View Full Version : ce ne facem cu limba rusa?
Pagini :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[ 10]
11
12
KX250 11-12-2006, 03:46 AM da, si daca mergi sa cercetezi un trib de pe nu stiu unde, sa cunosti limba lor ar fi un avantaj...
Nu stiu cum de nu ai observat dar in Rusia, nu prea merge nimeni sa faca cercetari.Procesul e tocmai invers.....ei fac lucrul asta si uita sa mai plece.....specific lor..se observa si la voi.
Sigur ca, datorita celor aproape doua secole de rusificare, mentalitatea si comportamentul vostru nu mai este unul pur romanesc.
Sventlana 11-12-2006, 02:20 PM Sigur ca, datorita celor aproape doua secole de rusificare, mentalitatea si comportamentul vostru nu mai este unul pur romanesc.
Iaka shin'vorbeste .. Romania este tara unde este la moda sa vorbesti agramat,sa folosesti cuvinte tiganesti,sunt promovate valorile turcesti,muzica,tot... Comportamentul mainstream-ului din Romania este cumva ''pur romanesc''? sau tocmai asta inseamna ''pur-romanesc''?
Codrin 11-12-2006, 02:26 PM Chiar asa e ? Da tu unde exact esti cu traiul ? In Bucuresti ?
Bai, is enervanti SweetKeo si Frectie, nu dzyk. Dar parca tot ma 'nerveaza mai rau cine apara Russia fluturandu-i intr-una cultura cam minora totusi pentru un popor atat de imens. Alelalte procente in sute de milioane care n-au creat nika erau pierderile datorate alcolului sau ce ?
SweetKeo 11-12-2006, 03:03 PM Iaka shin'vorbeste .. Romania este tara unde este la moda sa vorbesti agramat,sa folosesti cuvinte tiganesti,sunt promovate valorile turcesti,muzica,tot... Comportamentul mainstream-ului din Romania este cumva ''pur romanesc''? sau tocmai asta inseamna ''pur-romanesc''?
...nu generaliza..nu in toate zonele e populara muzik asta de tzigani...in unele locuri se asculta in unele nu...
rusia intr-adevar e low...nu cunosc nici un festival cultural major desfashurtat in rusia..tot ce imi pace de acolo sunt fetele de la t.at.u.
Codrin 11-12-2006, 03:09 PM Lol ... Dar din alta tara cunosti ? Ce is exact alea festivaluri culturale ? Bienala de la Venetia ? Festivalul Cerbul de Aur ? Ala de la Rio cu dans din buric ? Ce ?
SweetKeo 11-12-2006, 03:18 PM eu sunt actor shi crede-ma shtiu ce is alea festivaluri shi unde se desfashoara
shi cele mai importante nu sunt in rusia, din partea asta a europei
incluisv serbia shi albania shi-au facut traditzii din festivaluri
doar ca in rusia birocratzia e prea mare
Codrin 11-12-2006, 03:22 PM Aham, sunt sigur ca nish o balerina nu vrea sa danseze vreodata la Moscova, ci oricand va prefera Belgradul sau Tirana din cauza ca e birocratia mult mai putin stufoasa. Poate ajunge sa danseze urgent in vreun bar cu fete traficate acolo.
SweetKeo 11-12-2006, 03:32 PM mai eu nu am zis ca nu sunt...eu am zis k nu sunt vazute de U.E...shi dak nu eshti vazut de U.E nu exishti
e o balerina care danseaza intr-o camera goala fara geamuri...
calugarita 11-12-2006, 03:37 PM Keo, ce vorbesti? lumea se termina acolo unde UE?
Codrin 11-12-2006, 03:38 PM Baletul in UE nu exista fara rusi, nu invers. :super:
Totusi chiar si asa e foarte putin pentru un popor atat de mare. Tu Keo, argumentezi tare aiurea si numai servicii le faci. :D ... Incearca alta abordare. De exemplu : daca cehii ar fi fost la fel de multi, nu ar fi aratat lumea de un milion de ori mai interesanta ? Cred ca rusii nu isi merita numarul dar nici sa le stergi tot ce au realizat nu ai cum.
KX250 11-12-2006, 03:51 PM Iaka shin'vorbeste .. Romania este tara unde este la moda sa vorbesti agramat,sa folosesti cuvinte tiganesti,sunt promovate valorile turcesti,muzica,tot... Comportamentul mainstream-ului din Romania este cumva ''pur romanesc''? sau tocmai asta inseamna ''pur-romanesc''?
Asta nu inseamna pur romanesc......dar e libera alegere...a oricui.E treaba lor daca uni aleg modul asta de viata...practicat in sud mai mult, zic eu.Dar e o diferenta, e alegere nu impunere.Si nu numai ca la voi a fost impus..dar se pare ca uni nici nu vor sa scape de el.Ba mai mult il ridica in slavi.Mda..astia da romani...dar pe tine te inteleg....o rusoaica care vb romaneste.
calugarita 11-12-2006, 03:55 PM 250, treci la atacuri de persoana? :(
Umbreon 11-12-2006, 03:56 PM dar pe tine te inteleg....o rusoaica care vb romaneste.
Daca ash crede in "mindrie nationala" ,ash zice ca e aproape un compliment ...
KX250 11-12-2006, 04:02 PM 250, treci la atacuri de persoana? :(
Esti avocatul Sventlanei........sau un nou moderator?
Codrin 11-12-2006, 04:02 PM KX, tu te farami ce ne facem cu limba rusa si tu nu stii inca limba romana ? :lola: Si tu n-ai nici o scuza ca numai asta ti s-a si cerut s-o inveti. :super:
Du-te, mai, si invat-o inainte de a da lectii de patriotism. :D
KX250 11-12-2006, 04:06 PM Codrin..cum se face ca ai inteles ce am scris?
Codrin 11-12-2006, 04:09 PM Studiez la universitate semnele lasate de omul de Neanderthal pe peretii pesterilor, si dupa o vreme te deprinzi cu pictogramele lui.
KX250 11-12-2006, 04:14 PM Studiez la universitate semnele lasate de omul de Neanderthal pe peretii pesterilor, si dupa o vreme te deprinzi cu pictogramele lui.
Aha numai in stadiul asta al limbii esti...succes.
Sventlana 11-12-2006, 04:17 PM ...nu generaliza..nu in toate zonele e populara muzik asta de tzigani...in unele locuri se asculta in unele nu...
rusia intr-adevar e low...nu cunosc nici un festival cultural major desfashurtat in rusia..tot ce imi pace de acolo sunt fetele de la t.at.u.
Am auzit de un sondaj facut cu genurile de muzica preferate de romani..peste 78% spuneau :manele.
