rusii se plang ca li se lezeaza drepturile nationale cand nu se scrie si in "velikii, mogucii russkii iazik". Sa-mi spui tu, poate stai mai bine cu istoria, cati ani moldovenii nici n-au icnit macar ca li se incalcau drepturile, au tolerat sa li se calce in picioare demnitatea nationala si cea de om de catre un popor, care nici frate mai mare n-are cum sa ne fie.

imported_Manix
08-01-2002, 12:52 AM
OOOO :) vad ca tema asta a reaparut pe arena dezbaterilor... Ei shi bai baieti, eu nu vreau sa fac mari declaratii, stiu doar ca imi iubesc tara, parintii, fratele, insa in acelasi timp imi iubesc si limba cu care am fost crescut si pe care am auzit-o de la mama si tata. Aceasta a fost limba romana si nu rusa. Deja nu mai stiu care ar trebui sa fie viitorul Moldovei, caci cu un asa popor ca al nostru in caz de unire eu ma tem sa nu ducem si Romania pan la sapa. Tot timpul cand intru in asa discutii rusofonii zic ca romanii au fost rai, romanii bateau cu biciu, erau murdari s.a.m.d. Da ia sa-mi spuneti bai baieti, da soldatii rusi ce faceau cand au navalit in Basarabia, aaa?!?! Oare voua nu vi-i jale cand auziti istorii de tipul ca fetitele noastre frumoase erau violate pe rand de niste javre urate, puturoase, de la care putrea a vodka, adica de acei "soldati", oare nu va este jale cand auziti ca casele si gospodariile erau furate si batjocorite, oare ni vi se face jale ca anume pentru acesta limba au murit sute de mii de frati si surori de-ai vostri prin siberia. Mie mi se face jale tot timpul, insa uneori ma infurii foarte mult cand vad pe unii moldoveni care incep a se jalui ca au fost prin Siberia, da pe urma spun ca tot ii mai bine cu rusu decat cu romanu. Chiar astazi ma apropiasem de un butic sa cumpar ceva si o auzeam pe vanzatoare cum vorbea cu alta femeie in romana, am intrebato de ceea ce vroiam iar ea imi raspunde: "NET", si dupa asta continua in romana.... chiar m-a pus pe ganduri. Femeia ceia nici macar nu si-a dat seama ce prostie mare a facut. Iaca si-am sa va spun eu voua, va pierdeti doar timpul cand va mai certati cu unii pe aceasta tema...eu cred ca cine a avut sansa sa inteleaga care limba o vorbeste si sa aleaga acela nu va mai ridica aceasta intrebare, restul sunt doar niste prosti care inca nici nu-s siguri in ce limba vorbesc ei si incearca sa ne invete ce limba am trebui sa vorbim noi. Am citit nu demult intr-o carte o fraza care mi-a placut foarte mult care ar fi cam asa: daca totul pe aceasta lume este atat de rau si de incurcat atunci odata si odata totul se va schimba; cel putin asa am inteles-o eu. In jurul nostru lucrurile sunt in permanenta miscare - presedintii de tara, premierii, speakerii, deputatii, partidele vin si se duc, azi sunt unii, maine vor fi altii, insa poporul ramane, caci noi suntem romani basarabeni si nu altii si odata si-odata adevarul va iesi la suprafata. Trebuie doar sa avem rabdare

zorzonel
08-02-2002, 02:12 PM
manix, si eu il stimez pe frate-to, respectiv si pe tine. referitor la romanii cu biciul - va spun un adevar - daca astazi eventual s-ar produce unirea se va intampla acelasi lucru - asa zisii 'romani' au sa vina cu jandarmii sa faca ordine - priviti la secventele PROTV-ului cand este vorba despre moldova din dreapta prutului - si ve-ti intelelge cine se plange pe romanii cu biciusca. rusii cat au fost in basarabia au facut curatari etnice esentiale. dar ati stiut ca: rusii au deportat tsiganii din RM; capitala tatarilor din crimea era Causeni, si asta in secolul 19 a fost si tot rusii au deportat multi tatari.

parerea mea e ca nu merita sa ne consumam tastaturile si sa ne dam tari in fata compului dar atunci cand ne-am calcat un principiu sa ne si piedepsim pentru fapta comisa. daca nu regretam ca vorbim ruseste la noi in tara atunci nu tre sa ne plangem

P.S. erou nu te nasti, erou devii pe parcursul vietii, prin asta este viata atractiva

imported_Manix
08-04-2002, 04:56 PM
Mai zorzonel ia mai explica mai detaliat in privinta cu PROTV ca nu prea am inteles ce ai avut in vedere?!?!? Poate ca nu mai inteles pana la urma, eu cand vorbeam de romani si de chestia aceea ce spuneau rusii nu ma refeream la tigani, da chiar la poporul roman, asa ca nu trebuie sa incurcam doua lucruri simple ok?!!?

coolgreetings
08-07-2002, 07:15 PM
De cand sunt in Chisinau am fost in multe restaurane...care mai bune care cu o deservire mai proasta, insa un restaurant m-a lasat cu gura cascata!
Va voi propune o propozitie la analiza... va rog sa vedeti cate gresheli sunt in ea....(propozitia a fost luata din Menu-ul restaurantului)

Sintem bucurosi ca nea-ti ales pe noi, si va propunem.

propozitia aceasta are patru gresheli... cred ca le vedeti shi voi fara ca sa va spun de ele.. :)
Mai este o remarca Menu-ul era format din 3 limbi... MD, EN, RU
Vedeti gresheala shi aici? Limba "moldoveneasca" :( :(
Restaurantul se numeshte Green Hills Nistru care se afla in centru ... unul pe stada Stefan cel mare si Sfat , iar celalalt langa Parcul central

Este ceva foarte trist... shi ce m/a ingrijorat cel mai tare ca la fiecare restaurant unde am fost se vorbea doar limba rusa.... chelnerii se prefaceau ca nu inteleg limba romana! Am shi martori de pe forum!

Husky40
08-08-2002, 12:09 AM
Este ceva foarte trist... shi ce m/a ingrijorat cel mai tare ca la fiecare restaurant unde am fost se vorbea doar limba rusa.... chelnerii se prefaceau ca nu inteleg limba romana! Am shi martori de pe forum!

Te mira ?Cu atatia rusofoni si moldovieni ?

