View Full Version : ce ne facem cu limba rusa?
Pagini :
1
2
3
[ 4]
5
6
7
8
9
10
11
12
avdussr 11-12-2001, 01:09 PM Da Viorel ai fost abietul copil in uniunea sovietica .....de aceea tu gindeai la limba si la nu stiu ce ca tie era foame..... dar nu conteaza ...apropo ce faci in berlin???????lucrezi
????????? Vezi ca eu ma duc acasa(slava bogu)si RAMIN acolo Efoarte simplu sa tipi dela berlin ca rushii sunt rai!!!!! DE CE NU VII ACASA SI DE CE NU LUPTI????????????????? Ai un loc calduti la nemti?????????????? (Apropo vorba lui Bismarc Romin nu e o nationalitate ci o profesie pa pa:)))))))
Dorin 11-12-2001, 02:26 PM avdeev, ia-o mai usor cu citate de-ale tale desantate (cica a zis-o chiar Bismarck!!! i-auzi dobitocenie; apropo, Bismarck se scrie cu un K la sfarshit, puteai sa ai decenta sa shtii macar asta, uite eu ca Român am deschis la viata mea carti de istorie, nu ca tine, sau poate sunteti voi cu totii asa de inculti si analfabeti incat sa nu shtiti macar atata lucru - Bismarck se scrie cu K la sfarshit!!!). Pur si simplu nu inteleg de unde se poate lua atata trufie (cauta in dictionar acest cuvant, ca sigur nu il shtii, depasheshte cu mult cultura ta) intr-un asemenea semidoct cu pretentii psihopatice de salvator al omenirii (a se citi ineptiile referitoare la "Marele Imperiu al Binelui" de la inceputurile acestei discutii).
Catre moderatori: rog insistent excluderea lui avdussr de pe forum, pe motiv ca a adus prejudicii morale grave mie personal, precum si marii majoritati a membrilor acestui forum prin afirmatiile facute in ultimul sau mesaj (publicat pe data de 12-11-2001, ora 12:09, la forumul Politica, la tema "ce ne facem cu limba rusa?").
ciofu 11-12-2001, 04:55 PM Dorin, avdussr si-a scris parerea lui sau ceea ce crede el.
Asta nu e motiv de al suspenda de pe forum.
Dorin 11-12-2001, 09:47 PM Toate parerile si drepturile au dreptul la existenta, dar nu toate au dreptul de a fi expuse intr-un mediu civilizat, asa cum este acest forum. In caz contrar, am avea anarhie si haos, deci daca tindem spre a crea pe forum un mediu dominat de corectitudine, ratiune si bun simt, atunci eu cred ca trebuiesc interzise orice idei cu caracter denigrator la adresa unor persoane anumite sau grupuri de persoane. La urma urmei, pentru aceasta si exista de fapt moderatorii: pentru a depista si inlatura aceste abateri de la normele discutiei civilizate. Ideea exprimata de catre Avdeev in ultimul sau mesaj produce in mod direct si fara echivoc daune morale mie personal, precum si majoritatii românofone de pe acest forum. Este o idee rasista care constituie o insulta la adresa majoritatii. Asa ceva nu se poate tolera, daca vrem sa pretindem ca formam un grup de discutii democratic (democratia nu cuprinde DELOC tolerarea ideilor cu caracter agresiv si rasist, asa cum sunt acelea expuse de Avdeev). De aceea am cerut moderatorilor excluderea de pe forum a acestui utilizator, care in mod deliberat abuzeaza de libertatea cuvantului cu scopul de a insulta alti utilizatori. Cu aceasta ocazie ma adresez si altora sa trimita mesaje private cu aceasta rugaminte pe adresa lui dune (moderatorul forumului "Politic"). Va mai aduc aminte ca promovarea ideilor rasiste si denigratoare la adresa natiunilor se interzice de catre Constitutia si Codul Penal al Republicii Moldova, precum si de catre normele de drept international instituite de catre organismele internationale la care a aderat si Republica Moldova (in special ONU, OSCE, etc.).
parerea mea pur subiectiva e ca advussr poate a sarit putin peste limita sil rog data viitoare sa nu mai vina cu atacuri personale la adresa nimanui (oricit de mare dorinta ar avea).
nu discutam aici pentru a arata cu degetul la unul sau la altul sau pentru a ne bate pentru ca unul nu lupta dar doarme pe cuptor.
sper sa ne respectam reviproc si sa nu mai apara chestii similare din partea nimanui.
DORIN ? tu stii ce inseamna in Franta "collabo" erau cei care au cooperat cu regimul nazist,in Basarabia nu este nimic de uimit daca se gasesc cativa "collabo" nostalgic de vechiul regim colonianist sovietic,chiar daca sant camumflati sub o eticheta nationalista pseudo moldava.Tu est prea inteligent ca sa tii cont de ei.Caravana trece si caini latra.
zorzonel 11-13-2001, 07:11 PM ba baieti
acum in guvern sta la aviz un document "Legea despre circulatia limbilor pe teritoriul RM", de fapt proiect care se va duce in parlament mai tarziu, in el spune cam asa: documentele oficiale vor fi alcatuite in limba moldoveneasca sau in limba rusa.
initial acolo era formula de 'limba de stat' acum e 'limba moldoveneasca'.
toata lumea hai la joc :grin:
Dorin 11-13-2001, 09:43 PM Nutu, mi-am iesit din sarite fiindca ma enerveaza la culme "cartitele" - acei oameni care seamana ura , neincredere si invidie in sânul unor comunitati pe care nu le cunosc, nu le stimeaza si nici nu vor sa le cunoasca. Am cunoscut pe acest forum doi dintre aceshtia, care neavand nici un pic de cultura de orice fel (istorica, politica, etc), iar in schimb posedand un mare bagaj de "cunoshtinte" pseudoshtiintifice (care au fost in ultimul deceniu negate de catre cele mai importante forumuri reprezentative ale savantilor istorici, si recunoscute de catre opinia publica mondiala drept fiind nishte minciuni) desprinse din ideologia sovietica, incercau sa ne tot convinga despre toate prostiile neverosimile: ca cica moldovenii si romanii nu ar fi unul si acelasi popor, despre "limba moldoveneasca", etc. La inceput era distractiv sa ii priveshti in naucirea lor, si la un moment dat chiar intelegeam ce a vrut sa spuna tov. Motpan atunci cand afirmase solemn de la tribuna Parlamentului ca "... Patria incepe de la buhaiul satului...", dar pe urma insistentele lor malitioase au intrecut masura. Culmea este ca ei nici macar nu sunt in stare sa se exprime in mod coerent in limba statului in care locuiesc de cel putin 20 de ani! Daca inveti UN CUVANT PE ZI dintr-o limba timp de douazeci de ani, ajungi sa ai un vocabular de sapte mii de cuvinte - destul pentru a purta o conversatie cat de cat normala si coerenta. Adevarul e ca pentru asta este nevoie de un elementar bun simt. Nutu, tu iti inchipui ce ar zice un francez daca ar vedea un alt cetatean francez care nu ar fi in stare sa scrie o fraza elementara corect in limba franceza?
Dorin 11-13-2001, 09:55 PM Iar in ce priveshte "collabo": la noi aceshtia sunt bine si sanatoshi. Foshti shefi de sectii NKVD si KGB sunt astazi deputati, minishtri, sefi de departamente, etc. Artiom Lazarev - seful NKVD Chisinau in anii '40 (adica cel care alcatuia efectiv listele de deportati si de executati) a fost... deputat in parlamentul din 1994!! In loc sa fie deferit justitiei, acest criminal a devenit deputat in parlament! Comunishtii ishi confirma si azi vocatia lor eterna pentru terorism si banditism.