Totodata daca asta apreciezi de la Rusia(o formatie pop,doua tipe care nici nu-s lesbi si nici nu arata bine) inseamna ca nu prea iti place a citi.
adrenalina 11-12-2006, 05:19 PM Sventlana, esti din avceeasi oala cu 250... sunteti fixati pe niste chestii si va argumentati toate ideile utilizinad o singura placa... nu iti place Romania, foarte bine, nu te duce acolo, nu asculta muzica si nu vorbi romana... votbeste-ti limba materna si gata... sau daca nu vrei asa, ai putin respect pentru restul oamenilor de aici, romani si moldoveni care tin la tara asta, nu pentru ca se asculta sau nu manele... asta este si problema lacunara a rusilor... ;lipsa de respect fata de celalalt si cam multa nesimtire... asa ca Sveta... modereaza-te...
acelasi mesaj ii valabil si pentru 250... modereaza-ti atacurile si vezi lungul nasului, ca nu esti nici cel mai destept si nici Romania nu se invarte in jurul tau...
si fi-ti mai atenti cu offtopicul si discutiile personale.
KX250 11-12-2006, 06:00 PM Nu ar avea cum, ma invart eu prin ea. Adrenalina cum se face ca de fiecare data...pe codrin il uiti din discutie?
Sfinx 11-12-2006, 10:33 PM Am auzit de un sondaj facut cu genurile de muzica preferate de romani..peste 78% spuneau :manele.
Serios? Si cine a facut sondajul, Komsomolskaya Pravda?
calugarita 11-12-2006, 11:12 PM si ce conteaza ce asculta romanii? e usor sa comentezi un regim din auzite si din carti istorice, cel mai bine ar fi sa ne intrebam buneiii si strabuneii care au luptat si care au trait aceasta viata. generatia sec.XX - bastinasii spatiului dintre Prut si Nistru - nu pot fi numiti romani, odata ce au fost rusificati, au crescut in traditii altfel decat cele autohtone, au invatat literatura alta decat cea pe care ii reprezinta. GENERALIZEZ! sunt familii care au pastrat traditiile de atunci, insa sincera sa fiu, nu am intalnit asa familii..din pacate..:(
KX250 11-13-2006, 01:11 AM si ce conteaza ce asculta romanii? e usor sa comentezi un regim din auzite si din carti istorice, cel mai bine ar fi sa ne intrebam buneiii si strabuneii care au luptat si care au trait aceasta viata. generatia sec.XX - bastinasii spatiului dintre Prut si Nistru - nu pot fi numiti romani, odata ce au fost rusificati, au crescut in traditii altfel decat cele autohtone, au invatat literatura alta decat cea pe care ii reprezinta. GENERALIZEZ! sunt familii care au pastrat traditiile de atunci, insa sincera sa fiu, nu am intalnit asa familii..din pacate..:(
Noi nu traim din amintiri.
SweetKeo 11-13-2006, 01:14 AM Am auzit de un sondaj facut cu genurile de muzica preferate de romani..peste 78% spuneau :manele.
Totodata daca asta apreciezi de la Rusia(o formatie pop,doua tipe care nici nu-s lesbi si nici nu arata bine) inseamna ca nu prea iti place a citi.
in primul rand documenteaza-te...in moldova shi in oltenia se asculta cel mai mult...de aia e asha mare procentul(vb de moldova din Ro)
imi place mesajul transmis de fetele de la tatu..shi sunt destul de frumoase
shi imi place f mult sa citesc, crede-ma
shi corecteaza-tzi greshelile gramaticale din exprimare
va rog nu mai trantitzi verbele la infinitiv in propozitzii k nu e nici makr trendy....pe bune, fara suparare...accentul il intzeleg dar nu shi abateriile astea
Arina 11-13-2006, 01:43 AM ia evidentiaza verbele la infinitiv.
calugarita 11-13-2006, 04:57 PM Noi nu traim din amintiri.
nu este vorba de amintiri, ci de lucruri care au avut loc intr-adevar. :vino:
nu este vorba de amintiri, ci de lucruri care au avut loc intr-adevar. :vino:
Da, dar traim in secolul XXI...lucrurile sau mai schimbat de atunci nu crezi?
Si oameni la fel.
calugarita 11-13-2006, 05:25 PM pai s-au schimbat, da, dar noi discutam despre niste chestii care se trag din trecut... ce drept avem noi sa luam o anumita pozitie cand nu stim adevarul, esentialul? :)
pai s-au schimbat, da, dar noi discutam despre niste chestii care se trag din trecut... ce drept avem noi sa luam o anumita pozitie cand nu stim adevarul, esentialul? :)
Cu ce te-ar ajuta sa-l sti? :)
calugarita 11-13-2006, 05:29 PM sa iau o pozitie .. :) si sa stiu intr-adevar cum a fost :) desi e imposibil practic :)
groparu 11-13-2006, 05:33 PM nu stiu de ce am impresia ca unor oameni pur si simplu le pare
rau ca nu cunosc si ei rusa && incearca sa gaseasca un motiv pentru care nu trebuie sau nu trebuia de o invatzat... :hlizesc:
PS: pe mine parca nimeni nu m-a impus rusa s-o invatz; nu-mi pare rau ca o cunosc.
calugarita 11-13-2006, 05:40 PM nu e serios :) daca gasesti motive pentru lucrurile pe care nu le faci sau nu le-ai facut
Rossiiskaia_Federatiia 11-13-2006, 07:15 PM A....limba rusa..foarte bine ca o stiti..dar vorbiti-o in Moldova..Romania nu are nevoie de citeva milioane de rusi ,bulgari, gagauzi si alte aberatii ale naturi.
Arina 11-13-2006, 08:15 PM ha-ha-ha, las' ca bulgarii (si nu numai) isi iau cetatenie bulgara... si oricum va infratiti.
Rossiiskaia_Federatiia 11-13-2006, 11:37 PM ha-ha-ha, las' ca bulgarii (si nu numai) isi iau cetatenie bulgara... si oricum va infratiti.
Da ai dreptate ne "infratim"..intram impreuna in UE.Si ma bucur ca ai specificat si de acei mari romani, care au cetatenie bulgara.
Arina 11-13-2006, 11:51 PM ai ascultat Legamant 3 al Planetei Moldova?
e despre de-alde tine :)
Rossiiskaia_Federatiia 11-13-2006, 11:56 PM Spam Spam Spam...offtopic.. :) Dar cred ca totusi tanti Adrenalina te iarta. :)
Daca nu pun eu o vorba buna pt. tine.:)
Da ai dreptate cu Legamant 3 despre aparitia lui homo sapiens "omul cu sapa" :)
Tocmai am cautat-o si am ascultat-o.
Husky40 11-14-2006, 01:06 AM Iaka shin'vorbeste .. Romania este tara unde este la moda sa vorbesti agramat,sa folosesti cuvinte tiganesti,sunt promovate valorile turcesti,muzica,tot... Comportamentul mainstream-ului din Romania este cumva ''pur romanesc''? sau tocmai asta inseamna ''pur-romanesc''?