Lua-v-ar dracu' de rusificati (mesaj pentru toti moldovenii adevarati de pe forum - cine se simte...) ! :evil:

IONIX
08-08-2002, 12:27 AM
deseori cynd ma aflu in magazin sau la tolcioc shi incerc sa intreb ceva mi se raspunde in rusa :evil: (chiar daca intreb in romana 8) )din pacate multzi nu recunosc l.romana :tu_mori:

Husky40
08-08-2002, 12:32 AM
deseori cynd ma aflu in magazin sau la tolcioc shi incerc sa intreb ceva mi se raspunde in rusa :evil: (chiar daca intreb in romana 8) )din pacate multzi nu recunosc l.romana

Pai trebuie facuti sa vorbeasca in romana . One way or another . :evil:

imported_Manix
08-08-2002, 01:24 AM
Principalu e sa nu ne pierdem rabdarea si speranta, eu consider ca o data si o data in tara asta va exista doar o limba, insa pana atunci am impresia ca mai este inca destul de mult timp :(

perscorillo
08-08-2002, 07:04 AM
Cand aud de republica moldova mie mi se increteste pielea de sila. Denumirea asta are asa un pronuntat iz rusesc -in esenta sa, nu in forma- incat pur si simplu imi repugna. Aceste meleaguri au fost denumite dintotdeauna intr-un singur fel: Basarabia. Asta a fost un aspect pe care am vrut sa-l punctez. Al doilea: Problema limbii ruse in Basarabia nu se va putea rezolva cat ai bate din palme dar nici indiferenta nu e de dorit. IMHO moldovenii sunt -ca si restul romanilor de altfel- al naibii de intelegatori, iertatori, milostivi, buni ca painea calda, iubitori de aproape, blah-blah-blah si tra-la-la. Eu nu zic sa nu fie asa. Dar si exagerarea asta parca strica. Si eu sunt moldovean pe jumatate dar parca sunt un pic mai iute din fire. Pai sa-mi vina mie un strain in casa si sa-mi faca tarantele si marafeturi dintr-astea, l-as scoate in suturi afara. Da, fratioare, sunt primitor. Imi vii in vizita? Te primesc cu draga inima. Te cinstesc si te servesc cum pot mai bine. Dar cand se suie scroafa in copac, intoarcem foaia.
A, si vroiam sa mai spun ceva. Unii basarabeni traiesc cu impresia ca daca vorbesc ruseste si pupa poala tuturor veneticilor, o sa-i stranga maica rusie la pieptul ei iar Romania o sa crape de ciuda. Total fals! Mentalitatea romanilor se schimba in mod continuu. Aici lucrurile se petrec cu o viteza ametitoare. Romania e intr-un mars fortat pe care singura si l-a impus. O fi adevarat ca moscova nu crede in lacrimi. Romania, in schimb, crede in lacrimi. In PROPRIILE lacrimi.

IONIX
08-09-2002, 02:01 AM
da shi te-ai legat atyt de romani???? sunt atyt de eroi sau shi??
:wink: MOLDOVA :ciupos: este o denumire romana " :evil: c vashemu svedeniu :evil: " problema trebuie solitzionata local fara "ajutor din afara" :tu_mori: numai probleme ne creaza

zorzonel
08-09-2002, 12:32 PM
ce ne facem cu limba rusa? ce sa faci, ce sa faci... las-o in pace si invata sa te exprimi corect in limba ta, impune-o alolingvilor, si fa asa ca sa fie stimata, in primul rand de tine, apoi de cei din jur. dar limba rusa ca limba este o limba frumoasa, si nu faceti politica din ea, cum la fel nu le dati voie altora sa faca politica din ea, altfel sfarsim la groapa de gunoi

imported_Manix
08-10-2002, 03:05 AM
Impotriva limbii ruse eu personal nu am nimic impotriva, ba dincontra consider ca: cu cat omul stie mai multe limbi straine cu atat mai bine pentru el. Limba rusa, insa doar cea literara este intradevar destul de frumoasa, insa cand ii aud pe niste pustani de vreo 12-13 ani (maldaveni) cu tsigara in gura mergand pe strada si vorbind jumatate romana (sau mai degraba maldavenyaska) si cealalata rusa (maturi) apu atunci no comment si singuri va dati seama la ce ma gandesc. Insa atunci cand cineva incearca sa mi-o impuna cu forta, sau daca cineva ar incerca sa o impuna cu forta copiilor sau nepotilor mei apu iaca atunci eu m-as revolta... daca se procedeaza asa atunci cu aceiasi usurinta statul ne-ar putea impune sa invatam chineza, spaniola, bulgara, poloneza... de ce nu?

IONIX
08-12-2002, 02:33 PM
Impotriva limbii ruse eu personal nu am nimic impotriva, ba dincontra consider ca: cu cat omul stie mai multe limbi straine cu atat mai bine pentru el.
ai dreptate, numai ca problema ca cetatzenii noshtri nu se mindresc cu l.romana :evil: shi asta-i o tragedie

alex aka
08-13-2002, 05:09 AM
este ca sunt multi forumisti dar si oameni din chisinau care vor sa vb in lb. rusa si nu-mi spuneti ca n-i asa? de fapt de ce se vrea un lucru uitandu-se ca voi nu sunteti uniti in gandire?- practic pana nu se face unirea tot in rusa se va vorbi in multe locuri! :(

Husky40
09-10-2002, 12:08 AM
este ca sunt multi forumisti dar si oameni din chisinau care vor sa vb in lb. rusa si nu-mi spuneti ca n-i asa? de fapt de ce se vrea un lucru uitandu-se ca voi nu sunteti uniti in gandire?- practic pana nu se face unirea tot in rusa se va vorbi in multe locuri! :(

Pai hai sa realizam Unirea cat mai repede :) :D .

alex aka
09-10-2002, 01:26 AM
pai haide , hai acum in momentul asta! :D :lol:

coolio
09-10-2002, 09:27 AM
eeeei!!!!!!!!!!!!!!! oameni...!!! wake up!!!
care unire ba?????
dativa seama la ce spuneti.. :wtf: :zzz:

coolio
09-10-2002, 10:06 AM
uite pentru ce trebuie sa luptam noi..... pentru independenta noastra si nu opentru o unire care nu o vreiti nici voi sau macar nu vadati seama ce inseamna asta

http://www.ournet.md/~online/moldova_stema.gif

coolgreetings
09-10-2002, 04:26 PM
pai ni-om da seama ce inseamna unire dupa ce ne vom uni inapoi la Rusi...
Cum vrei sa stim ce inseamna unire daca in viata care am trait inca nu am avut asha o ocazie(nici nu as vrea sa am[daca este legat de Rusia])

Husky40
09-10-2002, 11:43 PM
pai haide , hai acum in momentul asta! :D :lol:
Nu e o idee rea :) .
Coolio , tu vrei sa luptam pentru o Moldova independenta ? Hm...tentant ? NU ! Basarabia este parte a Romaniei si trebuie sa se uneasca cu patria-mama .
Moldova independenta este o moldova in care romanii sunt supusi unei intense rusificari si deznationalizari asa ca ...