_victor_ 11-14-2001, 01:57 AM Persoane ca noi care scriem aici despre limba romana si demnitate nationala suntem unitati. Nu vedeti ca toata lumea asculta numai "Ruskaia radio" sau "Nashe radio". Si in rutiere cum apare ceva in romana la vre-un post de radio (tot rusesc, dar sunt vreo 10 minute pe zi de stiri) eodata schimba in alta parte. Si n-as spune ca asta fac numai soferii rusi. Trebuie in primul rand o lege despre dreptul de a transmite aceste posturi de radio care sa nu le dea voie sa umple tot spatiul de emisi cu retransmiterea emisiunilor rusesti si sa aiba vreo 60% de emisiuni in limba de stat, care inca mai este romana
zorzonel 11-14-2001, 09:23 AM vedeti penultimul mesaj al meu de pe pagina asta.
voi ce vreti : cine sa vina si sa va dea dreptate in statul ista condus de banditi carora tot noi i-am permis sa ajunga la carma. sau poate noi santem orientati aiurea si mergem dupa ei in glod si mocirla si ne vaicaram dar numai birfim pe forum?
_victor_ 11-15-2001, 11:39 PM Greseala noastra a si ce-a mai mare de fapt a fost in 1991 cand am declarat independenta si am dat cetatenie tuturor care locuiau aici. Trebuia de facut ca in Estonia unde au dat la inceput cetatenie doar celor care erau cetateni pana la ocupare si copiilor lor. Ceilalti trebuiau sa dea un examen la limba, istorie si cultura. In asa fel acum in Estonia sunt numai vreo 50% de cetateni. Restul sunt apatrizi si n-au dreptul la vot si nu pot decide nimic pentru tara. Daca in '91 se facea si la noi asa demult eram uniti cu Romania.
Pai limba rusa inca din 1989 are statut oficial de limba de comunicare interetnica (o formula mai desantsata nici ca se putea), discutsiile initsiate de comu(N) isti fiind fara sens. Mai bine s-ar ocupa de problemele economico-sociale, coruptie, relatii externe, invatsarea limbii romane decat sa poarte niste discutsii inutile.
Are oare nevoie limba rusa de protectie, in conditiile in care facem parte din spatiul informational rusesc, fiind invadatsi de fel de fel de organe massmedia.
Cred ca nu.
Ce ne facem, ce ne facem si ramanem doar cu intrebarile. Fratilor, depinde de fiecare dintre noi. Intr-adevar rusii nu poarta cea mai mare vina pentru limba vorbita la moment in Chisinau. Deseori vezi cum un moldovean (ca nu-i roman, daca procedeaza astfel) se apropie de cineva pe strada si intreaba intr-o rusa stalcita si pocita, iar cel intrebat deseori ii raspunde in aceiasi limba cu acelasi accent si dialect. Si asta-i realitatea, avem ca dovada si conducerea tzarii, care nu cunoaste suficient nici romana si nici rusa. Se mai vorbea aici despre unii care considera ca rusa e mai practica sau nu mai stiu cum. Sa nu fim afectati de prostia multora si sa le dam o lectie in acest sens. Exemplul statelor Baltice ne ofera solutia, trebuie numai aplicata. Din pacate, nu suntem noi baltici ci mioritici. Spre regret suntem in minoritate, (desi demografic suntem in majoritate). Un exemplu din propria experienta. La serviciu am avut neplaceri in acest sens si n-am fost sustinut de nimeni. Pentru un rus din 7-8 persoane, toata sedinta se petrece in limba rusa, iar acel rus macar nici nu este director sau vice, e un sefulet de directie. Personal, am mare speranta in generatia noua, cea de la Asachi, Eliade si multe alte institutii normale.
In genere, consider, ca ar trebui sa fim patrioti si mult mai insistenti prin actiunile noastre pentru a ne promova cultura chiar printre bastinasii nostri mai lenesi sau mai prosti decat ar fi cazul.
Moldoveni sufera de "syndromul de Stockholm "
zeidrik 11-24-2001, 05:14 PM Si in ce consta "sindromul Stockholm", d-le Nutu?
In capitala Suediei un grup de teroristi au retinut ostatici vreo 20 de persoane,care dupa cateva zile de detentie au imbratisat ideile teroristilor si de atunci atitudinea ostaticilor se chiama -sindromul Stockholm-
Atitudinea de cooperatie intre rapitori si ostatici sa observat de mai multe ori si in alte cazuri si nu este un lucru de neglijat.
zeidrik 11-27-2001, 02:05 PM Si ce te faci daca unii din rapitori se mascheaza drept ostateci?
Mai ales cand anume ei incep sa sustina sus si tare ideile rapitorilor si sa-i convinga pe ceilalti ostateci (cei care intr-adevar sunt ostateci) de corectitudinea viziunilor rapitorilor si de "beneficiile care le vor avea" ostatecii de la rapire?
iaca voi vorbiti, vorbiti... Stiti, eu cred ca elaborarea teoriei e mai usoara decit aplicarea ei in practica... Deci s-ar dori mai mult aplicare si actiune... Avind in vedere ca din noi nimeni nu e deputat, ar trebui sa ne ocupam de lucruri mai "marunte", de exemplu in rutiere, vorbiti in romana chiar daca creo persoana atentioneaza ca nu stie romana... In troleibuze la fel... Si asa in toate domeniile cotidiene...
Ce-as vrea sa mai adaug: rusii sau instaurat la noi de peste jumatate de veac, chiar era asa de greu de invatat limba? Desi la inceput acesta si era scopul: de a stirbi constiinta nationala (prin limba) :sad:
Si inca ceva: generatia tinara intr-adevar se departeaza de rusa (cite putin, dar miscare este)... Iar comunistii nu pot sa faca mult lucru, comunistii timp de zeci de ani n-au putut elimina definitiv limba, voronin&Co n-o sa reuseasca nici atit....
Ca Dumnezeu sa te asculte
Anonymous 12-04-2001, 08:03 PM Se pare ca acest subiect nu a lasat pe multa lume indiferenta.
In citeva cuvinte, cum ati putea explica unor straini (francezi,nemti,etc) consecintele impunerii limbii ruse in R.Moldova?
Doomie 12-04-2001, 09:07 PM daca limba rusa va fi impusa, shi pe un termen destul de lung, atunci vom asista la disparitia per se a limbii romane in acest teritoriu.
Cu mare regret, constat ca limba romana zilnic pierde teren, teren care a fost castigat cu atata greu in 1989. De vina suntem noi toti, si mai ales conationalii nostri care sunt lenosi din fire. Au fost deprinsi cu rusa si "maldavineasca" si basta. Trebuie sa recunoastem ca a vorbi o limba romana corecta, noi basarabenii, mai avem de muncit foarte mult, ceea ce noi refuzam categoric sa facem (de sine statator). Un rol important ar putea sa-l joace presa, in special radio-tv. Ce avem in acest sens cunoastem cu totii.! TVM este chiar daunator mintii sanatoase, iar radio national e pur si simplu revoltator, raman cele comerciale, care in majoritatea lor sunt in rusa. La sate lumea se uita la toate minciunile si prostiile de pe TVM si ORT. Atat. Solutia pare a fi foarte dureroasa. Suntem putini care ne dam seama cu adevarat de ceea ce se intampla in societatea noastra. Probabil spalarea creierilor timp de peste 50 de ani sovietici, are efect si si-a pus amprenta pentru o perioada de lunga durata. Oare unica iesire sau scapare este parasirea acestui teritoriu uitat de oameni (in adevaratul sens al cuvantului) si de Dumnezeu? Noapte buna, popor mioritic.
Dorin 12-05-2001, 12:22 AM Nu, Nill, unica solutie este revenirea in masa a tuturor celor plecati acum de acasa. Oricat de necioplit si brutalizat la inceput, omul nostru revine acasa altfel dupa ce a "vizitat" (fie si pentru lucru la negru) din Italia, Portugalia sau Germania. Cultura acestor tari este de-a dreptul molipsitoare, iar aceshti oameni daca ar aduce acasa cunoshtintele, practica de munca cinstita si banii cashtigati in Occident, ar fi capabili sa faca o diferenta in societatea noastra. Nu vreau sa idealizez Vestul, dar in materie de cultura a muncii si a comportamentului social, avem foarte multe de invatat de la ei. Cu riscul de a deranja pe cei ce tin neaparat la "corectitudinea politica", pot sa afirm ca noi in schimb suntem mai tari decat vesticii in domeniul spiritualitatii. Este si normal - undeva totul trebuie sa se echilibreze. Desigur, toate acestea nu sunt decat observatiile mele personale - deci subiective.