Am auzit de un sondaj facut cu genurile de muzica preferate de romani..peste 78% spuneau :manele
Sventlana, nu inteleg de ce tii cu tot inadinsul sa creezi aceasta imagine de tara aflata la marginea civilizatiei si de natiune cu un picior in mormant. Inteleg ca ai avut niste experiente neplacute cu tampitii Natiei, dar asta nu inseamna sa arunci anatema asupra 22 milioane de oameni doar pentru ca niste primitivi s-au comportat neomeneste fata de tine sau ai tai. Da, sunt destui romani cu care nu avem de ce ne mandri. In momentul in care si elitele Romaniei (vorbesc de cele adevarate, nu de snobi si falsi) vor da din fund pe manele, vei avea dreptul sa critici astfel. Pana atunci, nu ai de ce. Stim cu totii cu cine avem de a face. Momentan, asta avem, cu asta defilam. Ideea este sa facem astfel incat numarul lor sa scada.
Noi nu traim din amintiri.
Foarte trist. Nu ai trecut, nu ai prezent si in nici un caz nu ai viitor. Daca tot nu traiesti din amintiri, nu inteleg ce mai cauti intre fruntariile "patriei".
nu stiu de ce am impresia ca unor oameni pur si simplu le pare
rau ca nu cunosc si ei rusa && incearca sa gaseasca un motiv pentru care nu trebuie sau nu trebuia de o invatzat...
Ti se pare. Problema nu este ca oamenii cunosc limba rusa. Problema este ca au cam uitat ca au si o alta limba. Pana la urma asta este problema. Cum sa invete vecinul rus 3 vorbe pe romaneste daca toti romanii din bloc se chinuie sa o rupa in limba lui Cehov? Eu sunt sigur ca exista si cetateni ai Moldovei de etnie rusa sau ucraineana care ar vrea sa invete si limba romana. Totul este ca actuala conducere de la Chisinau sa termine cu politica de rusificare si sa sprijine limba romana, nu pseudo-limbile inventate in laboratoarele KGB. Cat respect poate sa aibe un rus fata de o limba care isi spune moldoveneasca si este o corcitura intre romana de la inceputul secolului 20 si limbile slave din jur? Va spun eu - zero.
A....limba rusa..foarte bine ca o stiti..dar vorbiti-o in Moldova..Romania nu are nevoie de citeva milioane de rusi ,bulgari, gagauzi si alte aberatii ale naturi.
Alt purtator de cuvant al Romaniei. Hai sa iti spun un secret, tovarase Federatiia: nici de tine nu cred ca are nevoie.
Arina > Ce m-am distrat acum vreo 2 ani cand am descoperit Planeta Moldova... "Buna seara, doamnelor si domnilor. Bine v-am gasit la Emisiunea <Legamant>". :he:
Alt purtator de cuvant al Romaniei. Hai sa iti spun un secret, tovarase Federatiia: nici de tine nu cred ca are nevoie.
Ce te face pe tine sa crezi..ca are nevoie de tine?Sau ce ai facut tu pentru tara asta..de cataloghezi oameni asa cum vrei?
Husky40 11-14-2006, 01:26 AM Este de ajuns sa vad ca exista atitudini precum a ta ca sa imi dau seama ca mai are nevoie si de unul ca mine. S-ar putea sa nu intelegi, dar nu pot sa suport sa vad cum vine un anume X si da sentinte in numele unei intregi natiuni, singura sa calitate fiind ca s-a nascut in interiorul granitelor si nu in afara lor.
calugarita 11-14-2006, 01:32 AM A....limba rusa..foarte bine ca o stiti..dar vorbiti-o in Moldova..Romania nu are nevoie de citeva milioane de rusi ,bulgari, gagauzi si alte aberatii ale naturi.
si spune-mi atunci de ce are nevoie Romania? de cetateni care-ti seamana?
Eu sunt sigur ca exista si cetateni ai Moldovei de etnie rusa sau ucraineana care ar vrea sa invete si limba romana. Totul este ca actuala conducere de la Chisinau sa termine cu politica de rusificare si sa sprijine limba romana, nu pseudo-limbile inventate in laboratoarele KGB. Cat respect poate sa aibe un rus fata de o limba care isi spune moldoveneasca si este o corcitura intre romana de la inceputul secolului 20 si limbile slave din jur? Va spun eu - zero.
sunt de acord cu tine, Husky. stii asta e faza - conducerea. insa sa fim lasi si sa dam vina pe ei, ar fi infantil. totul e un complex de chestii bine legate una cu alta. insa la sigur, nici un alt popor nu ne va respecta, daca noi nu ne respectam identitatea.
Este de ajuns sa vad ca exista atitudini precum a ta ca sa imi dau seama ca mai are nevoie si de unul ca mine. S-ar putea sa nu intelegi, dar nu pot sa suport sa vad cum vine un anume X si da sentinte in numele unei intregi natiuni, singura sa calitate fiind ca s-a nascut in interiorul granitelor si nu in afara lor.
Nu asta intrebam dar ma rog.
Si nu ai vrea cumva sa le dai tu?Ce fel de calitati ai tu?Eu nu dau sentinte..cu asta se ocupa parchetul....dar imi spun parerea..care de altfel daca tot m-am nascut in interiorul garnitei am tot dreptul..ca tine de altfel.E tara mea, a ta, etc.Nu vad de ce ar trebui sa fiu de acord cu tine.
Husky40 11-14-2006, 09:56 PM Pot sa dau si eu sentinte, mr., si cred eu ca ar fi mai corecte decat "ba, sunteti prosti ca v-ati nascut in RM si nu in Romania = > n-avem nevoie de unii ca voi". Si pana la urma, n-am inteles ce-i cu atitudinea asta de martir: te-am banat eu pentru opinii? Nu. N-ai decat sa nu fii de acord cu mine. Sper insa ca nu te astepti sa dau doua parale pe parerile tale din moment ce mi se par niste aiureli. Nu imi cere prea mult.
stii asta e faza - conducerea. insa sa fim lasi si sa dam vina pe ei, ar fi infantil. totul e un complex de chestii bine legate una cu alta.
Bine, problema este mai complicata, dar daca asa-zisa elita a tarii ar fi altfel decat anti-nationala nu ne-am mai afla in mizeria asta. Numarul mare de nostalgici (mai ales printre cei in varsta), rusofonii si moldovenii indoctrinati ca vin romanii si ii omoara, apatia criminala, faptul ca cei mai multi tineri sunt in afara granitelor, lipsa implicarii Romaniei, puternica prezenta a Federatiei Ruse... Toate astea isi spun cuvantul.
FAQ_K 11-14-2006, 10:19 PM Pot sa dau si eu sentinte, mr., si cred eu ca ar fi mai corecte decat "ba, sunteti prosti ca v-ati nascut in RM si nu in Romania = > n-avem nevoie de unii ca voi". Si pana la urma, n-am inteles ce-i cu atitudinea asta de martir: te-am banat eu pentru opinii? Nu. N-ai decat sa nu fi de acord cu mine. Sper insa ca nu te astepti sa dau doua parale pe parerile tale din moment ce mi se par niste aiureli. Nu imi cere prea mult.