Husky40
09-10-2002, 11:46 PM
uite pentru ce trebuie sa luptam noi..... pentru independenta noastra si nu opentru o unire care nu o vreiti nici voi sau macar nu vadati seama ce inseamna asta

Ba cred ca ne dam prea bine seama ce inseamna unirea : o Romanie aproape normala si o Basarabie (macar o parte a ei ) alipita patriei .

alex aka
09-11-2002, 12:37 AM
husky si cool nu vedeti ca sunt elemente de genul coolio care intotdeauna cand au prilejul vor sa arate ca ar fi o greutate si un caz extrem de greu de rezolvat incat e ceva ne-realizabil in timp si spatiu! cand o sa se vrea cu adevarat aceasta unire normala o sa se faca, pana atunci trebuie sa invatam sa stim ceea ce vrem dar sa fie lucruri bune si folositoare!

coolio
09-11-2002, 09:18 AM
husky si cool nu vedeti ca sunt elemente de genul alex aka care habar nu au ce vor de la unire cu adevarat, care vor fi urmarile acestei uniri, si ca aceasta eventuala unire nu mai inseamna aproape nimic pentru Ro, sau ne unim noi cu ei si nu invers

coolgreetings
09-11-2002, 03:23 PM
Pai pentru Romania ar insemna o greutate in plus...
Pentru noi ar insemna o greutate si mai mare... de a ne incadra in pasul romanilor...
Oricum eu snt pentru unire si intodeauna voi fi... desi singur ca nu stiu bine urmarile... aici deja ar trebui de consultat un om neutral care sa spuna ce este bun si ce nu...!

alex aka
09-12-2002, 12:08 AM
coolio, care sunt urmarile acestei uniri? si vreau sa te intreb: se realizeaza ceva fara sacrificii? spune-mi si mie ce!?

Husky40
09-12-2002, 01:47 AM
Pai pentru Romania ar insemna o greutate in plus...
Pentru noi ar insemna o greutate si mai mare... de a ne incadra in pasul romanilor...

Nimic nu se poate realiza fara sacrificii .Germania s-a putut reunifica . Si noi putem .

coolgreetings
09-12-2002, 03:41 PM
Imi pare rau Husky insa la Germania a fost alt ceva...
La noi sunt mult mai mari greutatile!

nutu
09-12-2002, 06:04 PM
Cand UNIREA are sa fie ,eu nu cred ca o sa fie decisa pe aceast forum,Coolio este o cantitate neglijabila.

coolgreetings
09-12-2002, 06:11 PM
Oricum tot noi cei care sunt si pe forum vor decide daca sa fie sau nu unirea(referendum)

alex aka
09-14-2002, 03:32 AM
pana la urma aceasta va avea loc pe fondul unei unirii mai intai spirituale, apoi fizice a celor 2 tari -surori!

Silvik3d
09-14-2002, 01:17 PM
Atata timp cit stau rusalanii peste noi uitati de unire dar vina nu e numai a lor ci a blegilor de moldoveni care stau beti pe sub garduri.

coolio
09-14-2002, 03:23 PM
dar tu dupa cetatenie esti moldovan? bleg si si betiv pe sub garduri stai si tu?

coolgreetings
09-16-2002, 08:58 PM
Voi credeti ca o piedica mare sunt rusii din tzara?
Nu, problema este in puterea actuala!°

Husky40
09-16-2002, 11:37 PM
Voi credeti ca o piedica mare sunt rusii din tzara?
Nu, problema este in puterea actuala!°

Foarte adevarat . Cu comunistii la putere nu o sa realizeze niciodata unirea .Asa ca trebuie sa scapati cat mai repede de ei ! Duc tara la pierzanie . Kick their asses ! :wink:

Iskander
09-24-2002, 07:08 PM
Fratilor, nu mai alimentati discutia aceasta, ca este doar o piedere de vreme. In cazul in care stimatul domn Om Slab (care are acum dificultati in a citi acest mesaj scris in limba română, el fiind obishnuit cu limbajul literar moldovenesc, invatat la dansul la sat) chiar crede in "expunerile" domniei sale, atunci este o cauza pierduta. Nu o sa-l convingeti cu nici un argument logic, pentru ca logica nu este suficienta. Trebuie vazut cine este acela care i-a vârât in cap aceste idei necoapte, probabil este o persoana pentru care are un mare respect. Singura metoda de a-l "salva" este sa ii aratam adevarata fata a respectivei persoane, lucru imposibil de facut aici pe forum.
(Puteti sa cautati in internet, sunt o groaza de situri cu discutii aprinse romano-maghiare, aici este doar un caz izolat)
S-ar putea, dar nu bag mana in foc, sa fie un efect al saraciei in care traiesc majoritatea românilor, si dupa cate stiu pentru cei din actuala Republica Moldova este chiar mai greu. Ori cand omul nu are ce manca, nu puteti sa ii cereti sa-si iubeasca tara si pamantul. El are nevoi primare de satisfacut. Pentru astfel de sentimente trebuie depasit staduil de animal.

Personal nu cred ca este vorba de cazul de mai sus. Cred ca dansul incearca doar sa bage zâzanie intr-un grup de români. Cu buna stiinta, si amestecand o bruma de cunostiinte istorice si cultura generala. Din fericire nu o sa reuseasca, deoarece nu a facut efortul de a se documenta foarte bine. Exista o sumedenie de carti scrise la comanda care desfiinteaza istoria poporului Român, unde se citeaza deforma izvoare istorice, si sunt omise cele relevante. De acolo ar fi putut sa stranga oaresce argumente, dar cum mesajele dansului sunt doar o modalitate de divertisment, nu a alocat prea mult timp studiului.

