View Full Version : Limbaje de scripting

dixy
05-24-2006, 08:11 PM
Pe care îl ştiţi? Care vă place? Care e mai la modă acum? Care credeţi că are mai mult viitor?

Printre limbajele de scripting cele mai folosite se află: bash, perl, python, ruby, php, javascript, vbscript, c#.

Personal nu ştiu bine nici un limbaj de scripting, neplăcându-mi foarte mult ideea şi fiind un adept al codului compilat (cu executabile binare, bineînţeles). Dar tot uitându-mă la limbajele de scripting am văzut că-mi place destul de mult ruby pentru eleganţă, sintaxă şi uşurinţă în folosire. Din păcate ruby e cam lacom cu resursele. M-am apucat să învăţ şi puţin php, mai ales că am nişte proiecte de situri web şi vreau să le creez cu mâna mea.

gr8dude
05-24-2006, 08:23 PM
Acum studiez Python, programarea functionala este suficient de high-level pentru a nu lasa programmerului multe sanse pentru a introduce erori in cod. Tot in Python poti experimenta cu calcul-lambda.

Chiar acum lucrez asupra unui POP3 client. Bottleneck'ul e [pina cind] absenta unui IDE cu un debugger comod, trebuie sa ma adaptez la instrumentele care sunt incluse in distributie (ex: IDLE), mai trebuie timp... Dar in general, ceea ce am facut pina acum in Python m-a impresionat.

dixy
05-24-2006, 08:30 PM
Şî la ce fel de programe intenţionezi să foloseşti pythonul?

groparu
05-24-2006, 10:53 PM
shell (bash, csh, ...), python, perl, groovy, php, (c)lisp, awk, sed

shellu il utilizez cam in fiecare zi :)
perlu imi e mai aproape de suflet (cand am de jucat cu texte mari, ma apuc de scris in perl :) )
awk e bun combinat cu shellu
sedu tot asa

pythonu il mai utilizam la lucru, insa ca sa nu-l uit, imi mai scriu si pentru mine cate ceva in el

groovy la proiect

php demultisor n-am utilizat, insa cate ceva mai tzin minte :)

lispu il stiam chiar foarte bine, insa am inceput sa-l uit.. trebuie iar de el sa ma apuc.. era cate ceva interesant in el :)

dixy
05-25-2006, 01:20 AM
Ştii câte ceva, Groparule. Eu când vreau să fac ceva în shell mă uit la cinşpe mii de tutoriale şi pierd o oră şi pe urmă am grijă să uit tot ce-am învăţat.

groparu
05-25-2006, 01:22 AM
dap' nu uita.. utilizeaza shellu in fiecare zi.. exerseaza.. ;)

dixy
05-25-2006, 01:24 AM
Nu prea ţine. Şi PHP-ul, tot învăţ şi uit. Atâta timp cât nu e compilat, parcă nu se lipeşte de mine.

khama
05-25-2006, 01:40 AM
atata timp cat nu lucrezi cu ceva , se uita...

groparu
05-25-2006, 02:00 AM
asha este..

Lanu
05-25-2006, 10:47 AM
Acum studiez Python, programarea functionala este suficient de high-level pentru a nu lasa programmerului multe sanse pentru a introduce erori in cod. Tot in Python poti experimenta cu calcul-lambda.

Chiar acum lucrez asupra unui POP3 client. Bottleneck'ul e [pina cind] absenta unui IDE cu un debugger comod, trebuie sa ma adaptez la instrumentele care sunt incluse in distributie (ex: IDLE), mai trebuie timp... Dar in general, ceea ce am facut pina acum in Python m-a impresionat.
Şi eu numai am început să studiez Python-ul, voi avea nevoie de el pentru un proiect măricel. De fapt îmi va trebui wxPython, dar până mă apuc de el trebuie să am idee de Python. Primele impresii sunt destul de pozitive! Mai revin când avansez.

Pentru început folosesc şi eu IDLE-ul inclus, dar am văzut că sunt o mulţime de IDE-uri pentru Python. Cel mai recent review se pare că e aici (pentru PyDev, SPE, Komodo şi Wing): http://spyced.blogspot.com/2006/02/pycon-python-ide-review.html

Cât despre lambda (funcţia), n-am înţeles prea multe despre ea dar nici nu mă interesează prea tare pentru că Guido van Rossum (autorul Python-ului) a anunţat că în Python 3000 nu vor mai exista funcţiile lambda(), map(), filter() şi reduce().