Atunci de ce le comentezi?
Nu a zis nimeni, sinteti prosti ca va-ti nascut in MD.
Am intrebat doar...ce te face sa crezi ca sentintele tale sunt corecte?
Sau, citi crezi ca ar fi de acord cu ele?
Husky40 11-14-2006, 10:19 PM Pentru ca pot. Alte nelamuriri?
FAQ_K 11-14-2006, 10:26 PM Pentru ca pot. Alte nelamuriri?
Ok, sunt perfect de acord.Let`s talk.
SweetKeo 11-14-2006, 11:18 PM atat timp kt engleza se invatza obligatoriu, iar franceza sau germana ca limba straina 2(dar nustiu in ce masura se face asta in moldova), nu vad vreo problema in a vb rusa
atata tot k e uraztik limba asta..shi cum am zis in primul post a fost impusa, ci nu s-a impus
Arina 11-14-2006, 11:43 PM engleza. in scoala, limba franceza si rusa am invatat-o in aceeasi masura... 5 ani a cate 2 lectii pe saptamana. acum invat greaca. stiu niste spaniola :)
cele mai bune 2 prietene... limba materna e romana (desi mamele-s ucrainence) :), a doua limba e rusa, stiu foarte bine engleza, particular si la facultate au invatat germana, franceza - ca si mine... si mai stiu niste spaniola.
SweetKeo 11-15-2006, 12:11 AM bun. e ok. dar sper k e peste tot asha cum zici tu
Smile 11-16-2006, 05:30 PM trebue de facut ceva cu rusa asta, zau ca ma inerveaza... intreb ceva in romina mi se raspunde in rusa, sau chiar si mai rau, mi se raspunde ca nu inteleg romina...
Umbreon 11-16-2006, 07:43 PM trebue de facut ceva cu rusa asta, zau ca ma inerveaza... intreb ceva in romina mi se raspunde in rusa, sau chiar si mai rau, mi se raspunde ca nu inteleg romina...
Nu e de mirare ,kiar nu cunosti romana ..
Smile 11-16-2006, 08:18 PM Nu e de mirare ,kiar nu cunosti romana ..
de unde asa parere?
Umbreon 11-16-2006, 08:19 PM Pai ai reusit sa faci vreo 10 greseli in 5 posturi , nu e complicat lucru reperarea agramatilor ...
Umbreon 11-16-2006, 08:31 PM aratami terog greselile, ca eu nu le vad :) principal e ca toti mau inteles :)
Hai sa vedem kite greseli poti face intr-o fraza ...
Arata-mi , te rog , principal=forma incorecta , corect - important , m-au ...
Nu am kef sa iti fac hermeneutica tuturor prostiilor care le-ai scris pina acum , sper ca ai inteles ...
PS: Calugarito ... Nu sunt rau ...
Sventlana 11-16-2006, 09:48 PM ar trebui o tema: ''Ce ne facem cu limba romana?'' sau ''Cind vor scrie romanii corect?''
Husky40 11-17-2006, 12:00 AM Stimati colegi, tocmai am sters 29 de mesaje dintre cele postate aici in ultimele 2 zile. Sa mai mentionez ca erau total pe langa subiect? As prefera ca de acum inainte sa se discute mai mult on-topic. De asemenea, ii rog pe cei care isi manifesta nemultumirea (in legatura cu refuzul multora dintre locuitorii RM de origine slava de a vorbi romaneste) sa nu mai macelareasca la randul lor limba romana.
Cat despre tov. Frectie/ Bang/ FAQ1/BangBang/ Chiriliv/ IvanTurbinca/ alte nickuri: a devenit clar pentru mine ca tu nu doresti decat sa iti bati joc, ori imi pare foarte rau, dar nu vad rostul.
P.S. Da, SweetKEO, Umbreon era pe subiect. I-a demonstrat unui indignat d'al nostru ca nici Maria Sa nu-si cunoaste propria limba. Trebuie sa iti traduc? Mesaj sters.
Smile 11-17-2006, 12:34 AM sincer sa fiu mi-am stricat toata impresia despre acest forum, inteleg ca gramatica e importanta da nu chiar in asa masura, am venit sa discut nu sa invat a scrie... bb gl
ps: husky40 trebuea sa lasi raspunsul meu lui Umbreon, ca se crede tare corect dar singur cu greseli scrie...
Husky40 11-17-2006, 01:04 AM L-am sters din greseala. Au fost atatea mesaje aiurea incat este posibil sa nu fi fost prea atent. In cazul asta, imi cer scuze. Problema insa este alta: nu ne scoatem ochii in legatura cu cat de corect scriem atata timp cat limba romana nu face parte din discutie. Mai pe romaneste: daca ii critici pe altii pentru ca nu nu iti vorbesc limba, fa-o astfel incat sa nu te faci de ras.
P.S. Nu poti sa discuti pe un forum atata timp cat nu stii sa scrii.
Umbreon 11-17-2006, 02:00 AM ps: husky40 trebuea sa lasi raspunsul meu lui Umbreon, ca se crede tare corect dar singur cu greseli scrie...
Sa-mi trag palme ... Daca se mai ia cineva de kestia asta , imi fac semnatura pentru cei deosebit de dotati , cu "ch =k" , "sh = s" "ts =t" ..
Smile 11-17-2006, 09:04 AM Nu am kef sa iti fac hermeneutica tuturor prostiilor...
k s t nu ma deranjeaza...
adrenalina 11-17-2006, 03:47 PM stimati useri... pentru a va corecta greselile de vorbire exista o tema speciala unde puteti sa va bateti din partea mea... unde puteti sa va argumentati si evidentiati toate greselile.
pe restul temelor va rog sa va abtineti si sa ramaneti la subiect, pentru ca nu voi muta mesajele voastre in tema corespunzatoare, dar le voi sterge, nu inainte de a primi penalizare penru atac la persoana..
michele 11-18-2006, 02:57 PM Ori Ori spunea cineva ori cu rusii ori cu nemtii!!!!????
ori rus ori roman non metis
groparu 11-18-2006, 05:41 PM Ti se pare. Problema nu este ca oamenii cunosc limba rusa. Problema este ca au cam uitat ca au si o alta limba.
nu stiu cum o fi pentru altzii, insa in cazul meu _rusa_ e "o alta limba"; prefer sa vorbesc in romana; chiar discut romana cu multzi vorbitori de rusa..