Cat despre unire... este român adevarat sa nu si-o doreasca? Vremurile au fost mereu potrivnice, am avut dusmani cu duiumul, si cel mai grav, am avut mereu pleava. Pleava care isi tradeaza tara pentru o promisa avere, sau un alt statut, mai sus decat au fost capabili sa-si creeze singuri.

Si nu uitati niciodata de România Mare!

Daos Ulpeb
01-12-2003, 01:45 AM
Si daca cei cu critica, din Kamciatka, sunt trasniti cu Vulcanul Kliucevskii in Cap? Sa le deplinjem deci creerii arsi....de lava!

sds
03-06-2003, 08:54 AM
Unii socot ca e bine sa putem alege limba in care vorbim, pentru ei vreau sa spun ca pot alege tara nu limba.

Rusa e pentru rusi, dar locul rusilor e in Rusia.

lizofoafa
03-06-2003, 09:18 AM
Foarte corect! Doamnelor si domnilor, Aplauze, va rugam! :clap: :clap: :clap: :clap:

Daos Ulpeb
03-06-2003, 08:47 PM
Suntem dupa voea Soartei, un Stat cu Un Popor ce afara de Nucleul Roman, are in preajma mai multe Etnii. Un Popor! Dati sa ne gindim la Aceasta! Acest Cuvint. A doua limba de stat? Dar oare avem Noi putine alte Probleme pe capul Nostru? Ne maninca Saracia, dar Uneia "planeaza cu capul in nori". O sa ne scoata acea limba, din Mocirla ce ne trage tot mai intens la Fund? Nu desigur! Prin urmare nici nu merita atunci sa Ne distragem atentia, Unei probleme inventate de adversarii Suveranitatii Statului, (Alta numire Ei nici nu merita!) , si nu de Popor, aminind din cauza unor ambitii, ce ne trag inapoi in mocirla Imperiuui RUS, probleme ce ne asalteaza la usa.

Filip Antonio
03-06-2003, 09:50 PM
Suntem dupa voea Soartei, un Stat cu Un Popor ce afara de Nucleul Roman, are in preajma mai multe Etnii. Un Popor! Dati sa ne gindim la Aceasta! Acest Cuvint. A doua limba de stat? Dar oare avem Noi putine alte Probleme pe capul Nostru? Ne maninca Saracia, dar Uneia "planeaza cu capul in nori". O sa ne scoata acea limba, din Mocirla ce ne trage tot mai intens la Fund? Nu desigur! Prin urmare nici nu merita atunci sa Ne distragem atentia, Unei probleme inventate de adversarii Suveranitatii Statului, (Alta numire Ei nici nu merita!) , si nu de Popor, aminind din cauza unor ambitii, ce ne trag inapoi in mocirla Imperiuui RUS, probleme ce ne asalteaza la usa.

De folosesti majusculele la "noi","ne"? E cumva o zeitate colectiva?

lizofoafa
03-07-2003, 09:37 AM
Suntem dupa voea Soartei[...] Ne maninca Saracia, dar Uneia "planeaza cu capul in nori". O sa ne scoata acea limba, din Mocirla ce ne trage tot mai intens la Fund? Nu desigur! Prin urmare nici nu merita atunci sa Ne distragem atentia, Unei probleme inventate de adversarii Suveranitatii Statului, (Alta numire Ei nici nu merita!) , si nu de Popor, aminind din cauza unor ambitii, ce ne trag inapoi in mocirla Imperiuui RUS, probleme ce ne asalteaza la usa.
Daos, din gramatica mesajului tau este evident ca nu te preocupa problema asta. Fii mai explicit si expune-tzi gandurile mai organizat? Tu spui ca "uneia planeaza cu capul in nori" Eshti sigur ca nu faci acelashi lucru? Daca nu, ma lamureshti si pe mine despre ce mocirla vorbeshti? "adversarii Suveranitatzii Statului" Ce fantoma este asta? Moldova nu a mai avut suveranitate propriuzisa de ceva timp. In plus, un rol important pentru a avea suveranitate o are limba. Binentzeles exista probleme si mai grave decat limba, probleme ce trebuiesc asaltate la nivel global. Chiar si asha, problema ramane o problema.

Daos Ulpeb
03-08-2003, 01:43 AM
Odinioara, "umbra" unui principiu roman al Principatului Moldova, fu martorul cind o etnica, vrind sa arate maselor Patriotizmul Ei, facu declaratia ca;"Se logodeste", cu un simplu Monument"! Noi, uneia din preajma Ei, intelesem, ca avea in vedere Scopul, Cauza Marelui Erou al Neamului! Avu nefericirea, ca apoi sa fie declarata, chiar si de adeptii Rezistentei ca .... "bolnava psihic"! Pur si simplu uita Ea, sa aminteasca celor prezenti de prezenta in discursul Ei, a Gilimelelor! Am perdut atunci, din cauza Stiintei Cuiva dintre Noi, (unora doar), o Persoana ce nu odata riscase, aducindune la clipele "Marii Adunari Nationale"! Domnilor! Ea nu are vina, ca Cei din jur nu Vor sa inteleaga, ca Fiecare isi exprima gindurile...com poate! Ore chiar asa de inapoiati suntem Noi, ca sa le spunem la tot pasul, lucrurilor pe nume? Mai invatate frate sa "citesti si printr rinduri"! Doar Te crezi Destept!

Filip Antonio
03-08-2003, 01:13 PM
Odinioara, "umbra" unui principiu roman al Principatului Moldova, fu martorul cind o etnica, vrind sa arate maselor Patriotizmul Ei, facu declaratia ca;"Se logodeste", cu un simplu Monument"! Noi, uneia din preajma Ei, intelesem, ca avea in vedere Scopul, Cauza Marelui Erou al Neamului! Avu nefericirea, ca apoi sa fie declarata, chiar si de adeptii Rezistentei ca .... "bolnava psihic"! Pur si simplu uita Ea, sa aminteasca celor prezenti de prezenta in discursul Ei, a Gilimelelor! Am perdut atunci, din cauza Stiintei Cuiva dintre Noi, (unora doar), o Persoana ce nu odata riscase, aducindune la clipele "Marii Adunari Nationale"! Domnilor! Ea nu are vina, ca Cei din jur nu Vor sa inteleaga, ca Fiecare isi exprima gindurile...com poate! Ore chiar asa de inapoiati suntem Noi, ca sa le spunem la tot pasul, lucrurilor pe nume? Mai invatate frate sa "citesti si printr rinduri"! Doar Te crezi Destept!