Din celelalte limbaje de scripting prefer PHP-ul (deprindere), excluzând Sycero care nu-mi place dar îl utilizez de nevoie chiar dacă e anticariat. :rusinat:

wyk
05-25-2006, 11:05 AM
o mica corectare, c# nu e limbaj de scripting, java e mai mult limbaj de scripting(atita timp cit ruleaza pe masina virtuala).

asa ca limbaje de scripting cunoscute: php si java. poate degraba o sa invatz java script-ul caci ajax-ul e o chestie destul de interesanta.

groparu, imi faci o favoare? am aceasta problema in clisp: sa se defineasca o functzia care cu ajutorul recursiei si variabilelor colectaore (&optional) transforma o lista arbitrara intr-o multime, adica o lista de atomi (fara subliste) in care fiecare atom sa apara o singura data. ex: (multime '(a b (a c (x b y) a) d) ) -> (a b c x y d).
eu nu reusesc nicicum sa o realizez, si i-mi trebuie la git azi.

groparu
05-29-2006, 12:57 PM
o mica corectare, c# nu e limbaj de scripting, java e mai mult limbaj de scripting(atita timp cit ruleaza pe masina virtuala).

asa ca limbaje de scripting cunoscute: php si java. poate degraba o sa invatz java script-ul caci ajax-ul e o chestie destul de interesanta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Scripting_language (http://en.wikipedia.org/wiki/Scripting_language#General-purpose_dynamic_languages)

groparu, imi faci o favoare? am aceasta problema in clisp: sa se defineasca o functzia care cu ajutorul recursiei si variabilelor colectaore (&optional) transforma o lista arbitrara intr-o multime, adica o lista de atomi (fara subliste) in care fiecare atom sa apara o singura data. ex: (multime '(a b (a c (x b y) a) d) ) -> (a b c x y d).
eu nu reusesc nicicum sa o realizez, si i-mi trebuie la git azi.
se pare ca prea tarziu am citit mesajul tau... daca-tzi mai trebuie, striga.. (daca nu ai nevoie, n-o sa ma ostenes sa-mi amintesc lispu :) )

gr8dude
05-29-2006, 01:23 PM
Iata un document interesant, un studiu in care se face analiza comparativa a unui set de limbaje de scripting cu C/C++

http://page.mi.fu-berlin.de/~prechelt/Biblio/jccpprt2_advances2003.pdf

Iata o scurta descriere (emphasis mine)
Four scripting languages are introduced shortly and their theoretical and purported
characteristics are discussed and related to three more conventional programming languages.
Then the comparison is extended to an objective empirical one using 80 implementations
of the same set of requirements, created by 74 different programmers. The
limitations of the empirical data are laid out and discussed and then the 80 implementations
are compared for several properties, such as run time, memory consumption, source
text length, comment density, program structure, reliability, and the amount of effort required
for writing them. The results indicate that, for the given programming problem,
“scripting languages” (Perl, Python, Rexx, Tcl) are more productive than conventional
languages. In terms of run time and memory consumption, they often turn out better than
Java and not much worse than C or C++. In general, the differences between languages
tend to be smaller than the typical differences due to different programmers within the
same language.

P.S. astazi practic am reusit sa duc pina la capat o aplicatie client/server care implementeaza Diffie-Hellman, in vre-o ora si jumatate (asta inclusiv cu timpul pierdut cu colegii la uni, discutii despre weekend, filme, glume.. ei, stiti si voi cum decurg lectiile :)). Asa ca este sigur ca viteza de scriere a codului (si corectitudinea acestuia) in Python este mult mai mare.

dixy
05-29-2006, 02:24 PM
o mica corectare, c# nu e limbaj de scripting, java e mai mult

Atunci când scrii ASP în c#, mie mi se pare a fi limbaj de scripting.

wyk
05-29-2006, 02:54 PM
groparu, oleaca tirziu deja.. o restantza in + o restantza in -, cine numara?..