Doomie 12-05-2001, 01:06 AM tin shi eu sa subliniez ca la vestici se evidentiaza acest materializm puternic in tot ceea ce fac. nici chiar pragmatism nu il pot numi - este ceva mai presus decit aceasta.
cu spiritualitatea stau rau oamenii de aici... valori indiscutabile la general vorbind nu au. ei, dar asta ii alta tema de discutie.
oricum, dupa cum a spus shi dorin, avem de invatat in ceea ce priveshte corectitudinea, practica de munca cinstita, practica de a nu copia shi plagia, samd.
cred insa ca moldovenii mai au mult pina la asta.
ISHTAR are dreptate,cand Renault a deschis un site sa prezinte produsele sale pentru RM l-a deschis in limba rusa,cu toate ca are o uzina in Romania.
Anonymous 12-05-2001, 06:53 PM Am o intrebare : limba rusa e obligatorie in programa scolara sau nu?
Noi discutam aici despre impactul globalizarii asupra limbii romane, despre posibilitatea declararii limbii ruse ca limba de stat, etc... si in acest timp presedintele voronin face declaratie de presa, la intrevederile de azi cu presedintele croat, nu in limba romana, care inca mai este de stat spre mirarea lui (posibil) ci in limba lui preferata - cea rusa. Asta e! Astea fratilor sunt comunisti pana-n talpa, procedeaza ca pe vremurile de trista amintire, adica tac si fac. Si sa fim siguri ca o vor face-o pana la capat. Le vor innoda intr-atat incat noi, generatiile viitoare le vom descurca cu mare greu. Inca nu ne putem imagina despre efectele de lunga durata pe care le vor avea toate aceste "reforme" comuniste. Incepand cu anul viitor vom avea din nou raioane (vre-o 40 la numar), apoi vor forma kolhozuri, rusa o vor pune-o in capul mesei, ne vor "privatiza" economia rusilor, etc.etc. Conform ultimelor sondaje, au ei timp pentru toate planurile lor de viitor, le ajung mandate sa ne bage intr-un viitor luminos.
Apropo, inca un paradox extraordinar: suntem unicii in felul nostru (si cu mare regret in sens negativ). Imnul RM este "Limba noastra-i o comoara", avem o zi nationala dedicate Limbii Romane, etc. si in acelasi timp avem un presedinte care nu respecta Constitutia statului privind chestiunea limbilor, avem un vice-presedinte de parlament care nu cunoaste de fel romana... In opinia mea acesta este un caz foarte grav.
Reprezentanti ai minoritatii ucrainene considera ca ar trebui sa li se acorde mai mult spatiu in presa de stat a RM, considerand ca sunt nedreptatiti in raport cu limba rusa.
Uite asa, acesta este pasul numarul doi. Peste o mica perioada, ne vom trezi cu trei limbi de stat (exact ca in Transnistria!, cu ce suntem noi mai rai?). Dar mai stim noi, poate dupa aceasta si gagauzii vor dori o a patra limba de stat. Ce mai incolo-incoace, suntem doar cu totii oameni, nu?
Luand in consideratie rapiditatea, usurinta, incapatanarea si desigur prostia comunistilor, cu care acestia primesc legile convenabile lor, ma tem ca vor incerca sa ajunga si la capitolul "limba", terenul fiind deja gata in mai multe probleme. In acelasi timp, cred eu ca aceasta va fi cea mai grava gafa si ultima lor greseala pe care o pot face. Din acel moment, ne putem gandi la alegeri anticipate. Si oricum, daca acestia (comunistii) se ocupa de orice, numai nu de economie si de "bunastarea poporului", odata cu venirea noului guvern, care sigur nu va fi comunist, "chestiunile" introduse de catre comunisti privind limba si administratia publica locala vor fi cu siguranta revizuite si anulate. Mi-am creat aceasta impresia datorita opiniei chisinauenilor. De fapt, nu am auzit nici o minte treaza (in afara de niste batranei cu creierii spalati: sarmanii de ei), care sa agreeze sau sa laude aceste intentii lipsite de sens, atat pentru prezent cat si pentru viitor.
Consider, ca limba este cel mai slab loc al societatii noastre. Nu se va ceda atat de usor ceia ce s-a castigat cu atata greutate. Dimpotriva, acesta ar fi un moment de retrezire a maselor, si de unitate a intelectualilor basarabeni. Sa vedeti voi atunci cati eroi pro-romani vor aparea peste noapte!!!
Husky40 12-23-2001, 07:30 PM Comunsistii aflati la putere in RM continua procesul de rusificare a romanilor din Basarabia inceput de catre URSS .Din ce in ce mai multe drepturi pentru rusi , apropierea de Rusia , indepartarea de catre Romania , acuzatiile aduse Romaniei ( acel asa numit romanism care chipurile ameninta integritatea teritoriala a RM ) , crearea peste noapte a unui popor moldovenesc si a unei limbi moldovenesti ...Toate acestea sunt menite pentru a distruge sufletul romanesc care inca mai exista in Basarabia...
Husky40 a scris:
…Toate acestea sunt menite pentru a distruge sufletul romanesc care inca mai exista in Basarabia...
Comunistii, prin actiunile lor lipsite de sens, logica si ratiune nu fac altceva decat sa intareasca in unii iar in altii sa renasca spiritul national al romanilor din Basarabia. Asa cum acei pseudo-democrati aflati la putere pana in 2001 au favorizat venirea comunistilor la guvernare, acum e randul comunistilor sa favorizeze procesul de desteptare generala a maselor de la noi. Cred in aceasta, deoarece noi din 1989 am obtinut o singura victorie – LIMBA ROMANA, in rest totul a ramas pe vechi, la noi nu s-a condamnat regimul comunist si crimele sale si astfel a fost posibila revenirea acestora. Se vede ca ei au nevoie de o cadere mai dureroasa, de la o inaltime mai mare. Acum au sansa. Anul 2002 va decide totul pentru noi, adica ori … ori …
Husky40 12-23-2001, 11:54 PM Pe 2001-12-23 13:22, Nill a scris:
Se vede ca ei au nevoie de o cadere mai dureroasa, de la o inaltime mai mare. Acum au sansa. Anul 2002 va decide totul pentru noi, adica ori … ori …
Mda...dar crezi ca majoritatea populatiei va iesi in strada sa scandeze " Jos cu comunistii" ? Mai ales ca exista o important minoritate rusofona.
Luand in consideratie ceia ce se intampla, sunt foarte si foarte optimist in acest sens. De la venirea comunistilor masiv la carma RM, acestia au comis o serie de gafe deosebit de tampite, care cu siguranta nu vor fi trecute cu vederea. Pot chiar enumara cateva:
1. Acuzarea Romaniei si racirea relatiilor cu acest vecin cu adevarat strategic pentru viitorul Basarabiei;
2. Contestarea deciziei CEDO privind Mitropolia Basarabiei, si jocul de-a ascunselea cu organizatiile internationale;
3. Cedarea catre Ucraina a unui mic teritoriu la Palanca;
4. Racirea relatiilor oficiale cu aceiasi Ucraina, care este un altul si ultimul vecin;
5. Pierderea demnitatii de presedinte al RM, atunci cand voronin este tinut de niste graniceri "transnistreni" la postul de control, ca mai apoi sa fie intors inapoi;
6. Anul viitor este unul decisiv din punctul de vedere financiar, si ei cu astfel de "specialisti" si cu o conducere incapatanata si ... nu au mare sansa la succes etc.etc.