Daos, eu caut randurile la tine si nu le gasesc...E "principiu" sau "principe"? Si nu e o dovada de "inapoiere" sa spui lucrurilor pe nume, dimpotriva, e o dovada de inteligenta. A scrie in dodii asa cum faci tu e un semn de ne-inteligenta.

Si inca ceva, tot mai sustii ca "Iorga a fost "lejionar" in tinerete"?

Daos Ulpeb
03-08-2003, 03:05 PM
[Daos, eu caut randurile la tine si nu le gasesc...E "principiu" sau "principe"? Si nu e o dovada de "inapoiere" sa spui lucrurilor pe nume, dimpotriva, e o dovada de inteligenta. A scrie in dodii asa cum faci tu e un semn de ne-inteligenta.

Si inca ceva, tot mai sustii ca "Iorga a fost "lejionar" in tinerete"?]:
"PRINCIPE"! Perdon! De 5 ani nu am luoat in mani scrieri romanesti!
Iorga? Ce inseamna sa fii "legionar"? In tinerete toti oamenii ofera Patriei "spatiu" din viata lor. Sa afirmam ca in anii tineretii lui Iorga exista un "KOMSOMOL", ar fi o gresala! Atunci Ei, erau o Tabara! Pre cum si Lenin si cu Plehanov, Savinkov la inceput.
P.S. Dami te rog o adresa mail a unui dictionar lingvistic roman? Multumesc!

Filip Antonio
03-08-2003, 03:31 PM
[Daos, eu caut randurile la tine si nu le gasesc...E "principiu" sau "principe"? Si nu e o dovada de "inapoiere" sa spui lucrurilor pe nume, dimpotriva, e o dovada de inteligenta. A scrie in dodii asa cum faci tu e un semn de ne-inteligenta.

Si inca ceva, tot mai sustii ca "Iorga a fost "lejionar" in tinerete"?]:
"PRINCIPE"! Perdon! De 5 ani nu am luoat in mani scrieri romanesti!
Iorga? Ce inseamna sa fii "legionar"? In tinerete toti oamenii ofera Patriei "spatiu" din viata lor. Sa afirmam ca in anii tineretii lui Iorga exista un "KOMSOMOL", ar fi o gresala! Atunci Ei, erau o Tabara! Pre cum si Lenin si cu Plehanov, Savinkov la inceput.
P.S. Dami te rog o adresa mail a unui dictionar lingvistic roman? Multumesc!

Nu-ti dau nici un fel de adresa, cauta si singur. Intre tine si tot ceea ce e romanesc nu exista practic NICI O LEGATURA, nu te mai stradui degeaba.

lizofoafa
03-08-2003, 04:46 PM
Daos, spune si mie daca mesajele tale sant o gluma. Mie mi se pare ca joci rolul unui analfabet care se baga exact unde n-are nici un cuvant de spus. Spune-mi daca am intzeles corect gluma ta, sau daca ai vorbit serios pana acum, pls. :wtf:

Daos Ulpeb
03-08-2003, 06:01 PM
Bodaproste!

Daos Ulpeb
03-08-2003, 06:12 PM
Aratati ce anume nu ati inteles. Ca sa va indic, in ce clasa a scolii primare, merita sa Va introarceti! Oare Va credeti Profesori ai Unei limbi? In Forum Fiece-si insira pre cum poate parerea! De nu va place..... nu cititi! Mie-mi place sa-mi exprim gindurile laconioc. Folosind des aceleasi gilimele. Ce Ele prezinta, laz ce folosesc in Gramatica o stiti? Incepind cuvintul cu litera mare iarasi, se arata ceva. Ce? .... Deci, primiti pre cum e scris. De nu, transformati Forumul, intr-un "Forum al Alesilor"!

lizofoafa
03-08-2003, 09:10 PM
N-am nici cea mai mica tendintza de trufie. Nu poate fi vorba de aleshi si nealeshi, ci doar de faptul ca ai un mod de expresie dificil si agramat. No offence, este adevarul, nu te condamn pentru asta. Mi se pare totusi o situatie ironica, cea in care eshti tu. :roll: :-? si faptul ca chiar tu, cel care ai probleme in domeniu de limbaj, afirmi atat de categoric despre necesitatea ignorarii problemei limbii nationale. Chiar crezi ca eshti credibil?

Filip Antonio
03-08-2003, 09:10 PM
Aratati ce anume nu ati inteles. Ca sa va indic, in ce clasa a scolii primare, merita sa Va introarceti! Oare Va credeti Profesori ai Unei limbi? In Forum Fiece-si insira pre cum poate parerea! De nu va place..... nu cititi! Mie-mi place sa-mi exprim gindurile laconioc. Folosind des aceleasi gilimele. Ce Ele prezinta, laz ce folosesc in Gramatica o stiti? Incepind cuvintul cu litera mare iarasi, se arata ceva. Ce? .... Deci, primiti pre cum e scris. De nu, transformati Forumul, intr-un "Forum al Alesilor"!

Tu nu exprimi nici un fel de idei, mesajele tale sunt niste conglomerate de cuvinte care nu spun nimic.

Daos Ulpeb
03-08-2003, 11:21 PM
Palavre! Nu e primul Forum la care particip. "Acesta" e manevra, Celor ce din lipsa unui Raspuns, incearca Sa-ti caute, "nod in papura"!
Lamuriri;Palavre-vorbe desarte. Celor-unele persoane anumite....

lizofoafa
03-08-2003, 11:30 PM
Daca asha vrei tu sa crezi, e problema ta. Oricum, trebuie sa recunoshti si sa-tzi asumi eshecul. Mesajul tau nu a fost credibil, nu ai reusit sa ne convingi de corectitudinea gandirii tale. Nu trebuie sa ne reprosezi ca nu te-am putut intzelege. Daca ai fi crezut cu adevarat in ce spui si ai vrea cu adevarat sa ameliorezi situatzia, ai fi depus eforturi mai mari pentru a te face intzeles, in loc sa te apuci sa arunci reproshuri in toate partzile.

Daos Ulpeb
03-08-2003, 11:50 PM
[nu ai reusit sa ne convingi de corectitudinea gandirii tale]-Fratilor! Mi-am expus parerea pre cum sunt invatat s-o fac in felul meu. Sa conving pe Cineva? Doamne fereste! Nici prin cap nu mi-o trecut asa ceva.