cit despre java, posibil singura diferentza este ca totusi java tranforma scripturile intr-un format mai usor de interpretat + mai aplica si obfuscation daca ii dai. da un coder adevarat o sa inteleaga ce face codul si cu level 9 obfuscation.

in asp.net codurile c# tot sunt compilate in IL, iar la rulare in nativ. de aceea se primeste ca asp.net este mai rapid ca php.

dixy
05-29-2006, 05:41 PM
Eu am zis de ASP nu de ASP.NET.

wyk
05-29-2006, 05:47 PM
poate eu ceva n-am inteles.. da in asp(fara .net) potzi folosi c#??

jimara
06-02-2006, 01:53 AM
of

amu daca o sa ma bag peste voi cu rahatzelele mele o sa rideti si o sa ma trimiteti la carte pentru ca limbajul pe care il cunosc eu e un derivat din derivatele limbajelor pe care le folositi voi. ii spune action script. fac si java script dar asta doar cind am nevoie musai. php-ul l-am invatat la un moment dat dar circumstantele au fost de asa natura incit nu l-am folosit si deci nu am nici un fel de experienta.

dorincea
06-02-2006, 03:05 AM
Java - limbaj de scripting? Interesant!!!

dumon
06-15-2006, 06:28 PM
Da, e putin straniu sa auzi ca Java/C# e limbaj de scripting. Probabil e din cauza ca un limbaj de scripting nu are o definitie formala. Consider ca un "scripting language" = "dynamic language" in mare majoritate a cazurilor. Un astfel de limbaj e "weakly typed", codul poate fi procedural si (optional) obiect-orientat, plus alte caracteristici tipice. Din aceasta categorie fac parte Python, Perl, PHP, Ruby, posibil Rexx, Tcl (n-am avut de-a face cu ele, de-aia nu sunt sigur).

Asa ca, Java e departe de-a corespunde acestor criterii. Cel putin doua aspecte il discalifica - "strong types" si lipsa codului procedural.

Apropo, cuvantul "scripting" insusi se foloseste in alte contexte ce adincesc misterul inca mai mult. De ex., bash/zsh/csh scripting; din cate eu stiu, asta nu e limbaj de programare, ci shell.

Bion
09-18-2006, 01:45 PM
Dumon, dar ce in opinia ta reprezinta un limbaj de programare?
Totusi i-mi pare ca bash & Co este un script language, numai ca adaptat pentru o anumita clasa de probleme.
IMHO, limabje script sint acele care nu necesita etapa de compilare si link-ing.
Nimeni nu-ti interzice sa faci un limbaj script strict tipizat ;-)
Una din principalele plusuri (cel putin pentru mine) a limbajelor script este "type & go", vezi rezultatul imediat, fara sa astepti compilarea si linking-ul, mareste considerabil viteza de development.
La moment scriu (si am placere de la proces) in Ruby si RoR.
Ruby m-a dat gata cu mixins, blocuri anonime pentru callback (yeld), posibilitatea de a folosi stil mai declarativ, si inca multe alte lucruri gustoase ;-)
Clar ca mai sint si unele lucruri nu prea bine gandite, insa japonezul si comunitatea lucreaza asupra versiunii 2, care va fi mult mai ideala.

khama
09-18-2006, 04:18 PM
Bion, da lucrezi la cantora cu RoR?
eu tot m-am apucat sa invatz RoR, vreu sa aplic la un job...

dor007
04-09-2007, 03:19 PM
poate eu ceva n-am inteles.. da in asp(fara .net) potzi folosi c#??

Da de ce nu de utilizat ASP in PHP?

dor007
04-09-2007, 03:20 PM
Java - limbaj de scripting? Interesant!!!

http://www.w3.org/Jigsaw/ - iaca cî-i interesant!

Vultoor
04-10-2007, 02:00 AM
vad ca au cam uitat toti de Pascal :)
Cum asha? Primul limbaj invatzat la shkoala :)

khama
04-10-2007, 11:36 AM
Pascal nu e limbaj de scripting

Vultoor
04-10-2007, 03:15 PM
:)
Mai multe limbaje mentionate mai sus, nu sunt de scripting :)