Pana la urma asta este problema. Cum sa invete vecinul rus 3 vorbe pe romaneste daca toti romanii din bloc se chinuie sa o rupa in limba lui Cehov?
astia care vor sa invetze romana, o invatza; cei care nu doresc sa o cunoasca, dau replici de genul: "govori 4elove4eskim jazykom" (vorbeste in limba omeneasca)
Totul este ca actuala conducere de la Chisinau sa termine cu politica de rusificare si sa sprijine limba romana, nu pseudo-limbile inventate in laboratoarele KGB.
in loc de comentariu, un citat dintr-o stire:
Intr-un interviu acordat postului de radio BBC, la finele lunii august, presedintele R. Moldova Vladimir Voronin a declarat ca in Guvern sunt chiar 4 ministri care nu vorbesc limba de stat, dar ei au fost numiti in functie datorita profesionalismului. Cu toate acestea, a specificat Voronin, cetatenii care nu cunosc limba moldoveneasca trebuie sa o invete.
Cat respect poate sa aibe un rus fata de o limba care isi spune moldoveneasca si este o corcitura intre romana de la inceputul secolului 20 si limbile slave din jur? Va spun eu - zero.
ceea ce aici se cheama limba "moldoveneasca" este 100% limba romana...
(daca inca nu stiai)
SweetKeo 11-18-2006, 06:02 PM 100% nu cred...altminteri se numea lb romana
dar din moment ce are influnentze mari ruseshti evident k nu se poate chema lb romana
pe wikipedia scrie ca lb vorbita in moldova e romana oficiala
nush ce srie la voi in constitutzie shi de ce Voronin crede in absurda lui necunoasgtere ca ar trbui sa pastreze denumirea de limba moldoveneasca
Marius 11-19-2006, 03:55 AM Una din regulile Wikipediei este că Wikipedia nu este sursă de încredere
The Ripper 11-19-2006, 03:58 AM Da ai dreptate aia mint.Limba este moldoveneasca si nu cred sa se schimbe vreodata..eventual in rusa.
groparu 11-19-2006, 04:36 AM 100% nu cred...
uite ca este, insa putzini corect o vorbesc...
(la voi nu-i altfel; se baga multe tziganisme si englezisme in vorba..)
altminteri se numea lb romana
dar din moment ce are influnentze mari ruseshti evident k nu se poate chema lb romana
limba n-are influentze; influentzatzi au fost oamenii...
pe wikipedia scrie ca lb vorbita in moldova e romana oficiala nush ce srie la voi in constitutzie
initial in constitutie scria ca-i romana, insa "agrarienii" (daca nu ma insel) au schimbat-o in "moldoveneasca"...
shi de ce Voronin crede in absurda lui necunoasgtere ca ar trbui sa pastreze denumirea de limba moldoveneasca
isi are el socotelile lui...
unknown zone 11-19-2006, 01:28 PM nici nu poate fi vorba de introdus limba rusa ca o a doua limba de stat... shi apoi daca ei vor doua limbi de stat lasa sa puna engleza ca mai putini analfabetzi vom avea, care nu shtiu in prezent nici romana nici rusa, ci intradevar vorbesc un dialect "moldovenesc" grotesc de urit...
ei dar acum problema asta acum nu ii asha de aprinsa s-au mai linishtit apele asha ca totul depinde de noi acum sa nu parem ca vrem o a doua limba
groparu 11-19-2006, 01:39 PM nici nu poate fi vorba de introdus limba rusa ca o a doua limba de stat... shi apoi daca ei vor doua limbi de stat lasa sa puna engleza ca mai putini analfabetzi vom avea
ce te face astfel sa crezi :)? cu ce e mai buna engleza decat rusa?
(eu sint pentru o singura limba de stat)
ce te face astfel sa crezi :)? cu ce e mai buna engleza decat rusa?
(eu sint pentru o singura limba de stat)
Nu, intrebarea ar trebui sa sune asa: Ce sa faci cu Rusa?
Cum poti intreba asa ceva?La ce e mai buna engleza ca si rusa?
Nu trebuie sa fi englez ca sa te descurci oriunde cu limba engleza.Pe cind rusa, trebuie sa fi in Rusia.Si totusi pe undeva ai dreptate....tot e bine sa sti rusa (cazul vostru) poti comunica in Moldova ca oamenii. :D
militant 11-19-2006, 06:26 PM Nu, intrebarea ar trebui sa sune asa: Ce sa faci cu Rusa?
Cum poti intreba asa ceva?La ce e mai buna engleza ca si rusa?
Nu trebuie sa fi englez ca sa te descurci oriunde cu limba engleza.Pe cind rusa, trebuie sa fi in Rusia.Si totusi pe undeva ai dreptate....tot e bine sa sti rusa (cazul vostru) poti comunica in Moldova ca oamenii. :D
Chineza, mandarina 885,0 mil.
Spaniolă 332,0 mil.
Engleză 322,0 mil.
Bengali 189,0 mil.
Hindi 182,0 mil.
Portugheză 170,0 mil.
Rusă 170,0 mil.
Sa nu uitam ca aria de utilizare a limbii ruse cred ca este urmatoarea dupa engleza. In rusa se poate comunica in tot spatiul CSI si Tarile Baltice - daca va uitati pe harta - este un teritoriu destul de mare.
Malamut 11-19-2006, 06:39 PM Chineza, mandarina 885,0 mil.
Spaniolă 332,0 mil.
Engleză 322,0 mil.
Bengali 189,0 mil.
Hindi 182,0 mil.
Portugheză 170,0 mil.
Rusă 170,0 mil.
Sa nu uitam ca aria de utilizare a limbii ruse cred ca este urmatoarea dupa engleza. In rusa se poate comunica in tot spatiul CSI si Tarile Baltice - daca va uitati pe harta - este un teritoriu destul de mare.
Este un fost teritoriu al Rusiei si atat.Ai iesit de acolo....poti sa arunci rusa la gunoi.Daca te duci cu rusa in celalalte tari, esti mort.Daca mergi cu engleza in statele CSI sint convins ca sint o gramada care o stiu.Nu poti face asemenea comapratii.
SweetKeo 11-19-2006, 06:43 PM in romania cu sigurantza nu se comunik in rusa....deci excludeo
calugarita 11-21-2006, 07:17 PM keo esti funny... :) de parca toti in Romania se duc :p
aveti drepate fratilor..iar el mai bine e sa cunosti ambele :)
Larvatus 11-22-2006, 07:45 AM Este un fost teritoriu al Rusiei si atat.Ai iesit de acolo....poti sa arunci rusa la gunoi.Daca te duci cu rusa in celalalte tari, esti mort.Daca mergi cu engleza in statele CSI sint convins ca sint o gramada care o stiu.Nu poti face asemenea comapratii.
Limba rusa este o limba importanta; nu atat de importanta pe cat sugereaza dimensiunea teritoriului pe care este vorbita, insa este o limba cu o cultura vie si veche; vehicul important de stiinta pana de curand, si o limba a unei mari puteri trecute si prezente. Este limba civilizatiei cu care noi, românii, moldovenii, ne înrudim ca popor destul de mult (ca si sârbii, ca si bulgarii), desi avem o limba care apartine unei alte mari sfere de dominatie culturala, cea mai influenta de atlfel, anume spatiul occidental.