Filip Antonio
03-09-2003, 03:20 AM
Palavre! Nu e primul Forum la care particip. "Acesta" e manevra, Celor ce din lipsa unui Raspuns, incearca Sa-ti caute, "nod in papura"!
Lamuriri;Palavre-vorbe desarte. Celor-unele persoane anumite....

Tu nu intelegi ca: a) nu prea intelegi romaneste; b) nu exprimi nici macar O SINGURA idee in mesajele tale.

Daos Ulpeb
03-09-2003, 02:20 PM
Si? Care e tema? O limba. Mi-am expus parerea despre Ea, si despre Acei, ce o folosesc. Ca pe un Instrument!

Daos Ulpeb
03-09-2003, 02:52 PM
[Ce credeti despre faptul ca limba rusa sa fie a 2 limba de stat? sunteit de acord cu acest lucru sau nu?
De fapt nu e nimic strashnic in acest lucru, dar ce facem cu demnitatea nationala de roman?]:
Cred ca e un Atentat la Independenta Statului, doar tendinta de a "instaura Domnia", unei limbi straine. E o Agresie la adresa Limbii de Stat! care e parte componenta a Independentei Statului. Merita nu de acordat atentie Unor Cereri, facind-o pe Democratul, e necesar de a Cere socoteala pentru Tentativa de incalcare a Unei Loialitati Obligatorii!
Sa ne amintim! Migrantii Sovetici, primind cetatenia Unei republici fost imperiale, au iscalit deja si Indatoririle de a respecta cu strictete, Indatoririle de Cetatean! "Uneia", findca se refera nu numai la republica Moldova. Dati deci sa intrebam Aceias republica Ukraina; "Voi, de ce nu ne dati pilda? De ce nu declarati limba rusa, ca limba de stat in republica Ukraina? Cu ce Va deosebiti?"

Artemis
03-14-2003, 11:38 AM
Legislativul accepta utilizarea oficiala a limbii ruse in comert
http://azi.md/news?ID=23235

Daos Ulpeb
03-14-2003, 01:01 PM
Doamna se crede "Englezoaică"! Legislativul? și de ce nu? Dacă și El însuși e un "Rus"! Pentru Noi? Prelungirea Rusificației! Despre ce Independența mai vorbești "Dumneata"???

Filip Antonio
03-14-2003, 02:49 PM
Doamna se crede "Englezoaică"! Legislativul? și de ce nu? Dacă și El însuși e un "Rus"! Pentru Noi? Prelungirea Rusificației! Despre ce Independența mai vorbești "Dumneata"???

Daos, ia rezolva tu niste cuvinte incrucisate pe ruseste...

Daos Ulpeb
03-15-2003, 01:40 PM
Nu mai căuta nod în papură Filipe! Mai bine pune mâna pe Carte, și mai învață Gramatica. Să nu te râdă, Lumea!

Filip Antonio
03-15-2003, 02:55 PM
Nu mai căuta nod în papură Filipe! Mai bine pune mâna pe Carte, și mai învață Gramatica. Să nu te râdă, Lumea!

"Carte", "gramatica" si "lumea" in limba romana se scriu cu litera mica, iar corect se spune "sa nu rada lumea de tine". Dar asa e cu mankurtii ca tine, Daos, care gandesc in ruseste si incearca cu disperare sa traduca in romaneste.

Daos Ulpeb
03-16-2003, 02:32 PM
["Carte", "gramatica" si "lumea" in limba romana se scriu cu litera mica, iar corect se spune "sa nu rada lumea de tine". Dar asa e cu mankurtii ca tine, Daos, care gandesc in ruseste si incearca cu disperare sa traduca in romaneste.]-
Filipe! Gandeste-te, poate omul are in vedere ceva prin Cuvantul cela!Litera mare sau ghilimelele in gramatica servesc la ce?

Filip Antonio
03-16-2003, 04:29 PM
["Carte", "gramatica" si "lumea" in limba romana se scriu cu litera mica, iar corect se spune "sa nu rada lumea de tine". Dar asa e cu mankurtii ca tine, Daos, care gandesc in ruseste si incearca cu disperare sa traduca in romaneste.]-
Filipe! Gandeste-te, poate omul are in vedere ceva prin Cuvantul cela!Litera mare sau ghilimelele in gramatica servesc la ce?

Daos, tu n-ai nimic in vedere. Vrei cu disperare sa fii bagat in seama. Atata tot.

Daos Ulpeb
03-16-2003, 07:04 PM
Cauți în zadar nod în papură! Vino-ți in fire. Ne aflăm în Forum și nu la școală! Trezește-te! Fiecare-și exspune părerea pre cum poate! Pe Cine-l doare capul? Că nu-l aduce Capul la talmăciri? Să mai învete Carte!

iris
03-17-2003, 12:44 AM
Cauți în zadar nod în papură! Vino-ți in fire. Ne aflăm în Forum și nu la școală! Trezește-te! Fiecare-și exspune părerea pre cum poate! Pe Cine-l doare capul? Că nu-l aduce Capul la talmăciri? Să mai învete Carte!

Daos, exista niste legi (gramaticale) in fiecare limba. Scopul lor este de a facilita comunicarea umana. Le inveti, nu pentru ca sa obtii niste note in carnet, ci pentru a te putea face inteles. In acest sens, "nu noi suntem stapanii limbii, ci limba e stapana noastra".

Mai multi ti-au spus ca nu te prea inteleg si te-au rugat sa te exprimi mai clar. Poate e cazul sa-i asculti? Nu-i vorba, mici scapari se mai intampla, toata lumea mai face cate o greseala-doua. Dar tu nu reusesti sa exprimi ceea ce simti. E tragic, daca stau sa ma gandesc...

Daos Ulpeb
03-17-2003, 01:16 AM
[Mai multi ti-au spus ca nu te prea inteleg si te-au rugat sa te exprimi mai clar.]: Domnilor! Vaș ruga în așa caz, să-mi dați întrebări, ca să Vă pot destăinui, Enigmele din Mâzgălelile mele? Vă mulțumesc frumos!!!

Filip Antonio
03-17-2003, 01:53 AM
[Mai multi ti-au spus ca nu te prea inteleg si te-au rugat sa te exprimi mai clar.]: Domnilor! Vaș ruga în așa caz, să-mi dați întrebări, ca să Vă pot destăinui, Enigmele din Mâzgălelile mele? Vă mulțumesc frumos!!!