Husky40 12-25-2001, 10:49 PM Sa dea Domnu' !
avdussr 12-28-2001, 12:39 PM OOOOOOO savantul Dorin.......scuza te rog pe un mujik rus inalfabet si care din cauza ca bea vodka nu are timp sa citeasca iztoria si cum se scrie cuvintul BISMARC.....Apropo citiste prin forum cum scriu fratii tai:))))))) da sigurur sunt romini......standarte duble cum bine a mentionat zatvor..........Daaaaaaaaaaaaaaa nu am spus eu fraza aia ci BISMARC....eu am scris-o:;))))))))))) NU TE ENERVA CA STII TU CE SE INTIMBLA CU NERVI CIND LE PIERZIIIIII....
inca o chestiune :banc din secolul 19 povestit de Andrei Taranu-cetatean romin (nascut in Romania):
portile Ierusalimului;stau englez ungur si romin - discuta cum sa scoata din orasi secriul DOMNULUI
Ungurul scoate sabia si striga :""sa omorim dusimani!!!!!!!!!!
Englezul:""nu se poate asa tre 'sa avem un plan""
DAR romanul:asteptati fratilor noaptea -il fur:)))))))))))))))))))))))
in 1991 avind 10 ani am fost batut in troleibus de niste barbati ca nu stii limba de stat:)))))))) credca cu barbatii sa discute nu au vrut din cauza fricii da un copil de 10 ani era in adversar potrivit:))))))))) de aceea si sumnt cum sunt:))))))))))(apropo sa nu mi spuii dispre siberia si stalin ""nnn"" mi a spus destul:))))))))))Asa ca sa fii sanatos Dorin ,ai un.....nu vreo 8 reprezentanti in Parlament care sa ti apara interese si am pe ale mele care imi apara interese!!!!!!!!
alegerile democratice au fost??????nu i asa????????????
apropo nu inteleg de ce bateti joc de(cum credeti)romani basarabeni si de modul lor de a vorbi?????? mishto nasol si nashpa sunt de sigur cuvintele mai bune?????????
URA LEGEA LIMBII VA FI ADOPTATA DE CURINDDDDDDDDDDD:))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) CELE BUNE DORIN..............DA SI SCUZA MA -PE UN RUS PROST-CA NU STIU CUM SE SCRIE CUVINTUL BISMARC:)))))))))))
avdussr 12-28-2001, 12:53 PM Da savantule Dorin,listele erau facute de Narcomat si nu in republicile,scuza ma dar am citit o carticica mica:(((((((( o brosurica......... apropo fac studii la stiinte politice cu media 9.36fara bnici o restanta:))))))) am ajuns in romania vara a sti limba romina:)))))))))SCUZA TE ROG PROSTIA MEA:))))))))))TE ROOOOOOOOOOGGGGGGGGGGGGGG...........SI BUNIKA MEA MOLDOVEANCA-CA SI EA E PROASTA -ASA CREDE A FOST IN SIBERIA:((((((((( ""DAR ORICUM ""-ZICE-"" EA CU RUSI E MAI BINE ""
Victor Prohnitchi 12-28-2001, 02:02 PM problema asta e grava intradevar. dar noi nu trebuie sa ne lasam la o parte. astazi liderul PPCD a depus la primaria Chisinau un demers prin care solicita autorizarea unui miting pe data de 9 ianuarie 2001, miting inpotriva acestei decizii a comunistilor de a impne limba rusa. va invit pe toti la acest miting.
si va recomand sa cititi pe Costantin Negruzii "cum am invatat limba romina".
Vedeti cata bucurie pe capul rusilor de la noi? De fapt, ei recunosc ca comunistii le apara interesele, dar nu inteleg faptul ca aparandu-le niste interse tampite, ne tin pe noi in mizerie si stau si ei in mare parte cu noi in acest gunoi. Nedorinta lor de a studia si vorbi limba romana, "dragostea excesiva" fata de "fratii mai mari" cultivata cu grija de-a lungul anilor de regimul sovietic are efectul degradarii generale, indiferent de nationalitatea individului. Orgoliul prostesc al rusului, face ca in aceasta zona a Europei sa domine saracia si mizeria sociala, altceva nimic.
pentru avdssr:
Zici ca "tot cu rusu e mai bine?", ai auzit cumva sa spuna si alte popoare acest lucru?, spre exemplu balticii, polonezii, cehii, bulgarii, ucrainenii in mare parte, sau romanii adevarati? (adica nu cei rusificati)
Rusii tai din statele baltice, care au ramas acolo dupa 1990 si s-au conformat situatiei acum sunt cetateni normali ai acestor state, au un trai decent si se uita la voi (cred si la noi) ca la niste tampiti fara creieri. El nu are nevoie neaparat de limba rusa pentru a se manifesta. Pe cand cei care s-au comportat asa cum va comportati voi aici, plecand in tara lor: rusia, acum au parte de o viata pur sovietica in mare parte: frig, mafie, saracie, etc.
Iar voi sustinuti de anumite forte de la moscova in toti acesti 10 ani in RM, spre exemplu, ati pus numai piedici, ati prostituat o multime de politicieni (si asta e marea noastra durere si problema) in loc sa va puneti umarul si sa iesim cu totii la mal.
Vei primi tu limba rusa ca a doua limba de stat, te vei simti mai satul cu ea? Sau poate crezi ca automat populatia va avea un trai echivalent cu cel civilizat? Si daca credeti ca introducerea limbii ruse ne va obliga pe toti sa si o vorbim, va gresiti amarnic. Dimpotriva, consider ca acest pas va naste o rezistenta si mai dura si se vor agrava relatiile in societatea noastra, iar intr-o astfel de societate progresul este imposibil. Degeaba contati pe posibila plecare a capului nostru, imi pare rau s-o spun dar asta nu se va mai intampla.
Asa ca va ramane doar sa va bucurati de "victoriile" voastre.
Black 12-29-2001, 10:41 AM Media acordata de nishte oameni altui om, nu-i decat o apreciere momentana shi nicidecum nu e o caracteristica general umana.
trebuie sa-tzi dai seama, sa te pui in locul imperiei shi sa judeci larg.
Daca-i fi tu imperie, ai vrea tu zonele de influenta ale tale sa fie bogate si indestulate? Daca e sa judeci psihologia generala a omului, acesta dupa o indestulare a cerintilor fizice incepe sa se dezvolte spiritual, incepe sa caute noi adevaruri shi noi libertatzi. Din acest unic motiv, nici o colonie in istorie nu a ajuns macar aproape de nivelul de dezvoltare a metropolei, cazurile inverse au dus la incordaea situatziilor intre metropola shi colonie shi fie se terminau cu revolutzii foc shi singe.
Ghindeshte-te inca o data la ce tzi-am propus, daca-i conduce tu un imperiu, cum ai proceda tu in cazul dat, ai dezvolta sau ai tine oamenii la limita mizeriei, ca ei sa se gandeasca doar la bani, la mai mut sa nu aiba timp?
<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: Black pe 29-12-2001 09:44 ]</font>
Daca asi fi eu "imperie"?, probabil ai avut in vedere imperiu. Raspund:
In primul rand eu nu pot fi imperiu, nici tu si nici nimeni altul.
In al doilea rand se pare ca actuala ordine mondiala (atat economica cat si politica) are la baza alte principii decat cele pe care le invoci tu in apararea "teoriei imperiei ruse". Aici ma refer la civilizatia umana moderna. Si chiar daca exista imperii in lumea moderna, acestea sunt imperii ale stabilitatii economice si a unei puternice colaborari in diverse planuri. Nu este cazul si imperiului rus, si deci sa revenim la "imperia rusa". Ei sunt singuri intr-o situatie destul de delicata, au probleme grave de rezolvat in interiorul sau, problemele sociale, economice, politice, Cecenia, coruptia, mafia, birocratia, hotia, alcoolismul etc.etc. Orase si regiuni intregi care traiesc sub limita saraciei, stau in frig pentru ca sunt saraci si au datorii, nu-si pot achita serviciile (pe cand statul le vinde carburantii contra dolari). E putin? astfel se prezinta un imperiu?