Nimic nu te impiedica sa fii român sau sa fii moldovean, si sa ramâi asa cunoscând in acelasi timp aceasta limba. Daca rusii inca manifesta imperialism de moda veche, lucrurile se vor schimba fara doar si poate. Romana va prevala acolo unde este matca ei naturala. Insa a cunoaste o limba straina este un atout important, iar rusa mai este si o limba importanta. Mi-ar place s-o cunosc si s-o învat, desi nu stiu actualemtente nici macar 5 cuvinte in rusa . . .
A cunoaste rusa nici macar nu impiedica pe nimeni sa procedeze la gestul vital de a cunoaste marile limbi de cultura si influenta, cum sunt engleza si franceza. Acestea deschid orizonturi infinite tineretului lumii de azi.
Arina 11-24-2006, 12:08 AM http://news.bbc.co.uk/hi/russian/russia/newsid_6176000/6176702.stm
e in rusa. interesant...
militant 11-24-2006, 10:36 AM Este un fost teritoriu al Rusiei si atat.Ai iesit de acolo....poti sa arunci rusa la gunoi.Daca te duci cu rusa in celalalte tari, esti mort.Daca mergi cu engleza in statele CSI sint convins ca sint o gramada care o stiu.Nu poti face asemenea comapratii.
Nu vorbesc de minoritatile de 0,1 % din CSI care desigur stiu engleza, in rest situatia este la fel ca si in Moldova, populatia nu stie engleza deoarece nu are nevoie s-o utilizeze in viata de zi cu zi. Eu de exemplu cunosc dar in masura in care am nevoie pe net.
Eu sunt nationalist si antiglobalist de aia nu privesc cu ochi buni engleza. Dar este nevoie oricum de cunoasterea mai multor limbi. Sunt multe chestii care sunt disponibile pe net doar in rusa, cei care cunosc doar engleza se pomenesc depasiti.
Sunt multe carti, softuri, filme care sunt foarte accesibile pe net si sunt in rusa, in aceste cazuri e bine sa cunosti si rusa.
lelaina 11-24-2006, 10:49 AM Problema limbii ruse in RM e una grava...dpdv a cetatenilor ce nu cunosc lb de stat si a celor ce folosesc rusizme...dar, ma rog, problema cuvintelor imprumutate nu e doar specifica RM. Dpdv a cunoasterii unei limbi in plus, e un atu intr-adevar, iti largeste orizontul cunostintelor. :)
Sfinx 11-24-2006, 11:24 AM Sunt multe chestii care sunt disponibile pe net doar in rusa, cei care cunosc doar engleza se pomenesc depasiti.
Eu zic sa initiezi, impreuna cu cei patru ministri "moldoveni" care nu cunosc decat limba rusa, o rezolutie ONU privind obligativitatea studierii limbii ruse in toate scolile din lume. Ce, vrei sa murim prosti?
lelaina 11-24-2006, 11:42 AM Sfinx, comentariul tau e deplasat. Ai putea la fel de bine sa inveti si singur limba rusa daca te simti in categoria celor mentionati de militant, adica depasiti. :D Si apoi, depasit se poate simti si acel care nu are acces la resursele in lb franceza, germana or kineza, stiind ca acolo poate gasi informatia necesara lui.
Sfinx 11-24-2006, 12:58 PM Ai putea la fel de bine sa inveti si singur limba rusa daca te simti in categoria celor mentionati de militant, adica depasiti. :D
Eu recunosc ca ma simt depasit, da' incerc sa supravietuiesc si fara sa cunosc rusa. Pana acum mi-a reusit ...:ciupos:
lelaina 11-24-2006, 01:37 PM :D De acord, e mult mai importanta cunoasterea limbii engleze, de exemplu. Dar s-a intamplat ca in spatiul dat (RM), sa cunoasca multi romani si limba rusa, nu ai unde fugi de asta. :)
militant 11-24-2006, 02:46 PM Problema nu consta in a cunoaste sau nu limba rusa (Dumnezeu cu dansa) problema consta in cunoasterea limbii romane.
Din fericire in ultimii ani s-au facut foarte multe progrese. Timp de 16 ani invatamantul a fost complet derusificat.
Ponderea populaţiei şcolare care învaţă în limba moldovenească este de 79,4%, în limba rusă – 20,4% şi în alte limbi – 0,2%. Alte limbi de predare în învăţămîntul primar şi secundar general sînt: ucraineană, bulgară, engleză.
Activitatea instituţiilor de învăţămînt
primar şi secundar general
la începutul anului de studii 2005/06
http://www.statistica.md/statistics/dat/809/ro/Inv_primar_sec_gen2005_06.pdf
Speedy Gonzales 11-24-2006, 04:43 PM Sunt multe chestii care sunt disponibile pe net doar in rusa, cei care cunosc doar engleza se pomenesc depasiti.
Sunt multe carti, softuri, filme care sunt foarte accesibile pe net si sunt in rusa, in aceste cazuri e bine sa cunosti si rusa.
Sunt foarte multe chestii in rusa pe net, de care uni nu au nevoie.
Tot aceleasi softuri, filme, etc. sunt in engleza.
Si tot odata sunt extrem de multe chestii pe net in engleza, cei care cunosc doar rusa se pomenesc la fel de depasiti.:)
QoderoBay 11-24-2006, 04:48 PM Limba este doar un mijloc de comunicare, o modalitate de a transmite şi a recepţiona informaţia. Nu e cea mai bună metodă, dar e singura modalitate pe care o cunosc majoritatea oamenilor. Toate limbile sunt frumoase, au părţi pozitive şi negative. Nici una nu este privilegiată. Limba e un cod. Cu cât mai multe limbi cunoşti, cu atât mai multă informaţie poţi decoda şi evoluezi mai repede.
După părerea mea, adevărata problemă în Republica Moldova nu este limba rusă, dar este atitudinea ruşilor faţă de moldoveni, ei ne obligă să vorbim în limba pe care ei o cunosc şi în care pot înţelege informaţia pe care moldovenii o transmit. Toţi doresc să se simtă confortabil, şi atunci când ruşii nu înţeleg informaţia ei nu se simt confortabil. Ruşii consideră pe moldoveni mai inferiori, mai slabi şi că ei sunt obligaţi să li se supună. Aceasta e problema.
Dar de fapt noi, moldovenii trebuie să-i compătimim pe ruşi pentru că ei au fost manipulaţi, utilizaţi de către politica Sovietică pentru a rusifica populaţia Basarabiei, şi a contopi teritoriile. Noi trebuie să-i compătimim pentru că moldovenii oricând pot trece într-o discuţie la limba română şi atunci ruşii nu vor înţelege nimic, şi ei se vor simţi manipulaţi, ignoraţi, mai inferiori, anume acele sentimente de care ei se tem. Noi trebuie să-i compătimim pentru că ruşii singuri ne permit nouă să-i manipulăm.