Daos, te rog nu mai umple forumul cu spam. Daca ai ceva de spus spune si nu mai vorbi in dodii.

Daos Ulpeb
03-17-2003, 04:45 PM
Vom scrie pentru cei, ce vor ințelege!

Filip Antonio
03-17-2003, 07:13 PM
Vom scrie pentru cei, ce vor ințelege!

Sunteti mai multi? Tot nu "va" intelege nimeni.

Daos Ulpeb
03-18-2003, 12:01 AM
Filipe! Eu ce țis "Limba Rusă"? Pe Ea hăește-o! Pe mine? Dumnezeu mă va îndrepta. La Gramatică, și încă dacă Va dori So facă!

lizofoafa
03-18-2003, 10:49 AM
[Ce credeti despre faptul ca limba rusa sa fie a 2 limba de stat? sunteit de acord cu acest lucru sau nu?
De fapt nu e nimic strashnic in acest lucru, dar ce facem cu demnitatea nationala de roman?]:
Cred ca e un Atentat la Independenta Statului, doar tendinta de a "instaura Domnia", unei limbi straine. E o Agresie la adresa Limbii de Stat! care e parte componenta a Independentei Statului. Merita nu de acordat atentie Unor Cereri, facind-o pe Democratul, e necesar de a Cere socoteala pentru Tentativa de incalcare a Unei Loialitati Obligatorii!
Sa ne amintim! Migrantii Sovetici, primind cetatenia Unei republici fost imperiale, au iscalit deja si Indatoririle de a respecta cu strictete, Indatoririle de Cetatean! "Uneia", findca se refera nu numai la republica Moldova. Dati deci sa intrebam Aceias republica Ukraina; "Voi, de ce nu ne dati pilda? De ce nu declarati limba rusa, ca limba de stat in republica Ukraina? Cu ce Va deosebiti?"
Mie mi se pare acest mesaj cat de cat explicit. Filip, hai lasa fixatziile! No offence pls :roll:

lizofoafa
03-18-2003, 11:01 AM
Nu cred ca gramatica lui Daos este un subiect care merita atata atentzie.

Daos Ulpeb
03-18-2003, 02:04 PM
[Nu cred ca gramatica lui Daos este un subiect care merita atata atentzie.]-Mersi de susținere! Eu cred că mai sus, merge vorba de un "camuflaj"! Din parea cuiva! Ca Forumul să se mai "odihnească" de "Limba Rusă"! P.S. Dar posibil că mă înșel! Băeți! Voi ce parere aveti de limba rusă?[/quote]

mickelangello
03-18-2003, 04:58 PM
popor de ce va ivirtiti pe linga o pereche de cuvinte atita, s-a pus intrebarea raspundeti, nu criticati pe acei care gresesc din intimplare (posibil), iar cu limba rusa e clar ca bunma ziua... De ea nu vom scapa inca mult timp deoarece s-a implimentat in gindirea noastra trainic datorita regimului socialist care a domnit peste 70 de ani. Ca sa fie ea a II-a limba de stat nu sunt de acord, insa si sa n-o vorbim deloc tot nu sunt de acord.

Daos Ulpeb
03-18-2003, 11:04 PM
[insa si sa n-o vorbim deloc tot nu sunt de acord.]:
Limba rusă și așa rămâne o limbă de comunicare, pe fostul platou Imperial. Si actual desigur! Pentru Noi? Cine sunt cointeresați doar. In rest? In stat Să păstrăm o amprentă Imperială? Aceasta ne mai lipsea, pentru ridicarea autoritații republicii Moldova.

GYN_Tonic
03-19-2003, 11:24 AM
Eu zic ca nu este rau daca cunoastem o limba in plus...
Pe langa asta limba rusa este o limba de baza (adica datorita ei... intelegi si alte limbi... de ex. ucraineana sau altele)
Insa numai atat...
Desigur ca trebuie practicata... altfel o uiti ca oricare limba...
Insa sa ne straduim sa o mentinem ca o a 3 sau a 4 limba destudiu...

Fox
03-19-2003, 11:39 AM
Fusese un moft al meu ... dar...

I-am spus unei din multele mele colege rusoaice, care nu cunoaste o boaba in romana, ca daca se introduce limba rusa ca a doua limba de stat eu nu mai vorbesc cu ea in rusa. Fireste ca ma intrebat "de ce?".
Fiindca acum, nevrind sa-mi zica cineva ca-i discriminez pe rusi le vorbesc in rusa sa ma inteleaga, atunci insa eu voi vorbi in limba de stat romana (legal, nu?), ei vor vorbi in limba de stat rusa (tot legal!) si daca ei nu ma vor intelege - nu e problema mea (!)

Au avut destul timp, sa nu zica cineva ca nu li s-au creat conditii, sa invete romana.

Daos Ulpeb
03-19-2003, 01:48 PM
[atunci insa eu voi vorbi in limba de stat romana (legal, nu?), ei vor vorbi in limba de stat rusa (tot legal!) si daca ei nu ma vor intelege - nu e problema mea (!) ]:
Să nu uităm, că nu la toți românii basarabeni, "unghiul Presiunii e egal cu ungiul Respingerii"! Perdon! dacă nu am tradus corect zicala!

Fox
03-19-2003, 02:01 PM
Sper ca eu am inteles, dar poti sa lamuresti sensul, daca crezi ca traducerea schiopateaza :-?

Daos Ulpeb
03-19-2003, 08:44 PM
Traducerea? Păi e simplă de tot. Intr-un Stat, nu toți gândesc la fel! "Unghiul Presiunii", sunt Cei ce Te vor. Călărit! Si "Unghiul Respingerii", sunt acei, ce luând pildă de la Agresor, dârzenia,....Rezisță. Cu cât e mai mare Presiunea, in egal Ei e și Rezistența! Cei ce nu rezistă, sau Te țin de picioare,("Nu trebue Ioane! Hai să plecăm mai bine capul?")? "Vizitează" Siberii si Kurgane! Pildă? Finlanda la timpul Ei, nu a dorit să fie..."Turist", rămânând pentru "Unghiul Presiunii", Agresor, un "Unghi al Respingerii"!