Deci, in concluzie rusia nu este un imperiu (o imperie, cum spui tu) ci o autoconstatare, autoapreciere de supraputere (cu exceptia militara desigur).
In rest suntem de vina doar noi de ceia ce ni se intampla, deoarece dupa cum observ si la tine, noi ne subapreciem iar rusii se autoproclama tari si mari, rezultatul este evident: trist si pentru ei dar mai ales pentru noi.
Black 01-01-2002, 09:32 PM Nill, chiar m-a amuzat reactzia ta, mesajul nu a fost adresat tzie, hm, chiar tre de reflectat un pic asupra situatziei create, ha.
Dar imperiu, Russia este, poate nu-shi poate ascunde toate tendintzele imperiale tot atit de diplomat ca "imperiile" occidentale, insa lucreaza in aceeash directzie, stabilirea dependentzei economice shi manipularea pietzelor precum shi a politicii in zonele de influentza, cred ca nu e nevoie sa-tzi aduc aminte ultimile razboaie din lume.
Cu teoria precum ca rusia are tendinte imperiale sunt de acord, dar ca de iure sau de facto aceasta la moment e imperiu nu sunt de acord. Actualmente, rusia nu este un imperiu, ci mai degraba o parodie a unui fost imperiu. rusia isi poate reveni, desigur, dar acum situatia in mare parte depinde de vecinii sai, deoarece pentru a deveni o super-putere, ea are nevoie de influienta asupra teritoriilor invecinate in primul rand. China nu se va lasa implicata in aceasta procedura, statele baltice si scandinave la fel, Japonia face parte dintr-o alta civilizatie, ucraina are insasi ambitiile sale si tinde sa domine in multe dintre relatiile sale cu rusia si vecinii comuni. Ramane zona asiatica, Belarus si Moldova. Desi Belarus se cere demult integrata in rusia, ultima refuza sa discute pe aceasta tema deocamdata, deoarece rusii pur si simplu nu sunt gata pentru asa ceva. Moldova (guvernarea comunista) spera ca cu ajutorul rusilor ei vor putea rezolva multe probleme, dar curand va fi clar ca aceasta nu e altceva decat o iluzie. Exemplu: gazul procurat de moldova de la rusi. Comunistii au obtinut o amanare a unei parti din pretul gazului, daca acum platim 60$ peste trei ani vom plati aproape 100$, etc.etc.
Black, eu nu am avut in vedere trecutul, eu ma refer in exclusivitate la prezent. Da, recunosc ca in trecut a fost, dar la moment nu e. Si sincer vorbind nu-mi prea doresc acest lucru, deoarece nu este bine pentru siguranta zonei din care facem parte noi. Ea poate avea succes in Orientul Mijlociu, si isi concentreaza atentia anume intr-acolo.
scream 01-04-2002, 01:29 AM pai oameni buni,trebuie de protestat!!!
voronin ,introduchind lim.rus. obligatorie a facut un pas stabil spre rusificare,shi noi stam shi ne resemnam in fatsa unui mancurt ,care ishi vinde tsara pentru ashi chishtiga postul de "lizun" in fatsa lui putin!!!oare e normal ca asha un om sa fie in frunte unui intreg popor?
rushine!!!!
Ciprian aka Scar 01-04-2002, 03:38 PM Bai, shmekerilor, precum si m-am ashteptat: cuvinte shmekere si pompoase de tipul mandrie, demnitate, etc/etc. Si asta in conditziile cand majoritatea dintre voi cunosc aceste cuvinte doar teoretic. Foarte putzni sunt aia care se impotrivesc cu invershunare sa vorbeasca alta limba decat limba sa in tzara sa. Poate ar fi bine sa luatzi exemplu de demnitate de la ceceni?
Iar pentru aia care vor sari cu vorba la mine - mai bine tacetzi acu shi nu tacetzi atunci cand se va cere...
Cipriane, noi iti spunem un sincer "bun venit" pe acest site, dar te rugam sa ai respect fata de membrii lui.
Iti dau dreptate in unele probleme, insa personal consider ca tocmai membrii acestui site nu sunt acei care cedeaza sau le este teama. Asa ca nu e cazul sa-i ataci atat de dur. OK?
imported_Alex 01-05-2002, 09:56 AM Profesorii crestin-democrati protesteaza impotriva obligativitatii studierii limbii ruse in scoli
Presedintele Organizatiei Profesorilor Crestin Democrati (OPCD), Mircea Ciobanu, a adresat aseara, in numele OPCD, o scrisoare deschisa ministrului Invatamantului, Ilie Vancea, in care se arata ca "este aberant ca o majoritate vorbitoare de limba romana sa fie silita sa studieze obligatoriu limba unei minoritati, nici macar celei mai numeroase".
In scrisoare se mai arata, in legatura cu decizia ministrului Vancea de a introduce obligativitatea studierii limbii ruse in scoli, ca "solutia care se impune este tocmai inversa: studierea (la solicitare) a limbii materne la nivel calitativ si studierea calitativa a limbii oficiale". "Pentru integrarea in societate copii trebuie ajutati sa cunoasca temeinic limba oficiala, nu limba unei minoritati. Logica e simpla: nici o minoritate nu se simte comod intr-un stat in care sunt lezate drepturile majoritatii. S-apoi cum sa ne integram in Europa cu limba rusa obligatorie, nu engleza, franceza etc?", se afirma in scrisoarea respectiva.
"Ne pare rau, domnule ministru, ca opiniile savantilor, pedagogilor, parintilor, precum si numeroasele luari de atitudine din partea OPCD ... au cantarit pentru Dvs mai putin decat opiniile catorva nostalgici dupa timpurile sovietice. ... Deci, nu argumentele pedagogice, opiniile savantilor, propunerile institutiilor avizate formeaza planul de studii, ci indicatiile de partid?", se spune in scrisoarea semnata de presedintele OPCD.
Solicitat de BASA-press, ministrul Vancea a spus ca exista mai multe scrisori de protest din partea profesorilor din municipiul Chisinau care se declara nemultumiti de introducerea limbii ruse ca obiect de studii obligatoriu in scoala primara. Vancea a mentionat ca in cazul "in care vor exista mai multe proteste din partea profesorilor, parintilor si elevilor", el isi va revizui decizia. In functie de situatie, limba rusa ar putea deveni obiect optional sau pur si simplu "ordinul va fi anulat", a spus Vancea.
Tot ieri, la Chisinau s-a constituit un Comitet pentru derusificarea scolii nationale. Comitetul respectiv s-a format in baza profesorilor membri ai OPCD, Organizatiei de Tineret "Noua Generatie", mai multor organizatii neguvernamentale, precum si a reprezentantilor institutiilor de invatamant si a comitetelor parintesti din capitala.
La sfarsitul anului trecut, Vancea si-a facut publica decizia definitiva privind introducerea obligatorie a limbii ruse ca obiect de studiu in scoala primara.
BASA-PRESS
MINISTRUL A ZIS CLAR, NU
TREBUIE MAI MULTE PROTESTE
Husky40 01-06-2002, 01:50 AM Pe 2002-01-04 06:38, Ciprian aka Scar a scris:
Bai, shmekerilor, precum si m-am ashteptat: cuvinte shmekere si pompoase de tipul mandrie, demnitate, etc/etc. Si asta in conditziile cand majoritatea dintre voi cunosc aceste cuvinte doar teoretic. Foarte putzni sunt aia care se impotrivesc cu invershunare sa vorbeasca alta limba decat limba sa in tzara sa. Poate ar fi bine sa luatzi exemplu de demnitate de la ceceni?
Iar pentru aia care vor sari cu vorba la mine - mai bine tacetzi acu shi nu tacetzi atunci cand se va cere...