Noi avem un avantaj enorm în faţa lor, pentru că putem decodifica orice informaţie pe care ei o transmit şi putem ascunde informaţia pe care nu dorim să le-o transmitem.
Ruşii din Moldova sunt de câteva tipuri:
1. Ruşii care aparţin cu sufletul Federaţiei Ruse, şi consideră că Rusia oricând poate trimite o armată în Moldova şi poate să-i distrugă pe moldoveni, şi atunci ei vor fi eroi. Aceşti ruşi nu doresc să se închine la nişte moldoveni mai inferiori. De obicei ei pleacă în Rusia.
2. Ruşii care se consideră moldoveni-ruşi şi adevăraţii conducători ai ţării, iar moldovenii sunt doar nişte muncitori. Ei nu învaţă româna pentru că e o ruşine şi e un nivel mai inferior pentru ei să vorbească româna. Ei toată viaţa duc un război cu moldovenii.
3. Ruşii care cunosc româna, dar nu o vorbesc (unii vânzători) pentru că oricum toţi moldovenii cunosc rusa, iar cei care nu înţeleg, sunt prea proşti şi ei nu-şi pot permite să vorbească cu nişte moldoveni atât de inferiori faţă de dânşii.
4. Moldovenii-ruşi care vorbesc moldoveneşte. Cu ei noi ar trebui să practicăm limba rusă şi să ne-o cizelăm, dar nu cu ruşii care ne consideră nişte robi. Mulţi din aceşti ruşi oricum se consideră mai superiori ca moldovenii.
Ce să facem noi, moldovenii:
1. Să-i iertăm fraţilor, că nu ştiu că sunt manipulaţi de către noi cu limba română.
2. Să vorbim liber, româneşte, iar rusa s-o utilizăm atunci când avem interese personale.
3. Să evităm să vorbim ruseşte atunci când ne simţim obligaţi, manipulaţi. (ex. când toţi sunt moldoveni şi doar unul e rus, atunci toţi vb ruseşte)
4. Dacă ne simţim manipulaţi să vb ruseşte, trebuie să începem să aruncăm în timpul discuţiei câte o propoziţie în română, aşa de parcă ar fi o glumă, cu scopul ca în viitor, să vb cu acea persoană doar româneşte.
5. Dacă este cineva care doreşte să vorbească ruseşte pentru că aşa e mai cool, şi vă simţiţi mai important când vorbiţi ruseşte atunci e necesar ca urgent să vă schimbaţi prietenii, un prieten adevărat niciodată nu te va obliga să vorbeşti ruseşte dacă el ştie că tu eşti moldovean. Şi ţineţi minte, chiar dacă veţi vb cu ei ruseşte, voi oricum veţi rămâne pentru acele persoane nişte moldoveni, mai inferiori, şi atunci când veţi avea nevoie de ajutor, ei vor fi ocupaţi.
Întrebarea corectă este CE NE FACEM CU LIMBA ROMÂNĂ, e timpul să ne decidem, vorbim liber, aşa cum dorim, sau vorbim aşa ca să ne înţeleagă toţi din jur?
dan123 11-27-2006, 04:38 PM Haideti sa va dau eu un exemplu de comportament corect. Nevasta lu frate-miu e rusoaica din Ucraina, mama a fost multa vreme profesoara de limba rusa. Cu toate astea mama n-a vorbit niciodata cu ea in rusa si pana n-a invatat romana, n-au schimbat o vorba. Si se inteleg foarte bine si nu s-au certat niciodata.
(diferenta e ca eu traiesc in Romania iar romanii de aici nu au complexe de inferioritate fata de rusi)
militant 11-27-2006, 09:02 PM expresia era: "Prostu daca nu-i fudul parca nu e prost destul", asta in primul rand, iar in al ii-lea rand, chiar nu vad cu ce-s rusii mai destepti decat noi sau istoric vorbind ce-au facut ei ca sa putem spune ca-s mai buni decat noi.
Daca nu au complexe fata de rusi au fata de occidentali, in Basarabia e invers. In rezultat si unii si altii sunt complexati, de aia nu sunt capabili sa evolueze, spre deosebire de celelante popoare.
Si cel mai hazliu (si trist) este ca ambii isi apara cu ardoare propriile complexe!
Umbreon 11-28-2006, 02:24 AM chiar nu vad cu ce-s rusii mai destepti decat noi sau istoric vorbind ce-au facut ei ca sa putem spune ca-s mai buni decat noi.
:lola:
Ridem copios si ne tinem de burta ... Cum insasi punerea unei asemenea intrebari este ridicola , hai sa continuam pe aceeasi nota si sa zicem ca Rusia a facut ca lumea sa fie imprartita in anumite perioade ale istoriei in 2 , Rusia poate in orice moment sa declanseze un razboi mondial , Rusia a trimis primul om in cosmos si tot Rusia este patria lui Fedor Emilianenco si Igor Vovchancin , pe cind patria noastra mama -Romania nu a fost altceva decit o curva politica de foarte mult timp (hai sa ii zicem pe nume , caci ma consider si eu roman dar asta e realitatea) ... Si tu zici "istoric vorbind ... " ? Mai gindeste-te o data , amigo :)
dan123 11-28-2006, 07:54 PM :lola:
Ridem copios si ne tinem de burta ... Cum insasi punerea unei asemenea intrebari este ridicola , hai sa continuam pe aceeasi nota si sa zicem ca Rusia a facut ca lumea sa fie imprartita in anumite perioade ale istoriei in 2 , Rusia poate in orice moment sa declanseze un razboi mondial , Rusia a trimis primul om in cosmos si tot Rusia este patria lui Fedor Emilianenco si Igor Vovchancin , pe cind patria noastra mama -Romania nu a fost altceva decit o curva politica de foarte mult timp (hai sa ii zicem pe nume , caci ma consider si eu roman dar asta e realitatea) ... Si tu zici "istoric vorbind ... " ? Mai gindeste-te o data , amigo :)
Amice esti stupid, Rusia se poate lauda cu uciderea prin diverse metode a zeci de milioane de oameni, se poate lauda cu cei mai multi betivi si bolnavi psihic din lume, se poate lauda cu reputatia de stat "rau". Orice rus se poate mandri cu faptul ca in fiecare secunda mii de oameni isi baga p**a in natia lui.
Rusia a trimis primul om in cosmos insa folosind studiile in domeniu ale lui Herman Oberth (etnic german din Romania) si ale lui Coanda, precum si studiile de cibernetica ale lui Odobleja fara de care nu s-ar fi inventat calculatoarele, si bineinteles folosind banii furati de la tari gen Romania.
De Fedor Emilianenco si Igor Vovchancin n-am auzit.