GYN_Tonic
03-19-2003, 10:04 PM
Daos Ulpeb...
Si atunci ce propui ca solutie?
Eu de exemplu FAC deja ceea ce a propus Fox! :o

Daos Ulpeb
03-20-2003, 12:47 AM
Ne e Inamic limba rusă? Nu desigur, căci au vorbit-o afară de Noi și Juzii Noștri. Si uite că necătând la aceasta, Noi cei de azi, suntem Români! Omul e Vrajmas! Si Cel pe cine dumnealui-l prezintă. Imperiul Rus! Până în prezent Noi am făcut și facem o mare greșală, învinuind în tragedia Noastră pe "Komuniști". De ce? Doar și intre Noi avem destui oameni ce într-o suflare Românească, visează și tind la o societate Românească Socialistă. Pe câți camarazi I-am transformat în Inamici ai Noștri, cu lozicele "Jos Comuniștii"? Am uitat că acolo și atunci, pe Piata Victoriei-i aveam printre Noi! Să ne indreptăm Greșala! Cum? Să recunoaștem că nu "Limba" sau "Partidul Național" ne e Obstacol, ci "Statul", ce prin Oameni, folosind nu numai lozinci false, ne subminează Baza! Din toate lozincile Mișcării de Eliberare Națională, cea mai corectă a fost și este; "Jos Ocupația"! Bilanțul? Noi suntem "mărul discordiei" între Imperiul Rus și Tara Noastră, România! Pornind de aici trebue sa demascăm, "Raul" în persoana nu a unei "limbii" sau "autonomii", ci a Oamenilor, Adepților Imperiali, Colaboraționiștilor! O limbă de Stat e suficient pentru un Popor! Chiar dacă și are mai multe etnii încadrate în componența Sa. O altă limbă de stat, afară de limba Română, în republica Moldova, e Imposibil de declarat! Ne vorbește Constituția republicii Moldova, despre dreptirile Poporului și a etniilor din componența Lui? Da! Limba rusă? Cine o vorbește? Etnia rusă! Si câte etnii avem noi în componența Poporului republicii Moldova? Mai multe desigur! Si atunci unde ne sunt principiile Democrației? Propagandăm Egalitatea, ca la urmă Noi însă-și, prin intermediul Unor Adepți Imperiali, Ei și ne înping conștient pe Noi, să ne încălcăm îndatoririle luoate înaintea Umanitații, de a apăra Drepturile Omului în republica Moldova, să instaurăm Inegalitatea? Doar prin proclamarea "limbii ruse", ca limbă de stat, înjosim în ochii Lumii, limbile de comunicare a celorlalte etnii din Mediul Nostru! Si nu va fi oare, pentru etnia rusa, din republica, o Injosire, dacă vom declara ca o a doua limbă de stat....limba ucraineană sau poloneza? Dacă nu gresim, ucrainenii le șterg nasul etnicilor ruși, în privința numarului și a antichității lor în Romania! Rusa, să n-o ignorăm sau s-o urăm deci, ci stimând-o în egală masură cu celalte limbi de comunicare din republică (numărați câte avem?), săi dăm onorul cuvenit, ca Unei limbi vorbite de Concetățenii Noștri! Acelora de provenență etnică Rusă!

GYN_Tonic
03-20-2003, 11:21 AM
Si ce facem atunci cand "concetatenii" nostri vorbesc numai rusa? Adica nici macar nu stiu limba tarii in care se afla! Tot vorbiti de drepturi, de democratie... Cand vreau sa vorbesc in tarea mea limba mea si mi se raspunde intr-o limba straina, ma simt ca DREPTURILE MELE SUNT INCALCATE!!! NU zic sa nu vorbeasca rusa. Las-ai sa vorbeasca in ce limba vor, insa atunci cand li se cere sa se vorbeasca romaneste... SA O FACA!!! In cele mai multe cazuri ei NU o fac!!! Asta ma irita!!!

Insa aceasta problema tine si de romanii din Basarabia, pentru ca ei (nu stiu de ce), cand intalnesc pe cineva pe strada (necunoscut) si intreaba (de exemplu) cat e ceasul... pai o fac in limba rusa... si nu in romana!!! Oare de ce?

Fox
03-20-2003, 11:40 AM
Astfel incearca sa se fereasca de brutalitatile porcesti ale rusilor :(

GYN_Tonic
03-20-2003, 12:14 PM
De ce cand rogi pe un "concetatean" sa vorbeasca cu tine romaneste... el nu o face?

Fox
03-20-2003, 12:31 PM
Da "concetateanul" cunoaste romana? :-?

GYN_Tonic
03-20-2003, 12:47 PM
Asta si vreau sa spun....

Fox
03-20-2003, 12:57 PM
Adica da?
Nu vreau sa-i pun eticheta, dar mi-i rusine mie ca exista dintr-astia :(

Daos Ulpeb
03-20-2003, 02:36 PM
["Cetățeanul nu cunoaște limba maternă"]; Cum so cunoască dacă El e "Moldovan"? El limba "moldovenească" o știe! Ce prezintă Ea, noi o știm. Un haos lingvistic româno-rus! Si aceasta pentru el e suficient, mai ales că nici Statul nu-l impune să-și știe limba maternă, limba de stat la perfecție. Ca să obligi Cetățeanul să nu stâlceasca limba, e necesară prezența Legei! Cred că Acea Lege, trebue să ea în primul rând măsuri cu înjurăturile, si cu Injurările Rusești, din vocabularul Pământeanului Nostru, în primul rând! Categoric de interzis moravul satanic, în plus Legea să fie insoțită, cu o "Pedeapsă". Am în vedere nu numai amenzile financiare ci și publice. Mai departe va fi mai lesne de "mișcat".

GYN_Tonic
03-26-2003, 01:03 PM
E in dreptul fiecaruia sa injure... (din pacate)

Vreau sa spun ca cetateanul nu cunoaste limba materna a populatiei majoritare... :(
O stie doar pe a lui...
Cred ca NU-i posibil ca legea sa impuna nestalcirea limbii...!!!

army_sergiu
04-05-2003, 12:44 PM
daca bagam a doua limba de stat rusa atuci putem sa stingem luminile. sa inchidem portile si sa plecam in Portugalia. Ei ne numeau limba noastra pina acum *tzaranschii iazik*. ar fi culmea sa le facem si placerea asta.

iris
04-11-2003, 10:33 PM
De ce cand rogi pe un "concetatean" sa vorbeasca cu tine romaneste... el nu o face?

Nu stii sa rogi, probabil :P

IONIX
04-16-2003, 02:47 PM
la noi in tara limba rusa "eto sila"... din pacate :-x