Mai usor , Cipriane . In legatura cu cecenii : ai dreptate .Un exemplu de demnitate rar intalnit .Dar cam atat...
imported_Manix 01-06-2002, 02:37 AM Eu iaca oameni buni traiesc in Indianapolis, USA, si credeti-ma pe cuvant, dar aici mexicanii si negrii au mai multe drepturi decat americanii. Poti sa suni undeva si iti raspund in spaniola. Numai unde nu intri pe primul pland vezi scris in spaniola si numai apoi in engleza, intri in aeroportul international de aici numaidecat dupa ce va anunta orarul zborurilor in engleza va urma acelasi lucru in spaniola. Mai pe scurt "bespredel". Eu personal nu am nimic impotriva limbii ruse, si sunt mai mult ca sigur ca unii daca nu si majoritatea o vorbesc destul de des, insa faptul ca sa fie limba oficiala si plus la toate obiect de studiu in scoli si alte institutii de invatatmant ma intristeaza foarte mult. In primul rand guvernul va avea o gramada de cheltuieli pentru a publica carti si pentru a plati salariu profilor de rusa (care sunt sigur ca il vor primi la timp). Toti acesti banii vor fi scosi din buzunarele oamenilor obisnuiti care nici nu doresc sa invete o limba pe care nu sunt obligati sa o invete.
Iata cam atat la tema asta.
Artur 01-06-2002, 03:37 AM http://www.yam.ro/protest/protest_small.gif (http://www.yam.ro/protest/)
vedeti http://yam.ro/protest
acum Duminica ora 2.52 [noaptea] sunt deja peste 250 de sustinatori
Husky40 01-06-2002, 07:08 PM Eh...acum la 6:24 sunt peste 400 .
Arina 01-06-2002, 07:42 PM URAAAAAA!
jos cu limba rusa in Moldova!!!!!
LA revolutie!!!!!!!
Incep sa am ceva sperante in chestiunea protestului fata de procesul de re-rusificare a Basarabiei. De fapt, este posibil ca mai tarziu sa le fim recunoscatori comunistilor pentru ca ne-au provocat si ne-au retrezit constiinta si spiritul revolutionar, dorinta de a lupta pentru valorile si demnitatea noastra.
Arina 01-09-2002, 07:34 AM uitativa pe http://www.anti.h1.ru in dictionarul lor si vedeti ce zic rusii despre cum multi moldoveni vorbesc, ce parere aveti?
Ciprian aka Scar 01-09-2002, 01:40 PM He...
Mi s-a reproshat ca m-ash fi exprimat prea dur, sorry.
Dar ia inchipuitzi-va un caz ipotetic in care in Rusia moldovenii incep sa bage limba romana a doua limba de stat, cum credetzi ca ar arata forumurile ruse? Pline de duritate si agresivitate - adica anume acele trasaturi de caracter ce ne lipsesc noua si le au din plin acei care in tara straina sun pe cale sa aiba limba lor - limba de stat.
Think again...
avdussr 02-08-2002, 01:28 AM CATRE TOTI :smile:))))))) AM O RUGAMINTE . DACA STITI CUMVA BIBLIOGRAFIA SAU ADRESE INET PE TEMA VIATA POLITICA IN RM 1991-2001,ORICE MATERIAL . IMI TREBUIE PT LUCRARE DE DIPLOMA VA MULTUMESC ANTICIPAT:))))))))))
avdussr 02-08-2002, 01:32 AM CATRE TOTI :smile:))))))) AM O RUGAMINTE . DACA DE DIPLOSTITI CUMVA BIBLIOGRAFIA SAU ADRESE INET PE TEMA VIATA POLITICA IN RM 1991-2001,ORICE MATERIAL . IMI TREBUIE PT LUCRARE MA VA MULTUMESC ANTICIPAT:))))))))))
DonVIper 02-28-2002, 03:49 PM arina daca vrai revolutsie vina in Moldova si sustinene iesi cu noi in piatsa si tipa JOS COMUNISTII :ciupos:
:grin:
del_hombre 04-09-2002, 07:53 PM Limba rusa.O tema destul de delicata. Ea,l.rusa ne este impusa peste tot.Luatsi chiar shi un maturator rus,pina nu-i vei spune-n rusa sa mature, fii tu shi patron la o firma, el nu va matura.Nu shtiu care ar fi cauza. Poate ca el n-a dovedit s-o invetse "sireacul"? Sau poate noi romanii(fie chiar shi "moldovenii")n-am cerut nicic^nd respectul alolingvilor fatsa de LIMBA NOASTRA ?
Cred ca totushi a II-a.DA, anume aceasta lipsa de respect. Dar aici va aparea o alta intrebare:cine nu ne respecta limba,noi sau ei? Posibil ca (mai mult) noi. S-a o fi respectat noi acesti 10 ani de "independentsa" n-am fi ajuns la ceea ce este acum la noi:BATJOCURA ALOLINGVILOR (in special a rusilor) fatsa de bunul nostru popor.
Multsi se vor intreba:"Ce-i de facut?"
Ei bine, ash vrea eu sa raspund, dar mai bine raspundetsi VOI.
Lukas 04-09-2002, 08:20 PM Ce e de facut ? Mai multa carte, istorie, informatie in limba materna.
Mai nou am aflat ca in cinematografe filmele sunt titrate in ruseste...incredibil.
In afara de asta nu stiu care mai e situatia acum dar basarabenii pe care i-am intalnit in prima jumatate a anilor 90 adorau pur si simplu limba rusa, se transfigurau de placere vorbind-o. Probabil pt ca se exprimau mult mai bine in rusa decat in romaneste.
zeidrik 04-09-2002, 08:56 PM Nu cred. Probabil - pentru ca era unicul domeniu in care erau mai tari decat colegii sai - se simteau inferiori si vroiau sa arate ca macar in ceva sunt mai presus.
del_hombre 04-16-2002, 08:15 PM GATA AJUNGE!!!!!!!!!!!!!!!M-am ^nfuriat de tot!!
Limba rusa(limba leprei) la gunoi!!!
CINE-I DE ACORD SA SPUNA DA !!!!
O dam noi la gunoi, insa nu se da ea atat de usor. Atata timp cat tinerii nostri continua sa fie zilnic rusificati, iar ei se lasa destul de usor - este imposibil de a scapa atat de simplu. Am incercat zilele acestea sa caut ceva prin makler. am observat un fenomen tot mai trist: multi rusi nu mai vor sa vorbeasca de fel in romana. chiar daca este in interesul lui de a discuta cu tine (el este acela care face vanzari de produse sau servicii) oricum refuza limba romana. ori iti inchide telefonul ori spune in mod brutal, jignitor si obraznic ca nu intelege. Sa stiti ca nu sunt atat ei de vina cat noi insine. Mentalitatea de sclav a poporului nostru ne joaca festa. Un alt aspect este acel de manipulare a noastra la nivel general. Vrei sa vezi un film - trebuie sa-l vezi tradus in rusa, vrei sa mergi undeva - vei fi deservit in rusa (80%), vrei sa asculti muzica muzica sau sa privesti TV - in mare parte vei gasi posturi si emisiuni in rusa (pana si Discovery a fost reprofilat in rusa dupa ce in primele luni ale sale se transmitea cu traducere in romana).
Vrei nu vrei bea gheorghe agheasma!!! Bilingvismul lui voronin are "perspective" si e sustinut (CERUT, IMPUS) si incurajat de Kremlin.
Traiasca relatiile de prietenie (vasalitate) dintre rusia si "okraina". Asa a vorbit la TVM la telefon si in direct un cercetator (se pare politolog) rus despre Moldova. Intrebat vineri de moderatorul Surdu despre atitudinea rusilor asupra mitingurilor non-stop acesta a subliniat ca "in general in Moscova se cunoaste foarte putsin despre evenimentele de la periferii, fundaturi ("okraina"). Iata aceasta este perceptia rusilor despre REPUBLICA MOLDOVA, statul pentru care se bat cu pumnii in piept atat comunistii cat si democratii.
alex aka 05-17-2002, 05:15 AM nu prea pot sa-mi dau cu parerea stiind ca unii s-au obisnuit cu limba rusa , dar daca ar fi dupa mine n-as accepta ca ea sa fie a doua limba ci una minoritara si optionala, facultativa in sensul ca nu trebuie impusa in nici un mod!
coolgreetings 05-17-2002, 03:25 PM Iata eu nu ii inteleg pe unii forumishti... daca ai spus ca nu-ti place ceva in romana ... sar la tine ca nishte hiene....