Cat despre curvasaria politica, nu pot spune decat ca ai dreptate. Romania daca n-ar fi fost o curva ar fi luptat cu mai multa indarjire impotriva ocupatiei rusesti.
eirene_md 11-28-2006, 08:39 PM Rusia a trimis primul om in cosmos insa folosind studiile in domeniu ale lui Herman Oberth (etnic german din Romania) si ale lui Coanda, precum si studiile de cibernetica ale lui Odobleja fara de care nu s-ar fi inventat calculatoarele, si bineinteles folosind banii furati de la tari gen Romania.
Nu vreau sa neg meritele lui Oberth, Coanda sau Odobeja,insa... Newton a spus cindva ca a reusit ceea ce a reusit datorita faptului ca a stat pe umeri de titani. Shi ce, neaga cineva meritele lui Newton?? Este cu mult mai vestit ca unii din "titanii" pe a caror umeri a stat. El a revolutionizat fizica . Mi se pare ca acelasi caz e cu Rusia, savantii rusi au stat pe umeri de titani, insa ei au fost cei care au deschis calea spre lumea de dincolo de atmosfera.
Dan123: ai spus ceva de genul "chiar nu vad cu ce sunt mai destepti rusii ca noi".
Nu spun ca sunt mai destepti, insa tre sa fii de accord cu faptul ca Rusia ofera conditii mult mai bune pentru a dezvolta stiinta ca Romania. De accea au avut shi inka vor avea un aport cu mult mai mare in domeniul shtiintei ca noi.
Cit despre "istoric vorbind"... Rusia intotdeauna a fost in prim-plan pe peisajul european shi in ultimele 2-3 secole chiar mondial. Noi, romanii am fost intotdeauna undeva linga podul "Mona Lise'i", pe planul 2-3 sau inca mai lipsiti de importanta. Shi sunt de accord cu ceea ce spune Umbreon, Romania din pacate a fost o *****, chiar daca doare sa recunoastem
Umbreon 11-28-2006, 09:06 PM Rusia a trimis primul om in cosmos insa folosind studiile in domeniu ale lui Herman Oberth (etnic german din Romania) si ale lui Coanda, precum si studiile de cibernetica ale lui Odobleja fara de care nu s-ar fi inventat calculatoarele, si bineinteles folosind banii furati de la tari gen Romania.
Da ,in font toata civilizatia si cultura mondiala se invirte in jurul Romaniei ....
m_c_B 11-28-2006, 10:17 PM in font toata civilizatia si cultura mondiala se invirte in jurul Romaniei ....
Gresesti , in jurul transnistriei si rusiei ....
Sfinx 11-28-2006, 11:14 PM Da ,in font toata civilizatia si cultura mondiala se invirte in jurul Romaniei ....
Te referi la font-ul Times New Roman ?:bravo:
Eu pina in prezent nu am reusit sa incep sa vorbesc romineste. Totusi mi se pare ca stiu romina destul de bine dar nu vorbesc . Nu vei putea sa te angajezi fara cunoasterea limbei de stat. Dimpotriva ma mira faptul ca eu nu pot sa vorbesc normal romineste la serviciu cu toate ca sint singur rusofon in directia altii posed romina la perfectie totusi ei vorbesc cu mine numai ruseste. E destul de amuzant cind cel care incearca sa invete limba il face pe altcineva care o stie s-o foloseasca. Unde-i motiviul care m-ar face sa cunosc limba de stat? Ceea ce stiu am invatat din manuale carti ziare emesiuni...după manuale edite in Rominia sau (!!!!!) in Moscova pentru facultatea filologica (mi-a fost recomandata de o profesoara de limba romina de la USM!), unde-s cele din Chisinau???!!!.
Cred ca raspunsul la intrebarea "ce ne facem.." e evident trebuie s-o invatam ca alte limbi geramna engleza.. Noi toti si europa sintem strins legati de Rusia, olandezii de exemplu asta inteleg limba rusa e la moda la ei, europenii americanii o invata pentru acelasi motiv pentru care ei invata chineza.
Intrebare e ce ne facem IN limba de stat... De exemplu tin minte cum se spunea ca trebuie sa iterzicim posturile de radio ruseste, ca ele trebuie sa aiba programe in limba de stat ... ca nu e normal ca in toate rutierile se aude numai cintecile ruseste Pai daca sunt facute in primul pentru rusi?! Deyvoltati ceva autohton si totul se va schimba Exemplu- radio Noroc si situatia deja s-a schimbat)) Trebuie sa cream alternativa.. La serviciu colegii rid cind spun ca am privit ceva la tv Moldova1. Romanii nu se pling ca filmele la teliviziunea lor sunt numai in engleza... Trebuie sa facem ceva in limba de stat ca sa fie atragatoare ci nu numai obligatorie si asa o sa fie in curind
..da si referitor la a doua limba de stat.. cred ca ne ajunge aceea pe care o avem.
Umbreon 11-29-2006, 09:40 AM Te referi la font-ul Times New Roman ?:bravo:
Nu ,ma refeream la faptul ca nu imi pot edita mesajele pentru a corecta greselile mecanice de scriere (daca te uiti pe tastatura ,vei avea o revelatie - "f" e exact linga "d" )
MCB , nu vad legatura Transnistriei cu civilizatia ruseasca ( sa fie pentru ca ea nu exista ? )
"Logical slip" deci in ceea ce se vroia a fi o replica ...
Maleficarum_Anarchium 11-29-2006, 11:49 AM Limba rusa supravietzuieshte datorita oamenilor pe care o vorbesc! shi oamenii care o vorbesc shtiu bine ce fac!
nimeni pe lumea aceasta nu apara limba rusa asha cum o fac rushii!
Cred ca ai vrut sa spui ce ne facem cu cei care promoveaza shi apara limba rusa?
dan123 11-29-2006, 01:16 PM Tema asta nu prea are nici un rost avand in vedere ca romanii sunt mai innebuniti dupa limba rusa decat sunt chiar rusii. Poate doar cu rusii din Moldova o sa se schimbe ceva, ca cu romanii nu mai am nici o speranta. E si normal, avand in vedere ca timp de 200 de ani toti oamanii de valoare au plecat din Moldova ori in Romania (in timpul celui de-al ii-lea razboi mondial o treime din populatie s-a refugiat in Romania), ori in Rusia ori in alte tari.
Eu propun sa fie inchisa aceasta tema ca am ajuns deja la pagina 100 si tendinta este de a incuraja limba rusa si nu invers.
Umbreon 11-29-2006, 01:27 PM Eu propun sa fie inchisa aceasta tema ca am ajuns deja la pagina 100 si tendinta este de a incuraja limba rusa si nu invers.
Si de ce ai hotarit ca evolutia corecta a discutiei era cea "inversa" ?
dan123 11-29-2006, 01:57 PM umbreon ia recunoste, tu esti transnistrean
|
|