Eu sunt romana insa ei incearca sa ma alunge de pe forum ca cica dute in alt forum sa vorbeshti rusa....
Costea---> tii minte?
alex aka 05-18-2002, 04:06 AM cool hai nu te supara pe ei! eu cred ca toti de fapt gandesc acelasi lucru asa ca nu exista vreo polemica sau contradictie numai ca se pare ca unele lucruri n-au un ecou real ci unul idealist care ramane mereu se pare la nivel de dorinta insa ne-impartasita!
GYN_Tonic 05-22-2002, 06:29 PM Ce ne facem cu limba rusa?
Incercam sa nu atragem atentia! Daca ni se adreseaza ruseste... raspundem romaneste! Cum altfel?
coolgreetings 05-22-2002, 06:49 PM De ar fi asha de ushor cum spui tu?
GYN_Tonic 05-22-2002, 11:24 PM pai asta e scopul nostru primordial! Sa-i facem sa se simta incomod cand ne vorbesc in alta limba decat romana...
alex aka 05-23-2002, 02:42 AM dar intr-un fel asa ar fi cum spui tu gyn dar daca ai nevoie urgent de cineva si acesta iti raspunde in rusa ce faci? nu mai vorbesti cu el sau vorbesti ruseste caci ai mare nevoie de el???
coolgreetings 05-23-2002, 02:32 PM Chiar sa nu ai nevoie de el caci tot in rusa incepi sa vorbeshti.. eu cu parere de rau de multe ori asha shi fac :(
imported_lucia 05-23-2002, 03:23 PM ...da' eu iakata rezist eroik!... :) ma lupt cu toate rusoaicele de pe-aici.... nu aud de la mine o vorba in rusa shi...sa vezi sum ishi rup capul sa-mi raspunda shi ele ceva in romana...... shi..asta se intimpla nu dor la locul meu de munca........
Costaches 05-23-2002, 03:44 PM Obrega, ianlasa tu prostiile din Constitutsia Moldovei, ca intri intro ripa de legislatura. Nu uitatsi ca avem 35% din populatsie de alolingvi, dintre care 27% is rushi, adica multsi tare. Shi ashtia multsi tare au spiritul cuceritorului, adica sa aiba tot ce le trebuie fara sa dea din deget. Dragii de moldoveni nu s-au trezit la timp shi au lasat spiritul asta de cuceritor sa stea linishtit in chept la ciuvashi. Acuma vine la putere nenea Voronin care are obishnuintsa servilismului fatsa de Fratele mai Mare shi spiritul de cuceritor tre de reinviat, pentru a avea sustsinere le nivel de electorat, simplu nu? Totul se reduce la politica...
"Legislatura" - poate ai avut in vedere de legislatie?
De unde ai luat datele statistice cu 27% rushi? Din revista "Alunelul"?
Dupa cate imi amintesc din recensamintul efectuat in 1989, numarul rusilor nu intrece cu mult cifra de 13 la suta, fiind mai putin ca ucrainenii.
GYN_Tonic 05-23-2002, 06:20 PM Cool... eu asta si am in vedere...
In moldova limba "default" sta rusa... asta si-i problema! :evil:
Trebuie s-o schimbam in romana... atunci totul va fi OK :P
coolgreetings 05-23-2002, 11:16 PM Nu o vor schimba te asigur...
alex aka 05-24-2002, 04:36 AM dar ce-i de facut pe tema asta? adica ce trebuie facut pentru a se vorbi numai in limba romana? o revolutie, o miscare, un razboi, un...ce???sau trebuie lasat timpul sa rezolve si problema asta spinoasa???
Dupa ce s-au implantat rusii la noi timp de jumatate de secol, e clar ca nu scapam de ei usor.
Nu le-au fost de ajuns nici 10 ani pentru a invata romana. Motiveaza prin faptul, ca cica nu li s-au creat conditii. La mine la servici li se platesc cursurile si din cei inscrisi le frecventeaza doar 1/3. Cand vin sa se angajeze la lucru si sunt anuntati ca documentatia se tine in limba de stat fac ochi bulbucati si intreaba daca-i va ajuta cineva (la traduceri). Nu-s in stare sa retina nici termenii cu care opereaza zi de zi. Un lucru e cert - sunt grei de cap.
Se pare ca ne ramane sa asteptam cand or pleca prin rusia-mama, sau la mama ...
Si cand va creste noua generatie de romani basarabeni sa vina la putere.
Ca doar cu actuala conducere nici atata nu mai rezolvam problema. :-x
Problema nu se pune daca moldoveni au sa scape de rusi ,ci cand rusi au sa scape de moldoveni.
Nutu, tie iti este usor sa faci astfel de glume de unde te afli. Da noi ce facem? :(
Marius 06-10-2002, 02:33 PM Nill: "am observat un fenomen tot mai trist: multi rusi nu mai vor sa vorbeasca de fel in romana. chiar daca este in interesul lui de a discuta cu tine (el este acela care face vanzari de produse sau servicii) oricum refuza limba romana. ori iti inchide telefonul ori spune in mod brutal, jignitor si obraznic ca nu intelege".
Macar în situatii de astea se poate face ceva: sä se evite präväliile în care vînzätorii evitä sä vorbeascä româneste.
Exact asa procedez eu. Nici de pomana nu dau la cei care cersesc in rusa. Dumnezeu sa ma ierte pentru asta.
GYN_Tonic 06-11-2002, 04:38 PM Odata am vrut sa-mi cumpar o mina (pentru pix)
Am plecat la piata... cer normal o mina... vanzatoarea "Shto? Shto?"
Ii raspund normal romaneste "o mina"
Ea se adreseaza la vecina ei "Ne znaieshi po moldovschi?"
"Net." "A kto znaiet?"
Mai inscurt s-a dus sa caute pe cineva care stia romaneste, iar acela cand a venit nu stia (culmea) ce-i mina...
Atunci ziceai ca-s DEX... lamuream cum puteam... pana la urma s-a prins:"Aaaa pasta..., pai asa si spune"
De aici intelegem cu totii ce trebuie sa facem: Se ne tinem tare!!! SA NU LASAM SA NE UMILEASCA!!!
coolgreetings 06-11-2002, 09:39 PM Nu prea te cred, asta deoarece nu mai avea sa se duc shi sa intreb ce inseamna asta... shapoi cuvantul acela nici nu mai este asha de raspandit ca sa-l stie lumea de la piata...
Oameni buni unele yiare de limba romana (in special Jurnal de Chisinau) au initiat o actiune “Vrem liniste”, care consta in sanctionarea soferilor de maxi-taxi care ne impun in timpul calatoriilor sa ascultam muzica de cea mai proasta calitate si desigur in proportie de vre-o 99% e in rusa. Cine dintre voi nu mai doreste sa i se VIOLEZE neuronii, cine dintre voi nu mai vrea sa fie spalat pe creieri prin metode psihologice? Daca nu mai doriti o astfel de stare de lucruri notati-va numarul de inmatriculare al microbusului, ruta si fixati ora, si anuntati despre aceste incalcari la telefonul hot-line sau la redactiile ziarelor Jurnal de Chisinau, Timpul si Glasul Natiunii.
Cei care nu mergeti cu rutiera puteti sta la statii si in momentul in care lumea se urca sau coboara uitati-va daca este pornit magnetofonul sau radioul.
La acest capitol, citisem mai devreme ca unele ziare de limba rusa au amenintat pe jurnalistii Jurnalului.
Din aceasta saptamana Primaria a dispus sanctionarea cu retragerea licentei pentru o saptamana pentru cei ce incalca Dispozitia Primarului. Soferii spun ca nu sunt de acord cu aceasta prevedere, deoarece oamenii singuri le cer sa puna muzica. U zic ca nu e corect, deoarece eu cand merg in transport am nevoie de liniste pentru a ma gandi la ceea ce am de facut si nu e nevoie sa ma enerveze aceasta muzica tampita gen “TVAIU MATI; TVAIU MATI”!!!
Fac apel la voi toti sa va mobilizati prietenii, colegii si rudele pentru a arata tuturor rusilor ca si noi suntem uniti. Sa nu creada ei ca aici totul le e deja permis.
E trist ca in toate localurile se canta numai in rusa. Eu la fel nu cumpar nimic de la cei ce nu stiu sa vorbeasca in romana. De situatia creata suntem in mare parte doar noi de vina. Haideti sa incercam a schimba in bine lucrurile.
coolgreetings 06-11-2002, 10:21 PM Ai dreptate ca in localuri se canta numai muzica ruseasca, insa bine ca nu se canta manele....
Daca ash fi la Chisinau ash fi urmat sfatul tau...
alex aka 06-12-2002, 04:17 AM de limba rusa nu poti scapa decat daca te romanizezi! devii roman si ea va disparea incet ca si o ploaie torentiala dar care pana la urma are un sfarsit dar lasa multe baltoci sau inunda!
amurg 06-12-2002, 05:20 AM Atita timp cit nu va exista pace in Moldova,nu va exista progres.
Nill tu te afunzi intr-o problema de natura nationalista,atita timp cit exista dorinta de a asculta muzica ruseasca(iar aceasta dorinta exista si e mult mai mare ca dorinta de a asculta muzica romaneasca) statul n-are dreptul sa interzica difuzarea sau ascultarea muzicii(asa-i democratia,nu).
Si nu uita cultura ruseasca este una dintre cele mai apreciate din lume(sigur mai bogata ca cea romaneasca).
Cind ne vom invata noi sa privim obiectiv lucrurile(fara hormoni natioanalisti)si sa luam doar ce e bine din cultura ruseasca si din cultura romaneasca.[/list]
coolgreetings 06-12-2002, 10:11 AM de limba rusa nu poti scapa decat daca te romanizezi! devii roman si ea va disparea incet ca si o ploaie torentiala dar care pana la urma are un sfarsit dar lasa multe baltoci sau inunda!de rusa poti scapa daca emigrezi in romania :D
imported_lucia 06-12-2002, 10:46 AM draga prietene, amurg!..... nu te supara ca itzi reproshez, dar......voi incerca sa fiu mai politicoasa cu tine, chiar daca mesajul tau mi-a provocat multa tristetze.... ma intristeaza indiferentza ta..... o nepasare care deriva din starea ta ushor deplasata de realitate, din starea ta de lipsa de demnitate natzionala..... ma rog, daca asta itzi convine, e problema ta,...dar...e mare pacat!...... shi...chiar mi-e rushine pentru cei care gindesc ca tine..... shi...sa sa vin cu o intrebare mai naiva, de ce nu se intimpla tocmai inversul, de ce rushii nu asculta muzica romaneasca, radio Contact, sau Nova sau Pro FM-ul,......sau.....chiar romanii nu au muzica buna?.....
coolgreetings 06-12-2002, 10:50 AM Lucia... decat sa asculti muzica romaneasca... mai bine sa asculti muzica ruseasca...
Sa ma scuzati, insa sa asculti muzica romaneasca este o tampenie... cei corect nici muzica rusa nu este mai buna, insa muzica romaneasca depasheshte tot.
Eu sunt impotriva limbii ruse-categoric
imported_lucia 06-12-2002, 10:55 AM bine, prietene, atunci itzi recomand sa ascultzi ceva de Victor Socaciu, Ducu Bertzi,..iar daca eshti mai Zbintzuit potzi asculta Directzia 5, Holograf, .....daca eshti rock-er - Vitza de Vie, Vama Veche....... ar daca eshti mai "patriot" potzi asculta Gindul Mitzei!!!!!!!succes pe mai departe shi auditzie placuta!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nicanor 06-12-2002, 12:16 PM ...uite si aici ceva http://www.crapu.ro/romanesthi.html ...
imported_lucia 06-12-2002, 12:31 PM ca sa fiu intzeleasa; nu despre muzica se discuta aici, ci despre lashitatea din noi........
Artemis 06-12-2002, 01:30 PM ma doare cel mai mult faptul ca limba romana la noi este calcata in picioare de vorbitorii de limba rusa, sa vorbeasca ei macar chineza, dar sa ne respecte limba!!!!!
imported_lucia 06-12-2002, 01:54 PM ....dupa ce ne-au impuiat capul cu atita ruscoie radiu, ...distractzia pentru rushi abia incepe........se distreaza pe seama noastra....... ia vedetzi asta:
RUSIFICARE PRIN RETEA
Taxismetristilor de la 971 li se interzice sa vorbeasca romaneste!
Mai multi taximetristi, angajati ai firmei "Taxi 971", ni s-au plans despre faptul ca, in baza unui ordin al directorului acestei firme, li se interzice sa vorbeasca cu dispeceratul in limba romana. "Nu mai putem suporta o astfel de atitudine. Suntem bastinasi si este culmea sa fim impusi sa vorbim intr-o limba straina", ne-au spus soferii.
Potrivit lor, aproximativ 80 la suta dintre soferii "Taxi 971" sunt romani, astfel incat le vine greu sa vorbeasca in limba rusa. "La dispecerat nu ni se raspunde decat daca vorbim ruseste, astfel incat riscam sa ramanem fara comenzi", au adaugat taximetristii.
Solicitate de noi, surse de la Dispeceratul "Taxi 971" au confirmat faptul ca taximetristii au fost obligati sa vorbeasca cu dispeceratul doar in limba rusa.
Ioan Strelciuc, FLUX
cum va place?...........
coolgreetings 06-12-2002, 05:05 PM bine, prietene, atunci itzi recomand sa ascultzi ceva de Victor Socaciu, Ducu Bertzi,..iar daca eshti mai Zbintzuit potzi asculta Directzia 5, Holograf, .....daca eshti rock-er - Vitza de Vie, Vama Veche....... ar daca eshti mai "patriot" potzi asculta Gindul Mitzei!!!!!!!succes pe mai departe shi auditzie placuta!!!!!!!!!!!!!!!!!Pai, intelegi tu... daca ar pune la radiou muzica care mi-ai recomandat-o?
Eu ash asculta cu placere... Holograf este una din cele mai preferate trupe romaneshti..., insa tu nu uita caci noi vorbim de radio ci nu de casete....
Gandul MAtei? Este a doua dupa Z&Z trupa care imi place la nebunie... Insa spunemi tu mie vei auzi GM la radiou?
Deci?
imported_lucia 06-12-2002, 05:13 PM ...imi place naivitatea ta...e una nevinovata........ deci...raminem sa ne adunam noi cei de pe forum shi sa le cumparam shoferilor de rutiere cite un casetofon....... nu muzica este subiectul acestei discutzii, intzelegi?..........
coolgreetings 06-12-2002, 05:14 PM Ce tot spui?
Este vorba de limba rusa..., insa daca am ajuns la aceea ca shi muzica ne influienteaza atunci?
Ti-am raspun la o intrebare... nu puteam sa stau shi sa ma uit cum tu ma invinuieshti de ceva!
imported_lucia 06-12-2002, 05:18 PM ....hai sa semnam un armistitziu, vrei?..........oricum,...cred ca nu ne intzelegem......
coolgreetings 06-12-2002, 05:19 PM Pai nici nu avem cum sa ne intelegem, eu spun una tu spui alta, insa pana la sfarshit se v-a vedea ca avem aceashi parere ;) :D
|
|